"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

6 Mayıs 2014 Salı

TAVŞANLAR İÇİN BAHÇEDE OYUN ALANI



        Havalar ısınıyor. Şehirde yaşayanlar da, kırsal bölgede yaşayanlar da tavşanını tasmasız kayışsız rahatça oynaması için bahçeye salamaz çünkü her an bir kedi, köpek, yırtıcı kuş, gelincik, araba… tavşanınızın karşısına ölümcül bir tehlike olarak çıkabilir veya tavşanınız kaçabilir. Peki tavşanımızı sık sık bahçemizde oynaması için güvenli bir alan nasıl oluşturabiliriz? Size bu alanları aşağıda fotoğraflarla paylaşacağım ama unutulmaması gereken şeyler vardır; Tavşanınız bahçede oynarken başında durmalısınız (hırsızlar kolgeziyor) ama kısa süreli de olsa oyun alanında yalnız kalacaksa 7 şeye dikkat edilmelidir;

1) Zeminin altına çok ince beton dökülüp üzerine toprak ve çimlendirme tekrar yapılmalı ve etrafı öyle çevrilmelidir yoksa siz bulaşık yıkarken tavşan da Hababam Sınıfı tünelinden kazıp kayıplara karışır, asla da Mahmut Hoca'nın odasına çıkmaz, oldukça zekilerdir :)

2) Alanın üzeri güneş ve ani bastıran yağmura karşı kapalı olmalıdır, tavşanları çok çabuk güneş ve sıcak hava çarpar, tavşanların kulak ve burnuna ise asla su kaçmamalıdır, zaten bu oyun alanına ya çok erken vakitte ya da güneşin batmasına yakın serin havalarda çıkarılmalıdır.

3) Alanın etrafını çevreleyen telin gözenekleri küçük olmalıdır, kedi, gelincik, köpek, kuş tarzı hayvanlardan patisini sokan bile bile olmamalıdır.

4) Tavşanları sivrisinek, karasinek ısırırsa ölümcül hastalıklara yakalanabilirler, sineklerden uzak tutmalıyız.

5) Şehirdeki siteler olsun, yazlıktaki bahçemiz olsun yönetimler sürekli sinek ilaçlaması yapar, ilaçlama yapıldıktan sonra mutlaka tüm çimenler, çiçekler, bitkiler hortumla ıslatılıp komple akşam vakitlerinde yıkanmalı ve tavşan da birkaç gün sonra bu ortama çıkarılmalıdır.

6) Tavşanınızı kendinden zehirli bitkilerden uzak tutun.

7) Oyun alanı içinde mutlaka devrilmez, kırılmaz çelik büyük bir tasta su bulundurun.


        İşte tavşanlar için bahçenize kurabileceğiniz oyun alanları;














Çok yüksek yapılar tavşanlar için tehlikelidir, kedi gibi tutunamazlar, yüksekten düşüp ayaklarını, bellerini kırabilir, felç kalabilirler.

Gazebo şeklinde..













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.