Bu aralar evlerde birsürü tavşan kazası meydana geliyor, son yapılan yorumlardaki kazalardan bazıları şunlar;
1) Tavşanın balkondan veya pencereden düşmesi
2) Tavşanın, özellkle yavru tavşanların üzerine basılması
3) Tavşanın bahçedeki gezisi sırasında köpek ve kedilerce saldırıya uğraması
4) Evdeki küçük çocuğun tavşana zarar verip yaralaması
Hepsi de çok kötü.. Peki bu durumlarda neler yapılmalı ve örneklerde neler yapıldı?
1) Tavşanınızı açık bir balkona çıkarıyorsanız lütfen boyun-bel tasması ve kayışıyla çıkarın ve asla tasmasının ucunu bırakmayın, tavşanı da balkonda o halde asla yalnız bırakmayın. Tavşanların kemikleri çok hassastır, kucağınızdan yere zıplamak isterlerken bile bel ve ayaklarını kırabilirler. Bir üyemizin balkondan düşen tavşanı şu an arka ayaklarındaki kırıklar yüzünden ayaklarını kullanamıyor.
2) Tavşanınız evde özgürce dolaşırken dikkatli olun, onlar kedi ve köpekler gibi ses çıkaramazlar, yani yanlışlıkla bir patisine basarsanız sizi uyaramazlar, hele tavşanınız küçükse daha kötü sonuçlar olabilir. Bir üyemiz yanlışlıkla üzerine bastığı yavru tavşanı yine arka ayaklarını kullanamıyor, veterinerde 3 günlük müşehade altında ve sürekli B6 yüklemesi yapılıyor, sinir koması ve kaybı yaşanmış.
3) Tavşanınızı bahçeye çıkardığınızda yine tasması ve kayışı olsun ve sakın kayışının ucunu bırakmayın. Etrafta kedi ve köpek varsa zaten sakın çıkarmayın. Kayışı varken bile kedi ve köpek saldırısına uğrayabilir. Bir üyemizin tavşanını bir köpek ağzına alıp gitmiş, tavşanı son anda kurtarmışlar, ağır yaralı olarak kurtarıldı.
4) Küçük çocuğunuz, kardeşiniz.. varsa tavşanın bir oyuncak olmadığını, eline almaması gerektiğini tembihleyin. Bir çocuğun tavşanın kafasını ezmesi sonucu tavşan ağır yaralandı.
Kısacası bir tavşan besliyorsak gözümüzü dört açmalıyız ve dikkatli olmalıyız, onlar doğanın en en narin canlılarıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.