"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

21 Temmuz 2013 Pazar

TAVŞAN CİNSİYETİ NASIL ANLAŞILIR?





       Öncelikle tavşanınız hırçın değilse narin bir şekilde iki elinizle tutun, sol elinizle boynundan ve sırtından destek verin, sağ elinizle kuyruğunu çok hafif çekin. Bu işlemi asla ayakta yapmayın, tavşanınız ani bir sıçramayla yüksekten düşüp biryerini kırabilir, felç olabilir.


























Dişi Tavşan





Erkek Tavşan
















123 yorum:

  1. /benim 1tane 3aylik bir tanede 6haftalik tavsanlarim var biri erkek diye aldik ama ikiside ilk resimde goruldugu gibi cinsel organlari ikisi disi olabilirmi merak ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6 haftalığa çok dikkat edin, çok küçük almışsınız umarım yaşar, asla sebze ve meyve vermeyin şu an ona. İkisininde dişi olması bir yerde iyi, kısırlaştırma işleminden kurtulmuş olursunuz, yalnız da kalmazlar ama ileride tüylerini yolup hamile kalmadıkları halde yuva yapmaya başlarlarsa bu yalancı gebeliktir.

      Sil
    2. Tavşanların kısır olup olmadığını nasıl anlarım banimkiler 5 aylıklarda daha birşey yapmıyorlar

      Sil
    3. Tavşanların ikisi de dişi ise birşey olamaması normaldir. İkisi erkekse de bazen büyük olan küçük erkeğe tecavüz girişiminde bulunsa da genelde birşey de yapmayabilirler.

      Sil
    4. Çiftlikte Biri Dişi Biri Erkek demişlerdi. Şu an biri tüy döküyor kafeslerini altı ızgarali olanlardan aldık kakalarından rahatsız olmasınlar diye.

      Sil
    5. Kafesin altındaki ızgarayı derhal kaldırın çünkü o ızgaralar hayvanların ayaklarını kanatır, yara, egzama ve mantar yapar, tüy döktürür. Tavşanlar ayrıca kafeste beslenmez kendilerine ait bir odaları veya etrafı telle çevrili salonda filan geniş alanları olmalıdır. Tavşanlar gün boyu geniş alanlarda hoplayıp zıplamayı severler çünkü, ayrıca gececil hayvanlardır, kafes onları ölüme sürükler, ağır depresyon yaratır. Erkeği de bir veterinerlik fakültesinde bir an önce kısırlaştırın derim.

      Sil
    6. kafesleri oda kadar zaten. Hem eğitimli oldukları için sıkıldıklarında kapıyı açıp balkona çıkıyorlar. Arada sırada dışkılarını yaptıkları kabı çıkarıyoruz kakalarını oraya yapıyorlar birde cinsiyetleri tüylerinin sertliğinden ve ya uzunluğundan anlaşılır mı?

      Sil
    7. Yine de o ızgaralar onlar için zararlıdır. Balkon kapalı balkon değilse aşağı atlayıp ölebilirler eğer böyleyse dikkat edin. Her gün talaş dolu tuvalet kabını değiştirmelisiniz. Maalesef bundan anlaşılmaz ama ileride kendiniz bakıp anlayabilirsiniz.

      Sil
    8. Teşekkür ederim tavşanlarım balkonda kalıyor balkon duvarla kaplı. Kakalarını nedense yaptıkları yere yatıyorlar. Birde hergün aynı saatte aynı yerde bekliyorlar onları okşamam ve ninni söylemem için. Okşayıp ninni söyleyince birbirleriyle yanak yanağa uyuyorlar. Size fotoğraflarını yollasam türünü ve sağlıklı olup olmadıklarını söyleyebilirmisiniZ.

      Sil
    9. Ne demek.. Ücretle satın aldıysanız daha önceden alıştıkları şekilde yaparlar, pet shoplar da temizliğe dikkat etmezler ve aynı yere yaptırırlar genelde. Ama siz onları talaş dolu bir kaba alıştırabilirsiniz. Tabi ki gönderin lütfen, bekliyorum.

      Sil
    10. Tavşanım hamilemi?
      1- 6.5 aylık
      2- Erkek eşi var
      3- Tüy döküp evinin duvarlarına veya yere koyuyor
      4- Karnıdaki tüyleri koparıyorlar (Bacakaralarını temizliyor gibi gözüküyor)
      5- Çok çok çok aç (Kapıdaki koca bir balkabağını yedi yedi bitirdi)
      6- Karnı sert (bir şey varmış gibi hissediliyor
      7- Yorgun

      Sil
    11. Resimler:
      https://hizliresim.com/5k58Od
      https://hizliresim.com/VLqlnB
      https://hizliresim.com/zVPmqj
      https://hizliresim.com/6kAZd3

      Sil
    12. Dişi tavşanınız muhtemelen yakında doğum yapacaktır, erkek tavşanınızı bir an önce kısırlaştırın derim. Dişi tavşanınız büyük ihtimal hamile çünkü bu yaptıkları hamile tavşan hareketleridir.

      Sil
    13. Evet birde dün akşam sürekli yanlarına yaklaştımmı sert bir şekilde kaçıp tırmalıyo

      Sil
    14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    15. Tavşanım koparıp biriktirdiği tüylerini yiyor. Saman koyuyorum ev yapması için yiyor.Birbirlerini kovalıyorlar. 7 aylık oldular bebek yok :'(

      Sil
    16. O tüyler tavşanınızın midesinde birikirse tüy topu oluşur ve tavşanınız ölebilir. Tavşanlar tüylerini ya hamilelerse yuva yapmak için ya yalancı gebelik yaşadıkları için ya da strese girdikleri için yolarlar. Bir veterinere başvurun ve derhal tüy yemesini engelleyin.

      Sil
    17. Farklı türden tavşanlar çiftleşirmi erkek olan siyah benekli rex diğeri beyaz renkli kırmızı gözlü olan? :|

      Sil
    18. Diğeri Yeni Zelanda türü yani.. Tabi ki, zor anlaşsalar da olur.

      Sil
    19. Ben araştırdığımda siz farlı bir tür söylemiştiniz hatta en çok doğuran tavşan diye. Resimlerin linki yukarıda. Son bir sorum var. Dişi tavşanımın karnını elleyince elime memeleri geliyor. Siz hamiledir dediğinizden beri durum boyle erkek ise tüylerini doküp ev yapıyor. Eskiden dişi hareketli erkek yorgundu şimdi tam tersi. Acaba sütleniyormu. Sürekli uyuyor sevmeye çalışınca elimden sıvışıyor. Gerek kalmadıkça çıkmıyor. Erkek meydanda hep. Birde hep merak ederdim niye hep çekmece arkası diye. Hep orda kalırlar. Acaba sıcaktanmı öyle derdim. Fakat aklıma başka yazınızı okuyunca geldi bizim balkonda kum yok. Ama tünelleri seviyorlar. Bizim çekmecenin yanlarından girip arkazında uyuyorlar tontiş yanaklılar. Erkek hep dişi uyurken üzerine çıkıyor. Sorumu yanıtlarsanız çok sevinirim. Bu arada bloğunuz süpper.

      Sil
    20. Soldaki Ada Tavşanı, sağdaki beyaz ise Yeni Zelanda, bu arada o kadar kabak yedirmeyin bir anda ishal olmasınlar. Hamile olabilir ama bazen yalancı gebelik olabiliyor o yüzden onu bilemem veya strese girip tüy yolabiliyorlar, bekleyip göreceksiniz veya veterinere soracaksınız. Bu saklanma huyu hepsinde vardır, sıcaktandır ayrıca sakin yerlerde yatıp uyumayı da severler, o yüzden dokunmayın. Teşekkür ederim çok soru geliyor, şu anda da tatildeyim o yüzden çok yazamıyorum ama elimden geldiğince idare edin şimdilik :)

      Sil
    21. Merhaba tavşanlarım çiftleşiyordu. Siyah olan beyaz olanı kovalıyordu yakaladıgı an çiftleşme hareketi yapıyordu. İki saniye sonra kaçıyordu. Bunu ben uyanıkken 5-6 kez yaptılar. Tabii akşam olduğu için uyudum. Ertesi. gün beyaz tavsanım elimi yemek koyarken çırmaladıki bunu 7 aydır hiç bana yayapmadı. İnternette sırtına dokunduğumda parmağınızı sürtünce çıkan ses gibi ses çıkarıp kaçarak erkeği reddeder gibi yumak olursa gebedir yazıyordu ve öyle oldu. Sürekli saldırganlık gösterip yatıyor. Sırtına elimle değince ve erkek onun üstünde hoplayınca o sesi çıkarıyor. 3gündür böyle. Gebemidir sizce?

      Sil
    22. Sanmıyorum bunu testle veya bekleyerek öğrenebilirsiniz, siz niye bu kadar yavru tavşan istiyorsunuz, en güzeli ve doğrusu erkeği kısırlaştırmanız olacaktır, böyle yaparak dişiye de eziyet ettiriyorsunuz. Dişi tavşan öbüründen çok korkmuş ve hırpalanmış o yüzden tırmalıyor sizi, bence dişiye eziyet ettirmeyin ve bir an önce erkeği kısırlaştırın.

      Sil
  2. merhaba 2 tane 1-2 haftalık tavşanım var annesi daha yeni öldü yavrulara nasıl bakabilirim??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim umarım bakmayı başarabilirim :)

      Sil
    2. Rica ederim ne demek..

      Sil
    3. 1 haftalığa kadar her seferde 2 ml
      1-2 hafta: 5-7 ml
      2-3 hafta: 7-13 ml
      3-6 hafta: 13-15 ml süt verilmelidir yazmışsınız benim yavrularım 1-2 haftalık olduklarına göre ben 5-7 ml süt vereceğim değil mi ?

      Sil
  3. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. bi tane tavşanım dişi kulakları ön tarafa dogru ikiside kıvrıldı bişey olurmu sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanınız yavru ve Lop cinsi ise sarkık kulaklı olacağından öne doğru kıvrılarak uzaması normaldir ama kulakları uyuz bir kedi veya köpek gibi kıvrım kıvrım olduysa en kısa sürede acilen veterinere götürmelisiniz.

      Sil
    2. Slm ben tavşanımın cinsiyeti öğren mek için dişimi erkekmi diye fotosunu çeksen söylermisiniz

      Sil
  5. tavşanımın kac aylık oldunu asıl öğrenicm?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğraflardan anlayabilirseniz güzel ama anlayamazsanız veterinere götürebilirsiniz veya hızlıfoto'ya fotoğraf ekleyip bize link paylaşabilirsiniz. http://www.mybunnies.com/baby_bunnies1.htm
      Ayrıca bir de gerçek yaşını merak ediyorsanız;
      http://tawsim.blogspot.com.tr/2014/05/tavsaninizin-gercek-yasi.html

      Sil
  6. Merhaba arkadaslar yavru tavsanımın yanlıslıkla ustune bastım omurgasında kırılma, doktorunun soyledıgıne gore omurgasındakı eklem aşagı ınmıs, omurgası yavru oldugu ıcın henuz kıkırdaktır belkı yerıne oturur dedı, arka ayaklarının ustune basamıyor sürüyor şimdi, ne yapmam lazım hep boylemı kalacak, duzelır mı ölurmu varmı basına benzer durum gelen varsa yardımcı olabılır mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun, inşallah düzelir ama ben maalesef pek sanmıyorum çünkü tavşanlar kedi ve köpek kadar dayanıklı değillerdir çok hassastırlari kemikleri de çok daha narin ve kırılgandır. Tek şansınız yavru olması, yurtdışında felç olan bir tavşana küçük canyeleği giydirilip havuzda düzenli yüzme uygulatılmış (ağız, burun ve kulaklarına su kaçırmadan) ve tavşan daha iyileşmişti,tavşanınız tam olarak kaç aylık, 1-2 aylıktan küçük değilse geçici bir tekerlek ve belden kavramalı kedi tasmasıyla tekerlekli düzenek yapılabilir veya bir oyuncağın tekerleklerini kullanarak yapabilirsiniz böylece popo bölgesi yara olmaz, felçli olarak kapımıza terkedilen bir kediye böyle oyuncak kamyondan ve tasmadan bir düzenek yapmıştım ve kumaşlardan üçgen bezler yaparak altını da bağlamıştım. Heryere tekerlekli düzeneğiyle rahatça gidiyor, beraber yürüyüşlere bile çıkıyorduk ama beli kırık olduğu için fazla yaşamamıştı. Size birazdan o düzenek linkini yollarım.

      Sil
    2. Bakın burada örneği var; http://tawsim.blogspot.com.tr/2013/10/felcli-tavsanlara-yuruyus-arabasi.html

      Sil
    3. Genellikle beli kırılan hayvanlar fazla yaşamıyor çünkü bağırsaklardan mikrop vücuda yayılıyor ama ayağı kırması ve bu tarz olaylarda tavşanınız yaşar fakat tekerlekli bir düzenekle yaşar, bu düzeneği yapmazsanız çok feci sürtünme yarası olur, bahçede yaşayan büyük bir kedimizin belini köpek kırıp bırakmıştı, biz de o zaman sadece altını bağlıyorduk evde sonra çok feci bir yara oldu ama sakın tavşanınızı terketmeyin, onu bir klinik veya belediyeye götürürseniz yürüyemiyor diye ayakbağı sanıp uyuturlar yani ilaçla öldürürler, siz ona şevkatle bakın, belki iyileşir hem..

      Sil
    4. Çok şükür yeni göturdugum polıkınık kırıgın olmadıgı sınır kopmaları ve ezılmelerının oldugunu bu yuzden belden aşagısının tutmadıgını soyledı, acı hıssı yok, 3 gun boyunca gozetım altında b6 vıtamın enjekte edılecekmıs ve bırde ısmını anımsayamadıgım bır ıgne daha bu yolla sınır hucrelerının tekrardan uyandırılabılecegı soylendı, ınsallah Allah'ın ıznıyle daha ıyı olacak , ilk ıgnede fazla acıadı canı ama b6 vıtamın ıgnesınde feryadı kopardı ınşallah duzelır, benzer vakalara ınsallah ornek olur, sizlerinde paylaşımlarını yakından takıp etmekteyım tesekkur ederım

      Sil
    5. Kırığın olmaması çok iyi, çok şükür, sevindim :) Annemin elinde de ağır poşet taşımaktan parmaklarında sinir kopmaları olmuştu, fizik tedaviyle düzeldi bayağı. İnşallah tavşanınız da iyileşir hemen, evet aklımda olacaksınız hep, böyle bir konu açayım hemen.. Ben teşekkür ederim, dualarım küçük tavşanınızla..

      Sil
  7. Merhaba Benim Bir Tane Yavru Tavşanım Var Cinsiyetini Ve Kaç Aylık Olduğunu Öğrenmek İstiyorum Benimle İlgilenebilirmisiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar Fotoğrafları http://hizliresim.com/4YREjp

      http://hizliresim.com/LdoBGb


      Sil
    2. Merhaba.. Bu şekilde maalesef tahmin yapamam, üstteki fotoğraflardan yararlanıp siz bulmalı veya veterinere danışmalısınız.

      Sil
    3. Birde Birşey Sorucam Tavşanım Geçen Günün Sabahı Gezmesi İçin Çıkardığımda Kulağının Yana Yattığını Gördüm Kaldırınca Tekrar Düşüyor Sizce Ne Olmuş Olabilir?

      Sil
    4. Tavşanınız dik kulaklı English Spot gibi ama böyle Hollanda loplar da olabiliyor, Belki lop tavşanıdır, böyleyse sorun yok ama değilse acilen veterinere götürün, kulağında bir enfeksiyon başlamış olmasın.

      Sil
  8. Yanıtlar
    1. Güzel bir soru. Tavşanların uyuma süresi günde ortalama 11 saat olarak belirlenmiştir ama bu tavşandan tavşana değişir, birçok kişinin yorumuna baktığımızda tavşanının 6-15 saat arası uyuduğunu söyler. Özellikle tavşanım Tawşi de çok uykucudur minimum 11 saat uyumaktadır ve her tavşan gibi gündüz uyuyup geceleri hareketlidir.

      Sil
  9. tavşanlarda erkeklik belirtileri nelerdir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üreme organı, 4-5 aylıktan itibaren peluş oyuncak, yavru kedi, tavuk gibi nesne ve canlılara Nuri Alço gibi saldırması, kadınsanız gelip sizi, özellikle ellerinizi daha çok yalaması, yaşadığı alana diğer erkek tavşanlar için bölge belirleme idrarı ve koku bırakması.

      Sil
  10. saol kardeş şans eseri aldım biri dişi biri erkek cıktı

    YanıtlaSil
  11. bide kardeş ben aldıgımdan beri zebze meyve veriorum bir zarar olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlara 5-6 aylıktan sonra sebze meyve verilir. Bundan küçüklere verilmez. Büyük tavşanlara haftada 2 defa çok az susuz meyve verilir (çekirdeksiz elma dilimi, armut). Tavşanların önünde sınırsız kuru ot, kuru yonca ve saman olmalıdır, suları hergün tazelenmelidir. Beslenme bölümüne bakabilirsiniz. Küçük tavşanlar sebze meyve yerse ishal olurlar ve bu da onları öldürür.

      Sil
  12. Benim 2tane Tavşanım var Ve cinsiyetlerini tam olarak bilmiyorum... Ama 1Tavsanımın Tuylerı Dokuluyor Ve bu son 3 gundur Karın Şişliği Meydana geldi Hamile Diye Düşünüyorum Sizce Neden Oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüy dökülmesi mevsimsel olabilir, onun dışında dişiyse kendi yoluyordur ve bu yalancı gebeliğe işarettir tabi diğer tavşan erkekse normal gebelik de olabilir, yavruları için yuva hazırlıyordur tüyleriyle. Ya da en kötüsü mantar, egzama tarzı hastalıklar tüy döker ve ölüme kadar götürebilir, pati altlarında kızarklık, kabuklanma varsa mı? Karın şişliği iç parazit, hazımsızlık, saman kuru ot yememe ve sonucunda sindirim sorunları, midede tüy topu oluşması, hamilelik.. gibi durumlar sonrası olur. Bence acilen veterinere götürün.

      Sil
    2. Dişi mi Erkekmi Diye Bakım Dedim Birşey Yoktu Tüy vardı Hep ama Büyükler Nasıl Bakıcam ?

      Sil
    3. Narince tutup tüylerini hafifçe açarak bakanilirsiniz olmadı veterinere götürüp öğrenin.

      Sil
  13. Ben bir tane tavsan almayi dusunuyorum fakat hangi cinsiyette alicagimi bilemiyorum sizce kiz mi almaliyim erkek mi ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşan satın almayın, parayla satılanlar çok kısa sürede ölür, yuva arayan ücretsiz bir tavşana sahip çıkın, Petarkadaş'ta böyle birçok tavşan oluyor, dişi erkek farketmez ama ben dişi tavsiye ederim.

      Sil
  14. Ya benim tavsanim timy 2.5 senelik ama hircin oldugu icin ne tirnagini kesebiliyorum nede cinseyetini ögrenebiliyorum sizce ne yapmaliyim hem tirnagini kesmek icin hemde cinseyetini ögrenmek icin. ????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Veterinere götürmelisiniz veya bir kişi deri eldiven giyip tutacak ayağını kırmadan, tavşana zarar vermeden diğeri de tırnağı kesecek.

      Sil
  15. merhaba tavşanım için dışarıdan topladığım kuru sararmış otları vermem doğru mudur eğer doğru ise otları ilk önce yıkayıp mı vermem daha iyi olur yoksa yıkamadan mı versem daha iyi olur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, topladığınız otların türü zehirli mi değil mi bu çok önemli,geçenlerde birinin anneannesi bilmeden köyden taze otlar getirip vermiş, tavşan felç oldu ve öldü, ayrıca otların olduğu yerde hem belediye hem de siteler (yani hem şehirde hem de yazlıklarda) haftada 1-2 defa sineklere karşı özellikle yazın zehirleme yaparlar, zehirleme yapılıyorsa mutlaka yıkamalısınız hatta vermemelisiniz, yapılmıyorsa yıkamanıza gerek yoktur.

      Sil
  16. teşekkürler bir sorum daha olacak erkek tavşanım çok haraketli durup durup birden depar atıyor sonra bekleyip bir daha depar atıyor durmadan aksine dişi tavşanım gayet sakin bunun sebebi nedir acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu çok sevdikleri birşeydir, hatta siz o koşarken elinizle hafiften alkışlayıp "Arribaa Arribaaa" diye bağırarak tempo tutarsanız size daha da artistik hareketler yapacaktır, yani en azından Tawşi böyle yapardı. Ergenlik ve kızgınlık dönemindeki erkek tavşanların yaptığı birşeydir bu, ayrıca sizinle otnamak da istemektedir. Ne demek..

      Sil
  17. söylemeyi unutmuşum bir de tavşanın kabını sürekli dolu tutmak mı gerekir çok mu yerler yoksa az bir yemek koymak mı gerekir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece günde iki kere yem verin, diğer zamanlar ekstra koymayın, zaten günde iki kere verdiğiniz fazla gelince onlar hepsini hemen yemez, ara sıra gidip yerler, kedi gibidirler. Tabi ada tavşanları ve beyaz Yeni Zelandalar daha obur olabiliyor. Önünde 24 saat samanı, kuru otu, temiz suyu olmalıdır.

      Sil
  18. tavşanıma bi ara maydonoz vermiştim ishal olmuş ölümcül bir tehlike içerir mi ve düzeltmek için yapabileceğim birşey varmı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlara 5-6 aylıktan sonra taze yeşillik ve sebze verilir, maydonoz günde en fazla 5-6 dal verilmelidir, önceden yıkanıp havluyla kurutulmalıdır. Buna rağmen ishal oluyorsa ıslak vermeyin, az verin veya tavşanınızı veterinere götürün, iç paraziti filan olmasın. Kepeksiz kuru, ceviz kadar taş gibi bir ekmek verin ishali kesebilir ayrıca önünde 24 saat temiz su, bol kuru saman ve kuru otu olmalıdır. İshal 2 güne geçmezse veterinere götürülmelidir.

      Sil
  19. tavşanıma hamster yemi versem birşey olurmu acaba bir de ishali önlemek için kuru ot mu vermeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birşey olmaz ama tavşan yemleri tavşanlar için daha doyurucudur. İshal için tavşana sebze, meyve, taze ot vermeyi bırakın, günlük palet yemini 1/3 oranında azaltın, bol uzun saman, bol kuru ot verin, ayrıca günde 1 kez ceviz büyüklüğünde küflenmemiş kepeksiz taş gibi kuru ekmek verin, bol taze su verin suyu hergün tazeleyin, 2 günde geçmezse acilen veterinere götürün, iç parazit veya başka bir hastalığı olabilir, iğne yapılacaktır.

      Sil
  20. Benim 2 tane tacsanim vardi 1 tanesi bugun oldu birinin yanliz kalmasi sorun olurmu 1 audir birlik teler vedigerininde gozunun ak kısmı kırmızı durumda ne yapmam gerek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim tavşanım, dişi eşi öldüğü için kalp krizinden öldü, umarım öyle birşey yaşamazsınız. Bir hastalık olabilir diğerinden geçmiş, acilen veterinere götürün derim.

      Sil
  21. tavsanlari kulaklarindan tutup kaldirmaya nasil bakiyosunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlar asla kulaklarından tutulup kaldırılmamalıdır, bu onlara çok acı verir ve bir eziyettir. Bir elle karından, bir elle sırttan tutarak çok kibarca kaldırılmalıdırlar. Tavşanlar kucağa alınmayı sevmezler, gerekmedikçe kucağa alınmamalıdırlar çünkü doğalarında av pozisyonunda olduklarından kucağa alınmaları kendilerine yakalanmuş hissi verir ve strese girip kucaktan kurtulmak isterler, yere atlarken ise bel ve ayaklarını kırabilirler, tavşanların kemikleri çok hassastır. Sihirbazların tavşanlı gösterileri yasaklanmalıdır.

      Sil
  22. Merhaba iyi günler ben bir erkek bir dişi tavşan edindim yemde aldım daha yeniler yemek vermedim ve nasıl beslerim hiç bilmiyorum aslında nişanlım hediye etti ben çok sevdiğim için hazırlıksızım yani nasıl besleyeyim ne yedireyim bilgi verebilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazmayı unutmuşum bir tanesi bende kalacak diğeri bende kalmayacak ben erkek olanı almayı düşünüyorum siz ne tavsiye edersiniz ? Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

      Sil
    2. Merhaba, erkeği veterinerlik fakültesinde kısırlaştırın ve ikisine de siz bakın derim. Tavşanlar çok sosyal hayvanlardır, tek başına yaşamayı sevmezler, eşlerine çok önem verirler, asla bir kafeste beslemeyin yoksa depresyona girip ölür, tavşanlar gün boyu, özellikle geceleri geniş alanlarda hoplayıp zıplamayı severler, mutlaka bir odası olmalıdır, odası yoksa bile odanız veya salonunuzda telle filan ona geniş bir alan yaratın. Tavşanınız 6 aylıktan küçükse asla sebze ve meyve evrmeyin. 6 aydan sonra verin. Tavşanınıza hergün sınırsız uzun saman, kuru ot, taze su (1 litrelik tavşan suluğu ve çelik tas ile), pelet tavşan yemi, pelet kuzu yemi ve güvercin yemi karışımları verebilirsiniz. Tavşanlara asla abur cubur, süt, cips, bisküvi, et, pişmiş yemekler gibi şeyler verilmez. Yeminden sabah 1 Türk kahvesi fincanı, akşam da bir fincan verilmelidir, ishal olursa acilen yemi yeşilliği azaltılmalıdır. Bloğu incelerseniz ayrıntılı beslenme uygulamaları ve diğer konular mevcuttur, suyu hergün tazelenmelidir, ayrıca pazardan manavdan boş temiz çivisiz boyasız bir meyve kasası alın, kenarına da tuz taşı asın, bu kasayı hergün kemirir ve oynar, gazete, kitap, kablo, deri gibi şeyleri kemirmesin hemen kaldırın. Erkek kız farketemz hepsi çok şirindir ama erkekler ergenlikte dişilere göre biraz daha agresif olabilirler, kafeste yaşarlarsa, evde yalnız kalırlarsa tüm tavşanlar agresid olur ve ısırır, 3 ayda bir veterinerde iç parazit iğnesi yaptırmalısınız. Asla yıkamayın.

      Sil
  23. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  24. Merhaba, benim bir tane tavşanım var.Onu oynaması için salıyorum,ama bizim halı tüylü halının tüylerini koparıyor.Bide ipli şeylere bayılıyor.Neden olduğunu bilmiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanlar sürekli birşeyler kemirirler bunun sebebi de yaramazlıktan değildir onlar eğer birşeyler kemirmezlerse çok kısa sürede ön ve arka dişleri aşırı uzayarak nefes almalarını bile engeller hatta ölüme sebep olabilir, dişlerinin, tırnaklarının 3 ayda bir veterinerde kontrol edilmesi, yine 2-3 ayda bir iç parazit iğnesi yapılması gerekir. Tavşanınıza manav veya pazardan temiz, çivisiz, boyasız bir sebze veya meyve kasası bulun, biraz alçak olsun ki içine de girip çıkıp oynayabilsin, tavşanınız bu kasayı kemirmeye başlayacaktır ve böylece hem etrafa zarar vermez hem de dişleri fazla uzamaz, hatta kenarına saman, tuz taşı filan asın, kendinin olduğunu daha kolay beller, halıyı kemirmesini de kasa bulana kadar engelleyin ki koparıp yuttuğu tüyler mide ve bağırsaklarında tüytopuna dönüp tavşanınızı öldürmesin çünkü tavşanlar kedi ve köpekler gibi asla kusamazlar.

      Sil
  25. Mrb benim bi tane kar topu tavsanim var. Yaklasik 4 aylik yalniz kalmasina uzuluyorum ama ikincisinide alsam basadermiyim bilmiyorum. Nasil yapayim sizce yanina arkadas almalimiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nedesem bilmiyorum.bende öyle düşündüm aldım bakamiyosun.yavru filanda olursa zaten günün onlara gidiyo.ama zevkli oluyo al bence....

      Sil
    2. Merhaba, tavşanınız erkekse ve yanına bir dişi alırsanız bir yılda 500'e yakın yavru tavşanınız olur, kısacası telef olurlar, başa çıkamazsınız, eğer farklı bir cins alacaksanız erkeği veterinerlik fakültesinde basit bir operasyonla kısırlaştırtın, tavşanınız erkekse ve yanına erkek alacaksanız bölge için kavga ederler ancak çok küçükken birbirine alışan erkek tavşanlar kavga etmez. Arkadaş düşünüyorsanız mutlaka Petarkadaş gibi bir siteden ücretsiz yuva arayan bir tavşana yuva açın ve sevaba girin derim. Ben erkek tavşanım Tawşi'nin yanınna Petarkadaş'tan Milky'yi beğenip yuva açtım, ayağı kırıktı,iyileşti, sonra kısırlaştırttım, Tawşi'nin birtanesi oldu, tuvalete bile beraber gider oldular, Tawşi artık hiç sıkılmıyordu ama birgün Milky hastalanıp aniden öldü, Tawşi de ertesi gün kalp krizinden üzüntüden öldü, kısacası beraberken çok mutlular ama eşleri ölünce çok üzülüyorlar, bu arada tavşanınız dişiyse ve yanına bir dişi düşünüyorsanız anlaşırlar ama ileride ikisi birden yalancı gebelik geçirebilir yani gebe olduklarını sanıp tüylerini yolup yuva hazırlama olayına girebilirler. Karar sizin ama mutlaka bir erkek ve bir dişi olacaksa erkeği kısırlaştırın.

      Sil
  26. Mereba.benim 6-7 aylık bir tavşanim var.geldiğinden beri su içmiyor.idrarınıda sık sık yapıyor.besinlerine su serpip öyle veriyorum.sizce napmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanınız eve geleli ne kadar oldu? 2-3 günse yakında alışır. Suluğu varsa yanına kırılmayacak, devrilmeyecek çelik gibi ağır bir tasa su koyun ve hergün yenileyin, suluğu yok ve tasla su koyduysanız 1 litrelik bir suluk alıp boyuna göre bir yere asın, suluğu doluyken ağzına değdirin, su aktığını anlasın, yine içmezse acilen veterinere götürün ki ölmesin. Islak sebze ve yeşillik tavşanlarda ishal yapar.

      Sil
  27. tavşi bende hem dişi hem erkek tavşan alacağım ama yanlız 1 2 3 yavruları olunca kısırlaştırsam ne olur tavşi.......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asla olmaz çünkü doğan yavrular 3. aydan itibaren kendileri de yavru yapmaya kalkaşacak ve yine sürü sürü tavşanınız olacaktır, en doğrusu ücretsiz tavşan edinip erkeği kısırlaştırmaktır. Bir tavşan bir doğumda 6-10 arası yavru doğurur, 1-2-3 diye birşey yok yani..

      Sil
  28. Tavşanımın ayağı incindi ayağı havada yürüyor ne yapmam gerekiyor Acil yardım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun, eczaneden gazlı bez, ater tarzı sabitleyici alıp çok sıkı olmayacak şekilde sarmalı ve fazla hareket ettirmemelisiniz, çok sıkı sararsanız kangren olur, eczane veya veterinerde de sardırabilirsiniz, 1 hafta sonra da çıkartmalısınız. Eğer kırık olabilir diyorsanız veterinere götürün, röntgen çektirin.

      Sil
  29. Tavşanım üç aylık ishal oldu şimdide çok halsiz yemek yemiyor su içmiyor öyle boş boş yatıyor internetten araştırdığıma göre enfeksiyona bağlıymış ne yapmam gerekir acil yardım nolur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kusura bakmayın rahatsızlığım yüzünden bloğa bir ay giremedim, umarım tavşanınız yaşıyordur, tavşanınızda iç parazit olabilir, yeşillik veya ıslak yeşillik, abur cubur yemiş olabilir. Acilen veterinere götürmeliydiniz, pelet yemini 1/3 oranında azaltınız, yeşillik, sebze ve meyve 5 aylık olmadan vermeyin, küfsüz taş gibi kepeksiz bir ceviz büyüklüğünde ekmek de bir kez verilirse işe yarayabilir. Bu arada tavşanınız bol su içmelidir.

      Sil
  30. Tavşanım üç aylık ishal oldu şimdide çok halsiz yemek yemiyor su içmiyor öyle boş boş yatıyor internetten araştırdığıma göre enfeksiyona bağlıymış ne yapmam gerekir acil yardım nolur

    YanıtlaSil
  31. Merhaba bir tavsan aldim arkadasimdan tavsanim kiz tavsan ne yemek yiyor nede su iciyor oylece oldugu yerde duruyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba tavşanınızı petshoptan aldıysanız maalesef cevap vermiyorum çünkü bu blog petshop ticaretine karşıdır sadece sokak hayvanlarıyla ilgili sorulara cevap verilmektedir. Tavşanınız çok küçükse keçi sütüyle beslemelisiniz;
      http://tawsim.blogspot.com.tr/2013/11/yeni-dogmus-oksuz-yavru-tavsanlarin.html

      Sil
  32. Merhaba bizim sevimli oğluşumuz Putinin kaç aylık olduğunu tahmin edebilir misiniz ?
    http://hizliresim.com/BML2ZV
    beslenme programı için tavşanlarda yaş çok önemli bunu araştırmalarımız sonucu anladık o yüzden bu bilgiyi edinmemiz gerek..

    YanıtlaSil
  33. Merhaba benim tavşanım erik yaklaşık bir aylık. 2 gündür idrarını kırmızı yapıyor ama hareketlerinde veya beslenmesinde bir sorun yok yardımcı olabilir misin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sakın havuç vermeyin. Sebze meyve yemeye 4-5 aylık olunca başlamalıdır. Yemindeki kırmızı renk ürünler etkilemiş olabilir veya bir sindirim sorunu olabilir. Süresi gelince iç parazit iğnelerini aksatmayın ve küçük olduğundan hemen veterinere götürün derim.

      Sil
  34. Merhaba esim bana hediye tavsan aldi yasini bilmiyorum ama bunlar buyumuyormus hep bole kaliyormus yardim edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ben blog olarak hayvan ticaretine, hayvanların hediye edilmesine karşıyım çünkü bana şimdi biri bir hayvan hediye etse
      belki ben o hayvana iyi bakamayacağım, yeterli zamanım olamayacak ya da bir hastalığım var. Sonra o hayvanı yuva bulmadan sokağa terkediyorlar. Her zaman insanların ücretsiz olarak sokak ve barınaklardan hayvan alıp beslemesini desteklemişimdir. Yine de size cevap yazacağım; ülkemizde cüce tavşan diye birşey yoktur, bu satıcıların satış yapması için geliştirdikleri bir oyundur. Yani o tavşan da normal tavşanlar gibi büyüyecektir. Zaten cüce tavşan ile normal tavşan arasında sadece 1 kilo fark vardır. Tavşanınız 4 aydan küçükse asla sebze, meyve, çiğ yeşillik vermeyin, kuru ot, uzun saman bulun, manav veya pazardan ahşap boyasız çivisiz bir kasa bulun kemirsin, internetten bir tuz taşı ve 1 litrelik tavşan suluğu alın, marangozdan 1 çuval talaş bulun, tuvalet leğenine poşet yayıp içine 2-3 parmak kalınlığında talaş koyun. Tavşana asla kafeste bakmayın, bir odası olmalıdır. Yavruysa yavru tavşan yemi alın. Tavşanın fotoğrafını bir fotoğraf sitesine yükleyip buraya linkini yapıştırın lütfen.

      Sil
    2. İlk defa bir tavşan aldım ve heyecanlıyım bazı sorularım var.
      1-tırnakları uzun kesmezsem sorun olur mu
      2.devamlı karpuz yiyor?
      3.arkadaş olarak civciv alsam olur mu?
      4.bahçede toprak üstünde bakmanın bir sıkıntısı var mı?
      5-tavşandan insana hastalık bulaşır mı
      6-nasıl yıkamalıyım

      Sil
    3. Ben ücretli hayvan alımlarına karşıyım ve normalde cevaplamıyorum;
      1)Tırnaklarını veteriner keserse daha uygundur
      2) Tavşanlara 4 aylıktan önce sebze meyve verilmez, yetişkin tavşanlara ise haftada 3 kez filan meyve evrilir, karpuz ise verilmez, ishal yapar
      3)Civciv olmaz, kedi ve köpekten ise uzak tutun
      4)Evinizin bir odasını ayırmazsanız tavşanınız ölür
      5) Çok nadiren
      6)Tavşanlar yıkanmaz.
      Bakın, tavşanlar konusunda çok yanlış düşünceleriniz var, üstteki dediklerinizi yaparsanız tavşanınız ölür, acilen eski yazılarımı okuyup bilgilenin derim.
      4)

      Sil
  35. Ben 6 tane aldım temmuz 25 dogumlu 2 / 3 haftalik iken aldim fakat 3 tanesi öldü ben kümede giren sümüklü böceklerden dolayi olmuştur die düşünmüştüm bunun bi etkisi olabilir mi tavşan a. Yazılan yorumlar da yeşillik vermeyin demisiniz ben marul lahana besi yemi ve yulaf veriyorum arada karpuz ve kavun kabuğu da veriyor dum şuanda n sonra nasıl bir yol izlemem gerekiyor ? Yulaf ve besi yemi nin bi zararı olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hayvan ticaretine karşıyım, bu yüzden parayla satın alınan hayvanların sorularını cevaplamıyorum ama kalan tavşanlarınızın yaşaması için yazayım; sümüklü böceklerden değil sizin yanlış beslemenizden ölmüşler. 4 aylıktan önce taze yeşillik, sebze, meyve verilmemelidir. Lahana zaten aşırı ishal yapar, ishal de yavru tavşanları hemen öldürür. Aşırı yulaf ishal yapar, karpuz kabuğu verilmemelidir. Pelet kuzu yemi ve güvercin yemi alıp karıştırıp verin, ayrıca atlar ve inekler için olan uzun saman ve uzun kuru otlardan balya ile alıp verin, önlerinde sürekli ot, saman ve su olsun. Ayrıca tavşan yemleri paketle satılmaktadır. Erkek tavşanınız varsa veterinerlik fakültesine götürüp kısırlaştırın.

      Sil
    2. Ben arkadaş tan aldım yani para vermeden aldım. Güvercin yemi derken buğday olarak mı bahsediyorsunuz ?

      Sil
    3. O zaman kusura bakmayın, içinde bir sürü tahıl var, karışık bir yem, buğday da var ama 10'a yakın çeşit tahıl var içinde, güvercin yemi olarak tüm yemcilerde var, onu alın, bir de kuzu yemi alın, ikisini karıştırıp verin ama saman ve kuru otları da bulunsun.

      Sil
    4. Bir de bu yazıları okuma dan önce ben kulaklarında n tutuluyor die biliyordum şimdi daha dikkatli olacağım ama birtane si kulaklarını biri hava da diğeri düşük taşıyamiyor ama 1/2 hafta önce diğer kulağı aynı şekilde düşüktü . Bir de ekmeğin zararı olur mu ben ilk zamanlar veriyorum sonra ölenler olunca artık vermemeye basladim

      Sil
    5. Sakın kulaklarından tutmayın canları çok acır. Kulakları yakında düzelir çünkü daha küçükler, büyüdükçe kulakları da şekillenecektir. Ekmek vermeyin derim, kepekli ekmek zaten hemen ishal yapar. Dediğim şeylerden verin derim bir de internetten tavşanlar için tuz taşı alın, yuvarlak ve ucuz birşey, mineral eksikliği için onu yalarlar.

      Sil
    6. Meraba yasadigimiz yerdebiri bi tavsan almis bi sene kadar bakmis sora istememis bana arkadasim soyledi kiyamadim aldim ama ne cinsiyetini ne yasini biliyorum bi el buyuklugu kadar bi senede daha fazla buyumus olmasi gerekmezmiydi ve kafeste yasiyo ben onu 2 3 saat serbest birakiyorum ama hep birakcak bi alanim yok ve cis yapabilcegi bi yerde yok ayakalarini cisine degiyo napmam lazim kafeside cok buyuk degil tuvalet kabida olsun o yuzden bez koyuyorum 3 gundurde benimle cok sevimli surekli ellerimi ayaklarimi yaliyo

      Sil
    7. Merhaba, fotoğrafını bir siteye yükleyip linkini bana yollarsanız tahminde bulunabilirim, evet demek ki iiyi bakılmamış veya cinsi öyle.. Derhal onu kafesten çıkarın, idrarı ayaklarına değdiği sürece hastalanır, devamını gece yazacağım :)

      Sil
    8. Tavşanınıza küçük bir oda ayırmalısınız ayıramıyorsanız salonun ortasına tel sistem çevirin kenarlarını çıtayla duvara çaktırın ve küçük bir salon yaratın ona ama tel yüksekliği de yüksek olsun. Tavşanınız o kafeste kir içinde neden ölümünü beklesin? Tavşanlar kafeste depresyona girip ölebilirler, bahsettiğiniz durum ise hiç hijyenik değil, kısa sürede mantar, egzama, kulak uyuzu olabilir ve bunlar da ölümcül olabilen hastalıklardır. Bir hayvan bakıyorsak onu en iyi şekilde yapmalıyız yoksa sahiplendirmeliyiz.

      Sil
  36. tawsi world venım tavsanım cınseyıtıne bakcam ama gostermıo fakat 4 tananne meme sı var acaba dısımı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bundan anlaşılmaz. Erkeklerde de vardır.

      Sil
  37. merhaba ben 11 yaşındayım tavşanımı nasıl besleyeceğim konusunda yardımcı olabilirmisiniz lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, lütfen ilgili menüye bakınız;

      http://tawsim.blogspot.com.tr/p/tavsanlarda-beslenme.html

      Sil
  38. Merhabalar,tavşanın ishal olmaması için ne yapmalıyız. Şuan tahminen 1,5-2 aylık. Kedi yemesin diye biraz büyüyene kadar kapalı kümeste tutacağım.Ardindan serbest bırakacağım bahçede rahat rahat takılacak. Uygun mudur?
    Ilk 5ay meyve vermeyecegim ishal olmaması için. Tavşana özel samanlardan mi yedirmem lazım mesela yonca samanı gibi?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, 3-4 ayda bir iç parazit iğnesi yaptırın, sadece tavşan yemi ve doğal gıdalar verin. Bahçede takılması uygun değil tavşan 3 yaşına da gelse kedi ve köpekler onu yakalayıp yer. Büyüyünce de çok meyve vermeyin, arada elma verin 4-5 aylık sonrası haftada 2-3 gün, meyve yerine sebze verin. Fazla marul gaz ve ishal, fazla lahana aşırı ishal yapar. At ve inekleri yediği uzun samanlardan ve kurutulmuş atlar için olan otlardan verin.

      Sil
  39. Benim tavsanimin ayağının kirikmi yoksa normal olduğunu nasıl anlarim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Röntgen çekilmelidir, siz elle anlayamazsınız, canını acıtırsınız.

      Sil
  40. Merhaba. Dişi tavşanımın genital bolgesinin iki yanında şişlik oluştu ve daha 2.5-3 aylık. Regl dönemi olabilirmi yoksa bir hastalık mı? Lütfen yardıcı olunnn....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanlar regl olmaz. Bir kist filan olabilir, kızgınlık döneminden olabilir, veterinere götürün derim acilen.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.