"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

10 Nisan 2012 Salı

TAVŞANLAR REGL OLUR MU, TAVŞANLAR ADET GÖRÜR MÜ?

            Tavşanlar adet görmezler. Halk arasında yanlış bir bilgi var. Tavşanların da adet gördüğü yönünde. Bu doğru bir bilgi değildir. Normalde sarı olan tavşan idrarı rengi bazen turuncu, kahverengi hatta kırmızı bile olabilir. Bu renk değişikliği ya, yediği gıdaların pigmentleri ile alakalı bir durumdur ya da idrar yolunda taş oluşumuna bağlı bir problem olabilir. Örneğin beta-karotenlerce zengin havuç, ıspanak gibi gıdaların çok tüketilmesi sonucu görülebilir. Bazen de stres ve kullanılan anbiyotiklere bağlı idrarda renk değişikliği görülebilir. Genellikle bu durum adet görme diye yanlış bilinir. Gıdaya bağlı olanın sağlığı tehdit edici bir yanı yoktur. Tedavi gerektirmez. Aralıklı olarak 2-3 gün sürer. Ancak hematüri denilen idrar yolunda kanama varsa Veteriner müdehalesi gerekir. Bunların dışında vulva ve uterus yani genital organlar kökenli bir kanama varsa bu da veteriner müdehalesi gerektirir. Uterusta tümör, kanser, uterus kalınlaşma gibi sebeplerden olabilir.
                                                                                                              http://www.loptavsan.com/

32 yorum:

  1. Çok teşekkürler, yanlışlıkla tavşanları ilaçlamayın da :)

    YanıtlaSil
  2. "Ağrım olsa bağıramam, Aslan görsem kaçamam.. Kuyruğu ne de tatlı dersiniz, Ama avcı vurunca afiyetle yersiniz.. Çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben.. Keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)




    Yazınız çok dikkatimi çekti.çok güzel yazmışsınız. bende şuan evimde bi tavşan besliyorum.keşke herkes bizim gibi hayvanları sevse...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, keşke.. En azından bu blogtan insanlara biraz hayvan sevgisi ve tavşan bilgisi aşılamaya çalışıyorum, inşallah başarılı olurum..

      Sil
  3. Tavsanimin bir gozu mavi ve bir gozu siyah bir problem olmasindan korkuyorum ve birde tavsanim eger ishal olursa bunu nasil anlayacagim idrarida ishal gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlarda en çok görülen göz hastalıkları glakom, bulutlu kornea, keratit,konjektivit,ülserasyon,korneada tek veya çift taraflı yırtılmadır. Allah korusun tavşanınızda bulutlu kornea olabilir o yüzden tavşandan iyi anlayan bir veterinere hemen götürün derim.

      Sil
    2. İshal olursa pudinge benzer veya daha sıvımsı bir kahverengi dışkı göreceksiniz, bu durumda, tavşanınıza palet yem, sebze ve mevye veröeyi kesin, sadece az karışık tahıl (güvercin yemi olarak baharatçılarda satılıyor), bol kuru ve uzun saman, arada da kuru yonca verin, suyu her zaman temiz olsun ve bol bol su içiyor mu diye gözlemleyin, sıvı kaybı olmamalı. İshal iki güne geçmezse hemen veterinere götürülmelidir.

      Sil
  4. eğer tavşanın idrar yolunda kanaması olursa nereden anlarız?
    tavşanın dişi olup olmadığını nereden anlarız?
    tavşan isal ise ne yemeli?
    tavşanın bir sorunu olmaması için ne yemeli ve ne kadar yemeli?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, eğer üst menüden Tavşan Sağlığı bölümünün sonlarına doğru bakarsanız Tavşanlarda İdrar Rengi konusunu görürsünüz: http://tawsim.blogspot.com/p/tavsan-sagligi.htmlsize oradan kısa bir alıntı yapabilirim;
      "Tavşanlarda normalde sarı olan idrar bazen turuncu, kahverengi, pembe, portakal rengi hatta kırmızı bile olabilir. Bu renk değişikliği ya, yediği gıdaların pigmentleri ile alakalı bir durumdur ya da idrar yolunda taş oluşumuna bağlı bir problem olabilir. Örneğin beta-karotenlerce zengin havuç, ıspanak gibi gıdaların çok tüketilmesi sonucu görülebilir. Yine aynı miktarda bu gıdaları tüketen başka bir tavşanda idrarda renk değişikliği gözlenmeyebilir. Bazen de stres, mevsim değişikliği ve kullanılan anbiyotiklere bağlı idrarda renk değişikliği görülebilir. Genellikle bu durum adet görme, regl olma diye yanlış bilinir. Bunun dışında su tüketiminin az olması ya da aşırı su kaybı da idrarın rengini koyulaştırır. Gıdaya bağlı olanın sağlığı tehdit edici bir yanı yoktur. Tedavi gerektirmez. Aralıklı olarak 2-3 gün sürer. Ancak hematüri denilen idrar yolunda kanama varsa Veteriner müdehalesi gerekir. Bunların dışında vulva ve uterus yani genital organlar kökenli bir kanama varsa bu da Veteriner müdehalesi gerektirir. Uterusta tümör, kanser, uterus kalınlaşma vb sebeplerden olabilir.
      Veteriner hekiminiz idrar testleriyle renk değişikliğinin sebebini ortaya çıkaracaktır. Tavşanınızda idrar yapma alışkanlığında değişiklikler olduysa (daha sık idrar yapma ya da idrar yapamama gibi) veya renk değişikliği dışında sağlık problemleri de dikkatinizi çekiyorsa, vakit kaybetmeden veteriner hekiminizden yardım almalısınız."
      Cinsiyetini kendiniz anlayabilirsiniz tabi tavşanınız çok hırçın değilse narince popo bölümünden tutup bakabilirsiniz. Bu konuyla ilgili yeni bir yazı hemen oluşturacağım.
      Blogta arama yaparsanız bu konuyu da bulabilirsiniz. İshal ise bol ve taze su içmesini sağlayın, önüne sınırsız kuru saman, uzun kuru ot koyun. Palet mamayı kesin, güvercin yemi olarak baharatçılarda kilosu 1-2 TL'den satılan açık yemden alın, içine 2-3 parça palet yemden atabilirsiniz, palet yem yerine bu karışımı verin. Atrıca bu karışımı iyileştikten sonra da palet yemle yarı yarıya karıştırıp hep verin. Kuru, bayat ama küflenmemiş ekmek de çok az olmak üzere ishal için destek olarak verilebilir. İshal 2 güne geçmezse ve gitgide sıvılaşıyorsa acil veterinere gidilmeli, iğne tedavisine başlanmalı.
      Gıdalar tavşanın yaşına bağlıdır. 1aylık, 3 aylık daha büyük bir bebek, 5 aylık, 1 yaşındaki ve 7 yaşındaki bir tavşanın yiyecekleri ve ölçüleri farklıdır. Tavşanlarda Beslenme konusunda detaylı bilgi vardır. Tavşanlar 3 aylıktan itibaren alınmalıdır. Bundan önceki tavşanlar sırf anne sütüyle beslenmelidir, annelerinden ayırılmamalıdır. Beslenme konusu için: http://tawsim.blogspot.com/p/tavsanlarda-beslenme.html


      Sil
  5. Merhabalar. Bizim tavsanimiz bazen bir ses cikartiyor, hani kumrularin cikarttigi gibi birsey, agzini acmadan cikiyor bu ses:)) Nedendir acaba, kizginlik mi, sevinc belirtisi mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.. Evde yalnız bıraktıysanız veya küçük bir kafeste yaşıyorsa ve bu sesi akabinde duyuyorsanız kesinlikle size kızdığı için çıkarıyordur. Fino köpeklerinin çıkardığı bir sese benzer bu daha çok ve hatta bu sırada kıtlayabilir, kafanıza tabak çanak fırlatabilir (Misal; Tawşi). Bir de aynı sesi mutluluktan koşarken çıkarıyorlar, bu daha eğlenceli oluyor, etrafınızda 360 derece dönüp konuşuyorlar (Misal; Milky). :)

      Sil
  6. iyi günler bir kac gün önce arkadasimdan bir tavsan aldim kendisi bakmak istemedigini söyledi angora tavsani fakat 3 gündür kanamasi var ve bugun bir et parcasi gibi bir sey gördüm tam olarak ne oldugunu bilmiyorum ama disari cikarip iceri cekiyo yinede evde cocuklarim var acaba tavsan hastaliklimi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Tavşanlarda normalde sarı olan idrar bazen turuncu, kahverengi, pembe, portakal rengi hatta kırmızı bile olabilir. Bu renk değişikliği ya, yediği gıdaların pigmentleri ile alakalı bir durumdur ya da idrar yolunda taş oluşumuna bağlı bir problem olabilir. Örneğin beta-karotenlerce zengin havuç, ıspanak gibi gıdaların çok tüketilmesi sonucu görülebilir. Yine aynı miktarda bu gıdaları tüketen başka bir tavşanda idrarda renk değişikliği gözlenmeyebilir. Bazen de stres, mevsim değişikliği ve kullanılan anbiyotiklere bağlı idrarda renk değişikliği görülebilir. Genellikle bu durum adet görme, regl olma diye yanlış bilinir. Bunun dışında su tüketiminin az olması ya da aşırı su kaybı da idrarın rengini koyulaştırır. Gıdaya bağlı olanın sağlığı tehdit edici bir yanı yoktur. Tedavi gerektirmez. Aralıklı olarak 2-3 gün sürer. Ancak hematüri denilen idrar yolunda kanama varsa Veteriner müdehalesi gerekir. Bunların dışında vulva ve uterus yani genital organlar kökenli bir kanama varsa bu da Veteriner müdehalesi gerektirir. Uterusta tümör, kanser, uterus kalınlaşma vb sebeplerden olabilir.
      Veteriner hekiminiz idrar testleriyle renk değişikliğinin sebebini ortaya çıkaracaktır. Tavşanınızda idrar yapma alışkanlığında değişiklikler olduysa (daha sık idrar yapma ya da idrar yapamama gibi) veya renk değişikliği dışında sağlık problemleri de dikkatinizi çekiyorsa, vakit kaybetmeden veteriner hekiminizden yardım almalısınız. İstanbul'da yaşıyorsanız Avcılar'daki İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne gidin derim çünkü işin uzmanları orada, telefonu: (0212) 473 70 70 Çok geçmiş olsun umarım ciddi sorun değildir. Zaten çocuklar için tehlike oluşturabilecek bir sorun olduğunu sanmıyorum ama siz bir an önce onu randevu alıp buraya götürmeye çalışın.

      Sil
  7. Merhaba benım bır tavsanım var ve 11 aylık her 28 günde 1 benımle bırlıkte adet goruyor o bilginiz tamamen yanlış 2-3 gun suruyor adeti tuvalet alışkanlığı var 2 tuvaletten 1'i onun şunu belirtmek istiyorum bu gün tualete gittiğimde her taraf kandı ve karnı ağrıyor su an hep yatıyor ve hiç bir sey yemiyor ve bu her ay oluyor. Bence tavsanlar adet gorurler sormak istediğim su ben bu adet süresi içinde ona nasıl davranmalıyım ? Karnına masaj yaparsam ağrısı azalır mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlar asla regl olmaz. Tavşandan kan geliyorsa idrar, iç enfeksiyon, iç parazit gibi sorunlar vardır veya yediği kırmızı renkli birşey yapmıştır. Tavşandan çok iyi anlayan ve tavşan kısırlaştıran profesörlerin söylediklerini aktarıyorum size. Tavşanınızın bir hastalığı olabilir yani.. Bence en kısa sürede bir veterinerlik fakültesinin jinekoloji bölümüne götürün derim.

      Sil
  8. benim tavşanımın ayağı kırıldı ayağı kırıldığından turuncu yapıyo olabilirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun, tavşanınızı bu durumda fazla hareket ettirmeyin, turuncu olmasının sebebi asla bundan değildir, size ilgili linki kopyalıyorum;
      http://tawsim.blogspot.com.tr/2012/04/tavsanlarda-idrar-rengi.html

      Sil
  9. ben dün bir tavşan aldım komşudanbakamıyordu tavşan daha 1 haftalık nasıl bakmam gerek ne sıklıkla yemek yedirmem gerek özelliklede tuvalet egitiminde zorlanıyorum yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen şu linki okuyun;
      http://tawsim.blogspot.com.tr/2013/11/yeni-dogmus-oksuz-yavru-tavsanlarin.html

      Sil
  10. benim tavşanım çok tembel yerinden hiç kıpırdamıyor ve çiş ren gide kırmızı çok korkuyoeum bana yardımcı olsanız ççok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen şunu okuyun, geçmiş olsun;
      http://tawsim.blogspot.com.tr/2012/04/tavsanlarda-idrar-rengi.html

      Sil
    2. Tavşanınız tembel olduğundan değil hasta olduğundan kıpırdamıyordur lütfen acilen bir veterinere götürün, idrar yolu enfeksiyonu veya benzeri birşey olabilir. Tavşanınıza bol temiz su içirin.

      Sil
    3. Ne demek.. Umarım en kısa sürede iyileşir.

      Sil
  11. tavşanımı terbiye vermek istiyorum mesela hani kedilerde pisi pisi diyoruz ya tavşanlara ne deriz???????????????????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlar kedi köpek gibi çağırılmaz ama ben Tawşiiiii diye bağırdığım anda Tawşi dibimde biter :) İsimlerini çok iyi biliyorlar. Ama isterseniz Gel bunny bunny, gel pon pon pon diyebilirsiniz :) Sürekli ismiyle seslenin.

      Sil
  12. merhaba, benim tavşanım suluktan su içmiyor nasıl ögretebılırım acaba ya da kendiliğinden alışır mı? Bu konuda bilginiz var mı bir öneriniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, suyu hergün tazelemelisiniz, suluğu elinize alıp hafiften ağzına değdirin ve çok azcık su akmasını sağlayın, eğer yine içmezse asla dökülmeyecek ve kırılmayacak ağır bir çelik tas bulup onun içine su koyun, bazı tavşanlar tastan su içmeyi daha çok sever.

      Sil
  13. Merhaba evimde tavşan besliyrum yeni geldi normal şeyler veriyorum maydanoz marul buğday gibi tavsanim dün oldu bi tanesi durduk yere titremeye başladı ayakları kesildi kaldı gitti bugunde diğer tavsanim a oldu aynısı sebebi ne olabilir acaba çok korkuyorum o da ölecek diye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba tavşanınız 4 aylıktan küçükse derhal sebze meyve ve taze yeşillik vermeyi bırakın bu onları ishal yapar sadece günde 2 kez 3/2 çay bardağı tavşan yemi, sınırsız saman, sınırsız kuru ot, sınırsız su verilmelidir. Pet shoptan aldıysanız ölmesi normaldir, oradaki tüm hayvanlar ticari üretilir, hasta olduklarından iç parazitleri çok fazladır, acilen veterinere götürün, iç parazit iğnesi yaptırın ve ne olduğuna baktırın o da ölmesin. Pet shoptan aldıysanız da bir daha oralardan hayvan almayın sokaklardan, barınaklardan, Petarkadaş'tan ücretsiz edinin.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.