"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

24 Nisan 2012 Salı

TAVŞANLAR SU İÇER Mİ?

       "TAVŞANLAR TABİ Kİ SU İÇER!!!"


Tavşan ve suluğu


        Bu başlığı atmak bile komik geliyor ama atmak zorundayım.. Çünkü pekçok okuduğum örnekte insanların bilgisiz bir satıcıdan ayaküstü tavşan alması, satıcının da tavşanınıza su vermeyin o yediklerinden alır demesi üzerine bilinçsiz insanlar tavşanlarına hiç su vermiyor ve kısa bir süre sonra tavşanlarını ölü buluyorlar.. Tavşan sıcak kanlı, memeli bir hayvandır, her hayvan gibi de suya ihtiyacı vardır. İnsanlar nasıl susuz yaşayamazsa, tavşanlar da yaşayamaz..
        Tavşanınıza 1 litrelik tavşan suluğu alıp kafesine monte etmeli ve hergün suyunu tazelemeli, kabını da sık sık yıkamalısınız. Tavşanlar bir günde ortalama 300-600ml su içerler, bu da büyüklüklerine göre değişir. Bu yüzden küçük suluklar yerine en az 1 litrelik suluğu olmalıdır. Serbest alanında ise patileri ve ağzıyla ters çeviremeyeceği ağırlıkta çelik bir kabı su kabı olarak koyabilirsiniz. Tavşanlar kaplarını ters çevirmeyi çok severler, özellikle doyunca bunu kaldır anlamında da yaparlar. Bu kap porselen ya da cam olursa ters çevirdiğinde kırılıp biryerini kesebilir, o yüzden ağır ve çelik olmalıdır..
         Tavşan suluklarını tüm pet shoplarda, İstanbul gibi bir yerdeyseniz Mısır Çarşısı hayvan pazarı bölümünde rahatlıkla bulabilirsiniz. Gün aşırı taze su konmalı, ve suluk da kafesi gibi temiz tutulmalıdır. Eğer suluk, demir çengelinden kafese rahat asılmıyorsa kafesin yanından, dış kısımdan sokup arkasına ağır bir destek koyun ve sabitleyin. Mutlaka bir tane de en küçük boy suluk edinin ki park gezmelerinde, kısa yolculuklarda elinizde bulunsun, tavşanınız susuz kalmasın.

Suluğundan su içen bir tavşan..

Doğada su içen bir tavşan


Bu güzellikleri susuz bırakmayın :(



Ben, Biba suluk markasının en büyük boyu olan 1 litrelik boyunu tercih ediyorum.



         Demin iki ayrı adreste aynı yazıya rastladım ve bir kez daha bilinçsiz kişilerin şu hayvanlar hakkında yazmalarına bir son vermelerini istiyorum. Ben de veteriner değilim ama bırakın da kafanıza göre iş yapmayın, hiç su içmeyen tavşan olur mu, olursa da ölür.. İşte şu komik yazıya bakın.. Bu yazıyı yazana su vermeyeceksin;


ve aynı yazı bir de şurada;




Umarım bu bilinçsiz yazılar en kısa sürede kaldırılır..






RABBITS CAN ABSORB WATER?
         I have to take to take the title, but this is not even funny .. Example, because I've read many ignorant people sitting down to a vendor to take the rabbit, the seller gets a say on the unconscious tavşanınıza people ate rabbits that do not water the water does not find dead rabbits, and after a short time .. Rabbit warm-blooded, mammal is an animal, every animal needs water as well. How are the water is too important for the people, rabbits can not survive in the ..
         1 liter per day and water must install a rabbit cage tazelemeli leech away, wash bowl frequently. 300-600ml of water per day, drink a rabbit, this also varies according to size. Thus, it should be water bowls leech of at least 1 liter. Weight of the paws and mouth area of ​​the free reverse çeviremeyeceği can put in a steel container water container. Rabbits love to reverse its container, especially in terms of saturation wife shall remove it. If porcelain or glass containers shattering reverse this translates biryerini cut, so I should be heavy and steel ..

118 yorum:

  1. merhaba benim bir tavşanım var henüz 3 haftadır bende fakat 3 haftalık bir bebek oolduğunu sanmıyorum :) veteriner hekimlerin önerilerini okudum tavşanımıza fazla yeşillik önermiyorlar fakat benim tavşanımda yeşilliğe bayılıyor. çok yeşillik yerde ishal olur diye korkuyorum. pelet yem almayı düşünüyorum benim için herhangi bir önerinız oluuraa çok memnun kalırım :) çok sağlıklı bir tavşanım var ve birşey olmasını istemiyorum. teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar, tavşanınız çok küçük olduğu için şimdilik sebze meyve vermeniz tehlikeli olabilir. Yavru tavşanlar için satılan Vitacraft markasının palet yemleri var paket olarak, petshoplarda bulabilirsiniz, tavşanlar bu markaya bayılıyor. Yavru tavşanlar ishal olunca maalesef çok azı hayatta kalabiliyor bu yüzden siz onu yonca, saman, tahıl ve yavru tavşan mama desteğiyle beslerseniz iyi olur, biraz daha büyüyünce sebzeye geçersiniz, tavşanınıza şimdiden sağlıklık ömürler dileriz :)

    YanıtlaSil
  3. benim tavşanımın tavşan suluğu var fakat içmiyor nasıl alıştırabilirim ? lütfen cevap veriiiin :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, "EVE İLK GELİŞ" başlıklı ilk yazılarımdan birindeki yorumda bir kişi aynı sorunu yaşamıştı, o konuya gidip uzunca yazdığım cevabı uygulayabilirsiniz. Tavşanınız suyu reddediyorsa vakit kaybetmeden veterinere götürmeli serum taktırmalısınız.

      Sil
  4. iki tavşana sahibim ve tavşanlarımı aldığım da bana su içmeleriyle alakalı bir bilgi vermedi.tawşanlarımı alalı iki hafta oldu.ve hiç su içmediler ölürler diye çok korkuyorum.sulukla içtiklerini duydum ama sulukları nerede bulabileceyimi de bilmiyorum.acaba normal kaplarda da içemezler mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm pet shoplarda, İstanbul'da yaşıyorsanız Mısır Çarşısı hayvan pazarı bölümünde rahatça bulabilirsiniz. 2 tavşanınız olduğu için mutlaka en az 1 lt'lik suluk takmalısınız. Zatan yakında o da yetmeyecektir, siz 2 tane 1 er litrelik suluk alın, Biba markasını tavsİye ederim. Sizin sanırım acilen veterinere gitmeniz gerekli, havalar zaten sıcak, böbrekleri zarar görmüş olabilir tabi hala yaşıyorlardır umarım. Normal kabı ağır değilse mutlaka ters çevirecektirler ya da inceyse kemirecektirler. Suluk şarttır.

      Sil
  5. bizim de yeni bir tavşanımız oldu ama suyu kaptan içiyor bir sakıncası varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınız hayırlı olsun :) Tabi ki yok, yeter ki su içsinler, zaten doğada suluk yok, ama yapılan suluklar pratik ve tavşanın dudağına göre olduğundan onlar için kolay..

      Sil
  6. bnim tavşanım hvuç marul ve maydanoz sapını çok yiyor aslında ben yem almak istiyorum ama annem doğadaki tavşanlar nelerle beslendi diyo sizce ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Tawşi'nin de en sevdiği şeyler bunlar ama Tawşi daha 1 yaşından küçük olduğu için günde örneğin sadece 2 büyük yaprak marul, ertesi gün yarım havuç, diğer gün maydonoz sapı veriyoruz. Ama bunların yanında önünde 24 saat kuru otu, yoncası bulunmalı ve günde 2 kez de ölçekle tahıl ve palet yem karışımından oluşan yem vermelisiniz. Sebzeyi çok verirseniz ishal olur ve ölebilir. 1 yaşından sonra sebzeyi daha çok arttırmak lazım ama yine aşırıya kaçılmamalı. Meyve ise çok az verilmeli. Biraz fazla meyve onları hemen ishal yapar. Doğadaki tavşanlar da dengeli besleniyor, yoksa hemen ölürlerdi.

      Sil
  7. benim tavşanım isha oldu ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun, öncelikle tavşanınıza sebze meyve vermeyi kesin, sadece kuru ot, uzun saman, kuru yonca ve tahıl verin, bol su içmesine özen gösterin, serin yerde tutun. Eğer geçmez veya kanlı hale dönüşürse hemen veterinere götürün.

      Sil
  8. benim tavşanım ishal olldu ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  9. tavşanıma kemirme oyuncağı alacaktım fakat bulamadım ben kemirme oyuncağı alana kadar kemirmeleri için ne kullanabilirim???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten tavşanınızın doğal kemirme alet edevatları da olmalıdır. Pazar veya manavdan bulabileceğiniz ahşap, boyasız, çivisiz, ipsiz,temiz ve içine rahatça girip çıkabileceği sebze-meyve kasası, çam ağacı kozalakları, kurumuş ağaç dalları, kütük,odun, verniksiz ve boyasız tahta parçaları ve mutlaka 24 saat önünde uzun saman bulunmalıdır.

      Sil
  10. Ben bugün bir dişi tavşan aldım ama daha yavru , kaç günde büyüyüp çifleşir ve ortalama kaç tane yavru verir ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle hayırlı olsun, tavşanınızı umarım üretim için almamışsınızdır. 7 aylık olunca çiftleşirler. Bu cinslerine göre değişir. Tavşanları üretmekten yana değiliz çünkü bir seferde ortalama 6-8 yavru yapıyorlar ve çok yakında bin tavşanınızla ortada kalıyorsunuz.

      Sil
  11. küçük bir tavşanım var ben ona yeşillik veriyorum ve çok seviyor aldığımda satıcı su vermeyin ölür dedi ben verdim ama yeşillik verince birşey olurmu bilmiyorum yardımcı olurmusunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O satıcının nerde olduğunu bana söylerseniz çok sevinirim, bizzat satıcıya su vermemek istiyorum çünkü.. Tavşanlar memeli hayvanlardır ve su içmezlerse ölürler, cahil satıcılara asla kulak asmayın, 1 litrelik suluk alıp kafesine asmalı, hergün suyunu tazelemelisiniz. Tavşanınız 3 aydan küçükse ki sanırım öyle şu an daha çok küçük tavşanlara özel satılan mamalarla besleyin ve sebze az verin. 6 aydan sonra ise tavşanınız a daha çok sebze meyve verin.

      Sil
  12. bide çok küçük fazla büyümediğini söyledi acaba büyümezmi daha fazla? sürekli uyuma modunda başını okşayım hemen uyuyo bi hastalığımı var ki ? uyuz gibi neden ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birçok satıcı, oldukça küçük yavru tavşanı alıp cüce tavşanmış gibi satıyor ve büyümez diyor daha sonta tavşan 3-4 kilo olduğunda insanlar şaşırıyor. Sizinki nasıl bilemem ama sanırım çok küçük, o yüzden beslenmesine çok dikkat edin, ve sanırım onun anne sütüne ihtiyacı var, keşke çok küçük olduğu için almasaydınız. Maalesef bu durumdaki tavşanların sonları bazen acı olabiliyor. Tavşanınıza hemen su içirin, meyve şu an vermeyin, yavru tavşan yemi alın, sebzeyi de çok kontrollü ve az vermek lazım küçükken. Tavşanınız uyuz değildir, daha çok küçük olduğundan öyle olabilir, en iyisi kısa sürede hemen tavşandan anlayan iyi bir veterinere götürün.

      Sil
  13. dün tavşanımın uyuz gibi olduğunu söylemiştim bugün durduramıyorum ,halıları kemiriyor ne oldu buna? kilo aldı elma kabuğu verdim ama bişey olurmuki? bide yediklerini çıkardığından şüpheliyim yani kaka yapmadı hiç. tek yaptığı iğrenç kokulu çiş yapmak onuda yatağıma yaptı ıslak mendille poposunu sildim bişey olurmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladığım kadarıyla tavşanlar hakkında birazcık bilgi edinmelisiniz, bu blogtaki tavşan bakımı ve beslenmesi yazılarını okumanızı öneririm. Tavşanınıza uzun kuru saman vermelisiniz ve bu onun önünde 24 saat durmalı, yoksa sizin eşyalarınızı kemirir. Tavşanınız aç da olabilir, ona yavru yemi almanızı söylemiştim. Günde 2 kere olmak üzere sabah ve akşam vermelisiniz, birer kahve fincanı yeterli olacaktır küçükse.. Tuvalet için içine rahatça girebileceği çok yüksek ve çok küçük olmayan bir kap, leğen bulmalısın, en alta plastik poşet yayıp üstüne en az 3 parmak kalınlığında pet shop ve marangozlardan bulabileceğin talaşı yaymalısın ve belirli bir yere bunu koymalısın. Tavşanın buna hemen alışacak ve hep içine yapacaktır. Bu tuvaleti hergün değiştirmelisin böylece hem kötü kokmaz hem de tavşanınız hasta olmaz. Siz asla onun poposunu silmeyin çünkü onlar kedi gibi zaten temizlenirler, alkollü parfümlü mendiller ona zarar verir. Çok küçükse şu an meyve vermeyin. Öncelikle yavru tavşan yemi bulun ve bir veterinere götürün, yanlış besleme sonucu tavşanınızdan olmayın.

      Sil
    2. Ayrıca tavşanlar kendi dışkılarını yerler, yemezlerse ölürler, bu onlar için vitamin kaynağıdır. Yani yapıp yemiş, siz görmemiş olabilirsiniz. Asla gazete, karton, poşet, kablo kemirmesine müsade etmeyin, bunlar onlar için ölümcüldür. Saman, boyasız doğal tahta, kozalak gibi şeyler kemirmesini sağlayın. Bloğu okursanız bilgi edinirsiniz.

      Sil
  14. çişi gelince anlayabilirmiyim ben acaba ? bide kafesinden sürekli çıkmasında sakınca varmıdır ben bunun kemirmesini önleyemem çorapımdan tut koltuk kenarına kadar herşeyi kemirmeye çalışıyor tüyleri hafif kerlendi nasıl temizleyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun cevabını diğer sorunuzun altına yazdım yanlışlıkla, idare edin. Tavşanınız küçük olduğundan daha sık ama az miktarda yemeli. Günde 3 kez çok küçük kahve fincanıyla pet shop, veteriner, açık hayvan pazarı veya marketlerde satılan tavşan yeminden alıp verin. İçinde karışık tahıl ve sebze olmalıdır. Tavşanınıza şimdiliK çok az sebze verin, meyve ise daha büyüdüğünde yemeli. Mutlaka önünde sürekli ayrıca uzun kuru samanı olmalı, samanı olmazsa dişleri uzar, sindirim sistemi çalışmaz ve ölebilir. Ayrıca eşyalarınızı da daha çok kemirir, saman şart yani. Kuru yoncaya bayılırlar. Suluk alıp kafesine asmalısın, bir çelik kaseye de koy suyunu, devamlı taze bulunsun. Su çok önemlidir. Yaşı ilerledikçe sebze miktarını arttırırsın, büyünce günde 2-3 kez sebze yerler. Haftada da 2 kez küçük meyve yerler büyüyünce.. Tavşanlar gece hareketli hayvanlardır. Geceleri fazla uyumazlar. Sakın abur cubur, yağlı şekerli zararlı şeyler verme, sebze meyve ve böyle şeyler çok yerlerse hemen ishal olurlar, ishal ölüme kadar götürebilir. İshal olursa bolca tahıl ver ve çokça su içmesini sağla, ishali durmazsa hemen veterinere götür. İyi bakarsan ishal olmaz. Yavru olduğu için uyuklaması normaldir. Suyunu düzenli tüketip bolca tuvaletini yapması normaldir. Özel tavşan suluğu almışsınızdır umarım.

      Sil
  15. SON BİRŞEY DAHA NEKADAR SIKLIKLA YEMESİ GEREKİYOR YAKLAŞIK NEKADAR YEMESİ LAZIM ? ÇOK GEÇ KAFESE KOYUYORUM DİNLENEMİYOR SANIRIM Bİ UYUKLAMA MODUNDA .BİRDE BUGÜN 3 KERE ÇİŞ YAPTI AMA ÇOK AZ MİKTARDA Bİ SAKINCA VARMI?

    YanıtlaSil
  16. Tuvaleti gelince anlamanız zordur çünkü tavşanlar kedi ve köpeğe benzemezler ama hızla dönüp yapacak yer arayabilir, kuytu köşe bakabilirler, tavşanlar hep aynı yere tuvaletlerini yaparlar, o yüzden daha önceden dediğim şekilde bir tuvalet kabı hazırlayıp belirli bir yere koyarsanız sürekli ona yapmaya alışacaktır. Kedi gibi tuvalet eğitimi alabilirler, çok zekidirler. Kafesinden zaten sürekli dışarı çıkmalıdır, tavşanlara boş güzel bir alan ayırmalısınız evde, özgürce doğadaki gibi koşup oynayıp enerjilerini boşaltmalıdırlar, yoksa çok kızgın ve stresli olup hastalanabilirler. Çok duygusaldırlar. Kemirmesini önlemek çok basittir. Pazar, manav, marketten bulabileceğiniz boyasız, çivileri batmayacak tahta sebze-meyve kasaları vardır ya, bir tane ondan bulun ve tavşanınızın oyun alanına koyun. Tavşanınız bunun içine çıkıp girdikçe spor yapacak, gıgısını kafasını kaşıyacak, dişleri fazla uzamasın diye kemirecek, gün boyu onunla oynayacaktır. Hemen bir yerden böyle bir kasa bulun derim. Yakında kasa tamamen kemirilince yenisini bulup verirsiniz. Ayrıca çam ağacının kozalakları ve Carrefour marketinde hayvan bölümünde 5 TL'ya satılan hafif demir tavşan topları var, içine kuru saman koyup asabiliyorsunuz da, tavşanınız bununla futbolcu gibi oynayacaktır. Tavşanınız küçük olduğundan çok kemirmesi normaldir, büyüdükçe kemirmesi azalacaktır. Yine de evde dolaşırken onu korumalısınız, gözünüz üzerinde olmalı; kabloları eşyaların arkasına saklayın kemirince elektrik çarpabilir, pahalı kablolarınız da parçalanabilir. Gazete, poşet gibi nesneleri uzak tutun. Açık balkon ve alçak pencerelerden de uzak durmalı. Sıçrayıp aşağıya düşebilir, balkonda kedi veya kuş tarafından avlanabilir, kaçabilir. Tavşanınızla oyun oynamalısınız. En yakın dostu olun, nazikçe sevin onu. Siz tüylerine dokunmayın, onlar kedi gibi gün boyu yalanırlar, çok temiz hayvanlardır, asla yıkamayın, yıkarken ölebilirler.

    YanıtlaSil
  17. tüylerine dokunmayın diyorsun şuan kocağımda uyuyot gelde sevme .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınızı yıkamayın, ıslak mendille silmeyin o yalanır ama tüylerini hergün bir veteriner veya petshoptan alacağınız özel tarakla taramalısınız, yoksa tüylerini yutar ama kedi ve köpekler gibi kusamaz, tüyler midesinde bağırsaklarında birikir ve ölüme yol açar.

      Sil
  18. cinsiyetini nasıl anlayacağım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda biraz kedilere benzerler ama tavşanını fazla kurcalama, hassas yerlerine donununca ısırabilir hafiften, veterinere götürüp hem sağlık kontrolünden geçirsen hem de ona sorsan daha iyi olur.

      Sil
    2. erkekmiş oğluşum :)

      Sil
  19. tavşanım ishal olursa tahıl olaak ne vermeliyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınız ishal olursa yemciden veya petshoptan karışık yem alın, bol su içirin, en önemlisi ise uzun kuru saman vermektir. İshalken asla sebze meyve vermeyin, 2 gün içinde geçmezse de hemen veterinere götürün. Kanlı ishale çevirebilir.

      Sil
  20. Tavşanım sürekli çişni ve kakasını yapıyor ama isal değil ne yapmalıyım yediğini 5 dakikada tekrar çıkarıyor acaba hastamı oldu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınızın bunu yapması doğaldır. Hasta olduğunu sanmıyorum. Yeterli su içiyor mu peki? Tavşanlar yemek yedikten çok kısa süre sonra boşaltım olayına geçerler. İçiniz rahat değilse bir veterinere götürün.

      Sil
  21. Tavşanımın tüyleri bir tıhaf oldu kirlendi ne yapmalıyım ? birde hiç havuç yemiyor yediği brokoli yaprağı , karnıbahar yaprağı ve ekmek içi su fazla içmiyor veriyorum ama içmiyor bunların bir zararı olurmu birde geçen gün kanepeden atladı sağ ayağını bir süre kaldırarak yürüdü sabah erkenden veterinere götürecektim düzelmiş gibi gayet iyi basıyor acaba götürmelimiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınızı asla yıkamayın, o kedi gibi kendi kendini yalayarak temizlenir. Tarağıyla tüylerini hergün taramalısınız ama.. Zaten havucu az vermelisiniz çünkü içinde oldukça çok şeker var. Hergün farklı 2-3 sebze vermelisiniz. Örneğin bir gün havuç, lahana, diğer gün marul, maydanoz.. gibi. Ekmek de çok vermeyin, çok az vermelisiniz, palet yem, karışık tahıl, kuru uzun saman vermelisiniz hergün. Su için de hem suluğunda hem de devrilmeyecek ve kırılmayacak bir kasede sürekli suyu bulunmalı. Suyunu hergün değiştirmelisiniz. Düzeldiğine eminseniz sorun yok ama tavşanlar yüksek yerlerden atlayınca ayakları sakatlanıp, belleri kırılabilir. Özellikle yaşlılıkta çok dikkat etmek lazım, havada fazla kucağa almayın derim ani bir sıçrayışta zarar görebilir, ayağı hala geçmediyse acilen tavşandan anlayan bir veterinere götürün hatta önce telefon açıp durumu anlatın anlıyorsanız getireceğim demelisiniz. Maalesef tavşandan anlayan çok az veteriner var.

      Sil
  22. tavşanlar kafesiine konulan talaşı yiyormu talaş almayı düşünüyorum ancak yiyebilir ve boğazına batabilir nasıl bir çözüm önerirsiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanlar bu talaşları asla yemiyorlar, evde beslenen bir tavşan zaten talaşsız yaşayamaz, tuvalet kabının içinde en az 4 parmak kalınlığında talaş olmalıdır ve bu talaş her gün değişmelidir. İçiniz rahat olsun. Onlar için asıl en tehlikeli şeyler naylon poşet ve gazetelerdir, gazeteler boya ve kurşun içerdiklerinden yendiklerinde ölüm ve zehirlenme getirir.

      Sil
  23. Merhaba tavşanımın tüyü dökülüyor fazla miktarda deil ama beni endişelendirmeye yetiyor bir sıkıntı olabilirmi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogta en üst sekmede TAVŞAN SAĞLIĞI bölümünde tüy dökülmesi detaylıca anlatılmıştır.


      TAVŞANLARDA TÜY VE BIYIK DÖKÜLMESİ

      Tavşanlarda iki çeşit tüy vardır; yazlık ve kışlık tüyler. Tavşanlarda bu yüzden yılda iki kez pek çok hayvan gibi tüy değişimi olur. Bu yüzden mevsimsel değişmelerde tüy dökmeleri çok normaldir. Ama tüy ve bıyık dökmelerinin başka sebepleri de vardır, bunlar;

      *Mevsim değişiklikleri (Kıştan bahara geçilmesi gibi..)
      *Stres (Başka hayvanlar, kafeste yaşaması, çocuklar, gürültü.. tavşanları strese sokar.)
      *Vitaminsizlik (Veterinerde, pet shoplarda satılan şurup tarzı vitaminler tavşanın suyuna belirtilen kadar damlatılmalıdır.)
      *Deri hastalıkları (Tavşanın sırt ve tırnak dibi tüyleri dökülüyorsa dış paraziti vardır ama tüyleri genel olarak dökülüyorsa genel deri hastalığı vardır.)
      *Vücut dirençsizliği (Tavşanlara günde 3 çeşit sebze verilmelidir, vitamin desteği suyuna katılmalıdır, yoncası, samanı sürekli önünde olmalıdır, tuz taşı bulunmalıdır, çok çeşitli beslenmelidirler, tek tip palet mama verilmemelidir, yıl içinde değişiklik yapılmalıdır, çok çeşitli tahıl karışımı da hergün verilmelidir, haftada 3 kez de meyve verilmelidir.)
      *Tavşanlar arası kavga (Erkek tavşanlar arası çıkan mekan kavgalarında bıyık ve tüy yolunmaları yaşanabilir.)
      *Yıkamak (Tavşanlarınızı asla yıkamayın)
      *Tüylerin taranmaması (Tavşanınızın tüylerini hergün özel tarağıyla taramalısınız)
      *Gıdaların tek tip verilmesi (Asla tek tip beslemeyin)
      *Gebelik (Dişi tavşanların bu dönemde tüylerinin dökülmesi ve kendilerinin yolması normaldir.)
      *Yalancı gebelik (Gebe olmadığı halde kendini hamile sana dişi tavşanların yaşadığı bu durum sürecinde tüylerin yolunması normaldir.)
      *Parazit sorunları (Tavşanınızı 3 ayda bir veterinere götürüp iç-dış parazitlerine karşı ilaçlatmalısınız.)
      *Günlük protein ve mineralin yetersiz alınması (Tavşanınızın yedikleri yukarıda da bahsettiğim gibi çeşit açısından çok zengin olmalıdır.)

      Sil
  24. merhaba ben bir tavşan aldım alalı 1 hafta oldu hiç su içmedi acaba bişi olurmu cok korkuyorum
    ayrıca cok fazla yeşlik yiyor bunun bi sakıncası yok deyilmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınız 3-4 aylıktan küçükse sakın yeşillik vermeyin, su içmemesi ise çok kötü, hem suluk hem de tastan içmesini sağlayın, içmiyorsa hemen veterinere götürün, tavşanınızı kaybedebilirsiniz. Şırınga ile ağzına sakın vermeyin, akciğerlerine kaçırabilirsiniz.

      Sil
  25. Evt admininde dediği gibi kücükken arada ödül olarak yesillik verin.Büyüdükçe artırırsınız,3 4 aydan sonra korkmayın bence.ben 1,5 yıldır 2 dişiye bkıyorum.müthiş güzel hayvanlar.Bu arada bazı yemler dandik olduğundan burun kıvırabilirler.Küçükken ben vitaktafla besledim bayılıyorlar.En kaliteliside o zaten.

    YanıtlaSil
  26. benim tavsanım 1 aylık ve yeni aldım yeşillikten başka hiçbir şey yemiyor ve hiç su içmiyor endişeleniyorum ne yapmam gerek :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece su ve yeşillik ishal yapar, yavru tavşanlar hemen sebze yememeli, 3 aylıkken sonra yemeli, yavru palet yemi vermelisiniz. Su içmeyen tavşan, su içmeyen insan gibi ölür.

      Sil
  27. BENİM BİR TAVŞANIM VAR AMA SU İÇMİYOR VERİYORUM ELİMİ ISIRIYOR NE YAPMALIYIM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su içmezse çok kısa sürede ölür, veterinere götürün bir hastalığı olabilir, suluk alın ya da tasşla koyun, mutlaka su içmeli..

      Sil
  28. Tavsanlar büyüdüğünde bize zarar verirler mi ? Yani durduk yere bi ele almada ıstırma tırmalama gibi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanı nasıl eğittiğinize ve ona nasıl davrandığınıza bağlı. Tavşanınız sürekli kafeste duruyorsa size kızabilir ve hafiften kıtlayabilir ama bu asla köpek ısırması gibi değildir. Tavşanlar geniş alanlarda hoplayıp zıplamayı sever. Ayrıca onunla ilgilenmezseniz de size tavır yapabilir. Asla durduk yere birşey yapmazlar. Tavşanınıza vurursanız, bağırırsanız sizden korkar, asla böyle şeyler yapmayın, onu güzellikle eğitin, tavşanlar çok zeki hayvanlardır. Tavşanınızı sol elinize koyun, göğsünüze bastırırken sol elinizle arka ayaklarını alttan tutun, sağ elinizle de üstten sırtına bastırın ve eliniz her an ensesinden yakalayacakmış gibi tetikte olsun, asla yere düşürmeyin, tavşanı kucakta tutmak zordur, alıştırmanız lazım, yere düşürürseniz beli kırılabilir, ölebilir. Ayrıva tavşanların psikolojileri çok hassastır, hemen strese girebilirler, asla evde uzun süre yalnız bırakmayın, size küserler. Korktuğunda kaçmaya çalışmak ister ve yanlışlıkla arka ayaklarının tırnakları zarra verebilir. 3 ayda bir tırnaklarını veterinerde kestirmelisiniz. Ona her zaman çok sevecen yaklaşın, o da size asla kötü davranmayacaktır.

      Sil
  29. Tavsanım daha yavru tavşan ve çok şirin yeni aldım onu :) Ama onu kardeşlerim 2-3 saate bi ellerine alıyorlar ve seviyorlar sıkça . Bu tavşan için zararlı mıdır birde ona nasıl davranmalıyız :) ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım tavşanınız 3 aylıktan büyüktür ama sanmıyorum, zalim satıcılar hep 25 günlük tavşanları satıyor. Sen büyükleri olarak kardeşlerini uyarmalısın, onu sürekli elinize alırsanız hasta olur ve ölür diye güzelce kızmadan anlat, tavşanlar sürekli sıkıştırılmaktan hoşlanmazlar, strese girerler ve gerçekten bu onun için zararlı olur, hastalanabilir. Tavşanı kardeşlerinden biraz uzak tut ama kardeşlerinin kıskanmasını sağlama, yoksa tavşanı bir daha göremeyebilirsin. Tavşanlar geniş yerlerde bakılmalıdır ama sanırım sen kafeste besliyorsun, kafesi yoksa da şimdilik ona büyük bir kafes al, tavşanlar gürültü sevmez, yavru tavşanlara sebze meyve verilmemelidir, küçük ölçülerle yavru tavşan maması, kuru saman, karışık güvercin yemi vermelisin. Bir suluğu vardır umarım. Talaş dolu bir kabı tuvalet kabı yapmalısın. 3 ayda bir veterinere götürüp kontrol ettirmeli, tırnaklarını kestirmelisin. Yuvasında kemireceği çivisiz boyasız kasa, tahta parçaları olmalı ki dişleri uzamasın. Evde başka hayvan varsa ondan uzak tutmalısın. Asla balkonda açık yerde bırakma, aşağı düşebilir, kedi köpek kapabilir, araba çarpabilir, kaçabilir. Tavşanlarla ilgili bakım yazılarım var blogta. Mutlaka onları okumalısın.

      Sil
  30. Peki çok teşekkür ederim bu konuda çok bilgin var çok saol gerçekten bu arada tavşanların çok tatlı onlara gerçekten güzel baktığın belli umarım birgün benim tavşanım da seninki gibi olabilir :) ♥ Onu eğitmek için sabırsızlanıyorum gerçekten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, onlar büyürken siz de bilgileneceksiniz emin olun. İnşallah.. Uzun kulağınızla mutlu günler..

      Sil
  31. tavşanımı nasıl eğitebilirim ve ne kadarlık olunca ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 aylıkken birçok şey öğretebilirsiniz. Zaten tavşanların doğuştan kedi gibi tuvalet eğitimi var sayılır, hep aynı köşeye tuvaletlerini yaparlar, sizin de o köşeye içi 2-3 parmak talaş dolu içine rahatça girip çıkacağı bir tuvalet kabı koymalısınız ve bu kabı hergün değiştirmelisiniz. Kabın içinde en alta kemirmiyorsa poşet yayabilirsiniz, temizleme işlemi daha kolay olur. Sürekli ismiyle hitap edin, ismiyle çağırın, istediğiniz şeyi yaptıktan sonra küçük bir ödül verin. Küçük bir engelden zıplatmak istiyorsanız önce ne istediğinizi gösterin ona yardımcı olarak, sonra ağzına örneğin bir fındık veya sevdiği birşeyden minnacık verin. İki ayağı üzerine kalkması için ödül olayı çok önemli. Ama yine de çok numara öğretmeyin, bir iki tane yeter derim, zaten onlar doğuştan ölü taklidiyle en büyük numarayı yapıp size kalp krizi geçirtebiliyorlar daha ne öğreteceksiniz ki, tavşanlar doğuştan Oscar'lık.. :)

      Sil
  32. Ahahah evet ya çok sevimliler teşekkür ederim :) ♥ İnşallah benimkide büyüyünce sizinki gibi olabilir :)

    YanıtlaSil
  33. ya tavşanıma bugün bişey olduğunu farkettim evde gezintiye çıkardım ve biraz gezdkten snra onu yuvasına koymak için elime alacaktım tam ki birden ürkülerek baya bi ileriye atıldı ve bunu şu zamanlarda hep yapıyor nolu da böyle bizden korkuyor kaçıyor halbuki onu kızdıracak zarar verecek bişey yapmadık aksine onu sevdim gerekli şeyleri yaptım acaba neden böylee :( :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınız 5 aylık civarıysa çiftleşme zamanı geldiğinden sinirli hareketler yapar, tabi çiftleştirmeyin. Strese girmiş olabilir, en çok bu durumda bunu yaparlar. Size bir şeye kızmış olabilir, tavır yapmayı da çok severler. Belki de bir iç hastalığı vardır, siz yuvasının kapısını açın o kendi çıksın, üstüne çok gitmeyin, sevdiği yiyecekleri verin. Otururken yanınıza yaklaşırsa sevin, en az 1 saat kafasını sevin, okşayın. Güven duymasını sağlayın. Tatile gidip geldiyseniz, başkasına emanet ettiyseniz ona bile sinir olmuştur doğal olarak. Kedi köpek varsa ondan uzak tutun, bu onları çok tedirgin eder. Psikolojisini düzeltmeniz lazım, mutlaka birşey olmuştur.

      Sil
  34. yaaa off yaa tavşanıma gardeşim yanlşıkla kafasına biraz ağır bir tahtayı düşürmüş tavşandan korkunca tavşanım bi bğırdı bi bğırdı çokk ötüydü :((( Şmdi hayvancaız çok kötü yem yemeye bile kalkamıyor sanırım felç oldu veya ayağı kırıldı nolmuş olabilir lütfen yardım edin felç veya kırık olrsa ölür müüü ühühü ya :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen yere sert bişey koyun tepsi veya tahta parçası gibi, sonra sarsmadan üzerine tavşanınızı dikkatlice koyun hani aynı ambulansla gelip sedyeye yatıranlar gibi yapın. Sonra hemen veterinere götürün, veterinerin yapacağı güçlendirici iğneler onu eski haline çevirebilir ama vakit kaybetmeyin lütfen. Beyin hasar görmüş olabilir, felç olmuş olabilir, onlar çok hassaslar. Çok geçmiş olsun.

      Sil
    2. Teşekkür ederim şimdilik biraz iyi sanki ama felç olduysa ilerleyen zamanda ölür mü :( Daha yavru tavşn :(

      Sil
    3. Bazen felç olan tavşanlar da iyileşebilir, örneklerini görüyorum, ümidinizi kesmeyin ama veteriner desteği çok ama çok acil şart yoksa götürmezseniz ölebilir. Çünkü daha çok küçükmüş. Ona güçlendirici iğne yapılmalı, olmadı röntgeni çekilmeli.. Lütfen hemen götürün, hayvan kıvranıp durmasın.

      Sil
  35. Yaa işte tavşanmm felç oldu ve sabaha kalktım ki gözleri açık bu hayattan uçup gitmiş tüm bakıma rağmen kurtulamadı benim bahtsız tavşanım onu çok özliycemmmmm :(((((( O benim bitanemdi ama o da gitti bu dünyadannn :( ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok üzüldüm, bir an empati kurdum, çok üzücü gerçekten, ne kadar üzülmeyin desem boş, beni de ağlattınız burda.. Başınız sağolsun :'((

      Sil
  36. Ihmal edilmis anlasilanyazik yavruya başınız sağ olsun

    YanıtlaSil
  37. Bizimde tavsanimiz var cok sevimli ve akıllı kaprisli uslu egitimli 6 aylik falan tahminen

    YanıtlaSil
  38. benimde bir tavşanım var yaklaşık 11 aylık ama çok fazla suyu sevmiyor küçükken biraz biraz az da olsa içiyordu ama simdi içmiyor mesala bunun yanlış oldunu biliyorum ama bikere kolanın gazını iyice çıkarık tavşanıma bir yudum vermiştim sonra hep istemeye başladı o günden bugüne kadar pek fazla su içmiyor suyu koydumda ağzına bile sürmüyor bende sırınganın inesini çıkarıp ona biraz su veriyorum azda olsa zorla içmesini sağlıyorum ve tavşanımı çok seviyorum canım benim o benim bitanam birşey olsa dayanamıyorum ona hiç kıyamıyorum benim meraklı tavşanımmm bitanemmmmm aşkımmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer tavşanınızın yakında ölmesini istiyorsanız kola vermeye devam edin. Yaptığınız çok yanlış bir hareket, yakında kör bile olabilir. Tavşanınızı resmen kafein bağımlısı yapmışsınız. Sakın bir daha kola vermeyin, sakın! Tavşanınıza çelik ağır bir kaba, tasa su koyun. Ağzına şırıngayla su vermeyin, akciğerlerine su kaçırırsanız ölür. Su içmiyor diye sakın birdaha kola vermeyin. Su içmemeye devam ederse acilen veterineri arayıp danışın, reddederse serum bile takılabilir. Şunu unutmayın; kola verirseniz ölü bir tavşanınız olur!

      Sil
    2. hayır o günden sonra vermiyorum zaten ama mecbur kalıyorum çünkü tavşanım hiç su içmiyor ağzına bile sürmüyor her gece kalktımda saat gece 3 gibi annem bağırıyor tavşana su ver diye ama su verdimde içmiyor sonr acıkmıştır diye düşünüyorum ama yinede su içmiyor daha çok süt içiyor küçükken ben süt içiriyodum daha çok küçüktü ondan buyana kadar süt içiyor en sevdiği şey süt süt olmassa bişey yemiyor illa bir süt olacak yani

      Sil
    3. Siz bana ilk yorumda su yerine kola verdiğinizi s
      öylemiştiniz, şimdi ise süt diyorsunuz. Ne içiyor önce karar verin. Tavşana süt de kola da verilmez. Tavşanlar kedi ya da köpek değildir, sindirim sistemleri atların sindirim sistemiyle aynıdır. Sadece anneleri ölmüş süt içmesi gereken çok küçük tavşanlara sulandırılmış keçi sütü verilir. Siz çok büyük bir yanlış yapıyorsunuz. Yakında kola ve süt yüzünden tavşanınız ölecektir. Eğer ona bakamıyorsanız bu şekilde eziyet etmenize, sağlığıyla oynamanıza gerek yok. Siz tavşanınızı bile bile öldürüyorsunuz, çok günah bu, ayrıca suç..

      Sil
    4. hayır kolayı bir damla bir kere vermiştim sütü ise küçüklüğünde nberi sevdiği için kesmemiştim süt verilmeyeceğini bilmiyordum o yüzden size danıştım ve şimdi tavşan yemi aldım onuda yemiyor çünkü iyrenç kokuyor insanın bile midesi almıyor bir kere sordumda tavşanımın tüyleri için ne yapabilirim diye siz tarak alın semiştiniz bende bugün taraklara baktım ve çok sertlerdi hepsi çok sert ve demirdiler bende yumuşak alayım dedim birtane yumuşak aldım oda çok yumuşak olduğu içi tüylerimi toplamadı he bu arada tavşanımın yeminin markası QUİK .?

      Sil
    5. ve tavşanıma çok iyi bakıyorum omu çok iyi yetiştiriyorum tavşanıma en iyi mamaları veriyorum hayat düzenini çok iyi koruyorum tavşanım tek varlığım tek kıymetlim o benim herşeyim onu çok seviyorum ayrıc aona çok zaman ayırıyorum o benim heşeyim we çok iyi yetişiyor büyüyor ???????

      Sil
    6. Yorumunuzda hep kola içiyormuş gibi geldi ben de ondan söyledim, gerçi süt içiyormuş değişen birşey yok. Kedi için olan ince ve sık iğneli demir taraklardan almalısınız yoksa tüyleri toplamaz ve midesinde tüy topu oluşup hayati tehlike olabilir. Palet kuzu yemi ve çok tahıllı güvercin yemi alın, sahibinden.com'da büyükbaş hayvan yemleri arasında satılıyor, ikisini karıştırıp verin. Tavşanlar Quik'i çok sever ama siz tavşanınızı kedi gibi beslediğiniz için o otobur olduğunu unutmuş. Başka yemler de deneyin ama kuzu yemi çok doğal ve idealdir. Artık sakın süt vermeyin.

      Sil
    7. ama taraklar çok sert ve tavşanımın canının yanasından korktuğum için almadım birde tavşanıma nasıl su içirteblirim?????????

      Sil
    8. Hiç de sert değiller, onların canı yanmaz ki, siz kısa, ince ve sık demirli bir tane ucuza alın, hiçbirşey olmaz. Hem 1 litrelik suluğu hem de ağır kırılmaz bir tasta suyu olsun. Acaba suyun içine bir tatlı kaşığı kadar havuç suyu sıkıp koysanız işe yarar mı ama şimdi de sakın havuç suyunun müptelası yapmayın. Sütten iyidir ama.. Onu da içmezse veterinere götüreceksiniz ve olmadı serum takılacak, susuz olmaz çünkü böbrek hastalıkları oluşur hemen.

      Sil
    9. tmm bir deniyeyim olmasa veterinere götürürüm

      Sil
  39. birde tavşanımın cinsini merak ediyorum bu tavşanlar su içermi deki ilk baştaki resim benim tavşanımın aynısından o tavşanın cinsi nedir benimki siyah beyaz bir tavşan

    YanıtlaSil
  40. merhaba, benim 2 tane tavsanim var.. bir tanesi kaverengi erkek. bir taneside beyaz kiz. cinsleri nedir? ve benim yani tavsanalrin kafesi var icinde yesilik var icine sermisim. ve cok yiyiyorlar.. bizim bahcedeki yesilikler. birsey olur mu? bile ben istanbulda yasamiyorum ben nasil tavsanlarima su verecem hic su icmiyorlar.ve benim tavsanim orta boylu sizce kac ayliktir. ve cinsleri nedir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle internetten gittigidiyor.com veya bir evcil hayvan sitesinden acilen 1 litrelik tavşan suluğu alın, ben Biba marka 1 litrelik kullanıyorum. Gerçi 2 tavşan için 2 suluk almalısınız. Ne zamandır su içmiyorlar, su içmezlerse böbrek hastalıkları olur, ölürler, 1 ergin tavşan günde ortalama 600 ml-1 litre arası su içer. Acilen veterinere götürün derim uzun süredir içmiyorlarsa. Tavşanlarınız orta boysa 4 aylık- 1 yaş arası olabilir, biri erkek biri dişiyse hemen ayırın onları, dişi kısa sürede 1 ay gibi sürede hamile kalıp 6-10 arası yavruya sahip olacaktır. Sonra yavrular üreyecek ve 1 yılda 500 tavşanınız olacaktır, çok yanlış bir iş yapıyorsunuz, erkeği veterinerlik fakültesinde acilen kısırlaştırtın. Tavşanlara kafeste bakılmaz, bir odaları olmalıdır yoksa stresten ölürler. Tavşanlara 6 aylıktan sonra yeşillik verilir, yoksa ishal olurlar. Bahçedeki yeşillikler zehirli olabilir, siz sadece kuru ot, kuru saman (inek, kuzu ve atların yediklerinden), kuru yonca ve palet kuzu yemi ile bol tahıllı güvercin yemi karıştırıp verin. Sebze ise 6 aylıktan sonra verilir. Ayrıca tavşan palet yemi de vermelisiniz. Kulakları dikse beyaz olan Yeni Zelanda, diğeri Ada tavşanıdır.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. hello, ben amerikada yasiyorum ben nasil su aliyim :). bile tavsanlara su az icerler haftada mi oyle. bile tavsanlarimi ertesi gun aldim. veteriner nedir. 4 aylik nasil olsun saglam gibidirler cok hareketli. niye ayirim sonra tek basina ölsünlerde :(. bende hapi yutayim!!... uresinler hepsini satarim:D (sakaydi) birde ben hic bir zaman yanlis yapmam benim tavsamlarim serttir dayanikli ve gücludur. nasil kafeste beslenmez .zaten buyuk kafesleri var ve orada kafeste tahtaya tirnaklarini vuruyorlar kafeslerini cok seviyorlar kafesi onun evidir dogustan kafesinde. (cok sevimliler) arada sirada bahceye cikatiyorum. birde ishal hic olmamislar cok yiyorlar (taze taze yesilik veriyorum) ben kafesin icinde tahtanin üzerine yesilik sermisim. (3 gunde bir yesilikleri degis ediyorum onlar yiyiyorlar) kafes iki katlidir ustundede gazete birakmisim gündüzleri asagida yemek yiyiyorlar geceleride ust tarafta gazetenin ustunde yatiyorlar. gunduzleri catiyada cikiyorlar.hee tavsanlar güvercin bugdayi yesinler ölsunler demi.??? sebze veriyorum bisey bileni olmuyor.. palet yemi nedir oyle seyleri tanamiyorum ve tanamakta istemiyorum... kulaklari neden dik olsun benim tavsanimin kulaklari normaldir.. sen git kendi tavsanlarina bakkk.....?!

      Sil
    4. Size uzun uzun cevap vermek isterdim ama ya dalga geçiyorsunuz ya da gerçekten durumunuz çok vahim. Önce tavşanlarınıza bakmayı öğrenin, birçok yanlışınız var, düzeltmezseniz tavşanlarınız yakında ölürler. Üslubunuza da dikkat edin, her blog yazarı benim kadar yumuşak olmayabilir!

      Sil
  41. 1aylik tavsanim var ve suluk aldim suluktan su icmiyor ne yapmaliyimm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yavru tavşanlar yetişkinlere göre daha az su içerler (100-200 ml). Belki de siz görmüyorsunuz ama hiç eksilme yoksa, tastan da içmiyorsa veterinere götürmelisiniz ki su kaybından ölmesin. Tavşanın annesi yanındaysa süt içtiği için suya 1-2 ay fazla ihtiyaç duymaz. Ama 1 aylık satın aldıysanız yazık çünkü en aşağı 3 aylık olmalıydı, anne sütü içmeden alınan tavşanlarda bağışıklık gelişmez ve erken yaşta ölürler.

      Sil
  42. Merhaba,tavşancıklar hakkında sormak istediğim birkaç sorum vardı.Öncelikle tavşancıklar hayatları boyunca evde yaşıyabilir mi? Yoksa gezdirilebilir mi? Ben evde çok sıkılır diye düşünüyorum o yüzden dışarıda yeşillikler arasında zıplasın oynasın beraber oyniyalim istiyorum tavşancığımla.Ama korkuyorum başka bir hayvandan korkup uzaklara kaçar da sonra kaybolur diye.Sonra bu gibi durumlar için tavşancık göğüs tasmaları olduğunu öğrendim.Çok sevindim ama yine de sormadan kullanmak istemedim tavşancığıma zarar verir diye.Sizce mümkün mü? Ve kullanmak doğru olur mu? Ve bundan tamamen ayri olarak,piyasadaki tavşancık yemlerine güvenmiyorsak kendimiz evde tavşancik yemi yapabiliceğimizi duydum.Bunun doğru olup olmadiğini da söylerseniz cok sevinirim ^.^ eğer değilse de,piyasadaki en kaliteli en sağlıklı markalardan birkac örnek verebilirseniz cok mutlu olurum gerçekten,şimdiden çok teşekkürler,iyi günler ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yine sizden özür diliyorum neden sizin sorularınız kaynamış anlamadım ki :(( Tavşanları çok sıcak olmayan ve çok soğuk olmayan havalarda tasma takıp gezdirmeniz gerekir ama bu yazın güneş battıktan sonra olur, kışın da yağmursuz ve soğuk olmayan günlerde, gezdireceğiniz alan yeşillik, arabasız, kedi köpek, çocuk olmayan bir yer olmalıdır, asla kayışını bırakmamalısınız yoksa kaçıp gider, araba ezer, kedi köpek öldürür. Ben tavşanlarımı hep kedi köpek gibi gezdiriyordum, göğüs tasmaları çok idealdir, kedi veya küçük köpek tasmaları uygundur. Asla zarar vermezler. Evde tavşan yemi yapmak için kuzu pelet yemi ve bol karışık tahıllı güvercin yemi alıp karıştırın, günde 2 kez birer çay bardağı verin. 6 aydan sonra da sebze yemeye başlar, meyve haftada 2-3 kez verilmelidir. Önünde taze suyu, kuru otu, samanı, kemirmek için meyve kasası ve tuz taşı hep olmalıdır. Size kendimi nasıl affettirebilirim acaba, 10 soru yazın cevaplayayım :)

      Sil
  43. benim kullandığım kaliteli bir mama var.içinde birçok tohum kuruyemiş ve palet yem var.bence tek kelimeyle HARİKA

    YanıtlaSil
  44. ben tavşanlarıma su vermiyorum her gün sulu sulu otlar yediriyorum ve böyle uzun süre yaşadılar.sizce doğrumu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neee, çok yanlış yapıyorsunuz, yetişkin tavşanlar günde 300-700 ml arası su içer, daha küçük tavşanlar da daha az miktarda içer, benim tavşanlarım günde 1 litre su içiyordu, tavşanlar susuz yaşayamaz, naptınız siz :(( Acilen tavşan suluğu alın 1 litrelik, ya da devrilip kırılmayacak çelik taslara su koyun çabuk sindirim sitemi, böbrek sorunu yaşayıp ölür giderler.

      Sil
    2. Yani şöyle düşünün siz hiç su ve benzeri sıvı içmeyip sadece marul, kuru tahıl yeseniz kaç gün yaşarsınız, ben söyleyeyim 3 gün..

      Sil
  45. tavsanlar kac gunden bir douruyorlar? doguyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlar normalde 90 veya 180 günde bir çiftleştirilmelidir ama ben kısırlaştırılmalarından yanayım çünkü 2 adet tavşan bir yılda 500 tavşana ulaşır. Doğum süreleri 28-30 gündür. Bir kerede ortalama 6-8 tavşan doğar.

      Sil
  46. Merhaba benim tavşanm 20 günlük civarı 5 gün falan oldu alalı hep havuç ve marul yiyo bi de sürekli yiyo ne zaman versem 2 gündür hiç kaka yapmadı çişide biraz bulanık gibiydi 2 gündürde arka ayaklarını uzatıp yatıyor bi sorun mu var lütfen yardm edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yaptınız hayvan ölecek .s Tavşanınız çok küçük şu an annesinin yanında olmalıydı. Tavşanlara 4 aylık olmadan asla sebze, meyve, taze yeşillik verilmez. Şu an sadece sınırsız uzun saman, kuru ot, taze su ve yavru tavşan yemi verin. Kemirmesi için de pazar veya manavdan bir ahşap kasa bulun. Bir de tuz taşı alın. Normalde parayla satın alınan tavşanlara asla cevap vermiyorum ama tavşanınız ölmesin diye yazdım. Ben hayvan ticaretine karşıyım ve sahipsiz sokak hayvanlarının sahiplendirilmesinden yanayım çünkü.

      Sil
  47. Birde ben çok fazla marul ve havuç veriyordum yorumları okuyunca hemen aldm önünden suyuda içtiğini hiç görmedm bazen ben zorla içiriyorum acaba o yüzden mi kaka yapmıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınız çok küçük, evinize en aşağı 3 aylıkken gelmeliydi, şu an annesi yanında olmalıydı. Tavşanınıza bir suluk alın ayrıca bir de kırılmaz ağır bir kaba su koyun ve hergün yenileyin. Yeni eve gelen tavşanlar birkaç gün yabancılık çeker ama hiç su içmezse acilen veterinere götürün. 20 günlük bir tavşanın yaşaması zaten zor.

      Sil
    2. Teşekkür ederim birde önceden kaka yapıyordu hep belki günde 4 5 sefer ama 2 gün oldu hiç yapmadı dışarı çkarmştm çimen falan yedi acaba ondanmı kaynaklanıyor

      Sil
    3. Ya sabah gittim tavşan yemi aldım yemiyor ne yapmalym üzerne bi dilim havuç koydum onun bahanesyle belki yer diye havucu yiyor yemi yemiyor :(

      Sil
    4. Tavşanınıza asla havuç marul vermeyin. Keçi sütü alıp sulandırın daha çok küçük olduğu için anne sütü istiyor olabilir. 6 haftalık olana kadar şu yazımdaki gibi şırıngayla ağzına sulandırılmış keçi sütü verin ama sakın inek ve koyun sütü vermeyin yoksa ölür;
      http://tawsim.blogspot.com.tr/2013/11/yeni-dogmus-oksuz-yavru-tavsanlarin.html

      Sil
    5. Tamam çok teşekkür ederim

      Sil
  48. Tavşanlar meyve suyu içebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır sadece su verilmelidir ve suları her gün tazelenmelidir.

      Sil
  49. Merhaba. Tavşanım son günlerde marula olan düşkünlügü çogaldı. Onu sevmek için her elimi uzatdıgımda elime bakıyor eger marul yoksa küsüyor. Az önce de biraz marul uzattım koşarak elimden aldı ve gıtlıkdan çıkmış gibi yemeye başladı.Bahçemizdeki otlardan yoncalardan da yiyor. Ama marulu yedigi kadar degil. Palet yeminide marulunu bitirdigi zaman yiyor. Yagsız kuru yemişi falan da var. Haftada 2-3 kez de meyve yiyor. İsal olmasından da korkuyorum.Ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hazal Hanım, tavşanınız 4 aylıktan büyükse günde 2-3 yaprak marul yemesinde sakınca yok. Ama marul yıkanmış ve havluyla kurulanmış olmalıdır yoksa ishal yapar. Aşırı marul hem ishal hem gaz yapar ve karın gazları tavşanları çok rahatsız eder. Tavşanınızı bu şekilde alıştırmayın yoksa sürekli marul ister. 4 aylıktan büyükse maydonoz, dere otu, az havuç, az lahana çeşitlemesi yapın, sırf marulla olmaz çünkü. Bundan sonra elinize pelet yem alın :)

      Sil
  50. Aslında palet yeminden de çok yiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınız kaç aylık bilmiyorum ama küçük ince belli cam çay bardağının 3/2'si kadar günde 2 kez yem verin, obez yapmayın :)

      Sil
    2. Taman teşekkür ederim. Ve bu gün sürekli sağ kulagını kaşıdı ve kafasını o tarafa dogru egerek koştu. bi sorun mu var acaba? Kulagında yara falan da yok.

      Sil
    3. Kabuk filan da olsa kesin kulak uyuzu derdim bir an önce veterinere götürün derim, ayrıca vücuduna bakın pire filan var mı?

      Sil
    4. Acilen veterinere götürün derim umarım önemli birşeyi yoktur.

      Sil
  51. Merabalar ben Tavşanı yaklaşık 3 aydır evde besliyorum ve büyüdü kafesini vurup duruyor arada bırakıyorum eve geziniyor ama ben ona artık bakamıyorum is nedeniyle ve Midilli parkina vericem ama toprağa basmıyor ve dışarı çıkardığım da koşa koşa eve giriyor benden önce ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bu yüzden tavşan almayın, bakımı zordur diyorum, Şimdi size alışmıştır o ve terkettiğinizde depresyona girecektir. Sakın oralara terketmeyin kesip yerler veya satarlar, telef olur, soğuk havada zaten donar. İyi düşünün derim sonuçta bu bir can, anneniz sizi terketmemiş ve zorluklara katlanıp büyütmüş, siz neden bir tavşana bakamayasınız ki.. En son çare üst menüden ilan bölümünde yorumlara yazın ve Petarkadaş' da petbul bölümünden ücretsiz ilan verin.

      Sil
    2. Merhaba arkadaslar tavsanimi alali bir yil oldu iki gundur far etimki hareketsiz iştahsız ve dışkısını yapmiyor hemen veterine goturdum mideaine tuy topu toplanmıs sanırım ronken cekmedi elinlen baktı ve alelyat etmesi gerekmi hayatta kalma garantisi vermedi bende razı olmadım arı kesici verdi ve bir turlu surup bimdi biraz yemeye basladi ve cik az dişki yapiyor siyah ve sekilsiz surekli su veriyorum siringalan karnı ağırıyor sanırım bir öğüreniz carmı baska napabilirim cok uzuluyorum acı cekince ve onu kaybetmek istemiyorum lütven yardimci olun

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.