"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

SORULAR 1




       LÜTFEN SORU 1 VE  SORU 2 'YE SORU BIRAKMAYIN, YORUM YERİ DOLDUĞUNDAN SORU VE CEVAPLAR GÖZÜKMEMEKTEDİR, ÖNCE KONUNUZU BLOGTA ARAYIN, YOKSA BAŞKA KONULARIN ALTINA YAZARSANIZ SEVİNİRİM. BEN VETERİNER DEĞİLİM, ASLA İLAÇ VE TEDAVİ ÖNERİSİ YAPILMAMAKTADIR, HİÇBİR HUKUKİ SORUMLULUK KABUL EDİLEMEZ, BU BİR SOKAK HAYVANLARI YARDIM BLOĞUDUR. İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER.

             
1) Tavşanlar asla yıkanmaz.
- Evet, doğru. Tavşanların özellikle kulak, burun, boğazından su kaçtığında bu onlar için ölümcüldür. Tavşanların yıkanmasına gerek yoktur. Onlar kedi gibi sürekli temizlenip dururlar, günlük kafes ve tuvalet temizliği yapılan tavşanlar asla kokmaz. İshal olan tavşanınızın alt kısmı kirlendiyse nemli bir bezle hafifçe silin.

2) Tavşanlar günde 300-600 ml. su içer.
- Evet, doğru. Tavşanlar da diğer memeliler gibi su içerler ve su içmeyi çok severler. Su içmeyen tavşanlar ölür. Büyüklük, cins ve yaşlarına göre tavşanlar günde 300-600 ml. su içer. Tavşanlara 1 litrelik tavşan suluğuyla su verilmelidir. Suluk, kafese asılmalıdır. Suluktan içmiyorsa çelik ve ağır bir kapla su verilmelidir. Yoksa tavşanlar su kabını devirip, biryerlerini kesebilirler.

3) Tavşanlara sadece palet yem verilmelidir.
- Hayır, yanlış. Yavru tavşanlar dışınndaki tavşanlara palet yemin dışında günlük olarak taze sebze, çok az meyve, bol taze su, sınırsız uzun saman, çayır otu, kuru yonca verilmelidir. Tavşanlara asla inek sütü, yoğurt, et, sebze yemekleri, diğer yemekler verilmemelidir. Tavşanlar bisküvi, abur cubur aşırmayı severler. Buna çok sık göz yumulmamalıdır. Doğada olmayan, işlenmiş şeyler, onlar için zararlıdır. Yani kedi ve köpek gibi beslenmemelidirler. Tavşanlar otçuldur ve sindirim sistemleri atlarınkiyle aynıdır.

4) Tavşanlar kedi ve köpekle yan yana yaşayabilir, onların tırmalama ve ısırmalarından zarar görmezler.
-Hayır, yanlış. Bir evde farklı odalarda yaşayabilirler ama tavşanınızı bir kedi tırmalarsa belki hemen, belki üç ay sonra ölebilir. Köpek tırmaladığında ya da ısırdığında da böyledir. Tavşanlar çok narin yaratıklardır. Onları kedi, köpek ve diğer tehlike yaratacak hayvanlardan uzak tutmalısınız. Kedi ve köpekler aç kaldıklarında tavşan yerler.

5) Tavşanlar balkonda beslemek doğrudur.
-Hayır, yanlış. Kışın üşüyebilir, yazın sıcaktan bunalıp, güneş çarpmasına maruz kalabilir, ani vücut ısısı değişmesinden şoka girip ölebilirler. Ayrıca kedi ve kuşların saldırısına uğrayıp yem olabilirler. Yüksekten atlayıp biryerlerini kırabilir, felç olabilir ya da ölebilirler. Balkonu telle çevirmek de çözüm değildir.

6) Tavşanlara penisilin iğnesi yapılmaz.
-Evet, doğru. Tavşanlara penisilin iğnesi yapıldığında ölürler. Bir veterinerin tavşanlarla ilgili bilgisini bu soruyla birazcık sınayabilirsiniz.


7) Bakımı daha kolay ve daha küçük olduğundan cüce tavşan bakılması önerilir.
-Hayır, yanlış. Cüce tavşanlar diğer tavşanlara göre daha aktif, daha enerjiktirler. Bu yüzden daha büyük bir alana ihtiyaçları vardır.


8) Tavşanlar 2-5 yıl arası yaşarlar.
-Hayır, yanlış.Tavşanlar 7-10 yıl arası yaşarlar. Daha da iyi bakılırlarsa bu süre daha da uzayabilir. Ama kötü koşullarda sırf satış için yetiştirilen tavşanlar çok kısa sürede ölürler.


9) Tavşanlara çok sık meyve verilmelidir.
-Hayır, yanlış. Büyük tavşanlara hergün taze ve ıslak olmayan sebze verilmelidir ama meyve birkaç günde bir çok az olmak koşuluyla verilmelidir.


10) Tavşanların tüyleri hergün taranmalıdır.
-Evet, doğru. Tavşanlar yuttukları tüyleri kediler gibi kusup çıkaramazlar. Bu tüyler bağırsaklarında birikip onların ölümünü sağlar. Bu yüzden mutlaka hergün sınırsız bol su, uzun saman, kuru çayır otu, kuru yonca tüketmelidirler, sindirim sistemleri sürekli çalışmalıdır.


11) Tavşanlar pis kokar, her yere tuvalaetlerini yaparlar.
-Hayır, yanlış. Tavşanlar aynı kediler gibidirler. İçine rahatça girip çıkabileceği, çok yüksek olmayan, kendi boyutundan biraz daha büyük bir tuvalet kabı olmalıdır. Kabın zeminine bir poşet yayılmalı, üstüne de 3-4 cm kalınlığında talaş döşenmelidir. Talaşı pet shoplardan veya marangozlardan alabilirsiniz. Tavşan, bu kabı kafasında belirler ve bunun dışında başka hiçbir yere tuvaletini yapmaz. Kaptan çıkarken etrafa çok azcık talaş sıçrayacaktır ama bu sorun değildir. Poşetiyle beraber kirlenen talaşı her gün sonunda atmalı, kaba yeni poşet ve talaş koymalısınız. Tuvalaet kabının yerini değiştirmeyin. Gün sonunda içindeki kirli talaş değiştirilmeyen tuvalet kabı kokar. Yoksa tavşanlar asla kokmaz.


12) Tavşanlar evdeki herşeyi kemirirler.
-Hayır, yanlış. Etrafta kablo, gazete, deri  eşya, kilim püskülü, karton kutu, naylon poşet, battaniye gibi eşyalar bırakılırsa bunları kemirirler. Manav ve pazarlardan bulabileceğiniz ahşap sebze-meyve kasası, çam ağacı kozalağı, kütük, uru ağaç dalları, pet shoplardan bulabileceğiniz kemirme taşı, uzun saman onların günlük kemirme ihtiyaçlarını giderecek şeylerdir. Ahşap sebze-meyve kasası mutlaka olmalıdır, tavşanlar hem bunu kemirir, hem içine girip çıkıp oyun oynarlar hem de gıgılarını sürtüp kaşınırlar.


13) Tavşanlar ishal olursa sadece bol su, kuru uzun saman, kuru yonca, kuru çayır otu, tahıl verilmelidir.
-Evet, doğru. Bu dönemde sebze, meyve, palet yem verilmemelidir. İshal çok ciddileşir veya kanlı ishale dönerse acilen veterinere gidilmelidir. Tavşanın dışkısı günlük takip edilmelidir.


14) Tavşanlara kedi köpekler için kullanlılan pire tasması ve pire tozu kullanılmaz.
-Evet, doğru. Bu tavşanlara güçlü gelir, ayrıca tavşanlar temizlenirken heryerlerini yaladıklarırından zehirlenerek ölebilirler. Tavşanları yine de pire ve sivrisieklerden korumalısınız.


15)  Tavşanlar sadece bahçede yaşar.
-Hayır, yanlış. Tavşanlar evin içinde bakılmalıdır. Çok sıcak ve çok soğukta tavşanlar zarar görebilir. Yırtıcı hayvanlara, kedi, köpek ve kuşlara yem olabilirler. Tavşanlar yazın 25 derece üstüne çıkan sıcaklıklarda ani vücut ısısı değişimi yaşayıp şoka girebilir, ölebilirler. Böyle durumlarda soğuk suyla ıslatılmış nemli havluya sarılıp veterinere götürülmelidirler. Ayrıca güneşli günlerde başlarına güneş geçebilir.


16) Tavşanlara günlük taze sebzeleri yıkanmış ama kuru olarak verilmelidir.
-Evet, doğru. Islak sebzeler bazen ishale sebebiyet verebilir. Ayrıca tarım ilaçlarına karşı sebzeler önce iyi yıkanıp sonra bir bezle kurulanmalıdır.


17) Tavşanlar yüksekten yere bırakılmamalıdır.
-Evet, doğru. Tavşanların belleri ve ayakları çok narindir. Bu bölgeleri kırılabilir. Nazikçe yere doğru eğilip bıraklamısınız.


18) Tavşanlar kucağa alınmayı çok sevmezler.
-Evet, doğru. Tavşanlar doğada av pozisyonunda bulunduklarından kucağa alındıklarında da böyle zannedip çırpınmaya, kaçmaya, bazen kaçmak için ısırmaya çalışabilirler.


19) Tavşanlar kulaklarından tutulmalıdır.
-Hayır, yanlış. Bu onların çok fazla canını yakar. Tavşanı ense derisinden ve karnından destekleyip öyle tutmalısınız, ona güven vermelisiniz. Yani sihirbazlar, tavşanların oldukça canlarını yakmaktadırlar. Bir sihirbazı şapkaya koyup  sadece kulaklarından tutup yukarı doğru kaldırsak ne hissederdi acaba?


20) Tavşanlar guinea pigler ile iyi anlaşır, aynı ortamda yaşayabilirler.
-Hayır, yanlış. İlk bakışta anlaşıyor gibi görülseler de yapılan araştırmalar sonucu bilim adamları bu iki ırkın birbirinden son derece rahatsız olduklarını, aynı yerde beraber yaşayamayacaklarını ortaya koymuşlardır.


21)  Tavşanlar bazen kendi dışlarını yer.
- Evet, doğru. Buna kaprofaji denir. Tavşanlar bazen kendi dışkıları yer, bunu yapamazlarsa ölürler. Tavşanların dışkıları birçok yönden çok zengindir ve gübre olarak da kullanılır. Birçok petshop ve tavşan satıcısı, tavşanların patileri sararmasın diye kafeslerinin altına tel ve plastik ızgara döşer, böylece dışı ve idrar onlara bulaşmaz. Oysa bu çok yanlıştır. Bu onların hayatlarıyla oynamaktır. Böyle yerlerde tavşan kafeslerinin altına oldukça yüksek talaş döşenmelidir. Talaş hem idrarı emer, hem koku yapmaz, hem de onların kazacağı ve oyun oynayacağı bir alan olur.


22) Tavşanların tüyleri  hergün taranmalıdır.
- Evet, doğru. Tavşanınızın tüyleri ister uzun, ister kısa olsun onu özel fırçasıyla hergün taramalısınız. Yoksa tavşanınız kendi temizliğini yaparken kendi tüylerini yutar ve bu tüyler onun bağırsaklarında birikerek ölümüne yol açar. Tavşanlar kedi ve köpekler gibi kusarak bu tüyleri çıkaramaz.


23) Tavşanlar sıcak havalarda şoka girip ölebilirler.
- Evet, doğru. Özellikle yazın hava 30 dereceyi aştığı zaman bu tavşanınız için tehlike yaratır. Tavşanınız şoka girerse büyük bir havluyu soğuk suyla ıslatıp nemli hale gelince alıp tavşanınızı içine koyup sarın ve acilen serin bir ortamda yani klimalı araçla bir veterinere gidin. Tavşanlar için en ideal oda sıcaklığı 15-25 derece arasıdır. Tavşanların oda sıcaklığı 10 derece altına inmemeli, 30 derece üstüne çıkmamalıdır.


24) Tavşanınız yazın şoka girerse soğuk, kışın girerse sıcak suya atılıp şok etkisi yaratılmalıdır.
- Hayır yanlış. Tavşanlar asla suda ıslatılmamalıdır. Su tavşanlar için ölümcül olabilir. Yukarıdaki maddedeki gibi nemli serin havluya sarılarak, serin ortamda veterinere  götürülmelidir. 


25) Tavşanlar çok hızlı ürer.
- Evet, doğru. Tavşanlar bir kerede 6-10 arası yavru doğururlar. Böyle böyle derken sayı çok kısa sürede bin tavşana ulaşır ve daha da giderek artar. Masrafları, barınma yerleri de sizi zora sokacaktır.  Evde bir erkek ve dişi tavşan besliyorsanız mutlaka erkek tavşanınızı kısırlaştırın. Dişiler kısırlaştırma sonrası çeşitli hastalıklara yakalanabileceğinden erkeğin kısırlaştırılması en doğrusudur. Kısırlaştırma işlemi önceden çok fazla tavşan kısırlaştırmış, tavşanlar hakkında bilgili, çok iyi bir veterinerde yapılmalıdır, yeterli teçhisat bulunmalıdır.


26) Tavşanlar yaramaz oldukları için sürekli kemirirler.
-Hayır, yanlış. Tavşanlar yaratılışlarından dolayı sürekli kemirmek zorundadırlar çünkü kemirmezlerse ön ve arka dişleri uzar, bu da onların nefes almalarını, yemek yemelerini engeller, dudak ve damakta yara oluşmasına sebep verir. Ayrıca tavşanlar uzun saman, kuru çayır otu, tahı çeşitleri yiyerek bağırsak ve midedeki hareketlerini sağlamış olurlar. Bu gıdaları alamazlarsa ishal olup ölürler. Kemirmeleri için pazar ve manavlardan temiz, renksiz ahşap kasa, çam ağacı kozalağı, kuru ağaç dalları, kütük, odun, boyasız ve verniksiz tahta parçaları, kemirme taşı, uzun saman, kuru çayır otu.. onlar için en güzel kemirme malzemeleridir. Tavşanlarda kemirmeyi engellemek için aşırı korkutmadan el çırpabilirsiniz. 1 yaşına kadar tavşanlarda yeni çıkan dişler de diş kaşınmasına neden olur ve 1 yaşından sonra bu azalır.


27) 6 aydan küçük tavşanlara yaş sebze ve meyve, marul, kıvırcık, domates, elma ve diğer tüm sebze, meyvelerin verilmesi yasakır.
-Evet, doğru. 6 aydan küçük tavşanlarda sindirim sistemi gelişmediğinden bunlar verilmemelidir. 6 aydan sonra ise haftada 1-2 kez verilmelidir.


28) Tavşanların beslenmesinde yüksek oranda karbonhidrat ve az lif içeren besinlerin verilmesi sonucu tüy topu ve mide tıkanması oluşur.
-Evet, doğru. Sadece karbonhidrat ve az lif içeren besinler verilmemelidir.


29) Tavşanlara yılda bir kez kuduz aşısı, iki ayda bir parazit aşısı, pire ve keneye karşı ise koruma yapılmalıdır.
- Evet, doğru.







290 yorum:

  1. bu gün tavşanımı dışarda gezdirirken tutayım içeri girelim dedim. bir anda deli gibi koşmaya zıplamaya ve çığlık atmaya başladı. çok korktum acaba sebebi ne olabilir? bir de dışkısı yeşilimsiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınızı ne ile besliyorsunuz? İshal olmuşa benziyor, bir süre sebze ve meyve vermeyin, bolca kuru saman, kuru tahıl, bol su verin, tavşanlar çok acı çekince çığlık atarlar, eğer ishali geçmezse acilen veterinere götürmelisiniz. Ayrıca ishal üstüne bir de şoka girmiş olabilir birşeyden korkup civarda köpek filan varsa ya da bir böcek ısırdıysa, vücuduna da çok dikkatlice bakın bir..

      Sil
    2. Ayrıca çok marul filan yemiş de olabilir, marul verdiyseniz üzerine direkt su içtiyse ishali o yapmış olabilir. Veterinerlerde ishal ilacı da satılıyor, tavşanınız küçükse bu ishal ölümcül olabilir, küçükse direkt veterinere götürün, bu sürede sakın sebze, meyve, ekmek, abur cubur vermeyin.

      Sil
  2. Tavşanım bir anda yemek yememeye başladı hiçbirşey yemiyor. ishal durumuda yok ama tuvaletinide yapmıyor.sadece bitkin yatıyor ne versem reddediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınız kaç aylık? Eğer çok yeşillik filan yediyse olabilir, yeşillik vermeyin, kuru ekmek, saman, bol su verin, belki ishaildir siz görmemişsinizdir, tüylerinde dökülme var mı? Bir değişiklik var mı bitkinlik dışında? Veterinere götürün derim bir an önce..

      Sil
    2. Ayrıca tavşanınız ısı olarak nasıl bir yerde, çok sıcak bir yerdeyse etkilenmiş olabilir, bir deri hastalığı, ateşi olabilir, kabız olmuş olabilir. Hiç tuvaletini yapmıyorsa 2 günden fazla olduysa bu durum kabız olmuş olabilir, karnına bakın aşırı bir şişkinlik var mı? Varsa hemen bol su içirin ve yeşillik o zaman verebilirsiniz. Bir de minik Aspirin'in çeyreğini ılık suda eritip tavşana içirin hem enfeksiyon kapmasını hem de üşütmesini engeller, rahat tuvalete de çıkarabilir.
      Yine de veterinere götürün derim. Geçmiş olsun..

      Sil
  3. merhaba! bizim bir problemimiz var ve sizden yardim istiyoruz. tavsanim 1 yasini gecti. sinirsiz kuru ot, hazir yem ve yesillikle (maydonozdan baska yesillik sevmiyor diyebilirim) besleniyor. 6 ay önce kisirlastirildi. o zaman iki kilo civariydi. simdiyse 3 kiloyu geckin. problemimi yemesi gereken kakasini yiyemiyor. yani poposundan almaya calisiyor ama basarili olamiyor. yiyemedigi islak kakasida poposununu etrafindaki tuyleri yapisip sertlesiyor ve cikarmak onun icin neredeyse imkansizlar´siyor. ben bazen tuylerini makasla kesmek kaydiyla el atiuýorum ama zarar veririm diye korkuyorum. hicte yikamadim, yikamak istemiyorum. silincede cikmiyor cunku cok kuru. biz neyi yanlis yapiyoruz? ne yapmaliyiz? ne yapmamaliyiz? tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanlarda kirli popo, yani poopy butt durumu mevcut gibi.. Öncelikle hem tavşanınızı hem de yaşadığı alanı çok temiz tutmalısınız, özellikle sıcak mevsimler yaklaşıyor, bu durumdan kurtulmazsanız başınız sineklerle derde girebilir çübkü sinekler yumurtalarını tavşanınız üzerine bırakırsa ölümcül durumlar olabilir. Tavşanınıza kuru ot, uzun saman, kuru yonca, palet yem ve sebzesini düzenli vermelisiniz, meyve, ekmek, aşırı meyve gibi şeyler vermeyin, sindirim sistemi düzenli olmalı, önce bu düzeltilmeli, palet yeme ayrıca baharatçılarda bile satılan kilosu 1-2 milyon olan karışık tahıllar var, güvercin yemi olarak da geçiyor, palet yeme bunu da karıştırın, katı gıda yönünden tavşanınız iyi beslenmeli, ben tavşanların yılanmasına karşıyım çünkü onlar kedi gibi temizlenip dururlar ve çok hassastırlar, kulak, göz, ağız gibi yerleri ıslanınca ölüme kadar gidebiliyor, asla su kaçırılmamalı, bu yüzden önce ıslak alkolsüz bebek mendilleriyle temizlemeyi deneyin, eğer böyle olmuyorsa da bir leğen içine 2-3 parmak derinliğinde su koyun, kediler için olan özel şampuanlardan alıp sadece popo bölümünü yıkayın, diğer bölgelerini sakın ıslatmayın, en son da durulayın ve hemen havluyla kurutun, fön makinesinin en düşük ayarı önerilebilir ama bu tavşanı strese sokar. Bu yıkama önerisi sadece ıslak mendille olmıyorsa yapın. Sorun bağırsak ve mideyle yani sindirimle alakalı, eğer bunu düzeltirseniz geçecektir, diğer önemli konu ise kısırlaştırdıktan sonra alınan kilo, bu konu tavşan hastalıkları ve tavşanlarda beslenme bölümünde de alt kısımlarda yer alıyor, ona bir rejim uygulatmalısınız yoksa daha da kilo alacaktır. Kısırlaştırma sonrası kedi ve köpekler gibi tavşanlar da aşırı kilo alabilir ve bu sağlıkları için çok tehlikelidir. Bu yüzden kısırlaştırma sonrası beslenmeye daha dikkat edilmelidir. Ödül olarak verilen kurabiyeler, ödül çubukları en aza indirilmelidir. İki günde bir yarım verilen havuç üç günde bir verilebilir çünkü havuç yoğun şeker içermektedir. Ama günde mutlaka üç farklı sebzesini vermelisiniz. Meyve ise 3 günde bir çok az olarak verilmelidir. Karışık tahılla karıştırılmış palet yem günde sabah ve akşam birer avuç olmak üzere genç ve yetişkin tavşanlara verilmelidir. Kuru çayır otu, uzun saman, kuru yonca, taze su sınırsız olarak her an önünde bulunmalıdır. En kısa sürede eski haline dönecektir umarım, geçmiş olsun.

      Sil
    2. Ayrıca şunu da eklemek istiyorum, palet yemi en aza indirmelisiniz, bol bol karışık tahıl, bol sebze ve bol kuru uzun saman, kuru yonca, bol su tüketmelidir. Bazen de tavşanlar dişlerini köreltmek için birşeyler kemirirken ağız içlerini yara yapabilirler, buna Molar dikeni denir, bu yüzden de ağrı ve stres yaşayacaklarından sindirim sistemleri altüst olabilmektedir yani kısırlaştırma durumu olmasaydı bunun üstünde daha çok dururdum. Ve son olarak da parazit ve enfeksiyonları da düşünmek gerek, onlar da sindirimi mafeder. Eğer beslenmesine dikkat ettiğiniz halde devam edecekse hemen veterinere götürün derim, çünkü o zaman sorun kısırlaştırma ve beslenmeye bağlı değildir.

      Sil
  4. merhaba,bn tavşanımı karton kutuda besliyorm acaba karton kutuyu kemirip dışarı kaçar mı...?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlar karton kutuda beslenmez çünkü kemirip kaçarlar, plastiği bile çok kolay kemiren hayvanlardır. Ayrıca renkli bir kutuysa boyalarından zehirlenebilir. Tavşanınızın kafes de değil, geniş bir alanda yaşaması gereklidir.

      Sil
  5. merhabalar,
    tavşanım yeni kaç aylık bilmiyorum ama hiç yemek yemiyor 2 tane aldım tüyleri dökülmüyor tuvaletini hiç yapmadı bugün sabah aldım. kartonda besliyorum 1 buçuk aylık gibi duruyor.ne yapmalıyım ((( marul,su .lahana verdim ama yemiyorlar su da içmiyor tek kartonu arada bir kazıp uyuyorlar) ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1,5 aylık bir tavşanın yaşaması çok zor en az 3 aylıkken almalıydınız, acilen veterinere götürün derim,zaten onun acilen anne sütüne ihtiyacı var ama çok geç artık, aldığınız yere, annesine geri götürebilirsiniz, annesi de artık dokunulduğundan reddedebilir, o yaşta bir yavru sadece anne sütüyle beslenmeli, sebze vererek onu öldürebilirsiniz. Acilen bir veterinere götürüp serum filan taktırın derim. Su içmemesi çok kötü, böbreklerini kurutmayın hayvanın, tavşan da kartonda beslenmez, eninde sonunda kemirip kaçar, unutmayın. Acilen veterinere gidin.

      Sil
  6. ACİL CEVAP YAZARSANIZ SEVİNİRM :( sabah uyandığımda tavşanımın yüzünün şiş olduğunu gördüm,hemen veterinere götürdüm böcek ısırmış dedi bi iğne yaptı. eve getirdikten sonra kutusuna koydum bi süre çırpındı sonra yan yattı.. gidip bakamıyorum öldüyse diye korkuyorum bakamıyorum acaba iğneden dolayı mı böyle oldu,normal mi bu şekilde olması? şu an kıpırdamıyo sanırım,hiç ses duymuyorum lütfen yardımcı olun :(

    YanıtlaSil
  7. göbeği hareket ediyomu ve bence çabuk bak ve böyle giderse ölmese bile ölür tekrar veterinere götür geçmiş olsun..

    YanıtlaSil
  8. merhaba
    benim tavşanım var ama su içmiyolar ve 2 gündür tuvaletini yapmmıyo
    2,5 aylıklAR ve hangi cins olduğunu ve cinsyetini bilmiyorum 1 sorumda ha olacak neler vermeliyim? mısır dediniz ama nasıl mısır çiğ mi haşlanıp kırılmş mı?teşekkürler acil cvap vermeniz ricaa olunur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de acil veterinere götürmeniz gerekli, mısırı boşverin, tavşanlar çok mısır sevmiyor, sert çiğ mısır olmalıydı zaten.

      Sil
  9. ya ben hiç bakamadım ki.. neyse bişey olmamış şükür.. şimdi iyi ama yüzü biraz şiş hâlâ.. ilginize teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  10. şimdide diğeri hasta oldu :( ishal oldu su içmiyo bişey yemiyo.. önüne ekmek koydum ama yemiyo arkasını döndü hatta.. ne yapmam gerektiğini bilmiyorum,yemesi için ne vermeliyim ve diğerine de bulaşır mı acaba ? :(

    YanıtlaSil
  11. bence bulaşıcı bir hastalık o yüzden ikisini de götürmen gerek (veterinere) GEÇMİŞ OLSUN

    YanıtlaSil
  12. annem tavşan bakmama izin vermiyo çünkü 3 aylıklar ve aynı fareye benziyolarmış ve annem fareden çok korkar ne yapmalıyım balkonda olmuyor annem ne yapmalıyım...?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçükken odanızda besleyin büyüyünce anneniz alışacaktr, aynı familyadan olmadıklarını annenize anlatın ama anneniz ısrarcıysa sakın almayın yoksa bir şekilde evden uzaklaştıracak ve üzülen siz olacaksınızdır.

      Sil
  13. senin adın ve yaşın ney?

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar,
    Tavşanım 6,5 yaşında. 2 gündür çok az yemek yiyor sadece su içiyor. Bugun çok halsizleşti, bugun veteriner fakültesine götürmeyi düşünüyorum. Götürmeden önce neler yapmam gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BENCE HEMEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEENNNNN GÖTÜRR

      Sil
    2. Katılıyorum, tavşanınızda bağırsak parazidi olabilir, iğne yapılacak gibi, hemen veterinere!

      Sil
  15. merhaba. tavşanımı alalı 4 gün oldu. ama sırtında 2 cm çapında siyah et beni gibi bir kabarıklık var ve tepesinde sarı sarı fısırtılar var. yem ekmek veya başka şeyler yemiyor. kasasını kemirmeyi bıraktı ve çok az su içiyor. sadece marul yiyor ama bende marul vermek istemiyorum çünkü 2 gündür idrarı kanlı akıyor. tavşanım 1bucuk aylık yardımcı olurmusunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acilen veterinere götürmelisiniz, umarım vakit kaybetmediniz.

      Sil
    2. teşekkür ederim evet 2 gün içinde hemen götürdüm meğerse tavşanım yaramazlık yaparken bir yere taktırmış sırtını ve derisi yırtılmış ama enfeksiyon olmadan kapandı çok şükür. idrarı da anlamadığımız bir şekilde düzeldi. tek mesele şu. üniversitenin veterinerlik fakültesinde cinsiyetine erkek dediler fakat özel bir kliniğe götürdüğümde orda da dişi cevabını aldım. hangisine inanacağımı bilmiyorum. :)

      Sil
    3. Çok sevindim önemli birşey olmamasına, eğer tam kapanmadıysa baticonlu pamuk sürebilirsiniz, hemen geçecektir. Tavşanınız sizi fazla kıtlamıyorsa kendiniz cinsiyetini öğrenebilirsiniz.

      Sil
  16. Benim tavsanim bunny ishal oldu.Allah a sukur halsizligi yok arul verdigim icin oldu.Su an ozel yem veriyorum ne yapmam gerekir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kuru mama az verin bolca saman yemeli, bol su içmeli, sebze ve meyve vermeyin, çok geçmiş olsun.

      Sil
  17. selam . benim tavsanimin karni sismis ve halsiz bir sekilde yatmakdadir, karni o kadar sismis ki , bundan once boyle olmusdu oldu, bunun nedeni ne ? neden karni bu kadar sisib ? ne yapa bilirim, lutfen yardim edin, olmesini istemiyorum, yazik.

    YanıtlaSil
  18. O zaman bir an önce veterinere götürün, bu acil bir durum, bağırsaklarındaki sorundan dolayı olabilir, midesinde tüy birikmiş olabilir.. Sizin tek başınıza şu anda pek fazla yapacağınız birşey yok gibi, lütfen aciler veterinere götürün..

    YanıtlaSil
  19. Merhaba benim tavşanımın ön ayaklarında en küçük tırnağı kırmızı ger ikisindede öyle kafese vurmuş olabilir diye düşündüm fakat bukadar acıyacak şeki,lde vuramaz ve her dışarı çıktığında yanındayım sabah yoktu fakat şuan var ve ön ayaklarını sürekli hızlı hızlı vuruyor tırnakları çıkıyormuş gibi duruyor acaba 5 aydan sonra tırnakları yenileniyormu yada neden olmuş olabilir çok korkuyoruk .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanın tırnaklarını yakın bir sürede kestirdininiz veya kestiniz mi, yanlış bölgeyi kesme ihtimali var çünkü, ya da tırnakları aşırı uzun mu, eğer bunlara cevabınız hayırsa tavşanınızda tüy dökülmesi, tüy karışıklığı, gözlerde akıntı bulunuyor mu?

      Sil
    2. Eğer tırnak diplerinde ise sorun kulak uyuzuda ilk tırnaklardan belli oluyormuş diye biliyorum

      Sil
    3. Evet, ben de bu yüzden yanlış tırnak kesimi yoksa uyuz başlangıcı olabilir diye düşünüyorum, ya da yukarıdaki belirtilerden biri bile varsa bir bağırsak sorunu çıkabilir ve bir hafta iğne olması gerekebilir.

      Sil
    4. tüy dökülmesi ilk aldığımdam günde vardı besleyenlerin hepsi tüyleri çok dökülür düyordu ancak öyle tektek dökülüyor gözde akıntı var ama çok az elini muhtemelen biryere vurdu şuan oradan tüy çıkmaya başladı yavaş yavaş düzeliyor bahsettiğiniz kulak uyuzu nasıl oluyor bir bilgi ver,rmisiniz .

      Sil
    5. Aksine tavşanların tüyleri az dökülür, çok uzun tüylü Angora ve Aslanbaşlarınki taranmazsa dökülür, gözlerde akıntı varsa bir bağırsak sorunu olabilir, Milky de aynı sorunu yaşadı çünkü bağırsak sorunu olmadan yok ettik. Kulak uyuzu kulakta oldukça geniş yaralara sebebiyet verebiliyor, mantar da patilerdeki tüylerde dökülme yapar, gözde akıntı, o yüzden veterinere götürmelisiniz.

      Sil
    6. kulak uyuzu olan tavşanlar ön ayakları ile sürekli kafasını ve kulaklarını ovalarlar ve kulağının içine bakınca belli olur zaten

      Sil
  20. Tavşanım yaklaşık 4 aylık. Epey büyük. Ve cinsiyeti kız. Fakat son günlerde fazlasıyla halsiz. Onu eskisi kadar hareketli göremiyorum.Yemeğini ve suyunu düzenli olarak veriyorum ama yemiyor.Dışkısının boyutunun küçüldüğünü söyleyebilirim.Bir de idrarını sürekli ve koyu kırmızı renginde yapıyor. Yaklaşık 2 saatte bir kontrol ediyorum.Göz çevresinin ıslak olduğunu görüyorum. Yapılan hiçbir şeye tepki vermiyor.Sadece öğlen 2-3 saatliğine balkona bırakıyorum.Kafesine daha sonra koyuyorum.Kafeste gün boyu uzanıyor.Eskisi kadar hareketli değil.Ne yapmalıyım? Lütfen yardım edin.
    Şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen çabuk veterinere götürün onu, kanlı idrar çok tehlikeli ve müdahale edilmezse ölümcüldür. Gözlerindeki ıslaklık bağırsaklarındaki mikrobik bir soruna işaret olabilir. İğne yapılması gerekecektir. Yakında ishal de olacaktır, çok iyi tavşandan anlayan bir veterinere götürmeniz gerek, biraz fazla geç kalmışsınız çünkü, hemen götürmezseniz tavşanınızı kaybedebilirsiniz.

      Sil
  21. merhaba arkadaşlar 3 4 gün önce 1.5 aylık tavşan aldım..tavsanım sadece 4 kez idrar yaptı hepsinde de beyaz-sarı süt kıvamındaydı.normalde de mi böyledir ? yoksa bi sorunu mu var? ve cok az su içiyo günde on on beş yudum. bu normal midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yaptığı normal ama su içmemesi normal değil, suluğu var mı, suluktan içmiyorsa bir tasa koyup verin, tavşanlar en az 3 aylıkken alınmalı, şu an o anne sütü içme döneminde va yavru tavşanların yaşaması çok zor oluyor biliyorsunuz neden bu kadar küçük aldınız? Su içmemeye devam ederse böbreklerinden sorun yaşar ve kaybedersiniz, sakın ağzına şırıngayla vermeyin akciğerlerine kaçar, anne sütü az içen tavşanlar fazla gelişemez ve bağışıklık sistemleri çabucak çöker maalesef.. İsterseniz bir veterinere götürün eğer içmemeye devam ederse, belki serum filan takabilir durum ciddiyetini korursa.. Bir de ortama alışması lazım..

      Sil
  22. aldiğim petshop getirdikten sonra bir bucuk aylik dedi başlarda sorn olmaz diye düşünmüstüm.peki günde ne kadar su içmeli küçük oldugu için tam kestiremiyorum.ve hala su içmemekte ısrar ediyor bizde parmaklarimizi islatıp yalatabiliyoruz bir tek.sulugu istettim bugün alacagım onun dısında biberondan içebilir mi? şimdi asıl soruma geleceğim yaklask beş gün önce vet.e gittim ve çişinin durumunu söyledim o da bize antibiyotik hap verdi suya karıstırıp içirin dedi,basta şiringayla içirdim ama siszin önerinizi okuyunca korktum ve yemine kattım..üç gün bu şekilde antibiyotik aldi ve şimdi koyu turuncu bir çiş yapıyor.yediklerinden desem olamaz hep aynı mama veriyoruz..idrar yolunda kanama oluyor acaba?napmalıyım bu durumda? sanırım en iyisi serum taktırmak ama o kadar küçük ki...gereğinden fazla uzattım mazur görün:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Petshop size 1,5 aylık dediyse o 15-20 günlük bir yavrudur mutlaka bu yüzden daha özen göstermelisiniz. Tavşanlar günde 300-500 ml. su içer ama bu değişebilir ve yavru tavşanlar daha az tüketir. Onu mutlaka suluğuna alıştırmalısınız, parmakla yalayarak olmaz çünkü tavşanlar su içmeyi çok sever ve normalde de oldukça çok içerler. Ne uzatması , Gezi Parkı olaylarınfdan dolayı biraz geç yazdım asıl siz kusura bakmayın. Tavşanınız su içmemeye devam ederse maalesef kaybedersiniz. Biberondan içmeyebilir çünkü ağzı kalındır onların. Kafesinin hijyenine dikkat edin, tuvaletini sürekli değiştirin, idrar yolu enfeksiyonu olmasın. tuvaletinin sık değiştirilmemesi,böbrek tümörleri,bacteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Su az tüketmesi de tuvaletinin rengiyle ilişkilidir.
      http://tawsim.blogspot.com/2012/04/tavsanlarda-idrar-rengi.html

      Sil
  23. Merhabalar,

    Benim Teddy Lop Tavşanmı var ve tüyleri çok uzadı traş ettirmek istiyorum fakat traş ettirebileceğim bir pet kuaförü bulamadım. Genel anlamda hepsi kedi ve köpek ile ilgileniyorlar. Tavşanımın tüylerini traş ettirebileceğim bir pet kuaförü önerebilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kedi ve köpekle ilgilenenler zaten tavşandan anlamıyor ve tüy kısaltırken kemiklerini kırabiliyor, çok dikkatli olmalısınız. Acil bölümünde önerilmiş veterinerler var, oradan ilinize göre seçebilirsiniz, ama size bir öneri; eğer dikkatli biriyseniz kendiniz yapabilirsiniz, ama çok dikkatli olmalısınız; bir makas yeterli, geçen gün Milky önümde uzandı ve ben de onun tüylerini güzelce kırptım, biraz sabır ve inanılmaz dikkat gerekli tabi.. Saç kesme makineleri de bir alternatif olabilir.

      Sil
  24. İyi günler benim yaklaşık 2 yaşında bir tavşanım var.6 aydır puding kıvamında kötü kokulu ishali var.Bir çok veterinere gittik toz şeklinde suya karıştırılan hap şeklinde en sonda iğne vuruldu ama hiç biri fayda etmedi. 2 ay öncede aşırı tüy dökülmesi vardı resmen kanser hastası gibi tüyleri dökülüyordu.sonradan tüy problemi kendi kendine düzeldi ama hala ishali var ve tuvaletinin en ufak parçası bile bütün odayı kokutuyor.Hiç yeşillik meyve filanda vermiyorum napıcam bilmiyorum artık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Milky ilk geldiğinde de aynı sorunu yaşadım, iğneye götürdüm biraz düzeldi sonra tekrar devam etti ama bağırsak problemi de değilmş, şimdi yediklerine çok dikkat ediyorum, önünde sürekli kuru otu, samanı bulunmalı, suyunu hergün değiştirmelisiniz. Kaldığı kafesin, yuvanın neyse çok temiz olması gerekiyor, hergün ıslak mendillerle silinmeli, tuvaleti hergün değiştirilmeli. Eğer bunlara uyuyorsanız olayın 6 ay devam etmesi kötü çünkü yakında kanlı ishal gibi birşeye çevirip Allah korusun kötü sonuçlar olabilir. Veterineri hangi ilacı verdi ve vurdu acaba, Milky'ye Hepargrizovim denilen ampüllerden ve Pan Terramycin ile 1 hafta boyunca iğne yapıldı,iyi geldi ama tabi ufak bir yeşillik veya meyve hemen ishal olmasını sağlıyor çünkü küçükken kuru mama ile beslenmiş belli, siz olmadı bu ilaçlardan iğne yapılmadıysa veterinerinize danışıp bu ikisini alın 20 TL tutuyor. 1 hafta yaptırın. Eğer yeşillik filan vermediğiniz sürece devam ediyorsa hemen dışkı testi yaptırın. Çünkü bu karışım iğnesine rağmen geçmezse ciddi bir sorun var demektir. Bol su içmesini sağlayın, çok su kaybediyor çünkü. Çok geçmiş olsun.

      Sil
    2. Bir de tavşanınıza bayat kuru ekmek verin biraz, bayat demişken tabi üzeri küflü olmasın :) Yani taş gibi sert olsun. Bu da ishali kesmede etkilidir.

      Sil
  25. merhaba yeni tavşan alacağım,balkon açık yani balkona bir kümes gibi onun girebilecği bir yerde yaşarmı havalar ısındı yani kümes veya kulubede yaşarlarmı.... TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, unutmayın ki Türkiye'de 4 mevsim yaz yok, mutlaka kış gelecek ve aileniz tavşanınızın ev içinde yaşamasını istemiyorsa onu başkasına vermek zorunda kalacaksınız, bunu iyi düşünün, hayvancağız harap olmasın. Balkona gelince; tavşanlar açık balkonda yaşayamaz çünkü tavşanlar çok yükseğe zıplayan hayvanlardır, bazen 1-5-2 metreye bir çırpıda sıçrıyorlar şaşırırsınız. Kedi gibi asla dört ayak üstüne düşmezler ve önceden planlayıp atlamazlar. Yani tavşanınız balkondan aşağı uçup ölebilir. Tavşanınızı balkondan kedi, martı, karga ve benzeri hayvanlar alıp kaçırabilir hatta gözünüzün önünde yiyebilirler. Balkonunuzun camla çevrili olması gerekir. Sırf telle bile çevirseniz kışın soğuktan donar. Özellikle Hollanda Lop Tavşanları çok hassastır. Zaten piyasada satılan tavşanlar annelerinden 3 aylık olmadan ayrılıp satıldıkları için bağışıklıkları çok zayıf olur ve hemen hastalanırlar. Yani ya kapalı balkon ya da ev içi uygundur.

      Sil
  26. Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Veteriner 5 gün baytril k. %5 lik vurmayı önerdi 3 gün vurdurdum çünkü tavşanımın ishali kesilmedi onun yanında hiç tuvaletini yapmadı nerdeyse 1 hafta çok az yaptı karnı taş gibi oldu.Bu sene mart ortalarında birden fenalaşmıştı devamlı yatıyordu hiç yemek bile yemedi veteriner 5 gün bir karışım vurdu düzeldi.Ama ishal kesilmedi tabi.Buradaki veterinerler maalesef dışkı testi filan yapmıyor.Kafesini de her gün temizliyorum ıslak mendil antibakteriyel jel altındaki tele bile kolonya vs. sıkıyorum.Her gün suyu değişiyor 2 haftada bir çamaşır suyuyla bile yıkıyorum ama iyileştiremedim bir türlü chanelimi :( artık ankara veterinerlik fakültesine götürüceğim başka çarem yok.. leblebi çok seviyor her gün yiyiyor acaba oda dokunuyor mudur ki ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Leblebi vermeyin, leblebi nohutgillerden olduğu için ishal yapar, hemen kesin. Leblebiyi kestikten sonra biraz bekleyin. Kendinizin hergün nohut yediğini düşünün :) Onun gibi birşey bu.. Düzene girer büyük ihtimal. Bir de altında tel varsa o teli alın, kafes altı telleri ayaklarda yara yapar ve ikinci dışkısını yemesini engelleyebilir, o önemli dışkıyı yemezlerse hayati tehlike başlar. Çamaşır suyu yüzde bir oranında kullanılmalı o yüzden çamaşır suyu da kullanmayın derim, kokusu rahatsız eder çünkü ve çok kullanınca yalarsa hasta eder, zehirler. Kolonyada da alkol vardır, sadece alkolsüz bebekler için olan ıslak mendiller kullanın, kafes için de renksiz, parfümsüz doğal kalıp sabun kullanın. İshali de kesilmezse mutlaka Ankara Veteriner Fakültesi'ndeki Prof. Dr. Arif Kurtdede'ye götürün. O benim deyimimle Bir Tavşan Profesörü..

      Sil
  27. Lütfen yardım edin tavşan almak istiyoru fakat okullar başlayınca ayda 2 kez veterinere götürmek zor olabilir zaten kış gelince veterinere götürmek daha zor olacak bu konu hakkında bir çözümünüz varmıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlar egzotik hayvanlar sınıflandırılmasına girer. Kedi ve köpekten farklıdırlar. Tırnakları çok hızlı uzar, farklı hastalıkları vardır. Tırnaklarının evde kesilmesi çok zordur, çok büyük dikkat ister yoksa kanatabilirsiniz, canını çok yakabilirsiniz. Ayrıca küçük bir işaret bir hastalığı simgeler, bunu da veteriner tavşandan iyi anlyorsa hemen görür ve hastalık ilerlemeden yok eder. Bu yüzden onların 2-3 ayda bir veterinere gitmesi önemlidir. Siz okuldayken tavşanınız evde çok sıkılacak, strese girecektir. Siz evde yokken ona arkadaşlık edecek başka birisi olacak mı peki? Tavşanlar çok hassas ve sosyal hayvanlardır. Evde gün içinde kimse olmuyorsa ya iki adet dişi tavşan beslemeli ya da biri kısırlaştırılmış olmak üzere bir erkek bir dişi beslemelisiniz. Ve siz derslerinizle ilgilenirken onunla yeteri kadar ilgilenebilecek misiniz? Bunları çok iyi düşünmelisiniz. En iyisi veteriner olun, evde halledersiniz :)

      Sil
  28. merhaba benim tavşanım 1,5-2 aylık kesinlikle meyve sebze vermedim ama birazcık ishal oldu sizce ne yapabilirim ve neden olmuş olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, birincisi beslenmeye bağlı ishaldir; tavşanınızın önünde kuru samanı, kuru yoncası bulunsun, yeterli selüloz almamış olabilir. Alışkın olmadığı bir gıda verdiyseniz olmuş olabilir. Stresten olmuş olabilir. Yuva ve tuvalet mekanları temiz değilse buna bağlı olabilir. Suyunun temizliğine de dikkat edin ve hergün değiştirin. İkinci etken ise bağırsaklarındaki bakteriler, virüsler v.b. tarafından ishal oluşmasıdır. Ayrıca başka bir hasta tavşan ile yan yana geldiyse de olmuş olabilir. Yine asla sebze meyve vermeyin. Palet yem az verin, karışık tahıllı, kilosu 1-2 TL olan, baharatçılarda satılan güvercin yemi ve çok çok az yavru tavşanlar için olan palet yemden verin, suyu, samanı, otu, yoncası bolca önünde olsun. Ama aşırı tahıl da vermeyin, o da ishali tetikler. Olmadı çok az kuru ekmek verin, küflü olmasın, taş gibi sert olsun. 2 güne geçmezse acil veterinere götürün, yavrularda ishal önemlidir. Su içiyor mu diye takip edin. Çok geçmiş olsun.

      Sil
  29. benim iki tane tavşanım var ve bir buçuk iki aylık falan.biri kız biri erkek olduğunu yeni öğrendim ve tekini bir arkadaşım a vermeye karar verdim ama bi türlü vazgeçemedim.ikisini de çok seviyorum.yalnız veterinerler tavşanlar hakkında pek bilgileri olmadıklarını söylüyor ve kısırlaştıramıyorum da.yani size sormak istediğim iki tavşana sahip olanlar ne yapmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün İstanbul Avcılar'da bulunan yere, İstanbul Veterinerlik Fakültesi'ne tavşanıyla gidip benim yaptığımı yapmalı, yani birinden birini, ki erkek için daha kolay, kısırlaştırmalı, birazdan ana sayfaya bugünkü deneyimimi yazacağım, lütfen okuyun ve tavşianınızdan asla vazgeçmeyin. Evet çok doğru normal kliniklerdeki veterinerler sadece para kapısı olan kedi, köpek veya büyükbaş üzerine yoğunlaştıklarından zavallı tavşanlara veteriner bulmak çok zor oluyor. Yazımı okumanızı tavsiye ederim.

      Sil
  30. tavşanım çok sevimli cana yakın fakat biraz fazla ürkek.tamam tavşanların doğasında var bu ama arkadaşımın tavşanı öyle değil mesela aynı zamanlarda almıştık aynı yaştalar.2 aylıklar.ama benim tavşanım dişi ve biraz hırçın sanki kucağa alınmaktan hoşlanmıyor sebebi ne olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genetik olabilir, yani kimi insan her zaman neşeli, canayakın, uyumludur, kimi daha huysuz, somurtkandır :) Her tavşanın da bizler gibi farklı kişiliği vardır. Ama tabi sizin tavşanınız belki siz almadan önce kötü bir deneyim, bir olay yaşayıp ondan korkmuş olabilir, sizin yaptığınız birşeyden korkmuş olabilir, şu an birşeyden dolayı streste olabilir. Etrafta kedi, köpek, küçük çocuk var mı, tavşanınızı nasıl tuutp seviyorsunuz, evde yalnız kalıyor mu, halbuli dişiler de oldukça canayakın oluyor, kesin bir sebebi vardır, ben eve biraz geç geleyim Milky nerede kaldın diye suratıma tabak fırlatıyor. Onlar çok hassastırlar. A bu arada tavşanlar kucağa alınmayı sevmez :) Kucağa alınınca yakalanmış gibi hissederler, çünkü doğada av pozisyonundadırlar, bu da hoşlarına gitmez. Tavşanınızın üstüne gitmeyin, bırakın o istediği gibi davransın size, yakında çok alışacaktır zaten ürkmeyince ama ürkerse zor alışır.

      Sil
  31. merhaba, dişi ve erkek olmak üzere iki tavşana sahibim.dişi olan tavşanım sürekli hapşırıyor yani hapşırıyormuş gibi.gün içerisinde bi çok kez karşılaştım.bir de kulağının uç kısmında yaralanma var hasta filan mı oldu acaba ? veterinere götürsem tavşanlar hakkında bi şey bilmiyoruz gibi cevaplarla karşılaştım.elimde olan imkanlar bunlar.benim yapabileceğim ne olabilir ? yardım edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, burnuna filan talaş v.b. birşey kaçmış olabilir. Klima ve vantilatörden uzak tutun. Daha önce de böyle bir tavşan vardı, kısa sürede düzelmişti. Tuvaletine asla talaş yerine kum koymayın. Tırnaklarıyla yaralamış olabilir, diğer tavşan ısırmış olabilir, mantar olabilir, yani nasıl birşey görmeden tahmin edemem. Hangi ilde oturuyorsunuz?

      Sil
  32. daha tuvalet eğitimleri yok.Yani talaş filan da koymuyorum bu yüzden bi kaç ay sonra başlayacağım.vantilatör yada klimaya yakında oldukları hiç olmadı sadece bir kaç kez balkonda oyun oynuyoruz geceleri.ısırma gibi durmuyor.zonguldak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinek, böcek ısırmış olabilir, kafeste biryere çarpmış olabilir, diğer tavşan tırnaklarıyla yaralamış olabilir, mantar olabilir. Evet Zonguldak'ta tavşandan anlayan veteriner bulmanız biraz zor olabilir :( Evde Baticon varsa küçük bir parça pamuğa sürüp kulağına hafifçe bastırın. Bu arada vücudunun başka yerinde de var mı diye bakın narince, bir kontrol edin. Parmak aralarına kadar bir inceleyin incitmeden.

      Sil
  33. daha öncede size danışmıştım.başında küçük bir yara vardı.kulağındakine benziyordu baticon sürün demiştiniz.neyse ki gerek kalmadan geçti.bir de tavşanlarda çeşitli hastalıklar olduğu için korktum açıkçası ama biraz araştırdığıma göre mantar olabilir mantarsa ne yapılması gerekir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baticon alın evde dursun o hep, yıllarca kullanabilirsinizkendinize de, hayvanlarınıza da..
      Halk arasında saç kıran olarak bilinen mantar enfestasyonları, hayvanlardan insanlara veya tersine bulaşma özelliği gösteren (Mikrosporum Cinsi), öldürücü olmayan bir hastalıktır.bulaşma ve hastalığın ortaya çıkmasında temas ve stres önemli faktörlerdir..mantar özellikle BAĞIŞIKLIĞI DÜŞÜK YAVRULARDA ,stres (kızgınlık stresi),kötü beslenme 1 haftayı geçen yoğun antibiotik uygulamaları,derinin nemli kalması,hastalıklı canlıyla temas ve aynı malzemeleri kullanmak, başka hastalığın seyri sırasında ikincil olmak suretiyle bulaşmaktadır...DOLAYISIYLA HAYVANLARIN EVDE BESLENMESİ VE DIŞARIYA ÇIKMIYOR OLMASI MANTAR OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ..ÇÜNKÜ MANTAR -UYUZ VE KEPEKLENME(BULAŞICI KEPEK) GİBİ DERİ LEZYONLARI OLAN HASTALIKLAR FIRSATÇI ÖZELLİK GÖSTERMEKTEDİR..BU YÜZDEN MANTAR YÖNÜNDEN EN AZ SENEDE 1 OLMAK ÜZERE AŞILAMAK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR..mantara,beyaz ve uzun tüylü olanlar daha hassastır..bu nedenden dolayı bu tip hayvanlar stres altına girecekleri ortamlara girmeden önce 1 doz daha mantar aşısı yapılması faydalı olur..mantar lezyonları az

      kaşıntılı,yuvarlak veya oval kıl dökülmüş bazende kirece benzeyen odaklar halindedir..insana bulaşma özelliği korunmayı önemli kılmaktadır..insanlarda ise kol ,bacak ve sırtta yuvarlak demir 25 kuruş büyüklüğüne varabilen lezyonlara rastlanmaktadır..tedavide insanlar doktor tavsiyesiyle mantar şampuanı ve flukonazol etken maddeli ilaç kullanabilirler..ancak flukonazol karaciğer problemi olanlarda kullanılmamalıdır..tedavide hayvanlar ise veteriner içerikli mantar şampuanı ile 3 GÜN ARAYLA toplamda 5-6 kez yıkanmalı bu arada flukonazol etken maddeli ilaç ağız yoluyla uygulanabilir..bu ilaç haftada bir toplamda 2-3 kez verilir..eğer ilaç kullanılmayacaksa 15 gün ara ile 2 doz mantar aşısı tedavi edici nitelikte olur..şöyleki ilk yapılan aşı öncelikle hastalığı artırır,görünmeyen lezyonlarda ortaya çıkar,ardından bağışıklık oluşacağı için 15. günden sonra toparlamaya başlar..bu arada bulaşmayı engellemek için mantar şampuanıyla yıkamak çok önemlidir..şampuan tüylerdeki artrosporları öldürdüğü için hem hayvanın diğer noktalarına hemde diğer canlılara bulaşmayı minimalize eder..flukonazol kullanımından sonrada deride farklı yerlerde ortaya çıkmamış lezyonlara rastlanması normaldir,çünkü ilaç deride mantarla reaksiyon oluşturmuştur..mantar ilacı ve aşı aynı anda kullanılamıyacağı için tedavide duruma göre birini tercih etmek gerekir..eğer ilaçla tedavi yapılmışsa düzelme sonrası yine aşılama yapmak gerekir...çünkü aşılama belli bir süre bağışıklığı artırıp koruyucu özellik göstermektedir...ilaç ise sadece tedavi eder bulaşmayı engeller ama vücuttan atıldıktan sonra koruyucu özellik göstermez..resimlerde evde beslenen ve dışarıyla teması olmamış kedilerin lezyonu görülmektedir...siyah-beyazlı kedinin düzelmeye başlamış halinde gördüğünüz üzere açılma ilk baş kısmında başladığı için ilk düzelen yerde baş kısmı oldu...daha sonra sırt kısmı düzeldi..KUŞLARDA İSE en çok ayak gaga ve popo bölgesinde pamuksu ve kirecimsi odaklar şeklinde mantara rastlanmaktadır..muhtemelen ilk olarak ayaklarda başlayan mantar kaşıma sonucu gaga ve poposuna bulaşmıştır..ileri vakalarda gagada eğrilik ve yem yiyememe durumu görülür.. bu durumda gaga kesilip düzeltilmeli , törpülenmelidir..ardından ayak ve gagalara günlük olarak veteriner mantar pomadı kullanılması sorunu çözecektir..1 hafta içinde düzelme oluşur.15 günde tamamen eski hallini almış olur..krem bitene kadar kullanılmalıdır...TAVŞANLARDA yıkama pek tercih edilmez çünkü tavşanlarda yıkama ölümcül olabilir..sadece etkilenen kısımların lokal olarak şampuanla yıkanıp kurutulması gerekir..yine mantar aşısı ve flukonazol kullanılabilir... (Vet.Hek. Mehmet Yavuz Uğur, Ankara)

      Sil
  34. bir hafta sonra tatile çıkacağım tavsanımıda götürmek istiyorum ama yol uzun 4 saat ve otobüste cok sıcak oluyor küçük bi kutunun içine koyup götrcem ama dayanır mı bilmiyorum ayrıca gecen yıl arkadaşım da götürmüş götürdüğü yerde havadan dolaymı bilmiyorum ölmüş benim tavsanımında öyle olmasından korkuyorum burdada bırakamm en az bi hafta olamıcam evde çünkü ne yapmalıyım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4 saatin neresi uzun? Ben geçen sene Tawşi ile 11 saat yol gittim hiçbirşey de olmadı, hava alacağı güzel bir kafese koymuştum zaten otobüslerin klimaları da buz gibi çalışıyor hiçbirşey olmamıştı. Çok sıcak olur diye kafes kenarlarına buz aküsü bile koymayı düşünmüştüm ama gerek kalmadı. Kutunun içinde olmaz, kemiremeyeceği bir şey içinde götürmelisiniz, piknik sepeti, kuş kafesi v.b gibi.. Ayrıca götürdüğünüz yerde ben hep odada baktım, asla o sıcağın altına çıkarmadım, güneş batınca arada çimenlere çıkardırm. Kaldığı odanın camı öğlen 13.00 ile akşam 19.00 arası kapalıydı, 19.00'da camı açıyordum, böylece oda serin oluyordu, klima da vardı ama çarpmasın diye klima açmıyorduk. Yazlıkta ayrıca kedi ve köpeklerden çok iyi korumalısınız. Bu dediklerimi yaparsanız hiçbir sorun olmaz, ayrıca otobüse tavşanınızı kaçak bindirmelisiniz, muavinler görürse bagaj kısmına koymaya kalkar ve orada sıcak ve gürültüden anında ölür!

      Sil
    2. Mutlaka gece yola çıkın..

      Sil
    3. maalesef sabah çıkmalyım mecbren 7 vya 8 gibi

      Sil
    4. Ana sayfada yolculukta yaşadıklarımı okuyun, sabah çıkacaksanız çantasının dış kenarlarına 2 buz aküsü koyun tabi direkt onlarla temas etmesin hasta olur.

      Sil
  35. çok teşekkürler öyle yapacağım:) bide tavşanımın sağ ön ayağının ön kısmında tüyleri dökülmüş derisi görünüyo sadece o bölgede böyle birsey var nedir acaba ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun da bazı sebepleri olabilir; mantar olabilir, ayakları ıslak kalıyorsa sudan filan dökülmüş olabilir, Tavşanınızın yaşama alanı kuru olmalı. Yolculuğa çıkmadan önce mutlaka veterinere götürün ki mantar olmasın, yazlıklarda veteriner olayı zor oluyor çünkü..

      Sil
    2. tsk ederm :) mantarsa nasl önlem almalıyım mantar kötü mü onun için yani çok zararlı mı geçer diye bekledim ama kabuk tuttu üst kısmı.. bn salonda serbest gezmesne izn veryrm o yzden srkli bi ıslaklık yok fakat içme suyuna bazen koyuyr aygnı yanlşlkla

      Sil
    3. Ne demek.. Mantar hastalığı tavşanlar için çok önemli bir hastalıktır.

      MANTAR HASTALIĞI (SAÇKIRAN)

      Halk arasında saç kıran olarak bilinen mantar enfestasyonları, hayvanlardan insanlara veya tersine bulaşma özelliği gösteren (Mikrosporum cinsi), öldürücü olmayan bir hastalıktır. Bulaşma ve hastalığın ortaya çıkmasında temas ve stres önemli faktörlerdir. Mantar özellikle BAĞIŞIKLIĞI DÜŞÜK YAVRULARDA, stres (kızgınlık stresi), kötü beslenme 1 haftayı geçen yoğun antibiotik uygulamaları, derinin nemli kalması, hastalıklı canlıyla temas ve aynı malzemeleri kullanmak, başka hastalığın seyri sırasında ikincil olmak suretiyle bulaşmaktadır. DOLAYISIYLA HAYVANLARIN EVDE BESLENMESİ VE DIŞARIYA ÇIKMIYOR OLMASI MANTAR OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ. ÇÜNKÜ MANTAR, UYUZ VE KEPEKLENME (BULAŞICI KEPEK) GİBİ DERİ LEZYONLARI OLAN HASTALIKLAR FIRSATÇI ÖZELLİK GÖSTERMEKTEDİR. BU YÜZDEN MANTAR YÖNÜNDEN EN AZ SENEDE 1 OLMAK ÜZERE AŞILAMAK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR. Mantara, beyaz ve uzun tüylü olanlar daha hassastır. Bu nedenden dolayı bu tip hayvanlar stres altına girecekleri ortamlara girmeden önce 1 doz daha mantar aşısı yapılması faydalı olur. mantar lezyonları az kaşıntılı, yuvarlak veya oval kıl dökülmüş bazen de kirece benzeyen odaklar halindedir. İnsana bulaşma özelliği korunmayı önemli kılmaktadır. İnsanlarda ise kol, bacak ve sırtta yuvarlak demir 25 kuruş büyüklüğüne varabilen lezyonlara rastlanmaktadır. Tedavide insanlar doktor tavsiyesiyle mantar şampuanı ve flukonazol etken maddeli ilaç kullanabilirler..ancak flukonazol karaciğer problemi olanlarda kullanılmamalıdır. Tedavide hayvanlar ise veteriner içerikli mantar şampuanı ile 3 GÜN ARAYLA toplamda 5-6 kez yıkanmalı bu arada flukonazol etken maddeli ilaç ağız yoluyla uygulanabilir. Bu ilaç haftada bir toplamda 2-3 kez verilir. Eğer ilaç kullanılmayacaksa 15 gün ara ile 2 doz mantar aşısı tedavi edici nitelikte olur. Şöyle ki, ilk yapılan aşı öncelikle hastalığı arttırır, görünmeyen lezyonlar da ortaya çıkar, ardından bağışıklık oluşacağı için 15. günden sonra toparlamaya başlar. Bu arada bulaşmayı engellemek için mantar şampuanıyla yıkamak çok önemlidir. Şampuan tüylerdeki artrosporları öldürdüğü için hem hayvanın diğer noktalarına hemde diğer canlılara bulaşmayı minimalize eder. Flukonazol kullanımından sonrada deride farklı yerlerde ortaya çıkmamış lezyonlara rastlanması normaldir, çünkü ilaç deride mantarla reaksiyon oluşturmuştur. Mantar ilacı ve aşı aynı anda kullanılamıyacağı için tedavide duruma göre birini tercih etmek gerekir. Eğer ilaçla tedavi yapılmışsa düzelme sonrası yine aşılama yapmak gerekir. Çünkü aşılama belli bir süre bağışıklığı artırıp koruyucu özellik göstermektedir. İlaç ise sadece tedavi eder bulaşmayı engeller ama vücuttan atıldıktan sonra koruyucu özellik göstermez. KUŞLARDA İSE en çok ayak gaga ve popo bölgesinde pamuksu ve kirecimsi odaklar şeklinde mantara rastlanmaktadır..muhtemelen ilk olarak ayaklarda başlayan mantar kaşıma sonucu gaga ve poposuna bulaşmıştır..ileri vakalarda gagada eğrilik ve yem yiyememe durumu görülür.. bu durumda gaga kesilip düzeltilmeli , törpülenmelidir..ardından ayak ve gagalara günlük olarak veteriner mantar pomadı kullanılması sorunu çözecektir..1 hafta içinde düzelme oluşur.15 günde tamamen eski hallini almış olur..krem bitene kadar kullanılmalıdır...TAVŞANLARDA yıkama pek tercih edilmez çünkü tavşanlarda yıkama ölümcül olabilir..sadece etkilenen kısımların lokal olarak şampuanla yıkanıp kurutulması gerekir..yine mantar aşısı ve flukonazol kullanılabilir (Vet. Hek.Mehmet Yavuz Uğur, Ankara)

      Sil
  36. 4 gün kadar önce bir tavşan edindim bu mevzuları baya araştırıp aldım veterinere bile götürdüm hiç bir masraftan kaçınmıyorum onun için kendisi hollanda tavşanı erkek. acayip hareketli kafesini baya büyük aldım içerisinde rahatça hareket etsin diye. çok fazla hareketli hatta kafesin içinde koşuyor bile denebilir bi yuvasına giriyor bir anda birşey görmüş gibi dışarı çıkıyor sonra tekrar bir anda yuvasına geri giriyor. bunu eğlence için mi yapıyor yoksa bulunduğu ortamdan rahatsız mı bilemiyorum?? maalesef bana hala alışamadı umarım aramızdaki buzlar bir an önce erir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bnm tavşanımda öyle ilk grdgmde o hareketleri korkuyo sandım ama değil oyun oynuyo :)

      Sil
    2. Yeni tavşanınız hayırlı olsun. Tavşanlar koşmayı çok sever ve geniş alanlara bayılırlar, kafesini geniş aldığınız iyi olmuş, zamanla ona uygun bir odada da koşmasına izin verin, bayılacaktır. Üzerine çok gitmeyin, korkmasın, o size yaklaşsın, bol bol kafasını okşayın hergün, tarayın, sonra size kendini sevdirmek için yanaşacaktır, elinizden mama filan verin. Biz Tawşi ile saklambaç oynuyoruz, o derece koşturuyoruz evde :)

      Sil
    3. taramak istiyorum ama kesinlikle izin vermiyor. zorla ellemiyor kucağa almıyorum ama beni yinede sevemedi :( sanırım çok huysuz bir tavşan edindim :) bazen o kadar çok hızlı hareket ediyor ki korkuyor insan :) dün kafesini temizlemek için onu kafesten çıkarmak istedim tırnaklarıyla beni tırmaladı. umarım en kısa sürede bana alışır o böyle davrandıkça çok üzülüyorum :(

      Sil
    4. Etrafta strese sokacak birşey var mı acaba; kedi, köpek, küçük çocuk, gürültü.. gibi.. Zaten daha çok yeni, alışırı, merak etmeyin.. Siz onu zorlamayın, strese girmesin. Bir de kafesi o içindeyken temizleyin. Adı Huysuz olabilirmiş :) Tavşanlar çok hisli canlılardır, yuva değiştirince, terk edilince inanılmaz üzülürler, depresyona girerler, belki kardeşlerinden filan ayrıldığına üzülmüştür :(

      Sil
    5. Merhaba. Benim tavşanımda ilk aldığımda daha 20 günlük 1 aylık kadardı. ilk aldığımda petshopta 3 tavşan daha muhtemelen kardeşleriydi ayrılmak istemedi onlardan. ve ilk bir hafta hiç yerinden kalkmadan boş boş baktı ve yattı. yanıma gelmiyordu. ama ben ona sürekli elimden yem vererek alıştırdım. tabi bu da aşırı ilgi gerektiriyor. zamanınız büyük kısmını ona ayırmalısınız başlarda. Şuan 5 aylık. Ve hergün eve gitmemi dört gözle bekleyim odaya girdiğimde üzerime atlıyor. Ve gayette oyuncu. :)

      Sil
  37. hayır kesinlikle etrafında onu ürkütecek birşey yok ama bide kendisine sormak lazım tabi :p :)) sorularımı cevaplandırdığınız için çok teşekkür ederim :) Adını tarçın koyduk gerçi siyah beyaz ama içimden hep ona tarçın demek geliyor :) bugün ilk defa parmağımı yaladı inanılmaz mutlu oldum :) bir sorum daha olacak ben tavşanımı veterinere götürdüm iç dış parazit olayını yaptılar ve bana kenesi olmadığını söylediler fakat tarçın kaşınıyor bu normal mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Tarçın güzel isim, sevindim :) Daha da yakınlaşacaksınızdır :) Kene değil ama pire veya maytları vardır, geçen gün pirelerle nasıl savaşılacağını yazdım ana sayfada görebilirsiniz.

      Sil
  38. kene derken pire demek istemiştim :/

    YanıtlaSil
  39. acil bir sorum var! bgün bi akrabamız köye gidecek annem tavşanımı ona vermemi söylüyor küçük çocukları var akrabamzn. köy ortamı onun için daha mı iyi olur göndersem mi ama tavşanım küçük yasayamaz diye korkuyorum ne yapmalıyım lütfen yardım edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, köy ortamı güzel olsa da bence sakın göndermeyin çünkü küçük çocuklar onu oyuncak yapıp oynayacaktır, sonra da ölebcektir, ayrıca madem tavşan alıp bir sorumluluk altına girmişsiniz bu sorumluluktan kaçmayın, ayrıca tavşan bakımını annenize bırakmayın büyük ihtimal annenize bırakıyorsunuz, anneniz de bıkmış ki köye göndermeye çalışıyor.

      Sil
  40. merhabalar...
    benim tavşanımın sırt bölgesinde ve genital bölgesinin biraz yukarısında az bir miktar tüy dökülmesi var ama derisi görünecek kadar derin değil yemeğini yiyor suyunu içiyor keyfi yerinde peki bu dökülmenin nedeni nedir? bir hastalık habercisimidir?? cevabınızı bekliyorum teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Tavşan Sağlığı bölümünde şöyle açıklamıştım;



      TAVŞANLARDA TÜY VE BIYIK DÖKÜLMESİ

      Tavşanlarda iki çeşit tüy vardır; yazlık ve kışlık tüyler. Tavşanlarda bu yüzden yılda iki kez pek çok hayvan gibi tüy değişimi olur. Bu yüzden mevsimsel değişmelerde tüy dökmeleri çok normaldir. Ama tüy ve bıyık dökmelerinin başka sebepleri de vardır, bunlar;

      *Mevsim değişiklikleri (Kıştan bahara geçilmesi gibi..)
      *Stres (Başka hayvanlar, kafeste yaşaması, çocuklar, gürültü.. tavşanları strese sokar.)
      *Vitaminsizlik (Veterinerde, pet shoplarda satılan şurup tarzı vitaminler tavşanın suyuna belirtilen kadar damlatılmalıdır.)
      *Deri hastalıkları (Tavşanın sırt ve tırnak dibi tüyleri dökülüyorsa dış paraziti vardır ama tüyleri genel olarak dökülüyorsa genel deri hastalığı vardır.)
      *Vücut dirençsizliği (Tavşanlara günde 3 çeşit sebze verilmelidir, vitamin desteği suyuna katılmalıdır, yoncası, samanı sürekli önünde olmalıdır, tuz taşı bulunmalıdır, çok çeşitli beslenmelidirler, tek tip palet mama verilmemelidir, yıl içinde değişiklik yapılmalıdır, çok çeşitli tahıl karışımı da hergün verilmelidir, haftada 3 kez de meyve verilmelidir.)
      *Tavşanlar arası kavga (Erkek tavşanlar arası çıkan mekan kavgalarında bıyık ve tüy yolunmaları yaşanabilir.)
      *Yıkamak (Tavşanlarınızı asla yıkamayın)
      *Tüylerin taranmaması (Tavşanınızın tüylerini hergün özel tarağıyla taramalısınız)
      *Gıdaların tek tip verilmesi (Asla tek tip beslemeyin)
      *Gebelik (Dişi tavşanların bu dönemde tüylerinin dökülmesi ve kendilerinin yolması normaldir.)
      *Yalancı gebelik (Gebe olmadığı halde kendini hamile sana dişi tavşanların yaşadığı bu durum sürecinde tüylerin yolunması normaldir.)
      *Parazit sorunları (Tavşanınızı 3 ayda bir veterinere götürüp iç-dış parazitlerine karşı ilaçlatmalısınız.)
      *Günlük protein ve mineralin yetersiz alınması (Tavşanınızın yedikleri yukarıda da bahsettiğim gibi çeşit açısından çok zengin olmalıdır.)

      İyi bayramlar..

      Sil
  41. ilginize çok teşekkür ederim sizede iyi bayramlar..:)

    YanıtlaSil
  42. Bi sorum olucak ben istanbulda yaşıyorum ve hollanda lop tavşanı almak istiyorum acaba istanbulda hangi pet shoplarda satalıyor?bakırköy çevresi çok iyi olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bence mutlaka petarkadaş ve sahibinden.com'daki ücretsiz tavşan ilanlarını takip edin, ben de bu ilanları bloğumda yayınlıyorum. Petshoplarda satılah yavruların çoğu 25 günlük ama insanlara 1 veya 3 aylık diye kakalanmaktadır. 3 aylıktan küçük tavşanlar alındığında anne sütü çok az içtiklerinden bağışıklık sistemleri çok dayanıksız olur, 7 yıl yaşayacaklarına hemen veya birkaç ay içinde ölebilirler. Zaten Kadıköy'deki petshoplarda bile satış yasaklanmıştır. Bu yasanın bir an önce tüm petshoplarda uygulanması gerekmektedir. Terkedilmiş bir tavşana yuva açarak hem sevaba girersiniz hem de o hayvanın hayatını kurtarmış olursunuz. Tawşi de, Milky de terkedilmişti ve şu an hem onlar çok mutlu hem de biz :)

      Sil
  43. Tavşanımın ayakları yara oldu .Ve tırnaklarının ucunda kan var . Yürümekte zorlanıyor.Ayaklarını sürekli hızlı hızlı vuruyor.Çok halsizleşti . Daha bir buçuk aylık tırnaklarını hiç kesmedik. Ne yapmam gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yara olmasının birçok sebebi olabilir; kafesinin altında tel mi var, varsa o teli hemen kaldırın ve sadece talaş, ot yayın. Tırnakları çok uzun olamaz çünkü daha çok küçük, yine de uzunsa hemen veterinere götürüp kestirin ama sanmıyorum. Ayaklarının vurma sebebi stres ve korkudur. Çevrede onu rahatsız eden kedi, köpek, çocuk, gürültü var mı? Ya da çok deprem olan bir yerde mi yaşıyorsunuz?Ama halsizleşmesi kötü, bence bir an önce veterinere götürün, iştah açıcı iğne de yapar, su da içmemeye başlarsa böbrekler de kötüleşir ve ölümcül devre başlar. Tavşanınız depresyonda da olabilir ama tırnak olayı kafes teli veya bir hastalıkla bağlantılı. Çok geçmiş olsun.

      Sil
  44. bu sayfa icin cok tsk ederim gec farketmis olsamda ;( tavsanlarmi uzun suredir kisa surelerle balkona saliyodum etrafi kapaliydi kuslar icin korkuluk yapmistim bugun ne yazikki kanepeye ziplayamayan tavsanim balkondan dusmus yasiyo sukur ki veterinere gorturdum hemen ama burda imkanlar kisitli oldugundn eliyle kntrol etti kirik yokmus ama kemikleri hassas oldugundan omurlari kaymis ilac tedavisi uyguluyo ama felc kalma riski var dedi aci cekerken gordukce cok uzuluyrm duzelirmi kesin degil ne yapmaliyimmm ;(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek.. Çok geçmiş olsun, ölmediğine şükredin. Keşke tavşanlarınızın o anda başında dursaydınız ama olan şey için artık ne desem boş :( Daha önce de bununla ilgili bir yazı yazmıştım, tavşanlar 30 cm'den fazla mesafeler için yukarı-aşağı zıplarken onlar için tehlike oluşabilir çünkü belleri ve arka ayakları çok hassastır. Başlarına da birşey düşmemelidir. Açık balkona çıkarılmamalıdır. Tavşanlar kedi veya köpeğe benzemezler, her an ummadığınız ve tehlikeli bir yere zıplayabilirler. Bunları tekrar yazıyorum ki başkası aynı duruma düşmesin. Nerede oturduğunuzu bilmiyorum ama kısıtlı demişsiniz, o zaman sanırım veterinerde röntgen de yoktu. Tavşanınızın acilen röntgeni çekilmeli, omur kayması ilaçla tedavi edilmez, mutlaka en yakın veterinerlik fakültesine götürün. Çünkü gerçekten üzülerek söylüyorum tavşanınız felç olabilir ve felç olan tavşanlar da fazla yaşayamaz.

      Sil
  45. size bir sorum olacak. tavşanımı kendime nasıl sevdirebilirim ve siz bu konuda nasıl bir yol izlediniz ? kesinlikle ona yaklaşmama izin vermiyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanınızı asla ürkütmeyin, zorla kucağa almayın, yanınıza kendiliğinden gelmesi için bekleyin ve güven verin, asla korkutmayın. En sevdiği yiyeceklerden yanınıza geldiği an azar azar ağzına verin. Benim tavşanlarımin ikisinde de böyle bir sorun hiç olmadı, lop tavşanlarda bu durum pek yaşanmaz. Her zaman sabırlı olun derim. Güvenini asla kaybetmeyin.

      Sil
  46. Benim 3 4 aylik bir disi bir erkek tavsanim vardi, dun gece erkek tavsanin kafesin icine ayak vurma sesiyle uyandik ve disi tavsanin agzindan burnundan kan geldigini gorduk. tavsan titriyordu ve kisa sure sonra da oldu. tavsanlari 3 4 saat once kontrol edip yem verip oyle yatmistim. Son 3 gunde tavsanlara karisik tahilli palet yem kelek salatalik kocan misir ve lahana yedirmistim. erkek tavsan da herhangi bir rahatsizlik belirtisi yokken disi birden bire oldu. Acaba olum sebebi nedir merak ediyorum. bu arada erkek tavsanin disi olurken cok stresli oldugunu ayaklarini surekli yere vurarak ses cikarttigini gordum bu normal bir davranismi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkek tavşan dişiye saldırdı mı bilemiyorum ama bu düşük bir ihtimal ve hastalıklardan viral hemorajik sendrom olabilir, yani VHS (Nekrotik Hepatisis). Bu hastalıkta burundan kanlı ve köpüklü akıntı gelir ve ani ölümler oluşur. Ama ölen dişi tavşanınız 3-4 aylık diyorsunuz, bu hastalığa 2 aylık civarı olan tavşanlar dirençlidir ve 2 yaş civarı tavşanlar daha çok etkilenir. Eğer hastalık buysa ölen tavşanınızın eşyalarını erkek tavşandan uzak tutmalısınız, kafesi dezenfekte etmelisiniz. Erkek tavşan size onun kötüleştiğini haber vermek istemiş, bu yaptığı ayaklarını yere vurma hareketi, diğer sürü üyelerini tehlikeden uyarmak için yaptıkları bir davranıştır. İsterseniz ölen tavşanınıza otopsi yaptırabilirsiniz. Ani ölümler çok üzücüdür, çok üzüldüm, başınız sağolsun.

      Sil
    2. oncelikle bu kadar hizli ve net cevap verdiginiz icin tesekkur ederim. Dezenfekte isini hallettim ama bunu halletmek isterken erkek tavsan iki yerden elimi issirdi. cok yabani hale geldi. yanina yeni bi disi almak istiyorum kendi boylarnda ana kavga edeceklerini biliyorum. Ayri bir yerde birbirlerine alistirmak gibi bir imkanim yok

      Sil
    3. Ne demek.. Erkek tavşanınızı yaşadığınız şehrin veterinerlik fakültesinde kısırlaştırabilirsiniz, fakülte dışındaki yerleri önermiyorum çünkü çoğu veteriner ömründe tavşan kısırlaştırmamış oluyor ve narkoz dozunu ayarlayamadığından tavşanı öldürebiliyor. Kısırlaştırılan tavşanların ömrü uzar ve tümör, kanser gibi birçok hastalıktan korunurlar. Dişi tavşana da zarar vermezler. Isırması çok önemli değil, ben de başlarda çok ısırıldım, sonradan alışıyorlar. Sanırım şu an depresyona girdi. Onu kısırlaştırmazsanız yeni dişi alınca çok kısa bir sürede çok fazla yavru tavşanınız olur ve çok sıkıntı çekersiniz. En iyi çözüm kısırlaştırmaktır.

      Sil
  47. Ben kisirlastirmak istemiyorum bir kerelik yavru almak istiyorum. Aslinda erkek tavsan diyorum ama kesin olarak erkek oldugunu anlamis degilim. yabanci siteler ve turk sitelerinin coguna baktim cinsiyet ayrimi icin fakat karara varamadim. Cinsel organina baktigima disi organi gibi degil fakat icinden kirmizi cubuk da cikmiyo. ayni boy disi ve erkek tavsanlara pet shop da baktim kirmizi cubuk rahatca belli oluyo. Resmini cekip koyabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyisi tavşanınızı bir veterinere götürün, hem tırnakları da kesilmiş olur, cinsiyeti de öğrenilir, başka bir rahatsızlığı var mı diye de bakılır. Yavru almak güzeldir ama 2-3 yavru olmuyor en az 6 yavru doğuyor sonra da onları sahiplendirmek zorunda kalacaksınız, kimler sahiplenip nasıl bakacak belli olmayacak, ziyan olup gitcekler.

      Sil
    2. dişi tavşanının ölme nedenini ben söyleyeyim tavşanlar çok çabuk ergenliğe ulaşır ve çifleşmek istedikleri zaman ayaklarını yere vurup sesler çıkartırlar büyük ihtimalle erkek tavşanınız yaptı birde 4 5 aylık erkek tavşanların cinsiyeti çok çabuk belli olur çünkü nasıl söylenir bilemiyorum ama torbacıkları gayet belirgindir .

      Sil
    3. http://tawsim.blogspot.com/2013/07/tavsan-cinsiyeti-nasil-anlasilir.html

      Sil
  48. Tavşanımız 1.5 yaşında ve erkek. Çiftleştirmek için çalmadığımız kapı kalmadı ancak uygun bir dişi bulamadık bu konuda bir tavsiyeniz var mı? teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Petarkadaş sitesinde tavşan grupları oluyor, onlara üye olabilir hatta forumda konu başlatabilirsiniz. Konu başlatmak en iyisi derim. Hatta ben sizin için burada menüde bir sekme açabilirim :)

      Sil
    2. Menüye bakarsanız yeni başlığı görebilirsiniz, lütfen oraya ilk yorumu yapın, gelininiz şimdiden hayırlı olsun :)

      Sil
    3. çok teşekkürler :)

      Sil
  49. merhaba ben cüce tavşan almayı düşünüyorum .çünkü biraz hareketli olsun istiyorum .size birkaç sorum olacak .cüce tavşanlar ne kadar büyüyor? cüce tavşanın özellikleri nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, cüce tavşan ülkemizde çok az vardır ve hatta yok diyebilirim. Her satıcı cüce tavşan sattığını söyler ama aslında onlar cüce değil, 3 aylıkken satılması gerekirken 25 günlük olarak vatandaşa kakalanmaya çalışılan zavallı ve normal boy tavşanlardır. Cüce tavşanın gerçeğini bile bulsanız bu tavşanlar da annelerinden çok küçükken zalim satılarca ayrılır ve daha da küçük olup büyümemeleri için karanlık odalarda, bodrum katlarında ışık görmeden çok az besinle beslenerek müşteri bulmaya çalışılır. Yani kaderleri tea cup terrier köpeklerle aynıdır. Ayrıca tavşan ticaretine karşıyım ve tavşan ilanları bölümünde çok güzel yuva arayan bir sürü ponpon kuyruk var, ben de tavşanlarımı bu şekilde edinmiştim, size de bunu tavsiye ediyorum.

      Sil
  50. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  51. yorumunuz için ok teşekkürler. ben 3 gün sonra yurt dışına gitmeyi planlıyorum yani oradan alacağım . siz bana ne önerirsiniz günde 4-5 saat evde serbest bırakırım .ona iyi bir ortam sunabileceğimi düşünüyorum .birde hiperaktif olsun istiyorum . sizce bana ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek.. Tavşanların uçağa alınması yasaktır, bununla ilgili bir yazı da yazmıştım bloğu incelerseniz : http://tawsim.blogspot.com/2013/08/ucakla-tavsan-tasimak.html
      Yani tavşanınızı getirmeniz sorun olabilir çünkü onu kabul eden şirketler çok azdır, kabul edenler de kargo bölümüne kendi istedikleri çelik kafeslerde kabul ediyorlar, yani tavşanınızı yolculuk sonrası ölü bulabilirsiniz çünkü onlar çok hassastırlar, hemen şoka girerler, ayrıca Türkiye'de de birçok güzel tavşan var, ben ülkemizde yuva arayan zavallı yuvasız bir tavşanı evlat edinip sevaba girin diyorum. Menü kısmında tavşan ilanlarına bakabilirsiniz. Himalayan, Hollanda Lop, Aslanbaş, Angora sizin için uygundur diye düşünüyorum.

      Sil
    2. http://tawsim.blogspot.com/p/tavsan-ilanlari.html

      Ankara'da oturuyorsanız bu tavşanı kaçırmayın derim.

      Sil
  52. merhaba sizin yorumunuzdan sonra lop tavşanı almaya karar verdi .bu arada http://www.sahibinden.com/ilan/hayvanlar-alemi-aksesuarlar-kemirgen-yari-yariya-fiyat-dustu-136620361/detay/ bu yetişkin bir lop a yeter mi ? nasıl?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehaba.. Bu çok küçük, bence şöyle yapın, tavşanların kemiremeyeceği sert teller var, yaklaşık yüksekliği 150-170 cm olsun en az, 2 kenarına çıta, kalas ile duvara çakarsınız. Böylece kaçamaz. Tavşanınıza en az 3-4 metrelik yer ayırmalısınız, dilediğince koşmalı.

      Sil
    2. Benim tavşanlarım 40 m2 bir odada özgür yaşıyorlar, gün içinde de denetimli salona girip çıkıyorlar, merdivende koşturuyorlar, tavşanlar ne kadar özgür olursa o kadar mutlu olurlar, onları küçük bir kafese tıkacaksanız lütfen almayın, tüm tavşan alacaklara sesleniyorum, tabi yuva arayan terkedilmiş bir tavşanın evlat edinilmesi herşeyden iyidir.

      Sil
    3. http://tawsim.blogspot.com/2012/03/su-dostuma-gore-en-zpr-donemimmis.html

      Buradaki sistemler oldukça uygundur, ayrıca yukarıda anlattığım gibi de yapabilirsiniz.

      Sil
  53. çok soru sordum :D ama sizce bunlar nasıl ? http://www.ebay.co.uk/itm/Wooden-Outdoor-Triangle-Rabbit-Hutch-and-Run-Guinea-Pig-Ferret-Coop-Cage-Running-/150904025174?pt=UK_Pet_Supplies_Small_Animals&hash=item232294b056 ------ http://www.ebay.co.uk/itm/RABBIT-GUINEA-PIG-INDOOR-CAGE-HUTCH-WITH-RUN-PLAYPEN-PLAY-PEN-80cm-100cm-80-100-/350870776609?pt=UK_Pet_Supplies_Small_Animals&var=620160970888&hash=item51b1872b21

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlarla ilgili istediğiniz kadar soru sorabilirsiniz :) Küçük bir tavşana olabilir ama tavşanlar çabuk gelişir, tavşana büyük bir alan oluşturmalısınız.

      Sil
  54. bu arada apartmanda oturuyorum ama tavşan alırsa günde ortalama 5 saat evde serbest gezdiririm .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi anlıyorum ama siz evde yokken onun halini düşünün, kendi yerinize koyun, sizi küçük bir kafese tıkıyorlar, kaderinizle başbaşasınız. Saatler boyu sizi kafese koyanı bekliyorsunuz ki sonraları sizi kafesten çıkarıp gezdirme süresi de kısalacak. Tek başına onu beklemekten kafeste stresten türlü türlü depresyona gireceksiniz, her geçen gün daha sinirli olacaksınız.

      Sil
  55. Merhabalar, benim bir sorum olacak.tavşanıma yazın büyük balkonda baktım fakat kışın üşümesinden korkuyorum bu yüzden evin içine alıcam.arada içine koyabileceğim bir kafes yaptırmayı düşünüyorum fakat nasıl bir kafes olması gerektiğine karar veremedim öneriniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanlar balkonda bakılmaz, balkonun etrafı tamamen camla çevrili olmalıdır, tavşanlar aşağı zıplayabilir, kedi, kuş gibi birçok hayvana yem olabilir, üşütüp hasta olabilir, yazın güneşten şok geçirebilir. kafes örnekleri için daha önce yazmış olduğum http://tawsim.blogspot.com/2012/04/tavsanlar-icin-urunler.html ve
      http://tawsim.blogspot.com/2012/03/su-dostuma-gore-en-zpr-donemimmis.html sayfalarına bakın lütfen. Asla küçük bir kafes almayın ve yaptırmayın. Tavşanın içinde özgürce koşup dolaşacağı, türlü türlü oyuncağının, tünelinin, tuvalet kabının, samanlarının olacağı büyük bir alan olmalıdır. Yukarıda da bir kişiye tel ve çıtalarla yapılacak basit işlemi önerdim. Atrıca bu sayfalardaki şık ama daha pahalı çözümler de olabilir, önemli olan tavşanın rahat etmesidir. İstanbul'da yaşıyorsanız Karaköy'e gidin, tavşanların çıkamayacağı sert, küçük dokulu, sağlam tel beğenin, çıta veya kalas da bulursunuz. Kendiniz çakabilirsiniz veya bir ustayla anlaşın, evin 2 duvarı arasına ona uzunlamasına geniş bir alan çaktırın, çok pratik olacaktır ve üşümeyip sizi de sürekli görecektir. mutlu olacaktır eminim.

      Sil
  56. tavşanımın burnundan kan geldi ne yapmalıyım daha 3 günlük :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Yani 3 gün önce doğdu.. Viral Hemorajik Sendrom (VHS - Nekrotik Hepatitis) olabilir ama çok düşük bir ihtimal bu, yine de hastalık hijayesi şöyle;
      Tavşanlarda %80-90 oranında ölümle seyreden, bulaşıcı ve viral bir hastalıktır. Bulaşma hava yoluyla, hasta tavşanların kullandıkları malzemeler, parazitler vb. bir çok yolla olmaktadır.
      2 aylıktan küçük tavşanlar genellikle hastalığa dirençli olmakla beraber, özellikle 2 yaşın üzerindeki tavşanlarda VHS hastalığı hızlı seyreder. Hastalığın hızlı seyrettiği tavşanlarda genellikle herhangi bir belirti olmaksızın ani ölüm oluşur. Burundan kanlı ve köpüklü bir akıntı gelir.
      Hastalığın daha yavaş seyrettiği tavşanlarda; durgunluk, ateş, göz kapağında kızarıklık, solunum güçlüğü, kalp atışında artış görülür. Tavşanlar; ölüm öncesi çılgınca dönme hareketi yaparlar. Bazen kanlı burun akıntısıda görülebilir.
      Korunma: Aşılama ile de hastalıktan korunmak mümkün olsada henüz ülkemizde aşısı yoktur. Ayrıca tavşanınızı hastalık belirtilerini gösteren diğer tavşanlarla bir araya getirmemeniz gerekir.

      Kısacası çok acil veterinere götürmelisiniz çünkü bu küçük tavşanlarda az rastlanan bir hastalık ama belirtilerden biri aynı..

      Sil
  57. size bir sorum olacak Hollanda lop ile mini lop tavşanı aynı cins mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi de farklı tavşanlardır, vücut yapıları, ağırlıkları ve canayakınlıkları açısından farklıdırlar. Mini lop en küçük 3. Hollanda Lop Tavşanı cinsidir. Seçiminiz Hollanda Lop Tavşanı olursa daha iyi anlaşacağınıza ve daha az hastalıkla uğraşacağınıza innaıyorum. Ayrıca Hollnada Loplar daha uzun yaşar ve çok daha insancıldırlar. Ayrıca Hollanda Loplar'ın en güzel fiziksel özelliklerinden biri de yuvarlak kafalarıdır.

      Sil
  58. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, 45 günlük gerçekten çok küçük, en az 3 aylık bir yavru olmalı, 3 aylıkken yavrular sütten kesilir, daha küçüklerinde ileride birçok hastalık belirir, anne sütü eksik alan yavrularda bağışıklık sistemi de gelişmez. 3 aylık ve üzeri olan ayrıca ücretsiz yuva arayan birçok tavşan var, onlardan sahiplenmenizi çok isterim.

      Sil
  59. Peki keçi sütü falan versek anne sütü yerine çünkü gayet sağlıklı görünüyordu annesi başka bir yerdeymiş ben tavşan üreten bir çiftlikten alacağım petshoptan değil hem sahibi gerçekten bütün bebeklerine çok özenli davranıyordu. Ben Karaman'da yaşıyorum sahipleneceğim bir yavru tavşan gibi şeyler Karaman'da olmuyor gerçekten :) geçen ay bi köpeğim öldü o öldükten sonra sadece yeniden bir sorunluluk almak istedim köpeğim 4 buçuk yıl benimşeydi geçen yıl kaybetti ve bu sefer de bi tavşan almak istiyorum onun için hiçbir masrafına kaçınmam her şeyi yaparım gerçekten yeter ki çabuk hastalanmasın dayanamıyorum çünkü beni gerçekten çok üzüyor bu durum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece annesiz kalan tavşan yavrularına keçi sütü vermek doğrudur. Siz küçük tavşan alıp annesinden ayırarak zaten yanlış bir hareket yapacaksınız, bence bekleyin, 3 aylık olsun öyle alın derim ama zaten annesi uzaktaymış. Ben yine de sanmıyorum tavşan çiftliğinde zaten tavşanlar yavrularıyla beraberdir, tavşan çiftliğindeki görevli sanırım size doğru söylememiş. Köpeğiniz çinse gerçekten çok üzüldüm ama tavşan beslemek çok daha ayrı bir sorumluluk ister, herşeyi göze alıyorsanız edinin derim ve asla da 3 aylıktan küçük almayın yoksa o da erken yaşta ölebilir, Petarkadaş sitesi veya benim ilanlarımdaki ücretsiz tavşanlara gözatın derim.

      Sil
  60. Dört gün önce tavşanımı hayvanat bahçesine verdim nasıl bakıldığını bilmiyorum alıştımı bilmitorum ama onun için daha iyi olacak diye düünüyorum acaba üşürmü, hasta olurmu, iyi bakarlarmı, sevdiği şeyleri bilirlermi hep aklıma gelip ağlamaktan çok yoruldum. Tavşanım yeni geldiğinde sürekli bu siteye sorularımı yöneltiyordum tekrar teşekkür ederim ama artık bir tavşanım oğlum yok bence bir hayvana bukadar bağlanmakta çok kötü bir şey o hayvanın kafeste duruşu beni bitiriyordu hergün vebale giriyordum şimdi kendi türünün yanında ve daha mutlu bence . aoç hayvanat bahçesi tadilatta olduğu için içeri almıyorlar ama öğrendiğime göre gri bir tavşanın yanından hiç ayrılmıyormuş vallahi tek tesellim bu yalnız kalmasın yeter onu çooooooooooooooooook seviyorum (İMİ)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.. Lop veya Aslanbaş tavşanları terkedildiklerinde diğer cinslere göre daha fazla depresyona girer, stresten birçok hastalığa yakalanabilirler. Ama tavşanlar inanılmaz sosyal hayvanlardır, kalabalığı yani diğer tavşanlarla koloni olarak yaşamayı çok severler, o yüzden küçük bir kafestense orda özgür olması tabi ki daha iyi. Sizi başlarda arayacaktır ama sonra alışır. Kar yağdığında üşümemesi gerekir, ayrıca diğer erkek tavşanlarla ölümcül mekan ve dişi kavgalarına girişmemeli. Onu vermeniz kısmen iyi, ama kötü yanı küçük bir kafeste bakmak için baştan parayla satın almanız. Tabi ücretsiz evlat edinmediyseniz. Teşekkürünüz için ise ben teşekkür ederim bloğumu takip etmişsiniz, ben sadece tavşanlarla ilgili şeyleri paylaşmayı çok seviyorum ve yanlış tavşan bakımlarını engellemek istiyorum. Lütfen ara sıra gidip tavşanınızı kontrol edin başlarda, kışın üşümeden kalabileceği iç kısımda bir yeri var mı, diğerleriyle ilişkisi nasıl, düzenli yemek yiyor mu, depresyonda gibi mi diye bakın hatta yemek saatlerini öğrenin ona göre gidin, bakıcısına durumuyla ilgili sorular da sorabilirsiniz. İnsanlar bakamadıklarını anladıktan sonra tavşanları sokağa atıyorlar, artık kedi köpek yiyor, araba çarpıyor, şansları varsa biri kurtarıyor. Siz en azından daha güvenli bir yere bırakmışsınız. Artık üzülmeyin. Çünkü dediğiniz gibi onlara bağlılık maalesef kötü, onlar ailenin bir ferdi, kardeşimiz, çocuğumuz gibi oluyorlar. Bundan sonra bir canlıyla ilgili bir kararda daha dikkatli davranırsınız. Uzunca yazdım çünkü umarım bu yazı başka tavşan alıp kafeste bakmak isteyen kişilere örnek olur. Çünkü tavşanlar küçük kafeslerde bakılmaz. Onlara minimum büyük bir odanın yarısı kadar alan vermelisiniz. Ve dediğim gibi lütfen gidip tavşanınızı kontrol edin, üzülürüm gitmesem iyi olur demeyin, aklınız arkada kalmamalı ve gerçekten iyi bakıldığına emin olmalısınız.

      Sil
    2. çiflikte tadilat var gün sayıyorum kötü durumdaysa gidip alırım bide ısıtmalı sistem var dediler gittiğimde sekiz kişi birden ilgilendi. Onu asla bırakmazdım ama artık çifleşme vakti geldi ve çok kötü durumdaydı onun sağlığı için bıraktım bir anlamda ama asla bakamadığımdan değil hem günün en az 6 saat dışarıda duruyordu benimle yemek yer aynı saatte uyurduk inanın okadar kötü bir durumki birdaha asla tavşan almam zaten benim isteğim üzerine alınmadı ama oğlum sonuçta bakmamazlık yapamam gün sayıyorum iki ayı dolsun kapının önündeyim ama tanımazsa çok üzülürüm 1 senedir benimle ayağını yere vuruşunu kapıyı açışını özledim bide şunu söyleyim evde hayvan besleyip sonra sokağa atan vicdan yoksunu insanlardan asla olmadım ve kısırlaştırılmasınada çok karşıyım .

      Sil
    3. Çiftlikte mutluysa ve kapalı güzel bir sistem varsa almayın, dediğim gibi tavşanlar koloni halde yaşamayı sever, yeni arkadaşlarıyla daha mutlu olmuş olabilir.Ben size zaten öyle birşey demedim, onları bilinçsizce sokağa ölüme atanlar var, bu yazıyı okuyup en azından sizin gibi güvenilir bir yere versinler istedim. Normalde zaten kısırlaştırma olmamalı ama sokaklardaki sahipsiz hayvanlar devamlı doğum yapıyor sonra o yavrular ölüyor, ya da ticari olarak tavşan besleyenler mesela damızlık tavşanları üretim fabrikası gibi görüyorlar, ben bu yüzden günümüz şartlarında kısırlaştırma taraftarıyım. Ya da örneğin benim tavşanlarım kısırlaşmış olmasa devamlı ve birsürü tavşan doğacaktı, ben de hayvan ticaretine karşıyım, ayrıca yeni doğanları ben kime dağıtacağım, cahil insanlar hala tavşanların su içmediğini düşünürken.. Boşu boşuna onların ölümüne tanık olamam. Neyse kısaca tavşanınız orada mutluysa almayın, ara sıra ziyaretine gidin derim. Sonuçta doğal ortamda arkadaşlarıyla olması daha iyidir.

      Sil
  61. merhaba iyi akşamlar dilerim 1 bucuk aylık bir hollanda lop tavşanım var havuç vermiştik sabahında ishal oldu sonra reflor şase verdik bir çay kaşığı reflora bir fincan su koyup şırıngayla verdim acaba doğru bir davranış mı ve ne zama etki eder acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.. Tavşanlar 3 aylık olduklarında annelerinden ayrılmalıdır. 3 aylıktan küçük alınan tavşanlarda birçok hastalık, bağışıklık sistemi çöküşü ve ani ölümler gözlenir. Tavşanınız daha çok küçük ona lütfen şu an sebze ve meyve vermeyin. 5-6 aylıkken hafif hafif sebzeye başlanmalıdır. hele havuç tavşanlar için aşırı şekerli bir besindir. 1 yaşında ve daha büyük bir tavşana bile 1 havuç 4'e 5'e filan kesilip 1 hafta boyunca öyle verilmelidir. Tavşanınıza şırıngayla ilaç verirseniz akciğerlerine kaçar ve ölür, hele küçük tavşanlarda bu daha fazla gözlemlenir. O İlaç ishal kesicidir ama ben size veterinerlik fakültesine, belediye hayvan hastanesine veya tavşandan anlayan bir veterinere götürün derim. Tabi 3. pek olmuyor. Siz ilk ikisine gitmeye çalışın. Veteriner büyük ihtimal Pan Terraymicin ve Hepargrizovim ampülü karıştırıp iğne yapacaktır. 1 hafta onu götürüp hetirmeniz gerekecektir. Ya da öğrenip deri altından siz yapabilirsiniz, size öğretmesini isteyin oldukça kolay. Tavşanınıza yavru tavşan maması verin, ıslak besinler, sebze ve meyve şu an vermeyin, zaten anne sütü az içmiş, bağışıklığını iyice kötüleştirmeyin. İshali geçmezse ve evde durmaya devam ederse ölebilir, veterinere götürmeniz gerekiyor. Tuvaletini sürekli gözlemlemelisiniz. Ayrıca su yeterince içiyor mu takip edin.

      Sil
    2. merhaba dediğiniz gibi tavşanımı veterinere götürdüm veteriner reflor vermemin iyi olduğunu söyledi çünkü gerçekten dşkısı düzelmişti. onun dşında tavşanım sürekli hapşuruyor ve burnunda da burun akıntısı kurumuş bu yüzden burnu tıkanmıştı veteirnere ne yapmam gerektiğini sordum o da bana bebeklere kullandığmız burun damlalarından alıp birkaç kez burnuna damlatrsak hem burnu açlır rahat nesef alır hemde hamşurması geçer dedi ancak bu söylediği şeyi yapmadm çünkü bana saçma geldi siz ne önerirsiniz bu konuda

      Sil
    3. Merhaba, veteriner olsaydım inanın size en doğru cevabı verirdim ama maalesef değilim. Öncelikle şu linkteki Avcılar'daki İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ni numarasından arayıp tavşanınızla ilgili sorunuz olduğunu, iki ilaç soracağınızı söyleyin ve bir veterinere bağlanın, şansınıza Pror. Dr. Ragıp Kılıçarslan çıkarsa çok şanslısınız demektir :) http://tawsim.blogspot.com/p/tavsan.html
      Reflor duyduğum ama daha önce tavşanlarım için kullanmadığım bir ilaç o yüzden bilemiyorum, belki yavru tavşan olduğu için o iyidir. Bunu lütfen telefonda sorun. Bu arada gerçekten akıntı mı kurumuş, tavşanların burnuna nadiren de olsa talaş kaçabilir ve bu onlarda hapşırma hatta nefes kesilmesine yol açabilir. Tavşanlar çok narindir, kedi-köpek ilaçları asla kullanılmaz mesela, ama Milky'ye kısırlaştırma sonrası enerjisi ve iştahı yerine gelsin diye bir bebek vitamini vermişlerdi şurup olarak. Yani böyle şeyler de arada kullanılıyor. Sizi yanlış yönlendirmek istemem ama lütfen o linkten Avcılar'ı arayıp hemen sorun derim.

      Sil
    4. merhaba benım Teddy lop tavsanım var. Teddy loplarda kuyruk kısmında yağ olur mu. Benımkınde buyuk bı yağ bezesi var. Bılgınız varsa yardımcı olabılırsenız cok sevınırım.

      Sil
    5. Kuyruk kısmı derken? Kuyruğun dibinde ya da ucunda mı? Bahsettiğiniz şey tavşanların normal organı da olabilir çünkü, karın bölgesi alt kısmı bitiş yerindeyse, onlar kedi ve köpeklere göre daha değişiktirler.

      Sil
  62. merhaba iyi akşamlar ben şuan grip olmuşum acaba tavşanıma benden bulaşır mı bilgilendirirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, insandaki grip oluşmasını sağlayan virüsler ile hayvanlardaki virüsler farklıdır ve insandan tavşana grip geçmez ama siz yine de dikkatli olun, tavşanlar narin hayvanlardır, ona gerekmedikçe çok yaklaşmayın. Ellerinizi sürekli yıkayın, istirahat etmeye çalışın, ilaç tedavisi uygulayın. Geçmiş olsun.

      Sil
  63. iyi akşamlar çok acil olmasa da size bir sorum olacak benim 2 aylık iki tane tavşanım var. evimizde bir oda kesinlikle tavşanlarımıza ait. tavşanlarımızın odasına saksıda çam ağacı biber gül gibi bitkiler koymuştuk bu sabah baktığımda biberi ve çamı biraz yemişler. hemen kaldırdık sonra. ama yine de içim içimi yiyor acaba bir şey olur mu zehirlenirler mi hasta olurlar mı :( hiçbir şeyleri yok gayet iyi mamalarını otlarını yiyorlar sularını düzenli içiyorlar ama yine de merak ediyorum siz ne dersiniz. bu arada tavşanlarımın biri fuzz lop tavşanı uzun tüylü diğeri ise hollanda lopu fazla tüylü değil sadece saç kısmında biraz tüyleri var o kadar :) biri dişi biri erkek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi akşamlar, sanırım iyi atlatmışsınız, çam ağacı, biber ve gül zehirli değildir ama orman gülü ağacı zehirli bir bitkidir ki orman gülü olduğunu sanmıyorum. Yani üzülmeyin derim. Tavşanların odasına asla bu şekilde bitkiler konulmamalıdır. Odalarına boş, çivisiz, boyasız ve içine girip çıkabilecekleri pazardan veya manavlardan alçak boydaki ahşap sebze veya meyve kasası koymanız daha iyi olur. En kısa zamanda zehirli bitkiler konusunu tekrar ele alacağım. Tavşanlarınıza bahçeden veya doğadan çam ağacının kozalaklarını bulup verin, çok güzel oyun oynayacak ve kemireceklerdir. Tavşanlarınızı çok güzel anlatmışsınız, gerçekten gözümde belirdiler diyebilirim :) Daha dikkatli olun, ayrıca etraflarında plastik poşet, gazete, karton, kablo gibi şeyler de asla barındırmayın. Yeni yazımı da lütfen bekleyin, zehirli bitkiler için ayrıntılı bir yazı olacak.

      Sil
    2. o kadar yararlı bir site yapmışsınız ki gerçekten harika veteriner olsanız o kadar olurmuş sizin gibi yardımsever insanların hala var olması ne kadar güzel :) bütün tavşicikler adına ben teşekkür ederim :) özellikle bulut ve karamelim adına :) bugün onlara sizin sitenizde gördüğüm bazı oyuncaklardan yaptım bolca ağaç dalları getirttim :) öyle mutlu oldular ki size nasıl teşekkür etsem biilemedim çok saolun :) odalarından saksıları da kaldırdım kocaman oyuncak ve kemirecekleri lezzetli şeylerle dolu bir odaları oldu :)

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim, bugün şımartılma günüm sanırım :)) Ben sadece insanlara hayvan sevgisini aşılamak için bunu yapıyorum keşke herkesin bir hayvan bloğu olsa mesela.. Matematiğim biraz iyi olsaydı keşke ama kadermiş ne yapalım ben de blogtan yardım etmeye çalışıyorum :) Bulut ve Karamel arkadaşlarını Tawşi ve Milky de selamlıyor :) Ağaçlara çok dikkat edin, zehirsiz ve meyve ağacı olmalılar, ayrıca zehirsiz meyve ağacı da olmaları lazım, zehirli bitkiler yazısından ulaşabilirsiniz. Onlar adına çok sevindim, keşke herkes sizin gibi duyarlı davransa ve tavşanlarına küçücük bir kafes yerine bir oda sağlayabilse ya da oda sağlayamayanlar tavşan beslemese.. En iyi tavşan mutlu tavşandır, nice tavşanlı günler dilerim :)

      Sil
  64. merhaba bizim 8 aylık bir erkek tavşanımız var gayet sağlıklı fakat bu aralar sık olmak kaydı ile arka ayaklarını attırarak idrarını fışkırtıyor her yere neden öyle yaptığını bilemiyoruz ne yapmalıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanlar 6 aylık gibiyken ergenlik dönemine girerler, büyük ihtimal sizinki de girdiğinden çiftleşmek istiyor, sanırım ona eş arayan bir dişi tavşan bulmalısınız veya evinize yeni bir hayat arkadaşı dişi tavşan alabilirsiniz, içlerinden birini de bir veterinerlik fakültesinde kısırlaştırırsanız ikisi de çok mutlu olacaktır. Diğer yapma sebebi, tavşanlar da kediler gibi yer işaretleme yaparlar, kendi bölgelerine başka erkek tavşan girmesine asla izin vermezler, bu ölümcül kavgalara kadar gider. İçgüdüsel olarak bunu yapıyor olabilir. Tavşanınızın tuvalet kabını hergün temizliyor musunuz, bunu hergün yapmıyorsanız onlar kedi gibi temiz olduklarından sağa sola yapmaya başlayacaktır. Ayrıca kabında deterjan kokusu çok olmamalıdır. Tavşanınız strese girmiş olabilir. İlgi çekmeye çalışıyor olabilir, daha çok onunla ilgilenin. İdrar yolu hastalığı olabilir. Ama benim fikrim ergenlik dönemine girdiğinden bir dişi arıyor ve dişi gelip bulsun diye de iz bırakıyor. İçiniz rahat etmediyse veterinere götürün derim böylece idrar rahatsızlığı olup olmadığı da çıkar, rahatlarsınız.

      Sil
    2. iyi akşamlar çok teşekkür ederiz öncelikle. temizliğine çok dikkat ediyoruz zaten büyük bi odada yaşıyor ve gün içerisinde de evde istediği gibi dolaşıyor. zaman zaman stres oluyor fark ediyoruz ama dediğiniz doğru çiftleşmek istediği bariz belli.

      Sil
    3. Merhaba, ne demek. Bir odada yaşadığına çok sevindim. Şanslı tavşanlardanmış ve tabi ki olması gereken de bu. Onunla daha çok oyunlar oynayın bu ara veya ödül oyuncak filan verin, biraz ilgisini dağıtın. Özellikle yuva arayan dişi bir tavşanı daha evlat edinirseniz inanılmaz hoş bir durumla karşılaşırsınız - tabi kısırlaştırıp - gün içinde hoplayıp zıplayan 2 mutlu tavşandan daha güzel birşey olamaz artık televizyon yerine tavşanlarımı izliyorum çünkü inanın, size de tavsiye ederim ve erkek tavşanım artık o kadar mutlu ki bu onu çok olgunlaştırdı, mutluluk yüzünden okunur hale geldi, ayrıca ne kadar centilmen olduğu da ortaya çıktı, artık sinirlenince demir topunu bilgisayarıma fırlatmıyor çünkü sinirlenmiyor, birbirlerinden 1 an bile ayrılmıyorlar, siyam ikizleri gibi takılıyorlar, çünkü tek bir tavşan, dünyada tek başına kalmış bir insan gibidir, tavşanlar ise koloni halinde doğada yaşadıkları için en aşağı 2 adet olmalıdırlar ve ancak öyle mutlu olurlar, yoksa stresten daha kısa yaşayabilirler. Tabi büyük bir tavşanın yanına başka bir büyük erkek tavşan koyarsanız mutlaka biri diğerine saldırıp yaralar, çok uzattım ama dişi tavşan evlat edinin hem yuva arayan bir yavru için sevap işlersiniz hem de tavşanınız size minnettar olur.

      Sil
  65. :) evet bizde eşimle eş bulma işine girişeceğiz ama kısırlaştırmayı düşünmüyoruz o biraz sıkıntı olacak evimizin favori hayvanı tavşan diğerleri hakkımızda iyi düşünmüyor olabilir:) ve bir sorum daha olacak tüyleri hakkın da ilk zamanlar beni rahatsız etmiyordu şimdi fark ediyorum sürekli hapşırıyorum burun akıntısı göz yaşarması fazla olmaya başladı sağlık açısından tüyleri zararlı mı bir de kediler için falan kis yapıyor diyorlar tabi ne kadar doğrudur bilemiyyorum ama tavşanda böyle bir şey var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama eş bulmaktan çok yuva arayan dişi bir tavşan da evlat edinebilirsiniz, dişi tavşanı kısırlaştırtsanız yeterli olacaktır hem de böylece kısırlaştırma sonucu tümör oluşumu da engellenecektir. Kedi ve köpeğin tüyünün yutulması sonucu organlarda kist yaptığı inancı çok yaygındır. Kedi ve köpeğin tüyü iç organlarda tutunarak herhangi bir kistte neden olmamaktadır. Bunu yapabilecek olan bir çeşit parazittir. Eğer düzenli parazit mücadelesi veteriner hekim tarafından yapılan bir kedi ve ya köpekte bu parazitlerin olma şansı yoktur. Kist yapan, evcil hayvanınızın tüyü değil evcil hayvanınıza bulaşan parazit yumurtalarının ağız yoluyla alınmasıyla gerçekleşen paraziter bir hastalığın sonucudur. Bu paraziti alma ihtimaliniz yıkanmamış çiğ sebze veya meyve ile ya da yine veteriner hekim kontrolü yapılmadan aldığınız ya da yediğiniz çiğ et ve et ürünleri yiyerek de alabileceğinizdir. Yani evcil hayvanlarınız gerekli bakımları yapıldığı takdirde tehlikeli parazitleri taşıma ihtimalleri yoktur. Parazit hapı, parazit aşısı gibi korunma yöntemleri vardır. Herkes aynı görüşte; "Tavşan tüyü insan vücuduna girdikten sonra eridiği için kişinin alerjisi yoksa bir zarar vermez ama kediler ve köpekler için aynı durum söz konusu değildir, kedilerde tüm aşıları tam olursa eriyebilir fakat köpeklerde aşıları istediği kadar tam olsun, onda bu ihtimal daha fazladır." Tavşanınızda kulak uyuzu ve benzeri bir rahatsızlık yoksa doktora gidip alerji testi yaptırın, doktorlar hemen evdeki evcil hayvanı postalamanızı söyler ama bazen alerji sadece hapşurma, sadece bir-iki kaşıntı ile sınırlıdır. Alerjiniz varsa tavşanla fazla içli dışlı olmazsınız olur biter, eşiniz daha çok ilgilenir. Ben lise yıllarımda bahçeli evimizde 57 sokak kedisine bakarken hafif bir rahatsızlık geçirmiştim ama kedilerimden asla vazgeçmedim, kısacık bir ilaç tedavisiyle de geçmişti. Şimdi ölecek olsam hiçbir hayvanımdan asla vazgeçmem çünkü onlar bize muhtaçlar ama biz yeterli önlemleri alırsak hiçbir sorun kalmaz diye düşünüyorum. Atalarımız üzüm hoşafı ve kuru ekmekle günlerce uykusuz ve aç kalarak Çanakkale Savaşı'nı kazanmışlar, hangi gazimizde panik atak veya alerji vardı bilemiyorum. Modernleştikçe ve besinlerimiz GDO'lu oldukça daha narinleşiyoruz. O yüzden siz de biraz direnin diyorum :)

      Sil
    2. oda temizliğini daha sık yapıyorum ve temizlerken ağzımı burnumu kapatıyorum:) faydası var. bu aralar tuvalet sorunu olduğu için bi anda evin içine yapıyor bu yüzden eşim artık bakmama yani vermek istiyor bende odasından dışarı çıkarmıyorum orada ilgileniyorum ama tuvalet büyük sorun bilemiyorum:(

      Sil
    3. Siz şimdilik odasında tutun onu, böyle durumlarda tavşan gözden ırak tutulmalı, evde istemeyen kişinin gözüne batmamalıdır :) Ve dediğiniz gibi sık sık temizleyin odasını, kendinizi de koruyun tabi. Bir an önce de eş veya yuva arayan bir dişi tavşan bulun derim. Eş bulduktan sonra bu sıkıntı gidecektir eminim.

      Sil
    4. eş alma imkanımız yok çünkü biz tatillerde memleketlere gidiyoruz ve eşim ve benim memleketim farklı şehirler ve biri 10 saat biri 5 saat biz tavşanımızla bile zorluk çekiyoruz birde götürdüğümüz yerlerde tavşanı istemiyorlar kutusundan dışarı çıkarmıyoruz dışarıda gezme imkanıda pek olmuyor sadece tuvaleti için çıkarıyoruz yapıyor sonra kutuya koyuyoruz otobüsde falan sıkıntı çıkıyor her seferinde yani en ufak bir yere gitmede onu da yanımızda götürmek zorundayız çoğu zaman tavşana göre hareket ediyoruz elimizi kolumuzu bağlıyor onun için ikinci bir tavşan sorun üstü sorun ki olmayacak. daha başka çözük olmalı bize ki halı silmekten yoruldum artık :( yani silmek bir yana bu idrar ne kadar temiz oluyor bilmiyorum :( vermek de istemiyorum ama evi mahvetti bir de büyük tuvaletini çok cıvık yapıyor her yere yapışıyor ishal değil ama düşük derecede olabilir bunun için ne yapmalı biz izmirde oturuyoruz buradaki veterinerlik fakültesi hakkında bilginiz varmı sizi de rahatsız ediyorum kusura bakmayın sorunlarımızla :( fikirlerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum teşekkür ederim

      Sil
    5. Anlıyorum evet yazın ben bile otobüslerde sıkıntı çekiyorum o zaman ona eş arayan bir dişi bulacaksınız. Neden halıyı kaldırmıyorsunuz peki, tavşanın odasına göre Serfloor tarzı küçük birşey alın silmesi çok kolay olur. Tavşanınızdan asla vazgeçmeyin, çünkü Milky'de de aynı sorunu yaşamıştım fakat tedaviyle iyileşti. O zaman ishale doğru gidiyor, bol su içmesini sağlayın, hergün suyunu tazeleyin, suluktan içmiyorsa ağır ve kırılmayacak bir kaba da su koyun, tastan içmeyi severler, çelik bir tas olabilir. Sebze ve meyveyi, karışık tahılı şimdilik kesin. Paley yemi diyelim sabah 1 çay bardağı veriyorsunuz, içinden 2 tatlı kaşığı azaltın öyle verin yani bir diet programı olacak. En önemlisi önünde 24 saat uzun samanı, kuru otu, kuru yoncası bulunsun. Asla abur cubur da vermeyin. Sadece bir süre bunları yemeli, 3 güne düzelir böyle yerse. Bir de ceviz büyüklüğünde kepekli olmayan kurumuş, küfsüz bayat ekmek verin bir kereliğine, bu da ishali geçirmede yardımcı olabiliyor, bunlara rağmen geçmezse iğne şart olacaktır. Ama geçmiyorsa strese girmiş olabilir veya bir bağırsak v.b. sorun olabilir, iğne gerekebilir. Mutlaka veterinerlik fakültesine götürün derim, 2 günde geçmeyen ishal hayati önem taşır. Fakülteyi İzmir'de yaşayan teyzeme soracağım, kendisi Haytap başkanı olduğundan sürekli sağa sola kedi, köpek taşır :) Fakülteye gidemezseniz Bornova'daki Öz-vet Veteriner Kliniği'ni öneriyorum, Veteriner Tolgay Aytar İzmir'in en iyi tavşan uzmanıdır. Teyzem kendisine daha dün gitti mesela.. Ayrıca dün hasta bir köpek götürdüğü bir hastane vardı, orası da bakım olarak inanılmaz güzelmiş, kendisine o hastaneyi de sorup size yazarım ama bir an önce götürün derim. Ne demek yardımcı olabildiysem ne mutlu bana..

      Sil
    6. ım odasında tuvaletine yapıyor artık ama ben arada gezmesi için izin veriyorum çünkü evin için de gezmeyi seviyor ve odasında durmaya alışkın değil yani pek sevmiyor beyefendi:) bir anda hızla dönerek tuvaletini yapıyor her yere damla damla gidiyor idrar şimdi odadan dışarıya çıkarmaya korkuyorum yeşilliği az veriyordum artık keserim ekmek veriyordum zaten pek su içmiyor ona da dikkat ederim tedavi bizim bıdığa da iyi gelir ve dediğiniz veterinerliklerin ücretleri nasıldır acaba

      Sil
    7. İnşallah yakında o da kesilir. Ücretlerini bilmiyorum ama yarın sizin için öğreneceğim. Olmadı Konak'ta açılan devlet hastanesi gibi bir hayvan hastanesi var gidenler memnun, sanırım 10 kg 'a kadar olan hayvanların muayene ücreti 10 TL idi, onu da yarın sizin için sorarım. Ama mutlaka götürün derim, sindirim siteminde bir sorun olmasın çünkü..

      Sil
    8. Özveri aradik pahali geldi fakülteden bilgi edinimedik bu hastane iyi olur inşallah bizde götürmek istiyoruz ve bugün bidik iyi evin içinde gezdi güneş vuran yerde uyudu falantabi hep boyleolsa ne iyi olr

      Sil
    9. Toygar Bey, Tavşi'nin İzmir'deki veterineridir ayrıca, yazın filan hep kendisine götürüyoruz. O yüzden tavsiye etmiştim ama Konak Hastanesi'ni bir arayıp sorun o zaman çünkü şu an en uygun gözüken o gibi. Ama oradaki fakülte de İstanbul'daki gibiyse iyidir diye düşünüyorum. Çok sevindin :)

      Sil
    10. Evet o hastaneyi arastiriyoruz bugün de gayet iyi gerçi biraz durgun gibi. Birde usudugunu nasil anlariz odayi derece ileolcuyoruz ama...

      Sil
    11. Tavşanlar için en ideal oda sıcaklığı 15-25 derece arasıdır. Tavşanların oda sıcaklığı 10 derece altına inmemeli, 30 derece üstüne çıkmamalıdır. Kulakları, patileri soğuk olur, hapşurmaya başlar. Tavşanlar asla direkt taş, beton zemine yatmamalıdır, tahta veya kemirmeyeceği bir halı üstüne yatmalıdır. Bazen de üçüme vitaminsizlikten, bağışıklık çökmesinden olur, o zaman da destek gerekir.

      Sil
    12. 15 derecenin altina pek düşmüyor bazen kulakları soğuk oluyor hemen isitiyor ve hareket ettiriyorum kulak la r isiniyor odasında yer kapalı kendi de tercih etmiyor. Zaten boş yerde yatmayi. Tekrar çok tesekkur ederiz

      Sil
    13. O zaman iyi, üşütmesin çünkü ama bir an önce bir hastane veya veterinere götürün derim diğer sorun için. Ne demek..

      Sil
    14. Evet goturecegiz dun bizpiknige gittiktavsanida goturduk orada 5 6 tane tavsan vardi mekan sahibinin bizde tavsanimizi onkarin yanina koyduk arkadaş olsun diye bizimkidisariya sliskin olmadigi iiçin onlarla tanismadi kendi oturduğumuz yerde gezindi sonra baktik kutusuna girmis . simdi benim diyeceğim Esim tavsani vermek istiyor kesin ve tavsani o mekana mi bir aksak aradaeve getirmek yada temelli bizim gibi evinde bakacak birini mi versek bilimedim yalniz o tavşanlar acik alanda yasiyor kosturuyorlar baya mutlu görünüyorlar sahipleri yer falan yapmis. Ne gibi bi yol izleyelim bu konuda on ayak olurmusunuz

      Sil
    15. Bence eşinize suç atmayın çünkü tavşanı siz de bırakmak istiyorsunuz anladığım kadarıyla, bir insan tavşanı geçici bir süreliğine etrafa tuvalet yapıyor diye bırakmaz, bırakmamalı. Çocuğunuz bebekken altına yapıyor diye başkasına verir miydiniz? Ya da hastalandığında? Böyle bir karar almanıza çok üzüldüm. Tavşanınızın cinsi nedir acaba? Eğer Lop veya Aslanbaş ise asla dışarda yaşayamaz. Ayrıca şunu unutmayın ki orada da yaşayan erkek tavşanlar vardır ve o bölgeye sonradan başka bir erkek tavşan geldiği için onu asla dişilere ortak olacak ve bölgemizi elimizden alacak diye istemezler, bu kanlı ve ölümcül kavgalara doğru gider. Sonuçta o bile korkup kutusuna saklanmış. Ayrıca ev sıcaklığına alışmış bir tavşan kışın orada yaşayamaz, hastalanıp ölür. şYan komşumuzun erkek Aslanbaş tavşanı, Tawşi de erkek diye çene altından ısırıp öldürmek istemişti ve sadece 10 dakika görmüştü parkta. Yani tavşanınız ölebilir. Ondan madem vazgeçtiniz ve terkediyorsunuz o zaman petarkada sitesine ilan verin, en azından satıcıların eline geçmez belki.

      Sil
    16. duygusal olmaya gerekyok mantıklı olmak gerek diye düşünüyorum ben istiyorum fakat eşim istemiyor uzun zamandan beri artık tiksindigini söylüyor ve hayvan çiftleşmek istiyor fazla bu çok belli bizimle birlikte durarak onun bu hakkını elinden almış oluyoruz kısırlaştıramayız da kısırlaştırmak uygun değil kesinlikle. yeni eş de alamayız doğacak olan yavruları kime nereye vereceğiz ve nasıl bakacağız bu secenek asla olmaz başka çözüm yok en mantıklı olanı yapmaya çalışıyoruz hayvan açısından yaptğımız şey onun için iyi olması gerek

      Sil
    17. Duygusal olmaya gerek yoksa oraya diğer tavşanların yanına ölüme terk edin onu artık ben bu evrede karışamam. Sonuçta onu parayla satın aldıysanız başından herşeyi göze almalıydınız, o da bir canlı tabi ki çitftleşmek de isteyecek, hastalanacak da, etrafı da kirletecek, çünkü o eve alıştırılmış bir doğanın parçası, onu kendinize alıştırdıktan sonra tekrar depresyon içinde bırakacaksınız, onlar çok hassastır bazen üzüntüden, stresten bile ölebilirler. Ben Tawşi ile Milky'yi parayla mı aldım sanıyorsunuz biri ormana çöp gibi poşetle atılmıştı, biri de çocuğuna oyuncak diye alıp veteriner ayağını kırdıktan sonra terkedilmişti, ikisi de depresyondaydı geldiklerinde aylarca psikolojilerini tedavi etmeye çalıştım, travmadaydılar, sizinki de öyle olacak o yüzden dil döküyorum ama karar sizin, petarkadaşa ilan verin ve güvendiğiniz birine sahiplendirin o zaman.

      Sil
  66. Ya biz tavşanımızı avcılardaki fakülteye götürmek istiyoruz ama nasıl yapacağımız hakkında bir fikrim yok. Ücret konusunda da bir fikrim dahi yok... bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıdaki menü bölümünde fakültenin telefonu var, arayıp tavşanınızın rahatsızlığından bahsedin ve uygun bir güne fazla gecikmeden randevu alın. Fakültede hem nakit hem kredi kartı geçiyor, ücretler oldukça düşük yani çok uygun. Bir an önce sizi orada ilgili polikliniğe yönlendireceklerdir. Benim tavşanım da orada kısırlaştırma ameliyatı oldu, sizinki ise sadece muayene olacak o yüzden çok çok daha düşük bir fiyat olacak hiç korkmadan gidin.

      Sil
  67. merhaba benim iki tane 2 buçuk aylık tavşanım vardı biri bu sabah öldü diğeriyle bir kaç saat aynı kafeste kaldı acaba onun ölmüş olması diğerini de etkiler mi ona da bişey olur mu ve ona nasıl davranmalıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınız hangi sebepten öldü bilemem ama çok küçükken ölmüş tavşanlar 3 aylıkken annesinden ayrılmalıdır siz ise tavşanınızın 2,5 aylık olduğunu söylüyorsunuz tavşanınız bu yüzden annesinden az süt içip gelişmemiş ve bağışıklık sistemi gelişmemiş olabilir yani böyleyse ölmesi çok normal ben hep bu blogta 3 aylık altında tavşanların annelerinden ayrılmamaları gerektiğini, onların anne sütüne ihtiyaç duyduğunu söylerim ama kimse dinlemez. Ayrıca tavşanınız bir hastalık geçirip de ölmüş olabilir, böyle ise kafesi bir an önce iyice temizlemelisiniz, ölen tavşanın dokunduğu eşyaları yıkamalı ve diğer sağlıklı tavşana kullandırtmamalısınız (tuvalet kabı, kafes, mama kabı, suluk..) İsterseniz ölen tavşanınıza ölüm sebebini öğrenmek için otopsi de yaptırabilirsiniz. Bu süreçte diğer tavşanın psikolojisi biraz bozulabilir çünkü tavşanlar çok hassas ve duygusal hayvanlardır, bu ara onu çok yalnız bırakmayın, oyunlar oynayın, sevdiği yiyecekleri verin. Başınız sağolsun.

      Sil
    2. Başınız Sağolsun.....

      Sil
  68. Merhaba..
    Tavşanım daha 2 buçuk aylık,burun akıntısı,hapşurma var.Karaman'da tavşan bakımından anlayan veteriner olmadığı için götüremiyorum.Tedavisini ve zararları nelerdir söyleyebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanınız daha çok küçük, evde açık cam, cereyan, klima filan varsa çarpmış, üşütmüş olabilir. Bazen de tavşanların burnuna talaş kaçar ve çıkana kadar hapşururlar bu olabilir. Tavşanlar çok hassastırlar, polene hemen reaksiyon gösterirler. Ayrıca evde toz, kir filan bulunmamlıdır toz onları hemen hapşurtur. Yedikleri şeyler de bunu yapabilir kepek ve benzeri şeyler hapşurtur. Bazen de tavşanlarda astım hastalığı görülebilir, bu çok nadir görülür ama.. Sizinkisi şu anda küçük olduğu için üşütmüş olabilir veya burnuna birşey kaçmış olabilir yanlışlıkla..Ama burun akıntısı var demişsiniz, üşütmüş sanırım, evde cam, kapı açmayın, soğuk zemine direkt yatmasın, bir battaniye filan yayın yere, veterinerlerden bağışıklık için satılan vitamin şuruplarından alabilirsiniz ama bunlar oldukça pahalı, bunun yerine bir doktora veya veterinere başvurun, eczanelerde çocuklar için satılan vitamin şurupları var onlardan önerebilirler, bunu eczaneden aldığınız bir küçük şırıngayla iğnesini çıkarıp (iğneyi kullanmıyorsunuz) boğazına kaçırmadan ağzına hafifçe verirsiniz, geçmiş olsun.

      Sil
  69. az önce tavşanımı bahçeye çıkarmıştım. 2 büyük köpek geldi bn yakalayamadan tavşanıma ağzına alıp koşarak uzaklaştı. bn çığlığı basınca etraftaki gençler gidip tavşanı alıp getirdi. can çekişiyo sandım çünkü hareketsizce duruyodu. hiç tepki vermiyodu. ben hıçkırarak ağlıyodum başında snra ayaklanmaya çalıştığını gördm alıp eve getirdm. yatağın altına girdi ve çıkmıyo orda duruyo. çok korktu biliyorum. ölmez dimi ? napıcamı bilmiyorum çok korkuyorum yardım edin lütfen..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle çok üzüldüm inşallah birşeyi yoktur ciddi ama bo blogtan hep bunu bas bas söylüyorum, tasmasız çıkarmayın ve çıkardıysanız da gözünüzü dört açın hem kedi hem köpek aniden bitebilir yanınızda, dişlerini geçirmiş olabilirler, vücuduna baktınız mı iz, kan filan var mı? Tavşanınız şu an şok geçiriyor sakın üstüne gitmeyin ama acilen veterinere götürmeniz lazımdı, lop aslanbaş filansa tavşanınız derisi çok incedir ve dişleri geçmiş olabilir, tavşanın kanaması zor durdurulur çünkü, yatağın altında nasıl duruyor normal mi yoksa garip şekilde yatıyor mu, onu acilen veterinere götürmelisiniz, köpek çünkü çenesiyle sıkı kavradığından kanaması olabilir hatta bir yeri ezilip, kemiği filan kırılmış bile olabilir, veteriner de kırılmış olabilir derse bir yeri göntgen çektirmek lazım İstanbul'daysanız yarın erkenden Avcılar'daki İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi aciline götürün hemen, tavşanınızın durumu nasıl şu anda bir gariplik var mı?

      Sil
    2. Geçmiş Olsun arkadaşım...

      Sil
  70. Selam,tavşanım grip bana da bulaşır mı?Çünki bende hapşurmaya başladım da....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle tavşanınız için veterinere danışıp vitamin, bağışıklık güçlendirici tavşanlar ve kuşlar için olan desteklerden veya yine danışıp bebek vitamin şurubu filan verebilirsiniz. Bence siz evde üşüttünüz, sonuçta tavşan sizin gibi dışarı çıkmıyor ama önce tavşan üşüttü, sonra da sizde bu gelişti ama ilk tavşanda geliştiğinden ondan geçmiş diye düşündünüz. Tavşandan grip bulaşması zordur çünkü iki canlının farklı sistemi vardır ama yine de tedbirli olmakta fayda vardır, ben yine de tavşandan geçtiğine inanmıyorum.

      Sil
  71. Tavşanım sürekli hapşuruyo.Yarım saat önce ne hiç susmadan yarım saat hapşurdu.Burnuna dokunduğum zamanda ise insan sümüğü gibi bir şey var.
    Pamuğa çok az deniz suyu döküp hafifçe sildim.Şu an burnu gayet temiz oldu, bir veteriner tavşanın burnuna deniz suyu damlatığında hem açılacağını hemde hapşurmanın kesilceğini söyledi.Biz damlatmadık ama hafifçe pamuğa döküp burnunu temizledik.sizce bunu tavşanıma zararı dokunurmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınızın burnuna birşey (talaş, toz, polen) kaçmış olabilir, tavşanların bünyesi toza karşı çok hassastır. Ama sümük var demişsiniz o zaman üşütmüş olabilir. Dışarda filan mı bıraktınız veya gezdirdiniz çünkü havalar artık çok soğudu bu ara bahçeye bile çıkarmayın derim. Solunum yolllarnda problem olabilir. Yerde yatıyorsa direkt taşa veya yere yatmasın, kemirmeyeceği halı, üstüne yatavileceği kalın bir tahta, minder filan koyun. Oda sıcaklığı 10 derece altına inmemelidir, en ideali 15-25 derece arasıdır yoksa hastalanırlar. Umarım steril deniz suyudur. Tavşana burundan steril deniz suyu verilmesini daha önce hiç duymadım ama burun akıntısını gideren burun damlası verebilirdi. Annem ben küçükken burnum için bunu çok kullanırdı, bebeklerde kurumuş burnu açar çünkü ama tavşanlara yan etkisini bilmiyorum çünkü kulak-burun-boğaz bağlantılı. Silerek iyi yapmışsınız. Belki insanlardaki tuzlu su veya karbonatile gargara olayı etkisi gibidir. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ni arayarak sorun derim.

      Sil
  72. iyi günler . geçen gün tavşanıma kedi saldırdı hemen veterinere götürdüm.yarasını temizledi.deri altı serumu yaptı.antibiyotik aşısı vurdu ama tavşanım bir burun deliğinden nefes alamııyor ne yapmam lazım ? acil yardımm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler, çok geçmiş olsun, hemen veterinere götürdüğünüz çok iyi olmuş, tavşanınızın türü nedir, beyaz dik kulaklı Yeni Zelanda veya normal tavşanlardansa derisi kalın olduğundan daha az riskli bir durum ama Hollanda Lop veya Aslanbaşsa derisi ince olduğundan durum tehlikeli, kedi ve köpek saldırılarında tavşanlar maalesef hemen de ölebiliyor, 3 ay sonra da ölebiliyorlar, bazen de şoku atlatamayıp stresten maalesef ölebiliyorlar, dua edelim ki kurtulsun dostunuz. Küçük bir kedi tırmığı bile ölümcüldür. Sizinkinde diş veya tırmık izi var mı? Dün yazan birine tavşan için veterineri steril deniz damlası vermiş burnu için, onlar da damlatmayıp pamukla hafif silmişler ve burnu bayağı rahatlamış, veterinere danışıp ondan alabilirsiniz, bebeklere de kullanılan birşey. Burnunun içine talaş, toz filan girmiş mi diye de bakabilirsiniz küçük bir ışık kaynağıyla gözüne tutmadan.

      Sil
    2. veterinere tekrardan götürdüm burnunu açtı ama birşey yiyip içmiyor ne yapmam lazım? evet ,beyaz dik kulaklı ve kedinin diş ve tırnak izi var ama baticonla hergün sabah akşam temizliyorum..DUyu kaybı oluyor mu tavşanlarda ya da şoktan mı yiyip içmiyor.ama idrarını yapıyor.fakat dışkılama yok.veteriner bir şey yemediğinden dedi

      Sil
  73. Merhabalar dun bir adet lop tavsan edindim suan icin buyuk bir kafesi var ve zeminini talasla doldurdum.yalniz tam olarak cinsinden emin degilimkafasi yuvarlak uzun tuylu ama kulaklari kucuk ve dik.hollanda loplarin kulaklarinin uzun ve sarkik oldugunu biliyorum yaniliyor muyum?bunun disinda soyle bir sorum daha olacal size dunden beri pek diski yaptigini gormedim bir kabizlik sorunu olabilir mi acaba?suanda yulaf yonca kurusu kuru ot veriyorum ve su icmesinde bir sorun yok sIk sIksu iciyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sizinkisi büyük ihtimalle Lop değil Aslanbaş ya da daha kulakları düşmemiş bir yavru Lop olabilir. Tüm Lopların kulakları sarkıktır ama çok küçükken hafif diktirler, sonradan düşerler ama o zaman da çok küçük ve bağışıklığı gelişmemiş bir tavşan almış olmalısınız, fotoğrafının olduğu bir linki buraya yapıştırırsanız bakabilirim. Tavşanınız kaç aylık ona göre bir beslenme düzeni yapmalısınız. Tavşanlar yeni bir yerde 2-3 gün stres olabilirler sonradan alışırlar,yabancılarlar, bu yüzden yapmıyor olabilir, kafesinin çinde mutlaka talaş dolu tuvalet kabı da olmalıdır. Yoksa tuvalet alışkanlığı edinmeyebilir. Kabız değildir yani. Sırf yulafla besleyemezsiniz, sırf yulaf ishal yapar ve yeterli besin kaynağı değildir, yaşını yazarsanız ona göre besinler önerebilirim ya da üst menüden Tavşanlarda Beslenme bölümüne bakabilirsiniz. Suyu, kuru otu, samanı ve yoncası 24 saat önünde durmalıdır.

      Sil
    2. Tekrar merhaba neyse ki dün kabız olmadığını anladım:)gayet sağlıklı çok şükür.Aslanbaş fotolarına baktığımda benzerlik gösterdiğini gördüm kısa ve dik kulaklara sahipler.Tahminim 2aylık olduğu yönünde.Yazılarınızı takip etmeme ve daha önceki tavşan bakma deneyimlere de dayanarak küçük olduğunu biliyorum ama amacım Eminönünde sırf ticari amaçlı olarak zaten annesinden ayrılmış bu yavrulardan birini(gönül isterdi ki hepsine yardım edeyim ama çok zor bu)bu ortamdan kurtarmak ve ona sırf ticari amaç güden bu kişilerden daha iyi bakabileceğime inanmış olmamdır.Bu yüzden bakımı konusunda sizin de yardımınıza ihtiyacım var.Beslenme konusuna gelirsek sadece yulafla beslenmiyor kuru ot,karışık pelet(tahıl keçiboynuzu mısır yonca vs)ve yulafdan oluşuyor şuanki mönüsü.umarım saman ve kuru yoncayı da kolay temin edebilirim.Bu akşam bakıcam.ayrıca su içme konusunda gayet istekli bol bol içiyor.dışkılarını kontrol ettiğimde herhangi bir yumuşaklık da görmedim.Tuvalet eğitimi konusunda da yardımcı olursanız sevinirim yani talaş dolu kabı koymam yeterli mi?Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

      Sil
    3. Fotoğrafını da koymaya çalışıcam böylece tam olarak cinsi ve kaç aylık olduğu konusunda daha net bir bilgimiz olur en azından ve buna göre beslenme düzenini belirleriz.

      Sil
    4. Merhaba, düşünceniz iyi ama herkes böyle düşünürse kazanan yine Eminönü'ndeki zalim satıcılar olacak çünkü talep artacak ama kimse oradan tavşan almazsa talep olmayacak ve bir daha tavşan satılmayacak, o yüzden umarım bir başkası böyle düşünmez, çünkü onların ne şekilde ve nerede yetiştirildiklerini, dişi tavşanların nasıl birer doğum makinesi gibi görüldüğünü, ışık almadan nasıl pislik içinde yaşadıklarını görseniz devlet neden bu hayvan kanunlarını düzenlemiyor diye benim gibi haykırırdınız. Tavşanınız düşündüğüm gibi çok küçük ve yeterli süt içtiğini sanmıyorum, anne yanından 3 ay yerine 25 günlükken ayırıyorlar çünkü bu yüzden bağışıklığı diğer birçok benzer yavru gibi gelişmemiş olabilir, genelde Eminönü ve benzeri yerlerden alınan tavşan, kedi ve köpekler bu yüzden maalesef çok kısa süre içinde ölmektedir. Onlar satıcılar için can değil maldır. Umarım sizin tavşanınız da aynı kaderi paylaşmaz. Ona şimdilik yavru tavşan yemi ve ayrıca bulabilirseniz kuzular için satılan palet yem verebilirsiniz, keçi boynuzu şu an için vermeyin derim, şekerli gelebilir çünkü yaşı daha çok küçük, ayrıca şu an sebze ve meyve verilmemeli, sebzeye 4. aydan sonra yavaş yavaş başlanmalıdır, meyveden de şu an uzak durulmalıdır. Benim tavşanlarım mısırdan nefret ediyor ağızlarına bile sürmezler, karışık yemin içindeki herşeyi yerler mısırları bırakırlar, sizinkisi seviyorsa iyi ama fazla mısır kilo aldırır ve zararlıdır, az miktarda verin. Ayrıca kuru ot dışında mutlaka uzun saman da bulmalısınız, samansız bir tavşan ishal olur çünkü. Otu, samanı, yocası ve suyu hep önünde bulunmalı, suyunu hergün tazelemelisiniz, suluk dışında bir de çelik tasa su koyun derim, tastan su içmeyi çok severler. Her türlü sorunuz için elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.