"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

15 Mayıs 2014 Perşembe

MANİSA'DA ÖLÜ SAYISI 274




Ölü sayısı şu an 274

Ölenlerin yaş ortalaması 25-35

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel, Soma’da Erdoğan’ı protesto eden bir vatandaşı çok feci şekilde tekmeledi. 

Özel kalemini söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim. Bu halk daha çok tekme yer!


Protestocu vatandaşlarla konuşmak isteyen Başbakan protestoların artması üzerine bir markete girerek bir süre orada kaldı. Korumaların Başbakan'ın makam aracındaki 0002 numaralı plakayı alarak aracın içine verdikleri görüldü.

Enerji Bakanı Taner Yıldız; "Burada 15 yaşında bir çocuk çalıştırıldıysa ben istifa ederim. Bu iddiayı ortaya atanlar ıspatlayamazsa ne yapacaklar" şeklinde sordu. Madende ölen çocuğun 15 yaşında olduğu ispatlandı ama ne bakan ne de başbakandan bir istifa haberi yok, tık yok! Seçim öncesi ve sonrası izinsizce havalimanlarında miting yapan, sağa sola sataşan biri vardı hatırladınız mı? Sesi çıkmıyor da, herhalde yine sesi kesildi. Belki de Mısır'a gitmiştir.

Hastanede yaralıları teselli eden Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanına gelen AKP'li Enerji Bakanı Taner Yıldız şöyle dedi; "Madenleri işleten arkadaşlar iyi niyetli arkadaşlar." dedi. (Kendi arkadaşlarım demiyor. İyi niyetleri buysa, kötü niyetlerinden Allah korusun, bir şehri öldürdüler!)

Firmada suç yok, denetleyenlerde suç yok, bakanda ve Başbakan'da suç yok. Suçlu kim biliyomusunuz; sedyeyi kirleten maden işçisi..

Başbakan'ı rotesto eden vatandaşlar gözaltına alındı. Özgür ve demokratik bir ülkeyiz ya!

Yaralı kurtulan madenciler ise bayıldıklarından ölen arkadaşlarını kurtaramadıklarına üzülüyorlar. 

3 yıl önce Zonguldak Kozlu’da meydana gelen facianın ardından maden yönetmeliğinde zorunlu hale gelmesi istenen ancak kabul görmeyen ‘kaçış-yaşam odaları’ ‘Soma’yla yeniden gündeme geldi. 40 kişi kapasiteli bu odaların fiyatı yaklaşık 250 bin dolar. Yani 5 milyon dolara 20 odayla tüm Soma madencilerini kurtarmak içten bile değildi. Dünyada sadece Pakistan ve Afganistan gibi ülkelerde yönetmeliklerde bulunmayan ‘Rescue Chamber’ yani kaçış veya yaşam odası ne yazık ki Türkiye’de de zorunlu değil.

   Cehennemi yaşayan onlarca madenciye mezar olan Eynez Ocağı’nı inceleyen Maden Mühendisleri, faciaya karbonmonoksit zehirlenmesinin yol açtığı fikrinde. Bu feci sonu da şöyle tanımlıyorlar: Her nefeste yavaş yavaş ölüm…

Şehit madenciler battaniyeye sarılmış ve yüzleri açık şekilde çıkarılıyor. İlk teşhis de bu anlarda yaşanıyor. Bakışlar tanıdık bir yüzle karşılaşmamak umuduyla sedyeye uzatılıyor; eş dost akraba değilse az da olsa rahatlanılarak geri çekiliyorlar. Ocaktan çıkardıkları arkadaşlarının cansız bedenlerinde kazanın izini süren madenciler, “Bedenleri kasılmıştı, dudakları sanki kalan son temiz havayı solumak istercesine öne doğru açılmıştı. Burası köle kampı." diyorlar.

Kurtarma çalışmalarına kaatılan maden işçisi; "İçeride 400 kişi olabilir." dedi.

Başbakanlık 3 günlük resmi yas ilan etti. 19 Mayıs iptal oldu. TJK'da doğal olarak at bile koşmuyor. 

Ölenlerin ailelerine 1000 TL iş kazası tazminatı olarak aylık bağlandı. Peki ölenleri geri getirebilecekler mi?

Türkiye ise tek bir resme ağlıyor ve paylaşıyor;


16 yaşında bu öğrencinin yaptığı bu resmi..


Yüzlerce madenci yerin 400 metre altında can derdindeyken Türkiye yine Salı gecesi televizyon başında dizi izliyordu. Yazık, çok yazık… Dizilerin reytingi düşmemiş, kanallar Soma'dan canlı yayın koymamış, rezalet! Güzellik yarışması ertelenmiş şaşırdım. Tarkan ise durumdan habersiz İTÜ Maslak'ta konser verdi.

Duyarlı oyuncu Halit Ergenç bu kadar acı yetmiyormuş gibi bir de annesini kaybetti. 

Arda Turan ilk defa dağdaki kardeşlerine seslenmedi. Messi'yi örnek aldı.

Bir ayrıntı daha var, Soma'da maden var ama yanık merkezi yok. Bir yangın çıksa yananlar nerede tedavi edilecek düşünen olmamış!

DİSK-KESK-TMMOB ve TTB, tüm işçi sınıfını, emekçileri ve emek dostlarını, Soma’daki işçiler için ortak eylem yapmaya çağırdı; '15 Mayıs Perşembe tüm halkımızı siyah giyinmeye çağırıyoruz' denildi. Yurdun dört bir yanında Soma faciasında hayatını kaybedenleri anmak için eylemler yapıldı.

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi üyesi bir grup avukat, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'nın 'C' kapısı önünde bir araya gelerek, "Soma'da kaza değil, katliam, işçilerin katili devlettir" yazılı pankart açarak açıklama yaptı. 

Avukatlar; "Devlet yetkililerin madendeki işçilerin sayısını farklı şekillerde anlattığını söyleyerek, "Bunun sebebi şu. Aslında içerde ne kadar işçi çalıştığını bilmiyorlar. İçerdeki işçi sayısı maalesef söyledikleri gibi değil. Kütahya'dan ve Zonguldak'tan taşeron işçi getirmişler ve güvencesiz olarak çalıştırıyorlar. Bu saat itibariyle hayatını kaybeden birinin 15 yaşında olduğu kesinleşti. Bazı yöntemlerle kişileri ölü değil de yaralı gibi göstermeye çalışıyorlar. Örneğin battaniyelere sarıyorlar ve maske takarak çıkarıyorlar. Bu cinayetlerin sorumlusu devletin, iktidarın ta kendisidir. Ölüm yoksulların kaderi değil. Biz bu kaderi değiştirmek için buradayız" şeklinde konuştu." dedi.

Basın açıklamasını okuyan Avukat Şerife Ceren Uysal  da, 400 üzerinde işçinin hayatını kaybettiğini iddia ederek, "Bir kentte 400 ölüm. Soma'dan unutamayacağımız bir cümle, "Ayakkabılarımı çıkarayım mı, sedye kirlenecek?" diyen bir işçi. Ölümün eşiğinden dönmüş bir işçiye bu cümleyi kurduran, Berkin'e ve diğer canlarımızı katleden, insanların evlerini yıkan, talan eden, sokak ortasında vuran, ekmeğine, üç kuruşuna göz diken ama ayakkabı kutularına milyar dolarlar saklayanlar işte bütün bunların kaynağı aynı düzen. Şimdi şehit mi diyecekler madencilere..Şehitlik salt suçların örtbas edilmesidir. Bu katliamda sorumluluğu olan herkesten hesap soracağımızı ilan ediyoruz" diye konuştu.

Olay yerindeki gazeteci Ertuğrul Özkök; "Umarım bu büyük kazadan bu yaşanan dramlardan sonra tekrar insani fabrika ayarlarına döner, emek ve emekçiyi tekrar hatırlar." dedi.

Olay yerindeki Ayşe Arman; "Önümden vızır vızır cenaze araçları geçiyor."


Acıdan yüreği yanan bir vatandaş acısını Taksim metrosunda dile getirdiğinde başbakanı tutan insanlar tarafından darp edilmekten son anda kurtuldu ve birçok hakarete uğradı.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan 400 taşeron işçi, 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı. Hastane önünde toplanan işçiler, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenleri unutmadı. Hastanenin girişine, "Acımız Büyük. Soma için yas tutma Mücadele et" yazılı pankart konuldu. 

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü önünde eylem yaptı. Maden kazasında hayatını kaybeden işçileri anmak için işçi baretleri giyen öğrenciler, “Yüz karası değil bu kömür karası böyle kazanılır ekmek parası”, “İş kazası değil, iş cinayeti” yazılı pankartlar taşıdı. 



ODTÜ'de Soma'daki ölümleri protesto etmek için Enerji Bakanlığı'na yürümek isteyen öğrencilere polis müdahale etti. Öğrencilerin kafasından yaralı olduğu görüldü.

Taksim'deki protestolara yine Tomalar karıştı. Bir yürüyüş yapılmasına bile engel olmak istediler. Tünel'de toplanıp Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba polisin müdahale etmesinin ardından, eylemciler Tarlabaşı Bulvarı'na doğru kaçtı. Polisler ile göstericiler arasındaki kovalamaca uzun süre devam etti. Polisin attığı gaz bombasından çevredeki yabancı turistler de etkilendi. Tünel'den Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba yapılan ilk müdahalede 39 kişi  sonrasında ise yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Türkiye'de hemen her yerde eylemcilere rastlamak mümkün. Metrolarda da durum farksız. Acılı insanlar yerlere yatarak heryerde ölen madencileri anıyor.


İstanbul Taksim metrosu


Kısacası hükümet hala halkın protesto yapmasını içine sindiremiyor. Çünkü her zaman hükümet haklıdır. Ailesi ölmüş, feryat eden bir kişi haklı değildir.






http://www.hurriyet.com.tr/gundem/26417055.asp





NUMBER OF DEAD 274 IN MANISA TURKEY

The number of dead at 274

The average age of the deceased 25-35

Prime Minister Tayyip Erdogan, Deputy Clerk Joseph Yerkel , a citizen protesting in Soma Erdogan kicked.

Protesters want to talk with citizens protesting the increase of the Prime Minister on entering a market stayed there for a while . Protection in the Prime Minister's office car into the vehicle by 0002 their number plate was seen .

In the company is not guilty of those crimes do not control , ministers and the Prime Minister not guilty at all . Who Is Guilty biliyomus ; pollute mine worker stretcher ..

Prime Minister rotesto citizens who have been detained . We are a free and democratic country either!

3 years ago Zonguldak mine after the disaster that occurred in Kozlu become mandatory in the regulations , but the desired unacceptable 'escape - living room ' Soma'yl came up again . The price of this room with a capacity of 40 people, about 250 thousand dollars. So $ 5 million to 20 all Soma other room was not even meant to save the miners . Around the world in countries such as Pakistan and Afghanistan in the regulations are not only ' Rescue Chamber ' getaway or living room so unfortunately not compulsory in Turkey .

   Dozens of miners living hell viewed with grave Eynez Quarry Mining Engineers, catastrophe caused by carbon monoxide poisoning in the idea . This disastrous in the end they describe as: slow death with every breath ...

Martyrs miners wrapped in blankets and their faces clearly removed. In these moments are happening at initial diagnosis . Overview hoping to encounter a familiar face is stretched on a stretcher ; rahatlanılarak kith and kin if they are retreating slightly . Remove from the stove to let their friends earn time in the lifeless body of miners, " Their bodies were contorted lips, as though the last remaining forward as if to breathe clean air was filed . This slave camp . "They say.

The mine worker kaatıl rescue efforts ; " Inside 400 people can be. " said.

Prime Minister's three -day official mourning was declared. May 19 was canceled . Tjk' not even run at naturally .

£ 1000 work accident compensation to the families of those who died as a retirement pension . So if they can bring back the dead ?

If Turkey crying and share a single file ;

16 years old this picture does this student ..

One more detail there , but burn center in Soma not mine .

DISC - KESKE - Chamber and TTB , all the working class , the working people and their labor- friendly , Soma urged to take collective action for workers in ; Thursday, May '15 urge all our people, black dress ' the statement said . Soma next to the dormitory to commemorate those who lost their lives in the disaster actions were performed.

Contemporary Jurists Association Istanbul Branch is a member of a group of lawyers , waterfall, located in Istanbul Palace of Justice 'C' front of the door to come together , " Soma not an accident , the massacre of the workers, the killer is the state " banners opening statement said.

Lawyers; "State officials told us in different ways, the number of workers in the mines , saying, " The reason is this. That workers do not know how much work it actually contains . On the inside , as they say , unfortunately, not the number of workers . Kütahya and contract workers brought from Zonguldak up and running as precarious . At this hour of someone who lost their lives was confirmed to be 15 years old . Some methods , such as wounded people are trying to show is not dead . For example, wrap up in blankets and wearing masks are laying . It is responsible for the murder of the state , is the epitome of power . Death is not the fate of the poor . We 're here to change your fate , "he said . " said.

Read the press release the Attorney Sheriff Ceren Uysal , over 400 workers lost their lives , claiming that " in a city 400 deaths . Soma forget about can not a sentence ," my shoes Let me get me a stretcher to get dirty ? "Said one worker. Brink of death 's turned to a worker this sentence Founding Berke and other life murdered our people, their homes washed , who plunder the middle of the street hit , bread , three cents covet but shoeboxes billion that stores the work of all these sources at the same layout . Now martyrswill say to the miners .. cemetary only crime is to cover up . hold to account all those who are responsible for this massacre declared that , "he said.

Okmeydanı 400 contract workers working in Education and Research Hospital , one day walkout did. Gathered in front of the hospital workers, occurring in the district of Manisa Soma mine did not forget those who lost their lives in the disaster . To the entrance of the hospital , " Our great pain . Soma mourn Fight " placard was placed .

Istanbul University Beyazit Campus held a demonstration in front of . Mining accidents killed workers to commemorate workers helmets students from wearing " disgrace this is not coal-black so earned a loaf of bread ", " work accident work, not murder, " the banners carried .

METU Department of Energy to protest the deaths in Soma for students who want to walk to the police intervened . Students were found to be injured in the head .

Tom was also involved in the protests in Taksim studies . They wanted to avoid making even a walk .

Activists in Turkey can be found almost everywhere . Identical to the situation in the subway . Spicy places people lying everywhere commemorate the deceased miners .

Istanbul's Taksim metro.. As all the people lying dead on the ground in Taksim metro miners died homage.

In short, the government still can not stomach into making public protests . Because the government is always right. Parents are dead , wailing a person is not justified.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.