"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

5 Kasım 2013 Salı

YENİ DOĞMUŞ, ÖKSÜZ YAVRU TAVŞANLARIN BESLENMESİ





              Haberlerde hep duyarız; "Zalim avcı anne tavşanı vurdu, yeni doğmuş bebek tavianlar öksüz ve aç kaldı, hayırsever esnaf yavru tavşanlara sahip çıktı." Ya da bazen anne yavruları reddeder veya anne tavşan bir hastalık sonucu ölür. Sonuçta yavrular ortada kalır ve onları ölüme terk etmek bizim insanlığımıza sığmaz. 
           Bu tavşanlar yeni doğmuşlardır ve anne sütüne ihtiyaçları vardır. Önce civarda yeni doğum yapmış anne tavşan var mı diye araştırılır ama bir anne tavşan başka yavruları genelde kabul etmez. Bu yüzden eczaneden en küçük boy şırınga veya göz damlalığı, marketten de keçi sütü alınır. Asla inek, koyun sütü kullanmayın çünkü tavşanların sistemleri çok başkadır ve bu sütler onlara uygun değildir. Keçi sütü küçük bir kaba konur, kabın yarısına su, diğer yarısına keçi sütü konulur. Şırınga poşetinden çıkarılır, iğnesi kullanılmayacaktır, şırıngaya bu karışım çekilir, peki bir seferde ne kadar süt verilmelidir?

1 haftalığa kadar her seferde 2 ml

1-2 hafta: 5-7 ml
2-3 hafta: 7-13 ml
3-6 hafta: 13-15 ml



  Yavru tavşanlarınızın kaç günlük olduğunu öğrenmek için http://www.mybunnies.com/baby_bunnies1.htm adresinden fotoğraflara bakıp anlayabilirsiniz. En alttan doğumdan itibaren bebek tavşanların gelişimi fotoğraflanmıştır. Yavru tavşan ele alınıp dikkatlice hafif hafif şırıngadan süt verilir, yavaş verilir ki akciğerlerine kaçıp ölmesin. Şırınga yerine göz damlalığı ile de yapılabilir. Bu şekilde günde 2 defa beslenmelidir. Yavru tavşanların doğduktan sonraki 6 haftaları oldukça önem taşır, 6. haftayı atlatan yavrular genelde yaşamlarına devam ederler. Gözü açılmamış bebeklerin yemeğini yedikten sonra sindirimine ve çiş yapmalarına yardımcı olunması çok önemli. Bunun için sütünü bitirdikten sonra karnına çok hafif masaj yapın yoksa çiş yapamaz. Toplam süt ile beslenme zamanı 6 haftadır. 6 haftadan sonra azar azar kuru mama ve çok azıcık yeşillik vermeye başlayabilirsiniz. Yeni dooğmuş tavşan bebekleri tüysüz oldukları için yumuşak bir yerde bulunmaları da önemli. Bulunduğu yere havlu gibi yumuşak şeyler koyarsanız kendini güvende hisseder.Tavsiye edilen yöntemlerden biri de etrafta başka sağlıklı bir tavşan varsa onun yumuşak dışkısından (cecotropes) kullanmak ve bunu sütün içine katmak, çünkü bunlar besin be yararlı bakteriler açısından çok zengin olduğu için bebeğin gelişimine faydalı olur. 
                   Yavru tavşanlar küçük bir kutu içine saman, pamuk, elyaf, peluş kumaş, peluş oyuncaklar üstüne yatırılmalıdır. Böylece gün boyu sıcak durmalıdırlar. Mutlaka oda sıcaklığında yani evde durmalıdırlar. Çok soğuk havalarda kutunun en altına içi sıcak su dolu biyot torbası veya cam şişe konularak sıcak durmaları sağlanmalıdır ama bunu yaparken yavruları yakmayın sakın, çok dikkatli olun. Direkt bunların üstüne yavrular konmamalıdır. biyor torbası üstüne kalın peluş kumaş sarılıp öyle konulabilir. Ayrıca yavru tavşanlar asla kedi ve köpeklerin olduğu yerde bırakılmamalıdır, yavru tavşanları fare niyetine yiyebilirler. Yavru tavşan bakımı biraz emek ister ama unutmayın ki büyüdükleri zaman onlara her bakışınızda birlikte neler yaşadığınız aklınıza gelecek ve mimarı siz olacaksınız. :)
                    Bu arada keçi sütü nereden bulacağım diyorsanız peynircilerde, mandıralarda, bakkallarda hatta özellikle tüm süpermarketlerde var, internetten de alabilirsiniz, aşağıya Migrosta satılan keçi sütü linkini koydum mesela;

http://www.sanalmarket.com.tr/kweb/prview/28791208-30173-baltali-100-keci-sutu-gunluk-500-ml


Yavru tavşanların biberonla beslenme şekli şu videolardaki gibi olmalıdır;

https://www.youtube.com/watch?v=W9CU2xG1iJg

https://www.youtube.com/watch?v=BAqVvSoVYaY

https://www.youtube.com/watch?v=Ykk4hydQORM



Aneeeey! Beni merak etme, çok iyi bakıyorlar bana!










193 yorum:

  1. ya keçi sütü bulamadım inek sütü vercem zararı olurmu

    YanıtlaSil
  2. İnek veya koyun sütü verirseniz tavşanınız ölür, tavşanların sistemleri inek ve koyunlardan çok farklıdır, sakın vermeyin!

    YanıtlaSil
  3. benim tavşan 1 haftalık su versem nasıl olur

    YanıtlaSil
  4. Olmaz, sizin tavşanınızın annesi nerede acaba yani bu tavşanı nereden buldunuz, tavşanı pamuklar, yünler içind esıcak tutmalısınız, iğnesiz bir şırınga ile de yukarıdaki ölçüşerde keçi sütüyle beslemelisniz, ardından da pamukla poposuna hafifçe bastırıp masaj yaparak tuvaletini yaptırmalısınız yoksa tavşanınız ölür, bir veterinerden destek almalısınız acilen!

    YanıtlaSil
  5. tm veterinere götürdüm tavşanı 5 haftalıkmış yem yiyebilirmi şzaten kendi su da içiyo yemde yiyo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de oldukça küçük sayılır. Yavru tavşan maması almanız gerekli, asla şu an sebze ve meyve vermeyin yoks aishal olup ölür. Önünde kuru otu, samanı, kuru yoncası, suyu, kemirmesi için manav veya pazardan bulacağınız temiz, çivisiz, boyasız, alçak boyda bir ahşap kasası ve tuz taşı 24 saat bulunsun. Küçük olduğundan içinde yattığı yuva sıcak ve yumuşak olmalıdır.

      Sil
  6. Merhaba yavrular günde 2 defa beslenmelidir yazmışsınız,peki ne kadar zaman aralığıyla beslemeliyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlar gün içinde uyuduklarından sabah erken vakitlerde ve özellikle de gece yemek yemeyi severler. Siz günde 3-4 kere, sabah-öğle-akşam (gece de çok az olabilir) olarak yapın ve her seferinde pamuk yardımıyla tuvaletini yaptırmayı da unutmayın. Çünkü anneler yavrularını 2 kere emzirir ama sonuçta ne yaparsak yapalı anne sütü yerine geçmez, o yüzden sık ama az az vermek daha doğrudur.

      Sil
  7. Teşekkürler.Tuvaletini yaptırmayı yukarıda yazmışsınız ama pamuk yardımıyla nasıl yaptıracağımızdan bahsetmemişsiniz.Pamuk yardımıyla nasıl yaptıracağız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yavru annesiz kedilerle aynı şekilde, yani; sulandırılmış keçi sütünü içtikten bir süre sonra (hemen yapmayın biraz hazmetsin) bir pamuk parçası alın, pamukla poposuna masaj yapar gibi silin, anne kediler yeni doğan yavrularının popolarını yalar ya, aslında onlara tuvaletlerini yaptırırlar, işte aynen öyle yapılmalıdır, ileri geri pamukla silin, hatta pamuğu çok az ılık suyla nemlendirebilirsiniz de, ama çok kibar davranın. Ne demek..

      Sil
    2. Teşekkürler.Sizde olmasanız kim bilir nasıl bakardık tavşanlara.İyiki varsınız.

      Sil
    3. Ben teşekkür ederim esas onları ölüme terketmediğiniz için, keşke herkes böyle davransa..

      Sil
    4. Mrb. Ya tavşan 6 tane doğurdu 2-3 gün oluyor ama ne yapmam hakkında bir bilgim yok detaylı bilgi verirsen çok sevinirim. TEŞEKKÜRLER...

      Sil
  8. Merhaba bu gün sabah tavşanım doğurdu.Üç tane yavrusu oldu.Ama yavrulardan biri diğer ikisinin neredeyse çeyreği kadar.Çeyreğinden biraz daha büyük.Sanırım tam gelişmemiş.Yaşar mı,yaşaması için neler yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, elinize almayın, anne bunu görür ve kokunuzu alırsa yavruyu reddeder. Annesi emziriyor mu diye gözlemleyin. Günde 2-3 defa emzirmesi lazım. Eğer emzirmiyor veya diğer yavrulardan dolayı ememiyor, üzerine basılıyorsa ya da yanlışlıkla anne üzerine yatıyorsa yukarıdaki teknikle siz beslemelisiniz ama şimdilik sadece gözlemleyin çünkü hiçbirşey anne sütü gibi olamaz. Ben yaşar diye düşünüyorum.

      Sil
  9. Tavşanlarıma tuvalet eğitimi nasıl verebilirim ve ne kadarlıklarken vermeye başlamalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 aylıktan itibaren eğitim almaya başlarlar. daha önce anlattığım şekilde talaşlı bir tuvalet kabı oluşturduktan sonra evde veya odasında tuvaletini en çok yaptığı yere bu kabı koyun, içine de dışkı ve idrraından koyun, o en kısa sürede alışacaktır ama tuvaleti hergün değiştirmeli, hergün yeni talaş ve poşet koymalısınız.

      Sil
  10. ya abi ben şırıngayla bı turlu ıcıremıyorum yavru tavşan cok hareketlı davranıyo heralde beğenmedı keçi sutunu ınek sutunude verdım 2 sınıde kabul etmedı yavrular of :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakın bir daha koyun ya da inek sütü vermeyin, sadece suyla karıştırılmış keçi sütü verin. Diğerleri tavşanları öldürür. Onu da içmiyorlarsa bir veterinerden yardım alın.

      Sil
  11. Merhaba,daha bugun tavsanimi aldim ve eve geldiginden beri hicbir sey yedigini gormedim aldigim yerdeki calisan 20 gunluk oldugunu soyledi ve bana tavsanlarin ve hamsterlarin ayni yemi kullandiklarini soyledi.O yemi aldim o yuzden ama yemedi hic.Sut verirken nasil davranmaliyim ayrica kafesinde rahat olabilmesi icin saglamam gereken kosullar hakkinda da beni bilgilendirirseniz cok sevinirim.Cok korkuyorum olmesinden lutfen yardimci olun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 20 günlük bir tavşanı neden alıyorsunuz, bakın her yerde, tüm yazı ve yorumlarımda yazıyorum; madem ücretsiz yuvaya muhtaç bir tavşan sahiplenmiyorsunuz o zaman bari en az 3 aylık olmalıdır diye.. O petshopun da bana adını ve adresini verin lütfen, gereğinden küçük hayvan sattığı için şikayet etmek istiyorum. Aynı yemi kullanmazlar. Tavşanların yemi daha ayrıntılıdır ve sırf yem yemezler, aydan aya yedikleri değişir. 6 aylıktan itibaren sebze yerler mesela yoksa ishal olurlar. 20 günlük bir tavşan zaten sadece sulandırılmış keçi sütüyle beslenmelidir, pamuklar polarlar içinde çok sıcak tutulmalıdır, yaşar mı bilmiyorum umarım yaşar. Yukarıdaki yazımda tüm ayrıntılar yazıyor. Tavşanlar kafeste bakılmaz. Yaşama alanı ve ev içinde yaşama alanı yazılarıma bakabilirsiniz. Bu şekilde küçük bir tavşan alarak başkalarına da kötü örnek oluyorsunuz. Bu bloğun amacı evsiz tavşanlara ve diğer sokak hayvanlarına yuva bulmak, onlara ve onlara bakanlara yardımcı olmak, petshop hayvan satışlarını durdurmaktır.

      Sil
  12. Cok ozur dilerim haklisiniz benim hatam.Ancak bir sekilde size ulasmama izin verirseniz cok sevinirim size fotografini yollamak istiyorum bana daha buyuk gibi gorunuyor cunku.Ayrica petshop ismini de verebilirim.Soylediklerinizden sonra cok daha fazla korkmaya basladim.Yardim etmek istemezseniz anlarim sonucta benim aptalligim,ancak edicekseniz lutfen,sizinle iletisime gecmeme izin verin yanlis birsey yapmak istemiyorum olumunu asla kaldiramam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben veteriner değilim ama yukarıda yazılanları uygulayın lütfen. Boyutu için http://www.mybunnies.com/baby_bunnies1.htm adresine bakabilirsiniz veya hızlıresime fotoğrafını yükleyebilirsiniz. Ama isterseniz İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ni arayıp tavşanla ilgili bölüme bağlatıp soru sorabilirsiniz.

      Sil
  13. Her sey bugun normale binmeye basladi gibi,gayet iyi su iciyor,yemini yiyor ayrica yukarida da yazdiginiz gibi sut icirmeye calistim,biraz icti ama yazdiginiz olculere gore yeterince icmedi.Icirebilmem icin herhangi bir taktik onerebilir misiniz lutfen? (Kabahatli oldugum halde yardim etmeye calistiginiz icin cok tesekkur ederim ayrica)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevindim ama 20 günlükse yem yememeli, sadece keçi sütü içmelidir yoksa anne sütü içmediği için kazanamadığı bağışıklığı iyice çöker ve hastalanır. Başka bir taktiği yok sanırım, ayrıca süt anne bulsanız yabancı anne tavşan, yavruyu kabullenmeyebilir. Ben sadece yavrunun ölmesini istemiyorum.Yavruyu çok sıcak tutun ve tuvaletini yapmasını sağlayın.

      Sil
  14. Cisini yapiyor ama diskiladigini henuz hic gormedim.Ve evet zaten soylediginiz gibi sicak bir odada sicacik tutuyorum onu.Simdilik diskilamama disinda baska bir problem yok gibi,tesekkurler.Ayrica yukarida bahsettiginiz gibi masaj mi uygulamaliyim yaptirabilmek icin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz yine de hafifçe yapın sütten bir süre sonra ve pamukla poposuna masaj yapın. Yavru olduğu için dışkı yapmaması normal ama katı yememelidir 20 günlükse..

      Sil
  15. Tesekkur ederim.Doktor bir arkadas yesillik ve cok az havuc vermemi istemisti,sutunu icirmeye de devam etmeministemisti.Yine de sorma ihtiyaci duyuyorum cok buyuk bir sakincasi var mi bunlarin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç olur mu! Tavşanlara sadece 6 aylıktan itibaren sebze verilir kaldı ki sizinki 20 günlük sadece keçi sütü verilmelidir yoksa ishal olur, yavrularda ishal ise ölümcüldür. Herkes tavşanların yeşillik ve havuçla su içmeden yaşadığını sanıyor, bu insanlar bir an önce doğru bilgilendirilmeli yoksa birçok hayvan telef olacak.

      Sil
    2. Ben su veriyorum kabı yiyorlar

      Sil
  16. tavsanımız yenı dogum yaptı ama bız yuvalarını degıstrelım dedık gun erkegıyle beraber gecrdıler gunu bız ayrdk erkekle dısıyı oldurur dıye ama dısı erkegı arıyo sankıı ne yapmalıyız tskrler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı olsun. Her erkek yavruları öldürmez ama ayırmakta fayda vardır, dişiyi arada erkeğin yanına koyun sonra tekrar yavruların yanına koyun ama erkek yavrulara yaklaşmasın. Ama dişi bu arada tekrar hamile kalabilir dikkat edin ve erkeği kısırlaştırın.

      Sil
  17. Arkadasimin tavsani topragin altina dogurmus.Yavrular toprak altindan ne zaman cikar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellemeyin derim çünkü toprak altında tünellerde oda kazarak yaşamayı severler ama etrafın güvenli olduğundan emin olun 45 günlükten itibaren çıkabilirler.

      Sil
    2. Tamam,teşekkürler.

      Sil
  18. bnm tavsanlarm var yavruluyorlar ama yavruları hiç yasamıyor 1 hafta içersnde ölüyolarlar hemen hc ellemıyorm bakmıyorm ama hep ölüyolar suana kadar 10 yavru tavsanm öldü ve cok fena bunalıma girdm tavsanlar bakmıyorlarmı acaba yavrularına yavruların kafesi suntadan acabaa zemn sert o yüzden mi ölüyorlar. hemen cevap bekliyorum ne yapmam gerek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanlar normalde yavrularıyla ilgilenirler ama bazen nadir de olsa reddederler. Bence tavşanınıza daha fazla doğum yaptırtmayın , erkeği de veterinerlik fakültesinde kısırlaştırın. Zaten anne tavian kendi tüylerini yolarak ve saman taşıyarak yavrular doğmadan önce yuva yapar. Tavşanınız doğum yapmak istemiyor olabilir, genetik bir hastalık olabilir, erkek tavşan öldürüyor olabilir. Bir veterinere danışın derim ve bence daha fazla yavrulatmayın, tavşanınız da depresyona girmesin.

      Sil
    2. Anne tavşan yanlışlıkla üzerlerine yatıyor olabilir.

      Sil
  19. kendm alıp beslesem olurmu doğduktan hemen sonra ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu önce bir veterinere danışın çünkü anne sütü çok önemlidir, anne sütü almayanların bağışıklıkları gelişmez.

      Sil
  20. Merhaba. Ben tavşanlari çok severim. Onları sevip oksadikça stres atarim. Ama tavşan yuvasi nasil yapcam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, içi saman dolu bir leğen veya ahşap çivisiz boyasız bir sebze meyve kasası ile yapabilirsiniz.

      Sil
  21. Tavşanım 10 günlük. Üstü açik kutuya koydum odamda duruyo. Tüyleri falanda var. Marketten keçi sütü aldim. Suyla karıştırip şırıngayla veriyom. Lıkır lıkır içiyo. Doyuncada başını yana çeviriyo.. Bırakıyorum. Günde 2-3 defa veriyom süt. Ayrica maydonoz marulda veriyom. Onlarıda yiyo. İshalde olmadi. Kakası çok kücük tane tane ve sert. Kendi kendine çişinide yapiyo. Kutusunun icini pamukla döşedim rahat etsin diye. Sizce yasarmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakın bir daha marul maydanoz vermeyin, yeşillik sebze meyve sadece 5-6 aylıkken yemelidir yoksa ishal olur ve ölebilir, tavşanlar 45-60 günlük olana kadar annelerinden süt içer, şu an sadece süt verin, dikkat edin pamukları yemesin, kontrol edin hep. Siz yine de poposuna masaj yapın zorlanmasın. İnşallah yaşar. Umarım satın almadınız.

      Sil
  22. Poposuna masaj yaptiktan sonra hemen yaparmi? Ne kadar sure masaj yapmam lazim?? Pamuğu çeşmede hafif ıslatip poposuna sursem olur mu?? Bide keçi sutünü günde kac defa ve nekadar ml vereyim?? Doyana kadarmı yoksa sınırı var mı?? Su icermi bu hayvan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pamuğu çok az ıslatıp 1 dakika kadar yapın, kedi yavrusu gibi düşünün, yapabilir. Günde 2 veriliyor genelde ama 3 de olabilir. Sulandırıp verdiğiniz için şimdilik ayrıca suya gerek yok. Yine de siz bir suluk alıp içine su koyun. Tas da hazırlayın, yakında büyüyüp suyu kendi içecektir. Yukarıdaki yazıda ölçüleri var, sınırı var yani. Ama şu an sakın sebze meyve vermeyin. Kuru saman, kuru ot, kuru yonca bulup bir kenara koyun alışsın.

      Sil
    2. Pamuğu ıslattım avucuma yüz üstü yatırdım. Karnına ve o çişini yaptığı yere 1 dakika yukardan aşağıya masaj yaptım. Bekledim 1 tane çok uffak minnacık kaka yaptı ama çişini yapmadı. Yaparmı bu gece? Masajı yaptığim anda çişini yapmasi gerekmiyormu?? Sonradan kendisi yaparmi??

      Sil
    3. Sırtüstü yatırısanız daha iyi olur. Onu bilmiyorum maalesef. Sadece arada bunu yapın, anne kedilerin yaptığı gibi..

      Sil
  23. Bu arada tavşan pamuklari yer diye pamuklari çöpe attim. Kolinin içine 4-5 tane üst üste kağıt koydum. Sizce ideal mi? Çişini yaptığı yerde bişey yerse içerse hasta olurmu??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlar kağıtları daha çok yer, gazeteler ise kurşun içerir ve yediklerinde zehirler, bence kağıtların üzerine polar, pamuk, marangozdan bulacağınız talaş, saman gibi şeyler yine koyun ama arada kontrol edin, böylece anne sıcaklığı yerine geçer. Hijyenik olmaz, tuvaleti ayrı yerde olmalıdır.

      Sil
    2. Talaş saman yerine yumuşak bir havlu koydum... Kutunun içine. Çişini yaptiği zaman havlu emer. Ve kurur diye.. bu arada size bir sorum daha olcak.. Bu yavru tavşanlar yeşillik yedikleri zaman ishal olup ölür diyorsunuz.. Peki bunlar kendi doğalarında doğduklarinda annelerini emip ot yeşillik içinde yaşarlar. Mutlaka ozamanda yeşillik yerler.. Ozaman kendi doğalarinda doğarkende yeşillik yiyip ishal olup ölmeleri lazim değilmi?? Haksızmıyim

      Sil
    3. Tavşanlar ilk doğduklarında hemen böyle şeyler yemezler, anneleri sadece süt içirir, doğada yiyen yavrular da en az 1,5 aylıktırlar ve doğada oldukları için bünyeleri daha sağlamdır, bizim baktığımız tavşanlar tamamen ticari amaçlı yetiştirilip satıldıklarından hem ömürleri azdır hem de bağışıklıkları tam gelişmemiştir yani doğadakiler gibi dayanıklı değildirler. Evdeki yavru tavşanların sindirimleri hemen gelişmez o yüzden de 5-6 aylık olmadan sebze, yeşillik verilmez. Talaş bulursanız da iyi olur, tuvaletini yaptıkça kirlendikçe atarsınız yenisini koyarsınız.

      Sil
    4. Ben bu tavsani kız arkadaşım hediye aldım. Tavşan beslemeyi yetiştirmeyi cok seviyorum. Ama evdekiler yuzunden besleyemiyorum, 2 gün evde zor tuttum hayvanı.. Tavşani kıza hediye ederken millet gördü hepsi tavşani eline aldi öptü okşadı sevdi. Herkezin elinde gezdi hayvan. İnşallah ölmez hayvanciik :(

      Sil
    5. Keşke biraz tavşan bloglarına baksaydınız, ben zaten hayvan ticaretine, hayvanların hediye edilmesine karşıyım, bir de 10 günlük yani.. En az 3 aylık olmalıydı :( Hem karşıdaki ya da ailesi nasıl hayvan besleri sizin gibi itina gösterir mi belirsiz.. Umarım yaşar yavrucak. Ve bu da başkaları için en azından ders olur.

      Sil
  24. 3 aylik tavşan damızlık oluyor.. Onu evin içinde zapt edemezdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlar 4-5 aylıkken üreme dönemine girer ama tabi beyaz floresanlı bir odaysa maalesef daha erken. Yine de çok aşırı küçük, umarım ölmez.

      Sil
  25. Zaten çok özledim tavsanimi. 2 gün boyunca çok ilgilendim. Normalde gece geç saatlerde yatip sabah gec kalkan insanim. Tavsan aldım. 2 gun boyunca kutusunun yaninda hic uyumadan onu izledim. Hareketlerini mimimiklerini, BIsey yerken geviş getirmelerini i falan.. Heleki şırıngayla süt icirdigimde annesinin memesini emer gibi emiyordu. Bir kaç defa şortuma yatağima atletime çişini yapti. Ama hiç kızmadim çunku onlarin sevimliligi unutturuyor her kusurlarini.. Kızdan tavsani geri istemegi yada yeni bir tavsan almayi dusunuyorum..Odamda 2 gun arkadasim olmustu. Cok özledim keratayı :(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevmeniz çok güzel.. Ama 10 günlük bir tavşan alınamaz. Anne sütü içmediği için bağışıklığı yok onun şu anda.. Ölürse de sorumlusu maalesef sizsiniz. Bence de geri alın çünkü siz daha bilgilisiniz sanırım ve onun yaşaması lazım, çok küçük.. Kız arkadaşınıza da Petarkadaş'ta yuva arayan ücretsiz bir tavşan bulun derim.

      Sil
  26. Alıcam ama evdekilerin malesef benim gibi hayvan sevgisi yok :( Onu şimdi alsam bile nereye koycam. Bir yuva lazim ona. Benim ev zaten kucuk. Ona bir oda vermem lazim ama birtek benim odam var bide salon mutfak var. Bide terasımız var. Oraya koysam kediler yer. Çok zor durumdayim anlıcağınız :(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alın odanızda şimdilik besleyin, odanızın kapısını da kitleyin kimse giremesin. Ben aileme sormadan tüm hayvanları evime sokan bir insanım, birgün yaralı bir sokak köpeği gelir, birgün kanadı kırık martı, birgün bir leğen kedi yavrusu farketmez, tabi ailem de hayvan hastası ama siz de ailenize sevdirebilirsiniz, aileler çocuklarını kırmaz. Kedi düşmanı, bizden nefret eden üst komşumuz bile çocuğu istedi diye ona bir kedi almış düşünün. Sakın kedilerin olduğu yere koymayın tavşanı. İşte bu yüzden hayvan hediye etmeyin diye blogtan sesleniyorum. Onlar da can çünkü. Siz onu dediğim gibi odanızda gizlice bakın.

      Sil
  27. Size malesef kötü bir haberim var. Kız arkadasım olucak o aptala verdiğim yavru tavşan akşamleyin ölmüş.. :( 2 gundur malesef canım çok sıkkın.. O hayvanın vebalini üstümde hissediyorum. Tavşanı vermeye götürürken kutunun içine girmiyordu. Kutuya koyduğum an kutudan çıkıp tekrar kucağıma geliyordu. Adeta beni götürme verme der gibiydi sanki :(( Kızdanda böylelikle ayrildım. Ona hediye ettigim ufacık yavru tavşana bakamayan bir kız yarın öbürgün kendi çocuğunada bakamaz... Şimdi o hayvanin sevimliliği tatliliği gözümün önüne geliyor. İçim acıyor. Keşke ellerim kırılsaydıda onu hediye etmeseydim.. Ben erkek oldugum halde 2 gün boyunca kendi ellerimle sütünü içirdim şırıngayla. Tuvaletini yaptirdim. Nazik baktım yavrucağa.. Bide o geleceğin annesi olacak. Pehhh... Bundan sonra kimseye hediye bir evcil hayvan almayacam. Bu bana bir ders oldu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok üzüldüm.. :( Diyeceklerimi önceden demiştim zaten, çok küçüktü.. Umarım bunları başkaları da okur ve ders alır. Kız arkadaşınıza gelince; ondan ayrılmanıza gerek yoktu, çünkü o sizden tavşan istemedi, tavşan çok zor bakılan bir hayvandır ki siz ona bir de 10 günlük, yaşaması imkansız bir bebek verdiniz. Sizin kadar itina göstermemiş olabilir ama sizin kadar iyi bakmasını da beklemeyin. O da eminim çok üzülmüştür. Bu yüzden en küçük 3 aylık alınmalı ama parayla değil tavşanlarını veren insanlardan ücretsiz alın diyorum. Bizim nice sokakta annesiz bulduğumuz 10 günlük yavru kedimiz öldü şimdiye kadar, onların da bağışıklık sistemleri gelişmiyor, annenin, anne bakımının, anne sütünün yerini hiçbirşey tutamaz. Sadece artık başkaları küçücük yavru tavşanlar satın almasın. Onların hayatlarıyla oynamayalım. Tekrar çok üzüldüm, başınız sağolsun..

      Sil
    2. Ayrıldığim kız arkadaşım kendisi tavsanlari kedileri kopekleri cok sevdigini soyledi. Bende ona petsoptan tavsan alayim dedim hediyem olsun diye. Ama yavrucağin ölüceğini tahmin etmemiştim. İyi bakar sanmıştım. Niye diye sorarsanız Hanımlar bayanlar daha naziktir. Böyle yavru sevimli şeylerin üstüne daha çok düşerler ilgilenirler sanmıştım hata yapmışım malesef :((

      Sil
    3. Üzülmeyin artık diyeceğim ama acınız daha çok taze.. Anasayfaya da yazı yazdım, başkaları bunu yapmasın diye. O kişiden kişiye değişir maalesef..

      Sil
  28. Kusura bakmayın maksadım sizi sinirlendirmek degildi. Ama tavşan helal ve eti lezzetli bir hayvandir. Ve bir cok hastalıga iyi geliyordur eti. Bunu kabbullenmeniz lazım. Amacım sizinle dalga gecmek yada sinirlendirmek değildi. Bu arada temin bana sizin yaptiğiniz kuçuk cocugunuzu buyutup bakimi zor gelince kesip yemeye benziyor. Değişiniz beni çok güldürdü :)) Ozaman kurban bayriminda onca kesilen koyun kuzu koç danalarda Buyuttugumuz evlatlarimiza benzesin . Karnimiz acıkınca sabah sucuklu yumurta yiyoz. Belki sizde seversiniz sucuk. Sucuk yedigimiz samanda vijdan azabi cekelom ozaman. Oda danalardan yapiliyo. Danalarda bizim dostumuz tavsanlar gibi.. Buyük baş hayvanlarin dananin kuzunun koyunun keçinin öküzün kesilmesi gayet guzel oluyor yemesi. Peki bu tavşanlarin ne özelligi var kesilip yenmemesi için?? Tavşanı seviyoz sevimli hayvan tatlı hayvan. Peki kuzu tatlı sevimli degilmi?? Onu kesip kavurup yemeyi biliyolar ama.. Tavşana gelince yooook olmaz onlar bizim dostumuz.., Bu hayvan ayirmak demek. Adaletsizlik.... Her hayvana eşit davranılmalı... Birisini kesip yiyonuz. Ötekini kucağinizda sevip besliyonuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben artık et yemeyen bir insanım, biz hayvanseverler hayvanlara birer çocuğumuz gibi bakarız, çocuktan farksızdırlar, sonra da onu kesip yemeyiz. Yani siz tavşanla gün boyu oyun oynayıp eğitip seveceksiniz sonra birgün bakamıyorum artık deyip kesebileceğinizi söylediniz. Bu çok ters bir durum ve hiçbir hayvansever de kabullenemez. Ne dersem diyeyim beni anlamazsınız, farklı düşünüyoruz, verdiğiniz tavşan tariflerinden belli.. Ben üstte yazdıklarınızı yapmıyorum, mantar da gayet güzel ve et gibi, peynir çeşitleri de öyle.. Tüm hayvanlar da benim dostumdur. Düşüncenizi değiştirmenizi isterdim.

      Sil
  29. Ya bende tavşan yiyen adam degilim. Onlara yenilcek gözle bakmiyorum. Sadece eti lezzetli ve faydalı oldugunu soyluyolar. Bunu belirtmek istedim. Ama boyle bir guzel tavşan blogunda saygisızlik ettim galiba. Sizin gibi bir tavşan sever bayana herhalde :) Bu arada bayan dedim kusura bakmayin cinsiyetinizi bilmiyorum. Erkekseniz özur dilerim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar et varken küçücük tavşanın etine göz diken insanları anlamıyorum. Beslediğiniz tavşanı daha sonra kesmeyin yeterli..

      Sil
  30. Bu arada size tesekkur ediyorum. Sizin sayenizde petarkadastan 2 aylik yuva arayan bir tekir kedi buldum. Kediden anlarmisiniz tavsan kadar??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ailem hayvan sevmiyor demiştiniz.

      Sil
    2. Evde beslemicem. Bizim teras katımız var. Oraya bişeyin içine koysam durur mu?

      Sil
    3. Teras açıksa kedi için tehlikeli olabilir sinek, kuş peşinde zıplarken. Ev içinde daha iyi olacaktır.

      Sil
  31. Ona bi kafes gibi bisey alsam olurmu. Zaten şuanda ufak. Bide bunlar ne yer? Evden süt yumurtamı vercem illa. Yeşillik yemezler demi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dalga geçmeyi bırakın birsürü önemli hayati soru gelirken sizinle uğraşamayacağım.

      Sil
    2. Yardiminiza ihtiyacim var. 2 aylik kediyi aldim. Kutuya koydum evimde duruyo. Ailem kedinin tatliligini gordu bisey demedi. Lutfen yardim edin. Ne yedirsem? Sutu kaba koydum icine ekmek dogradim onu yermi?

      Sil
    3. Mars'ta mı yaşıyorsunuz, kediden bahsediyorsunuz. Ben size artık yorum yazmak istemiyorum çünkü dalga geçiyorsunuz. Petarkadaş kedi bölümünü açıp bakın. Hoşçakalın.

      Sil
  32. kardeş 6 tane doğurdu tavşan 3 gün oluyor 3 tanesi öldü bi çözüm bulalım ya napmam gerek...............

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yazıda bahsettiğim gibi anneleri emzirmiyorsa siz keçi sütüyle besleyin. Anne tavşan üzerlerine yatmasın o da öldürür ya da baba bazen öldürebilir, elinizi sürerseniz anne, yavruları reddedebilir. Veterinere danışmalısınız acilen.

      Sil
  33. Merhaba, arkadaşımın bir sürü tavşanı var.Doğum günümde tavşanının birinin yavrularından daha gözleri açılmamış 1 haftalık 2 tane tavşan hediye etti.Çok küçük olduklarını onları annelerinin yanına geri götürmesini annelerinin bakımına ihtiyaçlarının olduğunu söyledim.Ama yavruları ellediğini onlara kokusunun sindiğini annesinin yanına götürürse onları öldüreceğini bu yüzden geri götüremeyeceğini söyledi.Bende yukarıda yazdığınız bilgilerden yararlanarak kendim bakmaya başladım.Şu an 2,5-3 haftalıklar.Birkaç gün önce hastalandım ve tavşanlarıma sütlerini veremeyecek duruma geldim.Bu yüzden tavşanlarımı birkaç günlüğüne arkadaşıma bıraktım.Geri aldığımda tavşanlarımdan biri ishal olmuştu.İshalin çok teklikeli olduğunu ve tavşanımın ölümüne sebep olabileceğini öğrendim.Acaba ishalinin geçmesi için neler yapmalıyım?Ve kardeşiyle beraber oldukları için öbürüne de geçer mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, arkadaşınıza öğüt verin ve bir daha bu yanlışı yapmasın, tavşanlar hediyelik değildirler ve onların da aileleri, anneleri, yaşamları vardır, bu şekilde davranmaya devam ederse birçok tavşanın ölümüne yol açabilir, şimdi size vediği tavşanlar anne sütünü gerektiği kadar içemediklerinden bağışıklıkları gelişmemiştir ve iyileşirlerse az yaşayacaklardır, yazık değil mi.. Tavşanlarından erkek olanları veterinerlik fakültesinde kısırlaştırmasını söyleyin. Büyük ihtimal tavşanlarınıza sizin kadar iyi bakamadı veya iç parazitten dolayı ishal oldular,inşallah arkadaşınız koyun ya da inek sütü vermemiştir yoksa bu onları ishal yapıp öldürür, keşke annelerinden hiç ayırmasaydı.. Size vereceğim öğüt maalesef yok çünkü örneğin ishali kesen taş gibi olmuş kepeksiz normal ekmek içi verin desem olmaz çünkü çok küçükler, ishal olduklarından su kaybı çok fazladır, en kısa sürede bir veterinerden durumu baştan anlatıp destek almalısınız yoksa ölebilirler. Kardeşlerine geçmeyebilir hemen veterinere danışın ve icabında götürün.

      Sil
    2. Tamam,teşekkürler.Ölmelerini istemiyorum.Yazdıklarınızı okuyunca çok üzüldüm.En yakın zamanda veterinere götüreceğim.Her şey için teşekkürler.

      Sil
    3. Ne demek, umarım iyileşir ve çok yaşarlar, ve arkadaşınız da bir daha böyle hata yapmaz.

      Sil
    4. Az önce tavşanlarıma bakmaya yanlarına gittim.İshal olan tavşanım sağ arka patisini kaldırmış üstüne basmıyordu.Görünce çok korktum acaba bir şey varmıdır?Yoksa bilerek mi yapıyordur?Çünkü arkadaşımın tavşanı da öyle yapıyordu.Bir süre sonra geçti.

      Sil
    5. Neden bir an önce veterinere götürmediniz, neden öyle yapıyor bilmiyorum ama acilen tavşandan anlayan bir veterinere veya veterinerlik fakültesine götürmelisiniz.

      Sil
    6. Teşekkürler,hemen götüreceğim.

      Sil
  34. Tavşanlar ne zamandan itibaren çiftleştirilmelidir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanları pek çiftleştirmekten yana değilim, ben tavşanlarımı kısırlaştırmıştım ve gayet mutlu bir hayatları vardı çünkü bir dişi bir kerede 6-10 adet yavru yapabilir ve sonra onlar da çoğalacak, her ay da hamile kalabilirler yani sonra hem tavşanlar telef olabilir hem size yazık, hepsine bakamazsınız, inanılmaz derecede hızlı ürerler, o yüzden bir veterinerlik fakültesinde çok uygun fiyata kısırlaştırın derim hem de böylece tavşanlarınızda ur olmaz. Tavşanlar 5 aylıkken çiftleşmeye hazır olurlar.

      Sil
  35. bazen bizim buraya sütçü geliyor (köyden) ama gelmediği zamanlar marketten alabilirmiyim?

    YanıtlaSil
  36. teşekkür ederim.annesi herhangi birini dışlarsa alıp evede büyüteceğim.anne tavşan 1 hafta önce toprağa tünel gibi biyer kazdı.bu günlerde tünelin girişi ni ne bulursa onunla kapatıyor. erkekten ayırdım. sizce doğurmuşmudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek.. İnşallah öyle birşey olmaz. Emin değilim ama fazla rahatsız etmemeye çalışın ki kendini güvende hissetsin ve olmuşsa da asla yavrulara dokunmayın, kokunuz sinerse yavruları reddedebilir.

      Sil
  37. artık orayı kapattı ve çok aşırı derecede tüy yolarak ve çok fazla kuru ot toplayarak 10 kasımda 6 adet yavru dünyaya getirdi.ilk gün bir tanesi ölmüştü:(.yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek, elimden gelen sadece bu.. Yavrularınız şimdiden hayırlı olsun ama unutmayın ki erkek tavşanlar kısırlaştırılmazsa 1 yılda 500 tavşanınız olabilir, insanlar da bakımından anlamadığından dağıtsanız bile telef olurlar. Yani üreme olayına dikkat edin derim.

      Sil
    2. Anneler bazen çok çelimsiz yavrular yerine daha gelişmiş yavrularla ilgilenirler çünkü çelimsizler hayatta kalmaz diye düşünebilirler, umarım daha başka ölmez ve hemen büyürler.

      Sil
  38. Keci sutu bulamadim nirmal gunluksut aliyimm

    YanıtlaSil
  39. Normal inek-koyun sütü verirseniz tavşanınız ölür.

    YanıtlaSil
  40. Merhaba,
    Dün yeni bir tavşan aldık yeni anne sütünden kesildiğini söylediler ve yaklaşık 1 aylık gibi duruyor. yaklaşık 16:00 dan sabaha kadar hiç bir şey yemedi. önünde hazır pelet mamalardan koyduk geniş bir kaba yaklaşık 1 avuç kadar. fakat sadece 1-2 parça aldığını düşünüyoruz. Hareketli hoplayıp zıplıyor ama genelde bir köşeye geçip uyku modunda durmak istiyor birazda. sabah biraz ekmek içi verdik az bir şey onu yedi. Bu durum hakkında ne yapmamız gerekiyor ise yardımlarınızı rica ediyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, keşke parayla bir tavşan almasaydınız çünkü sizler satın aldıkça bu kirli endüstri çarkları dönmeye devam edecek ve nice tavşan doğum makinesi gibi güneş ışığı görmeden, aç karnına, kıpırdayamadığı küçücük kafeslerde üretilmeye devam edilecek, yavrular da 20 günlükken anne yanından süt içmeden alınacak ve 1 aylık denilecek, yavrunun bağışıklığı da gelişmediğinden erken yaşta birçok hastalıkla ölecek. Kusura bakmayın bunları yazdım çünkü artık parayla hayvan satışının yasaklanması gerekmektedir. Petarkadaş gibi sitelerde birçok ücretsiz zavallı tavşan yuva aramaktadır. En azından belki bir başkası okur ve tavşan satınalmaz. Tavşanlar yeni bir yere getirildiklerinde 2-3 gün strese girerler, fazla yemek yemez ve tuvalet yapmazlar, sonra ise çevreyi keşfe çıkarlar. Bu tavşan yavru ise annesini arar ve strese girer. O şu an anne sıcaklığını arıyor. Ekmek içi ishal yapabilir aşırı vermeyin derim, önüne bol kuru ot, kuru saman koyun, suluğunu ve kasedeki suyunu hergün tazeleyin, içi saman dolu küçük girişli sıcak küçük bir yuva yapabilirsiniz. Talaş dolu alçak bir leğeni tuvalet kabı yapın ve hergün içindeki 2 parmak talaşı alıp atın yenisini koyun. İshal gibi bir durum oluşursa hemen veterinere götürün yavrularda ishal çok tehlikelidir. Şu an asla taze yeşillik, sebze ve meyve vermeyin.

      Sil
  41. Merhaba tavşanım az önce dogum yapmış ama anne tavşan erkek tavşanla ilgileniyor yavrulara bakmıyor ne yapabilirz kafes içinde yavruyu ilk aldık baktık ama kıyamadık yerine koyduk çok üşüyolar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, erkek tavşanla dişiyi ayırın, dişi sırf yavrularla kalsın, yavrulara çıplak elinizi sürmeyin, eldivenle tutun yoksa anne tavşan koku sindi diye bir daha emzirmez, yavrular pamuk elyaf, polar, battaniye gibi şeylerin arasında ve kalorifere yakın olmalılar, anne yavruları bunlara rağmen emzirmezse yavrulara keçi sütü ve eczaneden de şırınga alıp sulandırıp vermeli ve pamukla masaj yapıp tuvaletlerini yaptırmalısınız, yazının linkini yollarım. Erkeği de bir an önce kısırlaştırın derim yoksa 1 yılda 500'e yakın tavşanınız olur.

      Sil
    2. Zaten linkini yollayacağım yazının altına yazmışsınız.

      Sil
    3. Mereba.benim iki tavşanım var biri 9 aylik civari biri ise 3,5 4 aylik.büyük olan erkek küçük olan ise dişi.erkek disiyi durmadan kovalıyor.kısacası çiftleşmek istiyor.ne yapmaliyim bi care bulun lütfen.

      Sil
    4. Merhaba, erkeği hemen ayrı bir odaya alın ve bir veterinerlik fakültesi veya tavşan kısırlaştırmada deneyimli bir veteriner kliniğinden hemen randevu alıp erkek tavşanınızı kısırlaştırın yoksa 1 yıl içinde 500 tavşanınız olur, çoka cil ayırın odaları hemen.

      Sil
  42. Bana bilgi verirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  43. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  44. akvaryumun içindeki balıklardan da bahsedin hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, 4-5 yaşlarındayken annem bana sekizgen büyük bir akvaryum alıp içine birsürü balık almıştı ama ben onları üzgünce izlerdim çünkü onlar da mutsuzdular, balıklar yerine sokaktaki aç kedi yavrularıyla, aç köpeklerle ilgilenirdim, büyüyünce de fikrim değişmedi, bir kuşu, bir maymunu, bir tavşanı kafese tıkmaya hakkımız yok, balıklar ise göllerde, nehirlerde, deniz ve okyanuslarda güzeller.

      Sil
  45. Yavruya sutu ciğ mi pisiripmi icirelim ustad

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba keşke veteriner olabilseydim, keçi sütü çiğ, oda sıcaklığında olmalıdır ve azcık içme suyuyla karıştırın.

      Sil
    2. Bu arada geç cevap verdiğim için kusura bakmayın biraz sağlık problemim vardı.

      Sil
  46. Merhana yeni tavşan edindim 1 aylik Kadar.
    ama sabahtan beri yemiyor zorla az az yedi ama toplasaniz tirnak ucu kadar cok az su icti. Asiri hareketli. Tuvaletinide yapmadi hic ne yapmam gerekir veterinere gitmeli miyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanınız en az 3 aylık olmalıydı, umarım ücretsiz bir tavşana yuva açmışsınızdır, anne sütü az içen tavşanların bağışıklığı gelişmez, 1 aylık denilen tavşanlar da zalim satıcılar tarafından 20 günlükken satılır. Bölgesini yabancılamış olabilir, birkaç güne kadar alışacaktır, tavşanınıza asla sebze, meyve, yeşillik vermeyin, önce 4-5 aylık olmalıdır. Veterinere götürün derim. Sağlık sorunum yüzünden çok geç yazdım kusura bakmayın.

      Sil
  47. Merhaba benim tavşanım dün akşam 2.doğumunu yaptı.Doğumunu yaptığı yerde fare olduğu için samanları ve yavruları eldivenle aldık bide tüylerini,dişi anne sabahtan beri ne üstüne yatıyor ne emziriyor napmalıyım acil Admin Acil lütfen biran önce birşeyler yapalım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sağlık sorunum sebebiyle bloğa 1 ay giremedim, kusura bakmayın. Doğumunu yaptığı yerde fare varsa tavşanınıza hastalık geçebilir, fare yavrulara zarar verebilir. Yukarıdaki şekilde azar azar süt vermelisiniz. İçmiyorsalar veterinere acilen götürün.Dişi tavşan, yavrulara ellediğiniz için yavruları reddetmiş olabilir.

      Sil
  48. Merhaba 3-4 günlük tavşan yavrum var. Beslemek için Keçi sütü bulamadım.Beslemek için keçi sütünden başka ne kullanabilirim ?? Tavşan çok az :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakın Migros'larda hatta sanal marketinde bile satılıyor, inek ve koyun sütü sakın vermeyin yoksa ölür. Keçi sütü, mısır şurubu ve yumurta sarılı bir bebek tavşan şurubu daha var enjekte ile ağızdan içirilen ama ona da keçi sütü lazım maalesef, nerede oturuyorsunuz?
      http://www.sanalmarket.com.tr/kweb/prview/28791208-30173-baltali-100-keci-sutu-gunluk-500-ml

      Sil
    2. Küçük bi kasabada yaşıyorum dogal olarak burda migros yok, malesef akşam sulandırılmış inak sütü verdim hala yaşıyor ne kadar açlığa dayanabilir ? gidip kasabada keçi besleyen var mı diye arıyacam :S

      Sil
    3. Lütfen inek ve koyun sütü vermeyin, tavşanların sistemleri atlarınkiyle aynıdır inek sütü öldürür. Maalesef çok dayanmaz çünkü küçük. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ni arayıp dahiliyeye filan bağlanıp sorun derim, internetten isteseniz zaten 3 gün alır o sürede de ölür. Sizin için yabancı kaynakalrı taradım ama herkes sadece keçi sütü kullanıyor, çünkü inek sütünün protein oranı çok farklı bu da tavşanlar için ölümcül. Ya jet kargoyla keçi sütü isteyeceksiniz ya da keçi bulacaksınız acilen, bu arada enerji kaybını önlemek için yavruyu sıcak tutun.

      Sil
    4. Yeni yavrulamış bir kedi varsa artık son çare gözetiminizde yavruları arasına saklayıp süt içmesini sağlayın diyebilirim ama anne kedi görürse yavru tavşanı fare niyetine yiyebilir. Bu videodan esinlendim ama unutmayın Türk kedileri tavşan yemeye çok meraklı ;
      https://www.youtube.com/watch?v=VWvHAU6sILk

      Sil
  49. Merhaba bizim 7 tane 3 günlük yavru tavşanlarımız var ancak annesi emzirmiyor bu yüzden bizde annesini tutup emzirtiyoruz. ancak ne kadar sıklıkla kaç öğün vereceğimizi bilmiyoruz lütfen cevap yazın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, seyahatte olduğumdan hemen cevaplayamadım, yukarıda da belirttiğim gibi günde 4 sefer 1 haftalığa kadar her seferde 2 ml
      1-2 hafta: 5-7 ml
      2-3 hafta: 7-13 ml
      3-6 hafta: 13-15 ml

      Sil
    2. daha bugün baktımda tavşanımın memeleri yara olmuş bu yüzden yavruları 1 gece 1 sabah emzirtiyorum yeterlimi? yara yerler iyleşirmi?

      Sil
    3. Ne demek, zaten günde 2 kere yapsanız yeter ben belki az içiyorlardır diye 4 demiştim. Yavrular emmezken aktardan kantaron yağı alıp pamukla çok az sürün, bu tüm yaralara iyi gelen zararsız bir yağdır. Ama annede bir hastalık olmadığına da emin olun (mantar, egzama gibi deri hastalıkları). Annenin gözlerinde, burnunda akıntı, kabuklanma, dökülme, tüy açılması, pati altlarında kızarıklık, pullanma ve benzeri şeyler var mı? Bu belirtiler vücudunun başka yerlerinde de olabilir. Bu arada yavrulara sakın çıplak elle dokunmayın mümkünse eczaneden bir cerrahi eldiven alın veya kışlık eldiven, bulaşık eldiveni filan takıp öyle tutun çünkü anne yavrularda sizin kokunuzu alırsa yavruları dışlar ve emzirmeyip ölüme terkedebilir.

      Sil
  50. Tavşanlarımın burnuna süt kaçtı galiba burunlarında beyaz süt gibi bir sıvı var ne yapmam lazim sürekli hapsuruyorlar yardım edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burunlarındaki sümük olabilir yani üşütmüş veya bir deri hastalıkları olabilir, toz kaçmış olabilir. Bir tastan keçi sütü içiyorlarsa burunlarına kaçırmazlardı, veterinere götürün derim. Tüylerinde açılma, dökülme, gözlerinde akıntı var mı inceleyin.

      Sil
  51. Arka bacaklarında tüyleri seyrek ancak yeni doğmuş yavrular olduğu için normal diye düşünüyorum şırınga ile besliyorum yavrularımı ama zannedersem burunlarına süt kaçtı.Artık süt verirken dikkat ediyorum hapşurmaları halen devam ediyor fakat düne göre azaldı.İzmir de yaşıyorum ve hava gerçekten çok sıcak üşütmüş olamazlar diye düşünüyorum ama gene de tedbiri elden bırakmayıp sıcak tutacağım hayranlarımı yardımlarınız için çok sağolun çok az site de bu konu hakkında bilgi var bu düşünceli davranışınızdan dolayı kutlarım sizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüy seyrekliği yeni yavrular için normaldir ama şırıngayla beslenen yavruların burunlarına değil akciğerlerine kaçabilir ve kaçarsa da ölümcül olabilir o yüzden çok yavaş beslenmelidirler. İzmir'de Veteriner Tolgay Aytar Bey tavşanlarla oldukça ilgili bir veterinerdir, kendi tavşanımı bir kere yazın ona götürmüştüm. Alerjik, polene, toza, sigara dumanına, talaşa, kepeğe bağlı olabilir diye düşünüyorum. Bıyıkları da batıyor olabilir. Yuvaları içinde mutlaka saman, pamuk, en dipte polar, battaniye olsun ki üşütmesinler hava sıcak olsa da sonuçta onlar bebek. Astım olacaklarını sanmıyorum. Mutlaka sadece keçi sütü verin. Ben teşekkür ederim, yavru tavşanları ölüme terketmediğiniz için..

      Sil
  52. Merhabalar yaklasik 4-5 gun once bir tavsan edindim. Arkadasim petshoptan almisti ve geri vermek icin onu geri goturecekken, o eziyeti tekrar yasamamasi adina ben bakmaya gonullu oldum. 7/24 acik olan veteriner kliniklerinden birine goturdum. Ortalama olarak 1.5 aylik oldugunu soylediler ve o gun ic ve dis parazitlerini yaptirdim. Haliyle 4 aylik olana kadar da pelet, kuru ot ve kuru yonca vermeye devam edecegim.Tavsan hakkinda forumlardan ve sizin sayenizde cogu seyi ogrendim ama tam olarak cozume ulastiramadigim sorularim var,malum tavsanim hala yavru, ona uygun ornek bi menu onerir misiniz yani dozaj olarak?
    Kafami kurcalayan ikinci seyse, daha cok kucuk oldugu icin onu evde yalniz birakmak istemiyorum cunku depresyona girme gibi bir durumlari da var o yuzden tasima kabina koyuyorum yine kabinin icinde gerekli malzemeleri var, ve onu da yanimda goturup gittigim yerin belli bi alaninda serbest birakiyorum. Ama malesef yaptigim sey dogru mu yanlis mi bilmiyorum.
    Bir de dis gicirdatmalari sahibini sevdiginden dolayi lakin fazla yaptiginda da agri ve aci cektiginin gostergesi oldugunu ogrendim lakin dedigim gibi ic dis parazitini de yaptirdim,aci cekmesinin sebebini merak ediyorum. Yardimci olursaniz gercekten cok sevinirim, iyi aksamlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geri götürseydiniz de almazlardı zaten, keşke almasına engel olabilseymişsiniz. Yavru tavşan yemi almaya özen gösterin onlar daha unlu oluyor. İnternetten sahibinden.com'dan kuzu yemi ve karışık güvercin yemi ısmarlayabilirsiniz arada bu iki yemin karışımından yemesi iyi olur. Yine aynı siteden 1 balya uzun saman ve 1 balya uzun kuru ot (at ve ineklerin yediğinden) alıp kiler gibi kuru serin bir yerde saklayın derim daha ekonomik olur. Tuş taşı ve 1 litrelik suluğu, çelik mama kabı olmalıdır. Küçük ince belli cam çay bardağının 3/2 si ile günde 2 kere verin ama yavru olduğundan arada da 3/1 verebilirsiniz. Bazen yavru yemi, bazen de kuzu yemi + güvercin yemi olabilir. Arada yem markasını değiştirin. Kemirme için mutlaka pazar veya manavdan ahşap temiz, çivisiz, boyasız sebze meyve kasası bulun. Bir kırılmaz tasa da su koyun belki suluk sevmez. Gittiğiniz alan neresi? Onu yazarsanız iyi olur, o alanda kedi, köpek, büyük kuş, araba, çocuk, zehirli saksı ve bahçe bitkileri, kimyasallar varsa tavşan için zararlıdır. Dişleri, tırnakları aşırı uzayan tavşan acı çeker, 3 ayda bir tırnak kesimi, diş kontrolü, iç parazit iğnesi, deri ve tüy kontrolü yapılmalıdır. Onu tüy yutmasın diye her gün kedi tarağıyla tarayın tavşanlar kusamazlar, yutulan tüyler ölümcüldür. İç hastalıklarından da acı çekebilir, bunu bilemeyiz. İyi sabahlar :)

      Sil
    2. Soyle diyeyim, tavsan yemi olarak Champion markasini kullaniyoruz, bir sikintimiz yok hatta baya yiyor! Kuru ot desem keza oyle :) Zaten merakim o yuzden surekli yiyip obez olmasini istemiyorum cunku o da olumle sonuclanabilir. Ayni zamanda billyeli suluguna alisti. Susadigi zaman kasasinin icine atlayip likir likir iciyor :) beraber bir yere gittigimizde genisce oturdugumuz koltuga birakiyorum , yemini otunu ve bilyeli sulugunu da bir yere koyuyorum.
      Kendisini orta buyuklukte bi odada besliyorum. Ve etrafa bir kac tane renksiz karton koydum kapi gibi cesitli gecis yapmasi icin bazi bolumlerini kestim Acaba onu 4 5 saat yalniz birakmam uygun olur mu odanin bazi yerlerine azar azar mama koysam?

      Sil
    3. Benimkilerin tek yemediği marka Champion idi, o yüzden arada değiştirin Quik filan var mesela, benimkiler onu çok severdi hem de ekonomikti. Bence karton yerine ince tahtalardan labirentimsi birşey yapın, hem kemirir hem oynar, size fotoğraf linkini yollarım, karton kemirmesi açısından iyi değildir, kartonu kaldırın derim. Götürdüğünüz yerde dikkat edin aniden biryere koşup kaçabilir, köpek çıkabilir, dikkat edin yani götürürken dışarıda küçük köpek, kedi tasması takın ve ucundan hep tutun derim., her zaman gözünüz üzerinde olmalıdır. Günde 4-5 saat yalnız kalmasında hiçbir sorun yoktur, ona bir oda ayırdığınız için çok mutlu oldum çünkü tavşanlar kafeste bakılamaz, bu ölümdür.

      Sil
    4. Bloğuma koymuştum ama asıl dediğimi bulamadım yani şunun gibi düşünün, tavşan desen oymaları olmadan, iki yanı açık ince ahşaptan tünel yapabilirsiniz;
      http://chicago-rabbit-boarding.com/wp-content/uploads/2011/03/Rabbit-boarding-vacation-play.jpg

      Sil
    5. Ama tavşanınız kartonu kemirmiyorsa sorun yok.

      Sil
  53. Tavşanım yaklaşık 1 aylık oldu ama artık süt içmiyor ne versem haşlanmış mısır ya da salatalık kabuğu versem olur mu yem de yemiyor 10 tahıllı güvercin yemi önermişlerdi bulamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır tavşanlara 4 aylıktan sonra sebze meyve verilir. Siz ona yavru tavşan yemi alın ya da pelet kuzu yemi bulun. Ayrıca önünde sürekli uzun saman ve kuru ot bulunsun.

      Sil
    2. Sahibinden.com'da balya ile saman, ot, kilo ile kuzu, güvercin yemi ve marka tavşan yemleri var, bir tuz taşı da bulup kemirme kasasının kenarına asın.

      Sil
  54. Yanıtlar
    1. Tabi ki şimdiye kadar hep önlerinde su olmalıydı hem kırılmaz ağır bir çelik tasla hem de sulukla, ayrıca sularını her gün tazelemelisiniz.

      Sil
  55. Tavşanımın yürümekte güçlük çektiğini farkettim bugün oldu bu olay yemek falan yiyor ancak yürürken yalpalıyor ve yatma pozisyonuna geçiyor fazla uyku eğiliminde olduğunu görüyorum düşünce kafası yere iniyor hemencecik.Tavşanımın nesi olabilir acaba daha 1 aylık bir kaç gün öncesine kadar hiç bir sorun yoktu ne olmuş olabilir lütfen yardım edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün sabah tavşanım öldü cevap vermenize gerek kalmadı

      Sil
    2. Geceki yorumunuzu görmedim, başınız sağolsun, çok üzgünüm ama gece görsem de ben birşey yapamazdım sanırım, veterinerin serum takıp iğne yapması gerekecekti, yavru tavşanlar hastalanınca kurtulmaları çok zor oluyor. Benim büyük tavşanım Milky ağız tümöründen öldü, ertesi gün Tawşi kalp krizi geçirip üzüntüden öldü, çok zor birşey, aylarca ağladım, en azından siz ona benim kadar çok bağlanmadan kaybettiniz. Siz onun için günlerce uğraştınız, sürekli soru sordunuz hatırlıyorum, çok çabaladınız ama bir yavru ishal olunca bile kurtulması şans oluyor, o yüzden sizin de yapacağınız fazla pek birşey yoktu bence, gece veterinere götürseniz ne yapılırdı onu da bilmiyorum, bazen insanlar gece gidiyor, veterinerler tavşandan anlamıyoruz deyip başlarından savıyor çünkü ve sonra tavşanları yine ölüyor. Tekrar başınız sağolsun :(

      Sil
  56. Çok sagolun yardımlarınız için.Hala bir tavşanım daha var eğer yardıma ihtiyacım olursa başınızı ağrıtmak zorunda kalabilirim.Her sey için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizi merak etmiştim Kazım Bey, umarım iyisinizdir, ne demek ben birşey yapmadım, keşke veteriner olsaydım da daha çok yardımım dokunabilseydi veya tavşanlarınızı getirip götürebilseydiniz ama maalesef benim de bilgim kısıtlı ve sürekli internette olamıyorum. Ne demek, sorularınızı her zaman beklerim, umarım o yumurcak daha uzun ömürlü olur, ben teşekkür ederim onları yaşatmak için elinizden geleni yaptığınız için..

      Sil
  57. Çok sagolun iyiyim kolay olmadı tabi beni annesi olarak gören bir yavrum vardı ama ömrü bu kadarına yetti yavrumun en azindan mutlu bir şekilde veda etti bana.Bir eksiklik var tabi ki ama eminim o şuanda da mutludur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim ki sizin yavru tavşanınız da Tawşi ve Milky'nin yanında mutlu, bulutların üzerinde hoplayıp zıplayıp bizleri izliyor, ne yapalım biz de gideceğiz zaten :)

      Sil
    2. Yaklaşık 2 ay öncesine kadar büyük tavşanım doğurmuştu yavrular 3 aylık olmuşlardı fakat bir süre sonra hepsi teker teker ölmeye başlamıştı o zamanlar blogunuzun takipçisi değildim ama neden öldüklerini bir türlü bulamamıştım erkek tavşan öldürüyor olabilir miydi yoksa hastalık mıydı yavrularım büyüktü çünkü 11 yavrumun 4 tanesi hayatta kalabilmişti bunun sebebi ne olabilir sizce

      Sil
    3. Yavrulara dokunduysanız anne tavşan sizin kokunuzu alıp yavruları emzirmek istemez ve ölüme terkeder. Yavru tavşanlar hastalıklı doğdularsa anne tavşan bunu bilir ve zayıf ve hastalıklı olanları ölüme terkeder. Erkek tavşan kıskanıp öldürebilir. Anne tavşanda iç parazit iğneleri önceden tam mıydı, ishali var mıydı, 2-3 ayda bir iğne oluyor muydu, hiç iğne olmadıysa veya ishali varsa yavrular da hastalıklı doğmuştur.

      Sil
  58. Benim yavru bir tavsanim var 2 3 haftalik annesi ve 3 tanede kardesi vardi bunlarr öldu ve bizde baska bir annne tavsan ile besliyoruz ama o tavşaninda 7 tane yavrusu var bu uygun mu ? Uygunsa gunde kac defa ve kacar dakika beslemeliyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlara asla çıplak elle dokunmayın yoksa anne tavşan reddeder. Günde 3-4 defa annenin yanına koyun kısa süre ile anne onları besler.

      Sil
  59. İyi günler ben yeni bir tavşan sahiplendim aslanbaş cinsi evimiz de bakıyorum kapalı balkonumuzu ona ayırdım ilgileniyorum da ancak tavşanlar yalnız kaldı mı strese giriyorlarmış bunun için endişe etmem gerekir mi yanına bir tavşan daha alayim mı ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler.. Yanılmıyorsam sizin bir tavşanınız ölmüş, geriye bir tavşanınız daha kalmıştı, bir tane daha edindiyseniz bu durumda zaten iki tavşanınız var öyle değil mi?

      Sil
  60. Evet bir yavrum ölmüştü çok yardımcı olmuştunuz o zamanlar için çok teşekkür ederim.Ardından yeni bir yavru daha almıştım ancak onu arkadaşıma vermiştim biraz sevsin diye ailesi çok bağlandı tavşan onda kaldı bende yeni bir tane sahiplendim.Yani şu an bir tane tavşanım var :)Aslında iki tane var ama diğeri arkadaşımda ve ona çok güzel bakmışlar ve geri almak istemiyorum şimdilik aslanbaşın yanına stres yapmaması için almalı mıyım bir arkadaş ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanım ile elimden geldiği kadar ilgilenmeye çalışıyorum ancak saatte bir falan sevebiliyorum bu sene üniversite sınavına hazırlandığım için pek mümkün olmuyor ailem de pek ilgilenmiyor ama elimden geldiği kadar ilgilenmeye çalışıyorum saatte 1 ilgilensem wdmg agp tavşana gerek kalır mı?

      Sil
    2. Ne demek ama umarım bu Aslanbaş'ı parayla satın almadınız. Üniversitedeyken biraz zor ilgilenebilirsiniz ama bakalım. Yanına şimdilik bir tavşan almayın zaten alsanız da önce erkeği kısırlaştırmanız gerekir yoksa 1 yılda 400 tavşanınız olur, çoğu da telef olur.

      Sil
    3. Pekala çok sağolun .Tavşanımın ismi de Domdom oldu bu arada.Şimdilik Domdom'un yanına başka bir tavşan almıyorum öyleyse :)

      Sil
    4. Ayrıca size iki sualim var.Birincisi Domdom benim elimi kolumu burnumu ayaklarımı her yerimi çok sık bir şekilde yalıyor.Bu yalamanın sebebi ne olabilir ilk defa karşılaşıyorum böyle bir olayla.İkinci sorum ise tavşanlar en çok neresinden sevilmek ister.Onu neresinden okşarsam mutlu olur acaba?

      Sil
    5. İsmini çok beğendim :) Evet şimdilik almayın bence.. Tavşanınızda mineral eksikliği var demektir, derhal internetten tuz taşı alın, ayrıca kuşlar için satılan vitaminden alıp 15-30 günde bir suyuna 1-2 damla damlatın tabi önce veterinere danışın. Başını, yanaklarını, sırtını okşamalısınız.

      Sil
  61. Ya tavşanıma bugün marul verdim akşam ishal oldu önceden yıkayıp veriyordum bu sefer yıkamadan verdim ve dışkısı su gibi oldu ne yapmam lazım bir şey olur mu tavşanıma her yeri kirlendi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlara 4 aylıktan önce sebze meyve verilmez. Verilirse ishal olurlar. Tavşanınıza asla sebze, meyve, yeşillik vermeyin. Önünde sadece uzun saman, kuru ot ve taze su olsun. Pelet yemini 1/3 oranında azaltın. Ceviz büyüklüğünde, kepeksiz, küfsüz, taş gibi kuru bir ekmek verin. Bunlara rağmen geçmezse acilen veterinere gidin. Ayrıca iç parazitler de ishal yapabilir, 3 ayda bir iç parazit iğnesi yaptırmalısınız. Yavrularda ishal ölümcül olduğundan acele edin ve geçmezse veterinere gidin, su içmiyorsa ağzından şırıngayla biberon gibi akciğerlerine kaçırmadan verin, olmadı veterinerde su kaybı varsa serum takılır.

      Sil
  62. Tekrardan iyi akşamlar.tavşanımın ayağını kedi ısırdı veterinere götürdüm geçer bir kaç güne dedi ancak hayvanım 2 gündür hiç hareket etmiyor yemek yemiyor su içiyor sadece aç kaldı zayıfladı lütfen acil yardım edin ne yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi akşamlar, ben bu blogtan kaç kez uyardım, tavşanlarınızı bir saniye bile kedi veya köpekle baş başa bırakmayın veya onların bulundukları ortama sokmayın diye.. Kedi tırmığı ya hemen ya da 3 ay içinde bile öldürebilir, umarım ölmez. Acilen veterinere götürmelisiniz.

      Sil
  63. Çok az yemek yiyo ve her şeye burun kıvırıyor hiç tepki de vermiyor yaklaşık 4 aylık yavrum ne olur yardım edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıya yazdım acilen veterinere götürmelisiniz, orada serum takılacaktır ve gerekli önlemler alınacaktır.

      Sil
  64. merhabalar, bugün arkadaşım bana 2 tane yavru tavşan hediye etti. 1 aylık olduklarını söyledi. yavru tavşan maması da var, ama süt ile beslemeye gerek yok herhalde, şimdilik karton kutuda idare edecekler ama bi kafes yaptıracağım inşallah. evim bahçeli bahçeye saldıgım zaman çiçeklerden falan yediler.sebze meyve yemek gibi ishal edermi merak ediyorum. bide kutuda oldukları zaman sürekli uyku halindeler endişelenmelimiyim ? son olarak da sıcak polar falan koymama gerek var mı, malum yaz ayı bu sıcaklar onlara yeter mi? şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, keşke size tavşan hediye etmeseydi sonuçta hayvanlar hediyelik ürün değillerdir. Karton kutu, kafes veya bahçede tavşan bakılamaz. Evde çok geniş bir alanları veya odaları olmalıdır. Çiçekler onları zehirleyebilir bir daha kontrolsüz salmayın, tavşanlara 4 aylıktan önce sebze meyve verilmez. Bahçeye de güneş battıktan sonra serinken, kedi, köpek,kuş, araba, çocuk yokken çıkarın. Bir aylık tavşanlar zaten daha çok uyurlar bence pek sorun yok gibi, polara gerek yok ama keşke hediye olarak gelmeselerdi de siz yardıma muhtaç bir tavşana ücretsiz yuva açsaydınız.

      Sil
  65. merhabalar disi tavsanim bu sabah dunyaya 7 tane yawru getirdi oncelikle yawrulari gorunce yuvalari ayirdim annenin kafesine suyunu ve yemini koydum daha sonra yawrulari sicak tutacak butun sartlari sagladiktan sonra iki kafesin kapilarini birlestirip birbirine bagladim anne tavsan hic anne gibi davranmiyor yawrularun ustune cok basiyor oturuyor butun gun basinda oturup izledim hic sut vermedi 3 kere gelip yaladi okadar hic soyle bir durum gormedim yawrulari sicak tutmak veya bir sorun varmi gibi kokluyor okadar hic dikkatli degil sanki yawrularinin bilincinde degil gibi sersem davraniyor yawrulari cok ezdi bugun haliyle bende ayirmak durumunda kaldim cunku yawrularin cani yaniyor bagiriyorlar anne umursamaz bir tavir sergiliyor neden acaba boyle izlenim birakti bende sorun tawsanda degil bilmedimden oturu bende olabilirmi umursamaz bir tavir takiniyor yawrulara karsi cok ezdi ve sut verdigini gormedim gun icinde disari ciktim yaklasik 3 4 saat kadar o arada vermis olabilirmi sizce sutu varmi diye memelerine baktim hic bir siskinlik yada sutun varligina dair bir iz yok bu tayvsanlara ozgu bir durummu yoksa tavsanimda sut mu yok sanirim sut vermedi dusuncesine kapilip korkuyle karisik uzuntuden veterinerimi aradim bana yeni anne oldugu icindir dedi ve saat basi kontrol etmemi soyledi ve bana keci sutu verdi suyla karistirip yawrulara verdim ictiler yawrularin ezilmemesi icin yavalari ayirdim acaba dogrumu yaptim ayirmasam anne hic orali degil basiyor geziyor yawrulari hic umusamiyor acaba benmi yanis dusunuyorum yoksa anne tavsandami bir sorun var yardimci olursaniz sevinirim tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorumun uzunluğunu görünce korktum :) Öncelikle yeni bebekleriniz hayırlı olsun lakin ben hayvanların, hele ki tavşanların çoğaltılmasına karşıyım çünkü doğan tavşanlar kendi aralarında da çiftleşecek ve derken 1 yılda 400 tavşanınız olacak, bu hiç mantıklı değil. 2 aylık olmadan yavruları ayırmalı veya erkekleri kısırlaştırmalısınız. Yavruları elinize almayın, almak zorunda kalırsanız cerrahi eldiven geçirip elinize öyle alın yoksa anne onları dışlar. Bu umursamama olayı bazen olabiliyor. Hemen keçi sütü alın birkaç şişe ve eczaneden küçük boy şırınga ile cerrahi eldiven. Yukarıda denilenleri yapın, annenin ezmemesine dikkat edin, anne şu an doğumdan psikolojisi sarsılmış ve onları istemiyor gibi, eldiven giyip anne yatarken yavruları çaktırmadan karnına koyun ve anneyi oyalarken emmelerini sağlayın anne tavşan zaten onları günde 2 kez filan emzirir çok az yani ama hiç emzirmiyorsa sorundur ve ölürler, yukarıdaki şekilde besleyip pamukla masaj yapıp tuvaletlerini yaptıracaksınız artık ve sürekli sıcak tutacaksınız, biraz zorlu bir süreç ama katlanacaksınız çünkü çoğalmalarına siz onay vermişsiniz. O saatte vermiş olabilir ama siz keçi sütünü stoklayın derim ve birkaç gün sürekli gözlem yapın emziriyor mu diye.. Annede süt yok diyemem çünkü bence yavruları da istemiyor gibi.. Ayırdığınız iyi olmuş ama dediğim gibi yavaş yavaş alıştırmaya çalışın ama bakın ve yalnız bırakmayın eğer alışamazsa yine ayırın, en olmadı emzirtin sonra uyurken yine yuvaları ayırın. Allah yardımcınız olsun.

      Sil
    2. tavsanlarim icin evimin en ust katini ayirdim ve assagi yukari 60 mertre kare o yuzden ilk cogalmalarina gonlullu musade ettim esim cok israr etti kisirlastiralim diye ama izin vermedim cunku seviyorum tavsanlari yetiskin iki erkek ve birde disi var simdi ise 7 yawrum var on tane tavsan 2 kedi 2 de kopegim bunlar birbirleriyle cok guzel anlasiyorlar 60 metre karede bence fazlasiyla yeterli imkanim oldugu icin kisirlastirmaya vicdanim el vermiyor imkanim olmasaydi muhakkak kisirlastirirdim banada tavsanlarimada eziyet olurdu simdi yeni yawrulara bakmada biraz sikinti yasiyorum anne tavsannimda dediginiz gibi dogumdan etkilenmis olabilir ben isi biraktim suan baslarinda izliyorum dediginiz gibi yawruyu alip annenin karnina koymak imkansiz cok agresif anneyi kafese kapatmadan yawrulari elleyemiyorum isiriyor cunku o yuzden yawrulari annenin insiyatifine biraktim sadece takip ediyorum bir kac gun takip ettikten sonra yanlis giden konulari sizinle paylasmak isterim musadenizle tesekkur ederim hoscakalin

      Sil
    3. Keşke eşinizi dinleseymişsiniz, yavru tavşanlar gerçekten çok şirin olurlar ama onları çoğaltmak fikrimce yanlıştır. Bir an önce yetişkin erkek tavşanları dişiden ayırın, doğumdan sonra bile hemen dişiyle çiftleşebilirle çünkü ve bazen erkekler yavruları kıskanıp öldürebilir. Yetişkin erkekleri kısırlaştırtmanız en hayırlısı olacaktır. Ayrıca yavrular 3 aylık olunca sahiplendirecek misiniz, eğer hayırsa erkek yavruları da kısırlaştırmalısınız yoksa dediğim olur ve başa çıkamazsınız, bunun dolu örneği vardır, imkanlarınız iyi olsa da 500 tavşan herkesi zorlar ve telef olurlar. Tavşan Haberleri bölümünden bakabilirsiniz. Ayrıca tavşanlarınızla diğer hayvanlarınızı asla bir araya getirmeyin, hele ki yavru tavşanları.. Onları yerler, en ufak bir kedi tırmığı tavşanları öldürebilir. Dikkat edin bazı durumlarda anne yavrularını yiyebiliyor, yani anneyi de çok sıkmayın istemiyorsa. Tabi ki elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

      Sil
    4. Anne kesin hiç emzirmiyorsa da keçi sütüyle siz beslemelisiniz.

      Sil
    5. Anne kesinlikle emzirmiyor beni hayal kirikligina ugratti yawrularimi kendi odama aldim butun bakimlarini kendim yapiyorum sutunu aksam 6 gece 12 ve sabah alti olmak uzere uc ogun sut veriyorum tuvalet ihtiyaclarinida paylasimlarinizda okumustum pamukla masaj yaparak hallediyorum yawrular 3 aylik oldugunda veterinerime goturecegim zaten asilariyla ilgili gerekeni veteriner yapacaktir o esnada da erkekleri kisirlastiracagim yawrularimi kimseye vermem thailand da yasiyorum burada yiyorlar kimseye guvenemem acikcasi erkek leri kisirlastirdiktan sonra guzel gunler bizi bekliyor olacak tavsanlarimin hepsi birbirinden ayrilar bu konuda guvenliyiz anne ile yawrulari tamamen ayirdim bu bir sorun yaratirmi dediginiz gibi belli araliklarla farkindalik yaratmak icin anneye yaklastirmaya calistim ama mumkun degil en son bir yawruyu okadar kotu ezdiki yawruyla birlikte benimde canimi yakinca kesin olarak ayirdim suan icin cok mutluyuz bir sorunumuz yok yawrularim gunde 3 ögun yiyor tuvalet yapmalariyla alakalida bir sorunumuz yok bir sorunumuz oldugunda size danisacagim tesekkur ederim hoscakalin.

      Sil
    6. Eyvah eyvah sakın yavruları vermeyin ben sizi Türkiye'de sanmıştım, orada kurbağa, böcek, bebek cenini çerez gibi giderken sizin tavşanlar da yahni olur :( Siz yavruları sürekli sıcak tutmaya bakın, battaniye ve sıcak su, biyot torbası v.b şeylerin yardımıyla idare edin ama yavruları da yakmayın tabi.. Anne onlara zaten kötü davranıyorsa siz en iyisini yapmışsınız. Onlarla çok iyi ilgilendiğiniz için ayrıca sizi tebrik ederim :)

      Sil
    7. biyot torbasini bugun temin edicem tavsanlarimin vadesi dolar olurler ozaman ayrilirim baska turlu ayrilmayiz biz bu insanlara kesinlikle vermem iciniz rahat olsun hoscakalin

      Sil
  66. mrb benm tavsanım 6 gun once dogum yaptı cumartesi gunude öldü doğum yaptıktan sonra hiç bi sorun yoktu sadece idrarı kanlı geliyodu bn doğum yaptı normaldir diye sanıyodum ama cumartesi gunu sabah kalktım marul vermek için baktım yuruyemiyo bacakları tutmuyodu veterinere götürdum film çekildi doktor geciçi felç dedi tavsanlar için türkiyede yapılan bi ilaç yok dedi o yuzden bişey yapamayız dediler ama merak etmeyin duzelir dediler eve getirdim tavsanı yarım saat sonra öldü şu anda yavrulara bakıyorum gerçekten tavsanlar için bi ilaç yokmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle başınız sağolsun. Keşke doğum yaptırtmasaymışsınız çünkü tavşan doğumlarında genelde hep sorun oluyor, kedi gibi değiller ve çok hızlı ürüyorlar. Acaba tavşanınız Encephalitazoonozis olabilir mi, iç parazitten kaynaklanan bir felç türüdür. Ülkemizde bir tavşanın dişinin uzadığını bile anlayamayan veterinerler oldukça felcin, geçici felcin çözümünü kim bilebilir ben de merak ediyorum. Evet tavşanlar için ilaç yok, onlara kedi, köpek, kuş ve bebeklere verilen ilaçların hep çok çok az düşük dozu verilir çünkü bünyeleri çok farklı ve hassastır.

      Sil
    2. Encephalitazoonozis bu ne hastalıgı tam olarak bilmiyorum anlatabilirmisniz biraz internetten baktımda korktuklarında falan ani felc gecirebiliyolarmıs boyle bişey varmı cunku bnm şüphelendiğim bi durum var tavsanım canm kızım ölmeden bi gun önce gece bi durumdan korkmus olabilir gece bişeyi yoktu gayet iyiydi cumartesi sabahı öldü

      Sil
    3. Tavşanlar ağız yoluyla bu paraziti vücutlarına alır, bu parazit daha sonra dolaşım ve merkezi sinir sitemine gidip burada başka bir hastalığa sebep olur. Sonra ön bacaklarda felç başlar, ardından da arka bacaklara geçer. Kısa sürede tavşan hayatını kaybeder. Korksaydı şoka girerdi ve kalp krizinden ölürdü. Yüksek biryerden atladıysa, düştüyse de felç olabilir.

      Sil
  67. Emzirmeyen tavşanı ön ve arka ayaklarından tutup yan yatırın bir kişiden yardım alarak yavruları memelere yaklaştırın işlem tamam günde 3 defa keçi sütüne gerek yok

    YanıtlaSil
  68. Selam kardes yazıların hosuma gitti lakin sen bu iste ne kadardır ugrasıyon bilmem lakin benim 3 tane tavsanım vardı simdi 500 tane oldu emzirmeyen annelerde oluyor icinde lakin simdi oldugu gibi 46 tane 1 haftalik tavsan var ben onlara sut veriyorum lakin keci sutu degil verdigim sutun markasi degil nasil icircegin onemli senin anlattiklarina gore benim tavsanlarin 250 tanesi ölmesi gerekiyordu ama ben onlarin yavrusunu aldim ne hikmetse ve halen sut veriyorum gayette sagliklilar ve neden 20 gunluk tavsana yesillik verilmicek ben veriyorum gayette sagliklilar benim tavsanlarin hepsi yesillik yiyorlar arada bir palet yem veriyorum tuz veriyorum ayrica 20 gunluk tavsani her halikarda petsoplar satabilir yakinda bende tavsan cifligi kurucam bende petsoplara yavru vericem hani diyon ya 20 gunluk tavsan satmak yasak istersen izmir kemer altindaki petsoplara bak istersen davada ac ama burdaki gibi uflemeyle olmuyor dava sonucunda petsopcuya yuklu bir tazminat seni bekliyor olucak insanlari yanlis bilinclendirme isteyen parasiyla alir isteyen barinaktan alir o kisinin arzusuna kalmis kolay gelsin

    YanıtlaSil
  69. Merhaba 2 aylık bir tavsanim var süt vermem gerekirmi?

    YanıtlaSil
  70. merhaba benim 3 tane tavsanım vardı 4 ay içerisinde 43 tane oldular suan bir tanesi yavrularını dışladı ve onları yaralamış bu gun onları ayırdım yavrulardan birinin iki kulagının arası ve boyunu yaralı diyerinin karnı bir tanede yarası az olan toplam 3 tavsanım var keçi sütü bulamıyorum bu sabahı geciştirmek içi kuru mamayı ezip su ile karıştırıp şırıngayla verdim şu an ne yapıcagım hakkında hiçbir fikrim yok babam doktor oldugundan dolayı yaraları hiçbir şekilde mikrop kapmadı ve hızlı bir şekilde iyileşiyor ne yapıcam bilemiyorum lütfen yardım edin

    YanıtlaSil
  71. merhaba benim 3 tane tavsanım vardı 4 ay içerisinde 43 tane oldular suan bir tanesi yavrularını dışladı ve onları yaralamış bu gun onları ayırdım yavrulardan birinin iki kulagının arası ve boyunu yaralı diyerinin karnı bir tanede yarası az olan toplam 3 tavsanım var keçi sütü bulamıyorum bu sabahı geciştirmek içi kuru mamayı ezip su ile karıştırıp şırıngayla verdim şu an ne yapıcagım hakkında hiçbir fikrim yok babam doktor oldugundan dolayı yaraları hiçbir şekilde mikrop kapmadı ve hızlı bir şekilde iyileşiyor ne yapıcam bilemiyorum lütfen yardım edin

    YanıtlaSil
  72. Benım tavsan dun dogumnyaptı nezaman baksam yavruların yanında deıl bende kebdısını yavruların oldugu yone dogru yıtıyorum fakat ben gıdınce gerı kacıyo

    YanıtlaSil
  73. merhaba ben dün bahçede yavru yabani tavşan buldum bahçenin içerisinde çok fazla işçi var ve otların arasında gözükmediği için kardeşi ezilmiş. aynı şeyin bu yavrununda başına gelmesinden korktum akşama kadar bekledim annesi gelir mi diye ama en son hem ezilmesin hemde diğer hayvanlara yem olmasın diye evime getirdim. kaç günlük olduğunu bilmiyorum fakat çok küçük avcumda rahatça uyuyabiliyor:) inek sütünün öldürdüğünü bilmiyodum dün biraz verdim ve burdaki yorumları okuyunca çok üzüldüm suan keçi sütü arıyorum karton kutunun içine yumuşak örtü serdim ve onun içinde yatıyor ve sürekli uyuyor çok hareketsiz uyuması normal çok küçük ama yinede endişeleniyorum. ve sütü çok zor anca 1 şırınga içirmişimdir dünden bugüne açlıktan ölmesinden korkuyorum inşallah onu yaşatabilir ve doğasına geri bırakabilirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba umarım keçi sütü bulabilmişsinizdir.

      Sil
  74. Bugun terkedilmis bir tavsan getirdiler bana daha 2 gunluk bilmiyordum az once bir defa inek sütü verdim ölürmu tavsan cok uzuldum yeni ogrendim keci sutu verilmesi gerektigini

    YanıtlaSil
  75. Benim tavsanlarim 20gunluk falan keci sutu alma durumum yok baska ne yedirebilirim yardim edin acilen yanit bekliyom

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebek maması alıp suyla karıştırıp soğutup verin veya nişastayla mama hazırlayın ama inek sütü koymayın.

      Sil
  76. Ya benim 3 tane yavru tavşanım var anneleri öldü tüyleri var gözleri de açık ama nasıl besleyebilirim inek sütü yada hazır marketen alınmış süt versem zararı olur mu lütfen cevap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keçi sütü bulabilirsiniz veya sütsüz nişastayla bebek maması hazırlayıp soğutup sulu olarak verin.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.