"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

2 Mayıs 2014 Cuma

TAVŞANLARDA ERGENLİK DÖNEMİ


Ergenlikteki bir tavşan :))


       Dişi tavşanlar 4,5-5 aylıkken, erkek tavşanlar ise 5-6 aylıkken ergenlik dönemine girerler. Zaten bir tavşan edinecekseniz de (parayla satın alıp zalim hayvan ticaretini desteklemeyip petarkadaş veya earthlings gibi bir siteden ücretsiz yuva arayan bir yavrucağa yuva açacağınıza eminim) bu ayların altında bir tavşan olmamalıdır. Biz nasıl ergenlik döneminden geçtiysek, tavşanlar da aynen böyle geçmektedir. Peki bu dönemde tavşanlar neler yaşar?

Asileşir,  dört nala Turbo gibi evin içinde aşağı yukarı delice koşar, enerji gelir,
Tuvaletini tuvalet kabı yerine istemediğiniz bir yere yapabilir,
Herşeye hemen sinirlenir,
Sizi ısırabilir (ısırırsa birşey olmaz, tavşanlar asla kuduz olmaz),
Demir topu varsa pc ekranı ve pencerelere dikkat edin, sinirden fırlatıp kırarlar valla (bknz.Tawşi)
Daha çok yemek yer, 
Çok duygusallaşır, asla evde uzun süre yalnız bırakmayın, küser, depresyona girer,
Çiftleşmek ister, özellikle erkek ergen tavşanlar varsa evdeki kedi yavrusu v.b hayvanları tavşan sanıp saldırır.


Peki biz neler yapmalıyız?

Tavşanınızı bu dönemde yalnız bırakmayın,
Ona ücretsiz yuva arayan başka bir tavşan arkadaş veya eş bulabilirsiniz (tabi erkek olanı önce kısırlaştırın yoksa bir yılda 500 tavşanınız olur),
Ona doğal oyuncaklar verin, sinirini onlardan çıkarsın (Pazar veya manavlardan bulabileceğiniz ahşap, çivisiz, boyasız, yüksek olmayan, temiz sebze veya meyve kasası kemirmesi için şahane bir üründür, çam ağaçlarının altından toplayabileceğiniz kozalakları sağa sola top gibi fırlatacaktır, asla zararlı boyanmış, kokulu, Çin malı ahşap veya plastik oyuncaklara para vermeyin),
Asla evde uzun süre yalnız bırakmayın,
Beraber oyun oynayın, saklambaçı seviyorlar,
Hergün tüylerini tarayıp tımar edin, sürekli başını okşayıp sevin,
Farklı tavşan yemleri alın, arada ödül olarak tane ile tuzsuz fındık, badem, ceviz, tuzsuz çekirdek içi verin,
Oyalanması için büyük bir tünel en güzel şeydir, kumaş veya plastik olarak internette bulabilirsiniz, sürekli içine girip çıkıp koşacaktır,
Eviniz merdivenli ise zaten o merdivenler onun için başlı başına bir oyun merkezidir, 180 km hızla aşağı yukarı koşarken bazen ne geçti diye anlamak için bakabilirsiniz :))  (bknz.Tawşi)



4 yorum:

  1. Ne zaman sona erer peki?
    Ergenliği bitince eski haline döner mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba kusura bakmayın bazı sebeplerden dolayı ilk defa böyle uzun süre yazamadım. Tavşanlarda ergenlik 2,5-3 aylıkken başlar ve 1 yaşının sonuna kadar devam eder, 2 yaşından itibaren daha olgunlaşmaya başlar. Yani 1 yıl boyunca tam bir ergen çocuktur. Tabi ki eski haline döner, olgun ve daha uslu bir tavşan olur ama ömür boyu ahşap kasa ve uzun saman kemirmeye devam edecektir çünkü kemirmezse dişleri aşırı uzar ve ölür.

      Sil
  2. cidden ne zaman biter ergenlik dönemi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba kusura bakmayın bazı sebeplerden dolayı ilk defa böyle uzun süre yazamadım. Tavşanlarda ergenlik 2,5-3 aylıkken başlar ve 1 yaşının sonuna kadar devam eder, 2 yaşından itibaren daha olgunlaşmaya başlar. Yani 1 yıl boyunca tam bir ergen çocuktur.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.