"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

28 Mayıs 2014 Çarşamba

GÜNÜN TAVŞANI



15 yorum:

  1. Merhaba, iyi günler. Size bir sorum olacak. Kendimi tanıtıp tavşan beslemeye uygun muyum değil miyim söyleyebilir misiniz? İlk öncelikle ihtiyaçlarını (kafes, yem, veteriner vs.) karşılayabilecek durumdayim. 70*50*50 boyutlarina yakın bir kafes alabiliriz. Tavşanım için oyun alanına benzer 150*70*60 cm boyutlarinda bir alan tasarlayip musait zamanlarda o alanda serbest bırakacağım. Tatilde ailecek tatile vb. en az 2 yere gidiyoruz ama genellikle 3 oluyor. Özel aracımız var fakat bazen aracımız ile gidemiyoruz. Evde tamamen serbest bırakamam fakat bir izole edilmiş bir odada yanında olup bırakabilirim. Okul döneminde 7.30-18.00 arası evde olamıyorum ama geri kalan zaman tamamen bana ait. Tavşan hakkında bir sürü araştırma yaptım. Çok iyi bakabileceğimi düşünüyorum. Ankarada yaşıyorum. Veteriner olarak Ankara üniversitesi veterinerlik bölümü olarak düşündüm. Haftada 3 gün yaz tatilinde 5 gün dışarıda tasma ile gezdirebilirim. Okul döneminde 2-3 saat hafta içi 4-5 saat hafta sonu, Yaz tatilinde 5-7 saat aralıklarla ilgilenebilirim. Bu benim ilk evcil hayvanim olacak. 6 tane petshop bulduk bir petshop çok iyi. Her türlü ihtiyacını bulabiliriz. Hangi yemi kullanacagima karar veremedim. Tavsiyeniz var mı? Vitakraft yem bulamadım. Saman ihtiyacını köyden getirdiğimiz samanlardan karşılayabilecegimizi düşünüyorum. Sizce ben tavşan besleyebilir miyim? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, oldukça detaylı düşünmüşsünüz ama tavşanınız gün boyu kafeste durup arada o alana serbest bırakılmamalıdır. Tavşanlar İçin Evde Yaşam ve Oyun Alanı adlı yazılarımda salon içinde etrafı tel veya çitle çevrili geniş bir alan veya bir odanın tavşanlar için yaşam alanına dönüştürülmesini anlatmıştım. Tavşanınız hep kafeste yaşar ve arada serbest alana çıkarılırsa kendisi stresten birçok hastalığa yakalanır, depresyona girer ve ölür. Tavşanlar gün boyu hoplayıp zıplamayı severler, insanlar uyurken onlar uyanıktır, bu yüzden asla bir kafeste bakılamazlar, onlar günboyu ormanlarda, çayırlarda koşan hayvanlardır, aksi halde bir insanın hapishanede hücreye kapatılıp arada avluya çıkarılmasından farkı yoktur, kafeste bakılanların ömürleri her zaman çok kısa sürmüştür ve çeşitli hastalıklara yakalanıp ölmüşlerdir. Boyu 150 cm olan bir yer zaten yine tavşanlar için küçük bir yerdir. Size o 2-3 yazımın linkini yollayacağım. Tavşan düşünüyorsanız da petarkadas.com'da ücretsiz yuva arayan çok güzel tavşanlar oluyor, lütfen yuva arayan ücretsiz bir tavşan edinin, tavşan ticeratini desteklemeyin, tavşanlar kedi köpek kadar çok olmasa da istediğiniz tavşan bu ve benzeri ücretsiz sitelerde karşınıza çıkacaktır, sadece sabırlı olun. Ben Milky'ye Petarkadaş sayesinde kavuştum. Yem olarak ise kırsal alanlarda kilosu 1 TL'ye satılan kuzu yemi ile kilosu 1-3 TL arası değişen ve 10 farklı tahıldan oluşan güvencin yemini karıştırıp vermenizi öneririm, diğer markalı yemleri arada verin. Markalı yemlerin biraz zararlı olduğu, bazılarının GDO barındırdığı (özellikle mısırlıların), bazılarının ise yeterli lif sağlayamadığı ortaya çıkmıştır. Yani ne kadar az işlenmiş ürün verirseniz o kadar iyidir. Ama unutmayın ki bir tavşan kedi veya köpekten çok daha fazla özveri ister, bir bebekten farksızdır, özellikle bir kedi kendi başının çaresine bakabilir ama evdeki bir tavşan insansız asla yapamaz, evde yalnız kalınca hemen strese girer, size tavırlar alır, ısırır, küser. Ya da siz öğrenciymişsiniz, okulunuzla, sınavlarla ilgilenirken tavşanınıza anneniz filan bakacaktır, özellikle de tuvalet sorunlarıyla ilgilenmekten bıkacak, birgün tavşanınızı evde istemeyecektir, bunları iyi düşünün. İlk hayvan için tavşan biraz zor çünkü, onlar çok narin hayvanlardır ve anlayan daha azdır. Ben önce sokaktan, barınaktan bir kedi veya köpekle hayvan edinmeye başlamanızı isterdim. Yine de siz bilirsiniz, ben dikkat edin diye söylüyorum.

      Sil
    2. Bilgilendirdiginiz için teşekkür ederim. Kedi/köpek beslemeyi bende çok isterim ama annem ikna olmuyor ve bir kopegimiz/kedimiz olursa ona çok iyi bakamayacagimi düşünüyorum. Evet öğrenciyim. Fakat malum yaz tatili geliyor. Zaten tuvalet eğitimi vermeye cabalayacagim. Anneme filan iş düşmeyecek. Bir planlama yaptım. Buna uyarsam herşey çok rahat olacak. Evet oyun alanı yazisina bakmistim. Daha doğrusu blogunuzu didik didik gezdim. Bilgilerin çoğunu biliyorum. Gün boyu kafeste durmayacak. O oyun alanı gibi hoplayıp ziplayabilecegi bir alan olusturacagim. Her gün ilgilenecegim. Belki bazı aksakliklar bazen olabilir fakat her gün sıkışık oldugum günlerde bile ilgilenebilirim. Mesela ben ders yaparken o oyun alanında eğlenebilir. Tatilde haziran ayı haftaicleri her gün dolastirabilirim tabi tasmayla. Ve bir değişiklik oldu. Boyutları buyultebilirim. Bir kapalı balkon büyüklüğünde bir alan yapacağım yüksek ve geniş. Orada oynayacak koşturacak. Bir sürü kemirecegi boyasiz tahta kutu vb. verecegim. Bir sorum olacak. Masaları, sandalyeleri kemirebilecegi için nasıl izole edebilirim? Ailecek hayvanları çok seviyoruz. Yani sokağa atma vb. durum olmayacak. Ben asla izin vermem. Hollanda lop tavsani sahiplenmeyi düşünüyorum. Onların daha çabuk eğitim alabileceğini okudum. Neyse. Bir şey daha ben tavsanimin olmasını çok istiyorum. Tavşanlari çok seviyorum. Bütün hayvanları tabi. Ama tavşanlar çok tatlı. Dayanamıyorum. Bir bebek gibi bakılması gerektiğini biliyorum. O aynı zamanda benim en iyi arkadaşım olacak :) Yanitladiginiz için yine çok teşekkür ederim. :)

      Sil
    3. Ha birde bir şey soracağım. Uyumasi için yatak nasıl yapilabilir? Minder gibi mi?

      Sil
    4. Ne demek.. Anneniz bir kediye bile ikna olmuyorsa kedi 1 zorsa tavşan 10 zordur, kedi 10 temizse tavşan 1 temizdir, anlayın yani.. Kısacası anneniz bence 2 gün sonra tavşanı evde istemeyecektir. Bence annenizi ikna edin ve yuva arayan ücretsiz bir kedi besleyin derim. Tavşanların mesela ergenlik döneminde tuvalet eğitimi filan kalmaz, heryere yapabilirler, 5 aylık olunca da hele erkekse eş arayıp duracaktır, birçok zorluğu olacak. Sonra tavşanlar yalnız yaşayamaz, erkekse mutlaka 6 aylıkken filan kısırlaştırıp yanına bir dişi tavşan almalısınız veya dişiyse başka bir dişi veya erkek.. Ve veterierlik fakültesinde kısırlaştırmanız şarttır. Ama bana göre buradaki en büyük sorun anneniz, bir süre sonra tavşanı evden göndermeye kalkacaktır bence.. Yani çok iyi düşünün. Tahtası, otları, samanları ve doğal oyuncakları olduğu sürece eşyaları kemirmez, kabloları, şarj aletlerini yerlerde bırakmayın yeter. Ya da yurtdışında satılan kablo izole ediici getirtin, Türkiye'de de satılmaya başlamış olabilir, yapı marketlere telefon açıp sorun. Herkes tavşanları çok sever ama zorluğunu besleyen bilir :) Yine de sizin kararınız, ben anneniz olsam ilk hayvanınızın kedi veya köpek olmasını isterdim. Bir de lütfen yuva arayan ücretsiz bir Lop tavşan edinin, parayla satın almayın. Tavşanlar yerde düz zemine taşa, parkeye yatmayı severler özellikle yazın ama kışın bu onları üşütüp hasta yapabilir. Bir tane yumuşak kedi veya küçük köpek yatağı edinin ama yanlışlıkla tuvaletini yaparsa yıkaması zor olacağından pazardan filan büyük plastik alçak bir leğen alın, içine de polar ve yün kumaş veya saman döşeyin, oyuncağını da koyun, bayılacaktır :)

      Sil
    5. Kediye bakmanin kolay olduğunu biliyorum. Fakat annem inanmiyor. Tavşanın temizlersek kokmaz diye zor ikna ettim. Pek bana inanmiyor yani. Bizim komsumuz tavsanlari sokağa atmış :( . Ne kadar sinirlendim bilemezsiniz. Bide şöyle diyor " Artık kedi köpek mi yemiştir... " . Sonra anneme bu çok yanlış biz böyle bişey yapmayalim vs. şeyler dedim. O da anlayisla karsiladi. Zaten öyle sokağa atma gibi birşey olamaz. Çünkü ben bi tavsanimin olursa asla gitmesini istemem. Yani o evde istememe diye bir şey olmayacağından emin olun. Sahiplenecegim ücretsiz veriyorlarmis bir yerde. Oraya gideceğiz. Bir de annem elinde olsa bana balık alacak :D . Diyor ki "Eline biraz su alır seversin balığı" :D. Tabi şaka yapıyor. Ben sorumluluklarımı biliyorum yani bu konuda da. Yaparım düşüncesi var. Tabi sizde haklısınız. Bir sürü insan tavsana bakmayıp dışarı gönderiyor. Ne kadar duyarsizlar. :( . Bu haftasonu geliyor tavsanim. Adı cikolata olacak. :)) Umarım Tavsi gibi kıpır kıpır olur benim Cikolata'm da :)) Bu arada Tavsi cook şirin :)

      Sil
    6. Anneniz kediye inanmıyorsa tavşanı ileride hiç istemeyecektir. Tuvaletini hergün değiştiriseniz, tuvaletinde talaş kullanırsanız asla kokmaz. Komşunuz için lütfen şöyle yapın; Haytap'ın sitesine girin orada mail adresleri var, oradan durumu mail atın ve komşunuza ceza kestirilmesini sağlayın. Komşunuz hayvanlarını ölüme terkettiğinden ağır bir cezaya çarptırılır. Ücretsiz alacağınıza çok sevindim. Astronot balığı sahibini tanıyor ve köpek gibi hareketler yapıyormuş ama ben balıkların küçücük akvaryumlarda, kuşların da kafeslerde beslenmesine, vatanları olan Afrikalar'dan yakalanıp getirilip esir hayatı yaşamalarına karşıyım. Benim iki tavşanım da terkedilmişti, biri poşet içinde çöp gibi ormana, biri de ayağı kırık halde veterinere, o yüzden size bunları yazıyorum. Tavşanınızın ismini çok beğendim, inşallah ömrü uzun ve Tawşi gibi kıpır kıpır olur :) Çok teşekkürler, siizn de tavşanınızı günün tavşanı yapmak isterim :)

      Sil
    7. Bilgilendirdiginiz için tekrar teşekkürler. Bir kaç şey daha soracağım.
      -Tavsani sahiplendikten sonra, malzemelerini (kafesini yemini vb.) topluca alacağız. Alacagim malzemeleri söyler misiniz?
      -Taşıma kabini üstten açılan alirsam sorun olur mu? Bir yere götürürken taşıma kabı içine neler koymam gerekir?
      -2 aylık bir tavşan alabilir mıyım yoksa 3-6 aylık mı almalıyım?
      -Tavsanim kırma olursa bir sorun olur mu?
      -En fazla kaç ayda veterinere goturmeliiyim?
      -Tavşan seçerken nelere dikkat etmeliyim?
      Hiçbir şey eksik olmasın diye bir de size sorayım dedim. :)

      Sil
    8. Ne demek..
      - Kapısı demir taşıma kabı, tuvaleti için alçak bir leğen, tuvaleti için talaş, yatması için leğen, kedi tüy tarağı, tavşan, kedi veya küçük köpekler için kayışlı gövde tasması, ahşap sebze meyve kasası, tuz taşı, oyuncak demir top, 1 litrelik suluk, su için çelik tas, çam kozalağı, suyuna katmak için vitamin, kuru ot, uzun saman, kuru yonca, palet kuzu yemi, karışık güvercin yemi, istediğiniz bir marka yem, tavşan tüneli, tavşanın odasının penceresi için sineklik yani tel, Frontline marka yavru kediler için pire spreyi
      -Sorun olmaz ama kapısı demir bir taşıma kabı alırsanız daha iyi, oyun için içine girip çıkar hem..
      -3 aylık ve üzeri almanız daha iyidir
      -Asla olmaz
      -2 veya 3 ayda bir götürmelisiniz, tırnaklarını kestirtip dişlerini kontrol ettirmelisiniz, yeni tavşanı da hemen veterinere muayeneye götürmelisiniz
      -Ücretsiz olmalı, acil yuva arıyor olmalı, 3 aylık ve üzeri olmalı, sağlıklı gözükmeli demiyorum çünkü ben ayağı kırık Milky'ye yuva açtım ve iyileşti, hasta olanlara yardım etmeliyiz :)
      -Sorularınızı çok beğendim :)

      Sil
    9. Çok sağolun. :) Herşeyini eksiksiz yapmaya cabalayacagim
      . Cikolata burda. Işte; http://i.hizliresim.com/vzVazv.jpg :) Bir sıkıntım var :/ Tuvalet kabında duruyor sürekli. Orda uyuduğunu da gördüm. Bi sorun olur mu? Ne yapmalıyım? :/

      Sil
    10. Ne demek.. İnşallah.. Fazla sorun olmaz ama ona yatak yapın, yakında yatağına alışır. Tuvalet kabı ıslandığında yatması için hijyenik olmayacaktır.

      Sil
    11. Kötü bir haber verecegim. :( Tavsani ücretsiz sahiplenemedik. :( Hayvan ticaretini bende sevmiyorum fakat durum böyle oldu. :( Gerçekten sahiplenebilseydim yapardim. Kusura bakmayın. Yanlış bilgi verdigim için. Yalan söylemiş gibi oldum. Özür dilerim. :(

      Sil
    12. Tahmin etmiştim, yine de açıksözlü davrandığınız için teşekkür ederim. Umarım bundan sonraki kişiler ücretsiz, gerçekten zordaki tavşanları sahiplenir.

      Sil
    13. Yeniden merhaba. Çikolata ile günler geçiyor. Fakat bir sorum olacak. Çikolata bir hollanda lop tavşanı. Fakat sağ kulağı düşükken sol kulağını diklestiriyor. Bir sorun mu var? Lütfen yardım edin. :(

      Sil
    14. Merhaba, bu normal bir hareket, tavşanlar bunu tetikteyken yaparlar, ani bir ses gelince filan kulak kesilirler yani :) Yine de düşük kulaklı tavşanların kulakları her ay incelenmelidir, kabuklanma, renk değişikliği, yara ve koku var mı diye her ay inceleyin çünkü kulaklar düşük olduğundan tam hava alamaz, içi nemli kaldığı zaman da kuyak uyuzu olabilirler.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.