"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

14 Ocak 2016 Perşembe

CEVAP: KAVGA EDEN ERKEK TAVŞANLAR









       Merhaba, yazmış olduğunuz yerde yorum yazma ve cevaplama alanı dolduğundan yorumunuz gözükmüyordu ana sayfaya aldım. Tavşanların birini önce birini sonradan getirmişsiniz sanırım ve evde daha önce kalan yeni gelen erkeği istememiş, bu çok yaşanan bir durum, bu yüzden bir odaya bile farklı iki erkek tavşan koyulacaksa aynı anda koyulmalıdırlar yoksa odaya ilk giren odayı benimser ve diğerini kıtlar. Erkek tavşanlarda alan korumacılığı çok üst düzeydedir. Tavşanınıza eczaneden Baticon alın hani şu kahverengi pansuman suyu olarak bilinir, günde 2 kez pamukla sürün kısa sürede geçer ama bu arada odalarını ayırmalısınız yoksa çok kanlı kavgalar olabilir hatta diğerini öldürebilir, zavallı tavşana yazık olmasın. Bir de Fito denilen yara kapatıcı bir krem var dilerseniz onu da kullanabilirsiniz ben Fito'yu yaralı sokak kedilerinde ve kendi egzama yaralarımda kullanıyorum gayet iyi. Tavşanlarınıza ısıran tavşanın kokusu sinmemiş yeni bir oda ayarlayın ve diğeri iyileştiğinde aynı anda beraber bu odaya ikisini salın. 

28 yorum:

  1. Tavşanlarımın ikisi de aynı zamanda geldiler ve çok iyi anlaşıyorlardı biz onları biri dişi biri erkek olduğunu sanıyorduk ancak yeni bir dişi tavşan aralarına dahil olunca anladık durumu. Ne yazık ki o zamandan beri biri diğerine saldırıyor çok çok teşekkür ederim yardımınız için. Ancak dediğim gibi o ilaçları da yalayacaktır ve bir yandan da korkuyorum o ilaçları yalaması ona zarar verir diye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçlerine dişi tavşan koymanız çok kötü olmuş çünkü tavşanlar hem alanlarını hem de dişilerini paylaşamaz. Size önerim erkekleri veterinerlik fakültesinde kısırlaştırın. Dişi de böylece rahat bir nefes alır ayrıca böyle giderse yakında 1 yılda 400 tavşanınız olur. Dişi tavşana yazık.. Baticon alın yalasa da birşey olmaz sıvı sonuçta hemen deri emer.

      Sil
  2. Teşekkür ederim :) bu arada bir buçuk senedir benimleler sadece 4 tavşanımız oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek, Baticon her evde herkes için bulunmalıdır, acillerde yaraya ilk sürülen üründür ve mikrop kapmadan yaranın iyileşmesini sağlar, yıllarca taze durur :) 2 tavşanın üremesi sonucu çaresiz kalıp benden yardım isteyen çok oldu, öyle olunca tavşanlar telef oluyor hatta belediyeden yardım istemek zorunda kalınıyor. Ben önleminizi alın derim. Erkek tavşanlar çok tehlikeli :)

      Sil
  3. Çok teşekkür ederim ilginiz için :)

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar size bir sorum olacak yalnız detaylıca anlatmamda fayda var diye düşünüyorum bu yüzden biraz vaktinizi alacağım kusura bakmayın. Öncelikle benim iki erkek tavşanım vardı ve birlikte çok iyi vakit geçiriyorlardı sonra yardıma ihtiyacı olan dişi küçük bir hollanda tavşanına yardım etmem gerekti ve onun bir ay kadar alışmasını bekledim diğerlerinin yanına koymak için. Üçü bir arada yaşamaya başlayınca sorunlar çıktı ikisi de dişinin peşine düştüler haliyle arada kavga da etmeye başladılar ben de diğer erkek tavşanım dışlanmasın yalnız kalmasın diye bir dişi tavşan daha edindim.-biliyorum iki dişiyi de almamam gerekiyordu ve erkeklerin de kısırlaştırılması gerekiyordu...- neyse sonra dördü bi arada mutlu mesut yaşamaya başladılar derken hollanda tavşanım hamile kaldı evde ona bir oda ayarladık pamuklarla ve kendi tüyleriyle yuva yaptı ve doğumunu da burda yaptı. Yazın 4 tane yavru tavşanımız oldu bunlar bir ay kadar o odada büyüdüler annelerinin yanında. 2si dişi 2si de erkekti yavruların. Daha sonra onları da diğer tavşanlarla aynı yere koydum. Hiçbir sorun olmadı inanılır gibi değil ama ne babası yavrulara saldırdı ne de diğer erkek tavşan. 8 tavşan mutlu mesut yaşadılar aylarca birlikte yemek yediler birlikte uzanıp yattılar çok tatlılardı. Ama ne olduysa son bir aydır işler karmakarışık bir hal aldı. Hollanda tavşanım kendisinden sonra gelen diğer dişi tavşana saldırmaya başladı öyle ki bir gün baktığımda tavşanımın arka tüylerini yolmuş kanatmış olduğunu görünce onları hemen ayırdım. Yaralı dişi tavşanım iyileşince tekrar yanlarına koydum ama hollanda tavşanından ayrıydılar bu sefer de o yaralı dişi tavşan da dişi olan iki yavru tavşana saldırmaya başladı. Erkek tavşanlar zaten ergenlik döneminde oldukları için sürekli çiftleşmek istiyorlar ve dişileri rahatsız ediyorlar onları da birbirinden ayırdım erkekler bir arada olunca da büyük erkek tavşan diğer iki yavru erkek tavşanı ısırmaya başladı büyük tavşanla yavruları ayırdım bu sefer de yavru olan iki erkek tavşanlardan biri diğerini ısırmaya başladı... biliyorum çok karışık gözüküyor ancak durum bu ve normalde tavşanların çığlık attığını kolay kolay kimse duyamaz ama ben ne yazık ki şu son birkaç haftadır çok sık duyuyorum ve çok kötü hissediyorum... şimdi sorum şu olacak bu ergenliğe giren erkek tavşanların saldırganlığı ne zaman ve nasıl son bulur? Eğer bu şekilde devam ederlerse onlardan ayrılmak zorunda kalacağım çünkü onların birbirine zarar verdiğini görmeye dayanamıyorum artık ve onlara da eziyet ediyor gibi hissediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, ne demek.. İbretlik hikaye :) Anne tavşan yavrularını korumaya çalışmış, genelde ısırma , yaralama işini erkekler yapar ama dişiler de yavrularını korumaya çalışıyor sonuçta, anne kedi ve köpekler gibi.. Öncelikle yanlarına dişi koymanız baştan hata olmuş veya alıp erkekleri kısırlaştıracaktınız. Neyse bu evreyi geçmişiz zaten. Tavşanlarınızdan ayrılmanıza gerek yok. Erkek tavşanları veterinerlik fakültesinde kısırlaştırın böylece dişi tavşanlar eziyetten kurtulsun eğer böyle giderse 1 yılda 400 tavşanınız olur işte ben de bu yüzden kısırlaştırmanın önemini anlatıyorum ama hala üretmek için 1 erkek 1 dişi tavşan arayanlar oluyor, siz zorunlu almışsınız ama işler çığrından çıkmış. 4 tane erkek tavşanınız var şu an ve dördünü de kısırlaştırın, büyük erkekleri ilk önce kısırlaştırtın ve dişilerden kısırlaştırılana kadar hep uzak tutun. Anne taşana da biraz fazla sevgi gösterin. İstanbul'daysanız hemen arayıp erkek tavşan için kısırlaştırma ameliyatı randevusu alın çok iyi bir ekipleri var ben de dişi tavşanımı orada kısırlaştırtmıştım. Hem de ileride vücut içinde tümör oluşumu olmaz ve dişiler rahat nefes alır. Çok basit bir ameliyat, erkeklerinki daha da basit ve çok kısa. Evet çığlıkları küçük çocuk çığlığına benzer ve insanı üzer ama bu duruma onları siz getirmişsiniz ve siz çözeceksiniz. Başkalarına veriseniz de sizin gibi bakamayabilirler ve ölebilirler. Erkek tavşanlar 1 yaşına kadar ergenlik içindedirler özellikle 3-4 aylıkken çok aktiftirler ama bir dişi hamile kalıp doğum yaptıktan sonra onunla tekrar çiftleşirler yani durduramazsınız o yüzden dişilerden ayrı kalıp kısırlaştırılmalılar. Ben geçen bulduğum bir Golden'i sahiplendirdim, 100'e yakın kişi aradı, yarısı yalancı, yarısı hayvan tüccarıydı, zar zor iyi bir yuva bulduk. Tavşanlarınız da kötü ellere düşebilir, bir bodrum katında ömürlerinin sonuna kadar doğum makinesi veya damızlık bir tavşan olarak gün yüzü görmeden 2 karışlık bir kafeste yaşayabilirler. Bu yüzden son çare olarak o duruma gelirseniz çok dikkatli olmalısınız ve sözleşme ile vermelisiniz. Blogda sözleşme var. Ama önce diğer dediğimi yapın derim.

      Sil
    2. İzninizle de hikayenizi ana sayfada paylaşmak istiyorum çünkü "Erkeği kısırlaştırmayacam ne olacak" diyenlerin okumasını istiyorum çünkü bu hayvancıklar oyuncak değil ve hayatları sonradan kararıyor. Belki okuyup ders çıkarırlar.

      Sil
  5. Paylaşın tabi ki blog sizin :) peki erkekler kısırlaştırıldıktan sonra saldırganlıkları geçer mi benim sıkıntım çiftleşmeleri değil şu anda çünkü dişileri ve erkekleri ayrı yerlerde tutabiliyorum bunda sorun yok sadece kızlar kendi içinde erkekler kendi içinde kavga ediyorlar ve inanamazsınız gerçekten çok vahşice parçalıyorlar birbirlerini. Ben onların uysallaşması için ne yapabilirim onu merak ediyorum çünkü gruplara ayırdığım zaman bile grup içinde kavgalar çıkıyor sürekli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Tabi ki geçer bu askerlerin yemeğine şap atılmasına benzer :) Erkekler sakinleşince zaten huzurlu bir ortam olur ve yavrular büyüdüğünden anne de diğerini kıskanmaz ve yavru korumaktan vazgeçer. Tahmin ediyorum, hint horozu gibi oluyorlar :) Klasik müzik hatta jazz dinletin :) Şaka değil Tawşi jazz çok severdi çalma listesi bile vardı dinlediği an uyumaya başlardı yanımda. Ballıbaba otu var uyku getirip sakinleştirir onun kurusu olabilir ama tavşanlar için zehirli bitkiler arasında mı bilmiyorum tam. Toxic plants sayfama bakmam lazım. Grupların yerlerini değiştirin, A'ları B'lerin odasına, B'leri A'ların odasına koyun ama bunu yaparken tavşanları odaya aynı anda salın böylece bölge belirleme kavgası olmaz. Sonradan gelen tavşanlar hep bu bölge ve dişi kavgası yüzünden dövülür çünkü.

      Sil
    2. Bir ay kadar önce hepsi iç içe mutluca yaşadıkları için bölge kavgası olarak düşünmüyorum aslında her iki tarafta da birbirlerinin kokusu var zaten bizimkiler biraz ergenliğe girdiği için sorun çıktı tahminimce :) klasik müzik fikri hoşuma gitti bunu denemeliyim :) ancak eğer dediğiniz gibi herhangi bir sakinleştirici ot vs varsa lütfen bilgilendirin buna çok ihtiyacımız var zira. Çok teşekkür ederim cevabınızı bekliyorum :)

      Sil
    3. Evet buldum; Melisa, Oğul Otu, Karabaş Otu, Ballıbaba.. Bunları bir veterinere sormak lazım özellikle oğul otu ve karabaşı dedem karıştırıp içiyordu inanılmaz uyku yapıyor ve zayıflatıyordu :) Ballıbaba da feci uyku yapar. Ama sakın papatya, yasemin, okaliptüs, kuzukulağı vermeyin onlar tavşanlar için zehirli. Yukarıdakileri de zehirli mi diye bir veterinere danışıp miktarı sorup öyle verin. Tavşanlar çok narin hayvanlardır, istifra da edemezler. Liste burada;
      http://tawsim.blogspot.com.tr/2013/11/tavsanlar-icin-zehirli-olan-bitkiler.html

      Sil
    4. Müzik işe yarar eminim, bir de lamba olarak odalarında beyaz florasan varsa değiştirip sarı ya da gün ışığı yapın bu onları çok daha çabuk ergenliğe sokar çünkü. Müzik olarak şunlar kedilerimde ve bende şu an işe yarıyor, ilki muhteşem Las Vegas manzarası eşliğinde late night moods, ikincisi vokalli vokalsiz karışık lounge ;

      https://www.youtube.com/watch?v=XJ9Vylyk5Uw

      https://www.youtube.com/watch?v=Omu6aSA_VtA

      Sil
    5. Teşekkür ederim bilgiler için :) biraz fazla zahmet verdim kusura bakmayın lütfen ancak küçük bir şehirde yaşıyorum buradaki veterinerler daha çok büyükbaş hayvanlar hakkında bilgili tavşan için pek de bir şey bilmiyorlar o otların da miktarı hakkında bir şey bilmediklerine eminim.. aslında kısırlaştırma yaptıramamamızdaki bir sebep de buydu buradaki veterinerlere güvenemiyorum ve zarar verirler diye korkuyorum

      Sil
    6. Ne demek.. Tabi anlıyorum bizim yazlığımızdaki veterinerler de öyle ya kedi köpek ya da inek :) Herkes yolunu bulmuş.. Evet İstanbul'da narkoz ayarlayamadıkları için kaç tavşan öldüren veteriner biliyorum, tavşanlara çok çok az narkoz verilmelidir. Ben de bu yüzden fakültede yaptırdım ve çok değerli profesörlerle tanıştım, ameliyata 9-10 kişi birden girdi. Size tavsiyem veterinerlik fakültesi olan bir komşu ile gidip yaptırın, önceden arayın tabi ve randevu alın, daha önceden yapılmış mı diye mutlaka sorun, ona göre gidin.

      Sil
  6. Merhabalar yine ben :) son konuştuğumuz zamandan beri her gün melisa otu kaynattım ve içtiler hepsi de sevdi ancak hırçınlıklarında bir değişme olmadı ne yazık ki. Bu sefer de ballı baba otunu almayı düşünüyorum inşallah faydası olur. Okuyanlar olursa diye deneyimimi paylaşmak istedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ballıbaba suyu koca emekli albay dedemi 5 dakika içinde uyuturdu, bu sefer umutluyum :)) Ama veterinere danışarak içirseniz yedirseniz iyi olur derim. Bir de onlara demir tavşan topu alın, ağızlarına alıp sağa sola fırlatıyorlar 5 TL gibi birşey, inanılmaz stres atıyorlar böylece ama o sırada lütfen etrafta pencere, biblo, bilgisayar ve kafanız olmasın, sonra mesela size kızdılar diyelim bu sefer tam kafanıza nişan alıyorlar :D

      Sil
  7. İnşallah ballıbaba daha etkili olur :) o topu da en kısa sürede alacağım teşekkür ederim :) ballıbabayı da iki üç hafta kullandıktan sonra yine yazarım etkisi olup olmadığını

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://tawsim.blogspot.com.tr/2012/09/tavsanlar-icin-demir-top.html

      Sil
  8. Merhabalar yeniden ne yazık ki ballıbaba otu da fayda etmedi. Yan yana geldikleri anda birbirlerine saldırıyorlar erkek tavşanlarım ve sanıyorum ki kısırlaştırmadan sonra da dişi için kavga etmeye devam edecekler. Maalesef ayrılmak zorundayım artık çünkü durduramıyorum onları... Bir tanıdığımızın çiftliği varmış tavşanları oraya verme fikri sundular bana ancak benim bu konuda bir bilgim yok. Acaba çiftliklerde tavşanları eti ya da kürkü için mi besliyorlar eğer öyleyse kesinlikle veremem tavşanlarımı zaten kocamanlar bakmak istemeyip kesebilirler mi acaba bir bilginiz var mı bu konuda?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba kusura bakmayın bazı sebeplerden dolayı ilk defa böyle uzun süre yazamadım, yurtdışına gitmek zorunda kaldım acilen :) Tek merak eden sanırım siz olmuşsunuz :) Tavşanları çiftliğe vermeyin çünkü çiftlikte köpek öldürür, dışarıda kaldığından soğuk veya sıcaktan ölür, asla bir daha veteriner yüzü göremez, hatta yiyebilirler ve size kaçtı derler. Ayrıca böyle bir adam ben onları terasıma topluyorum tavşan bahçesi yaptım diye milleti kandırıp tavşanlarını aldı ve sonra hepsini ormana saldı, zavallı hayvanlar da ormanda köpeklere domuzlara yem oldu. Size tavsiyem hepsini kısırlaştırın en iyi çözüm bu ;)

      Sil
  9. Uzun zamandır yazmıyosunuz sağlığınızdan şüphe etmeye başladım :) olur da gelirseniz diye bir şeyi düzeltmek istedim o tanıdığımızın çiftliği ticaret amaçlı tavşan çiftliği değilmiş bir teyzenin kırsal alanda kazlarla tavuklarla yaşadığı bir çiftlikmiş. Tavşanlarımı oraya vermeyi düşünüyorum ancak tabi ki kısırlaştırmadan verirsem iki gün içinde tüm erkekler birbirine girer bu yüzden tek tek kısırlaştırmaya götürmeyi düşünüyorum. Veterinerinerlik fakültesine gidip hocayla konuştum ve benden imza alıcaklarını tavşanların anestezide ölme riskinin daha fazla olduğunu söyleyerek açıkçası beni çok korkuttu. Yine de en büyük ve bünyesi sağlam oğlumla başlamayı düşünüyorum bu işleme. Ancak çiftlik konusunda ne düşünüyorsunuz gerçekten bilmek istiyorum diğer tavuk ya da kazlarla sorun yaşarlar mı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döndüm tabi :) Merak etmeyin o imza geneldir ve İstanbul Üniversitesi'nde biliyorsunuz ben de yaptırdım dişi tavşanıma bile birşey olmadı ki dişilerin ameliyatı daha zordur. Asla korkmayın. Tavuklarla sorun yaşamaz ama yukarıda dediklerimi unutmayın sonuçta o kazlar tavuklar da kesiliyor, süs değil..

      Sil
  10. Geldiğinize sevindim gerçekten :) şimdilik vermiyoruz bir yere önce kısırlaştırmaya başladık en büyük erkek tavşanımı kısırlaştırdık geçen hafta. İlk günler çok durgundu korktum ama şimdi eskisi gibi hareketli çok şükür :) ancak şöyle de bir durum var ki oğlum hala diğer erkek tavşanları kovalıyor zaten o diğer tavşanlar da bu büyük erkekten korktuları için görür görmez kaçmaya başlıyorlar öyle olunca da bu büyük tavşan kovalamayacaksa bile kovalamaya başlıyor.. Bu hafta içi de kalan üç oğlumu kısırlaştıracağız inşallah ama bu halleri düzelmezse ne yaparım bilemiyorum artık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Çok sevindim, diğerleri ameliyat sonrası hareketsiz ve iştahsız olursa suyuna veteriner tavsiyesi kadar vitamin koyun veya vitamin iğnesi yaptırın anında iştahları açılır. Merak etmeyin yakında bu durum geçecektir :)

      Sil
  11. Inşallah dediğiniz gibi olur onların eskisi gibi yan yana yattıkları günleri özlüyorum :)

    YanıtlaSil
  12. Uzun bir aradan sonra yeniden geldim :) bu sefer tavşanlarımın kavgasıyla ilgili sormayacağım çünkü kavgaları hala sürüyor eskisi gibi. Birbirlerini görmedikleri halde ufacık bir görme ihtimalinde hemen kavga ediyorlar... Sorum şu ki ilk kısırlaştırdığım oğlumun tüyleri dökülüyor. Daha önce de başka bir tavşanımın tüy dökülmesiyle karşılaşıp veterinere götürmüştük ve parazit kaptığını öğrenmiştik ama bu seferki parazit değil çünkü parazit kapan tavşan diğerlerine de bulaştırıp kısa sürede tüylerini dökmeye başlıyordu. Bu tavşanın ise sadece kendi tüyleri dökülüyor acaba mevsimsel olarak tüylerini yeniliyor olduğu için mi yoksa kısırlaşmanın bir etkisiyle mi dökülüyor bunu merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) Anlaşılan GS-FB taraftarlarına dönmüşler :) Kısırlaştırma tüy dökmesi yapmaz, tavşanınız egzama olmuş olabilir, dökülme lokal ise egzama ihtimali kuvvetlidir, acilen veterinere götürün derim.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.