"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

9 Ocak 2016 Cumartesi

ÜLKER'DEN BANA GELEN PALM YAĞI SAVUNMASI



        Şikayet Var'a Ülker'in şeker, çikolata ve bisküvilerinde palm yağı kullandığını yazıp şikayet etmiştim, işte yazım;


    Ülker firması neredeyse tüm ürünlerinde palm (Palmiye) yağı kullanmaktadır. Bu yağ ürünlerin raf ömrünü uzatmaktadır ama palm yağı Endonezya, Malezya, Hindistan, Çin gibi ülkelerden ithal edilmektedir. Palm yağı elde edilmek için buralarda önce tüm orman kesilir sonra buralarda yaşayan orangutanlar canlı canlı yakılır, filler ve kaplanlar zehirle katledilir. Yabancı tüm firmalar bu katliama dur demez ve bu yağı göz göre göre kullanır. Ülker bu katliama ortak olmamalıdır. Biz Müslüman ağırlıklı bir ülkeyiz ve şeker, çikolata, bisküvi uğruna ormanların kesilmesine, hayvanların katledilmesine sessiz kalmamalıyız. Ülker de Eti gibi hurma yağı kullanabilir, ülkemizde katliamsız palmiye üretebilir.


Ülker'den bana gelen cevap;


Ülker'e gösterdiğiniz ilgiden dolayı çok teşekkür ederiz.

Palm yağı bitkisel bir yağdır. Gıdalarda kullanımının uzun bir geçmişi vardır. 

Gıdalarda kullanılmasının amacı kendine has karakteristiği, bugün sağlığa zararlı olduğu ispatlanmış hidrojenasyon işlemine gerek duymaması ve ürünlerin raf ömürlerini uzatmasına dayanmaktadır. Palm yağı, doymuş ve doymamış yağlar açısından dengeli bir yapıya sahiptir. Ayrıca E vitamini içeriği yüksek ve kararlı bir yağdır. Kolesterol seviyeleri çok düşüktür (kolesterolsüz kabul edilebilir seviyededir). Palm yağı trans-free (trans özellik içermez)’dir. 

Palm yağının ülkemizde, Avrupa Birliği’nde ve ABD’de kullanımı yasaldır. Dünya genelinde 130’dan fazla ülkede gıdalarda kullanılmaktadır. 

Ülkemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üstenilen gıda sektörünü kontrol altına alma görevi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Bu kuruluşun görevleri arasında akademik literatürü takip etmek, araştırmalar yapmak, yaptırmak, benzeri otoritelerin uyguladığı kuralları, yasak ve izinleri değerlendirmek ve uygulamak gelmektedir. Bu görevler kapsamında Palm yağı üzerinde ispatlanmış herhangi bir sağlığa zarar tespit edilmiş olunsaydı öncelikle kullanım önlemleri, arkasından yasaklar uygulanırdı.

Dünya genelinde yüksek kullanım miktarı bu ticari ürün hakkında yoğun bir söylenti ağı oluşmasını sağlamıştır. 
Bu tür yüksek hacimli ticari ürünler üzerinde spekülatif söylentiler her zaman ortaya çıkmaktadır. Ancak akademik temelli bir araştırmaya dayandırılamamaktadır.

Sağlık ve mutluluk dileklerimizle,

Ülker Müşteri İletişim Merkezi
http://www.ulker.com.tr/iletisim.aspx



Tawşi der ki; Birşeyin yasal olması onun kötü olmadığı anlamına gelmez. Hollanda'da uyuşturucu serbest, ülkemizde sigara, alkol serbest ama bunlar yararlı mı? İsteyen istediğini kullanır ama siz bir ürün yaparken çevreye ve canlılara zarar veriyorsanız bu suçtur. Lütfen palm yağı kullanan markaları kullanmayın ve ifşa edin!

https://www.sikayetvar.com/ulker-icim-urunlerinde-palm-yagi-kullaniyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.