"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

23 Ocak 2016 Cumartesi

DONARAK ÖLMESİNLER!

Demin hoş bir mail geldi;



   Havanın 10 derecenin altına düşmesiyle, sokaktaki hayvanlar için yılın en zor dönemi başladı. Vücut ısılarını korumak ve yemek bulmak için her zamankinden fazla enerji harcaması gereken hayvanlar, aynı zamanda kendilerine kötü davranan insanlarla da mücadele etmek zorundadır. Özellikle de kar yağışlarının etkisini arttırması ile birlikte zor dönemlere girilmeye başlandı. Peki onlar için neler yapabiliriz?
 
1) Sokağınıza Su Kabı Yerleştirin
Kedi, köpek ve kuşların güzel havalarda su kaynağı olarak kullandığı küçük birikintiler kış aylarında donduğundan su bulmaları zorlaşır. Büyük bir pet şişeyi yarıya keserek iş görecek bir su kabı yapmış olursunuz. Kaba sıcak su koyarak daha uzun süre içilebilir halde kalmasını sağlayabilirsiniz. Sokağınızdaki birkaç hayvanseverle iş birliği yaparak su kabının sürekli temiz ve dolu kalmasını sağlayabilirsiniz.
 
2) Sokak Canlarını Doyurun
Yine plastik büyükçe bir şişeyi ikiye keserek işlevsel yemek kapları yapabilirsiniz. Evdeki artan yemekleri çöpe atmaktansa ayrı bir poşette biriktirin ve sokağın çöp tenekesinden uzak ve arabaların park etmediği bir bölgesine yerleştirin. Mama alamıyorsanız, bir parça kemikle beraber pişireceğiniz makarna ya da kırılan yumurtalardan yapacağınız omlet, sokak hayvanlarına sandığınızdan daha fazla yarar sağlar. Hayvanlara bozuk yemek vermemeye dikkat edin. Soğuk havalarda direnci azalan hayvanlar için bir ishal vakası bile ölümcül olabilir.
 
3) Yuva Verin
Yaşamının sonuna kadar sizinle kalma garantisi veremiyorsanız, sokaktaki hayvanları eve almayın. Zemin katta oturuyorsanız balkonda, varsa bahçenizde sokağınızdaki hayvanlara ev ve kulübe desteği verebilirsiniz. Barınakları balkon, bahçe ya da sokakta arabaların park etmediği bir bölümüne yerleştirin. Barınak içine havlu, battaniye gibi şeyler koymayın. Hayvanlar ısınsın diye iyi niyetle yerleştirdiğiniz kumaşlar kısa süre içerisinde ıslanarak barınağı yaşanabilir bir yer olmaktan alıkoyar. Ayrıca sahiplenmek istiyorsanız da lütfen hayvan satın almayın. Barınaklar ve sokak hayvanlarının gönüllü olarak tedavisini yapıp yuvalandıran veteriner klinikleri bakacağınız ilk adres olabilir. Sosyal medyada sahiplendirme yardımı yapan gruplara ve sayfalara üye olabilirsiniz.

4) Onları İyileştirin
Yaralı hayvanları veterinere götürün, belediyenin veterinerlik bölümünü arayarak iyileştirildiklerinden emin olun. Bunları yapacak imkânınız yoksa ve hayvan size çekinmeden yaklaşıyorsa eczaneden temin edeceğiniz acıtmayan tentürdiyotlar (betodin, baticon gibi) ile pansuman yapabilir, antibiyotikli göz damlasıyla gözlerindeki iltihapları silebilirsiniz.


www.ucuzmama.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.