"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

10 Ocak 2016 Pazar

EZANDA İBADET EDEN KÖPEKLER



Şu an sabah ezanı okunuyor ve küçük büyük tüm sokak köpekleri uluyarak ibadet ediyor. Çoğumuz namaz bile kılmaya üşenirken (ben dahil) her gün ibadetlerini yapan bu hayvanlara eziyet edenleri anlamak mümkün değil..

Birçok yerde ise şöyle demektedir;

"Her sabah ezanı okunmasında birden köpekler garip hallere giriyorlar..Sanki etrafındaki birşeylere tepki verirmişçesine  uluyorlar.. Bu durum, köpeklerin çan sesi ve siren sesi duyduğunda da devam edebiliyor.

Bu sebeple ilk aklımıza gelen şey köpeklerin ses sisteminden rahatsız olduğudur. Fakat ezan sesine sadece köpekler değil eşekler de anırarak tepki verebiliyorlar.
İslami kaynaklara göre ise bunun sebebi şudur :  Kafir cinler ve şeytanlar ezan sesini duymamak için çok uzak yerlere kaçarlarmış.Hayvanların da gözlerinde perde olmadıgından , o şeytanilerin böyle ani kaçışlarını gördüklerinden dolayı tepki verirlermiş..
 
Bu rivayeti destekleyen Hadis-i Şerif de mevcuttur :
 
 Peygamberimiz Hz Muhammet (sav) şöyle buyurdu: “Şeytan ezanı işittiği vakit Revha denilen yere kadar gider. koşar adımlarla kaçıp oradan uzaklaşmaya çalışır”
 
(bk. Müslim, Salat, 15, 16, 17, 18).
 
Şeytanın, en faziletli ibadet olan Kur’an okumadan ve namazdan kaçmayıp ezan sesinden kaçması (bk. Müslim, a.y.), kıyamet gününde onu işittiğine şahadet etmemek içindir. Çünkü bir hadis rivayetine göre, müezzinin sesini işiten insanlar, cinler ve her şey kıyamet gününde onu işittiğine şahadet edecektir. Şeytan da her şeye dahildir. Yahut cinlerden sayılır.
 
Bazı insanlar ise “Şeytanın kaçması ezanın azametindendir. Çünkü ezan dinin bütün kurallarını içine alır ve İslam’ın şeairini / işaretlerini ve sembollerini ilandır. Bunların can düşmanı olan şeytan, onları işitmeye tahammül edemez; demişlerdir."


       Ben genel olarak katılmıyorum çünkü rahmetli anneannem bir yaz sabahı bahçemize sabah ezanı okunurken çıkmış ve çiçeklerin, kedilerin, köpekleri hep bir ağızdan zikredişini duymuştur. Sonuçta hayvanlar da bizler gibi Allah'ın kullarıdır ve onlar da ibadet eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.