"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

10 Ocak 2016 Pazar

ÇOCUKLARDA AMPUTELİK VE HAYVANLA TOPLUMA GERİ KAZANDIRMA


Ampütasyon, vücudun çıkıntı biçimindeki herhangi bir organının, özellikle de kol ve bacakların tamamen ya da kısmen cerrahi yöntemlerle kesilip alınması. Kol ya da bacakların biri ya da her ikisi doğuştan eksik olan kişiler için de doğuştan gelme (konjenital) ampütasyon terimi kullanılır. 
      Bu özellikle çocuklar için zordur çünkü yaşıtları koşar oynarken onlar kendilerince eksik kalır, ortama uyum sağlayamayabilirler, dışlanabilirler, kendilerini eksik hissedebilirler, başarılı olamayabilirler, başkalarına ihtiyaçları olabilir. En kötüsü de özgüven eksikliğidir. Özgüvenleri eksik yetişirlerse her zaman ezilirler, başarılı olamazlar, tek başlarına kaldıklarında kendilerine yetemezler. Bu yüzden ebeveynlerine çok büyük ve sevap bir iş düşüyor. Örneğin çocuğunuzun bir eli mi eksik, o zaman siz de ön kolu eksik, yuva arayan zavallı bir kedi veya köpeğe yuvanızda yer açın. Hm hayvancağızın yuvası olur, hem sokakta ölmekten kurtulur, hem de çocuğunuz özgüvenli bir şekilde ve kendiyle daha barışık büyür, hatta birlikte büyürler, birbirlerine destek olurlar. Yurtdışında böyle dolu örnek vardır ve artık bu durumlarda aileler çocuklarına arkadaş olarak hemen böyle bir hayvan edinirler, sonuç olarak ise çocuk çok daha mutlu büyür. Petarkadaş sitesinden böyle birçok hayvan bulabilirsiniz. Ayrıca unutmayın ampütelik sırf doğuştan olmaz, kangren olumunda, bir kaza geçirdiğimizde her an bizim de başımıza gelebilir. Basit yöntemlerle hem insanlara hem de hayvanlara çıkarılabilir kol ve bacaklar takılabilir, artık günümüzde kuştan file her büyüklükte hayvana bu ekler takılabilmektedir. İşte örnek mutlu fotoğraflar;


































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.