"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

10 Ocak 2016 Pazar

HATAY'DA İSKELEYE VURAN ÖLÜ BALİNA YAVRUSU :(

Hatay'da iskeleye vuran ölü balina yavrusu incelemeye alındı





Hatay'ın İskenderun ilçesinde dün limana vuran ölü balina yavrusunun, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTÜ) tarafından incelemeye alındığı bildirildi.

İSTÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, yaptığı yazılı açıklamada, üniversitenin su ürünleri fakültesinde incelemeye alınan balinanın, Doğu Akdeniz'de nadir görülen uzun balina (Balaenopteraphysalus) türü olduğunu belirtti.
Balinanın boyunun 12,2 metre ölçüldüğünü aktaran Dereli, şunları kaydetti:
"Koruma altında olan bu türün karaya vurmuş olması oldukça üzücü ancak bilimsel olarak değerlendirilmesi gereken bir tür. Bu amaçla balinanın ileride kurulması düşünülen İskenderun Teknik Üniversitesinin bünyesinde oluşturulacak müzede sergilenebilmesi için karaya çıkarılması ve uygun yöntemlerle iskeletinin muhafaza edilmesini düşünüyoruz."

İSTÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan ise balinanın, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince 1966 yılında "nesli tükenmek üzere olan ve korunması gereken türler" kapsamı altına alındığını kaydetti.
Bulunan ölü balinanın mavi balinadan (Balaenoptera musculus) sonra dünyadaki 2. büyük balina türünden olduğuna dikkati çeken Turan, şöyle devam etti:
"Yaklaşık 135-140 yıla kadar yaşadığı tahmin edilen 27 metre boya ulaştığı bilinen bu balinalar, dünya genelinde kutupsal iklimden, tropikal iklime kadar tüm okyanuslarda yaşamlarını sürdürürken nadir de olsa Akdeniz'de de görülebiliyor. İskenderun Körfezi'nde bulduğumuz bu balina muhtemelen 6-7 aylık yavru bir balinadır. Zaten limana gelen kaptanlardan edindiğimiz bilgilere göre bu balina kendisinden çok daha büyük bir balina ile beraber olduğu görünmüş. Ölüm sebebiyle ilgili çok ihtimal söylenebilir ama elimizde net bir bilgi yok."

Turan, 2006 yılında Uluslararası Balinaavı Komisyonunun (IWC) uzun balina türünün avlanmasına ilişkin bir erteleme kararı yayınladığını da anımsattı.
http://www.hurriyet.com.tr/hatayda-iskeleye-vuran-olu-balina-yavrusu-incelemeye-alindi-40038240?_sgm_campaign=scn_a0046116293a0000&_sgm_source=40038240&_sgm_action=Click-Dynamic
Tawşi der ki:  Balıkçıların kötü avlanma metodlarından, kaçak avcılardan, tankerkerden, deniz kirliliğinden, sualtı bombalarından.. etkilenmiş olabilir, çok üzücü..

Dip not: Arkada zavallı yavru bir hayvanın cesedi var, son fotoğraftakiler sanki insanlığı büyük bir tehlikeden kurtarmış gibi James Bond pozu vermişler, selfie de çekmişlerdir kesin, Anadolu Leoparı'nın cesediyle selfie çeken anlamsız veteriner geldi aklıma, yazık!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.