"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

1 Ocak 2016 Cuma

2016'NIN İLK DOSTU


      Sokak hayvanları karınlarını çok iyi doyuramaz ve yeterli enerjiyi vücutlarına depolayamazlar, sonra da uykuya daldıklarında bir daha uyanamazlar, donarak ölürler. Lütfen bu kış onları unutmayın, geçici olarak en azından birine yuvanızı açın, sokaktakiler için çöp kenarlarına yemek artıkları ve mamalar koyun, onlar için ıslanmayacak klübeler yapın, fotoğraflarını çekip Petarkadaş'ta paylaşıp yuva bulmalarına yardımcı olun.

12 yorum:

  1. Merhaba tavşanım Ponpon 2,5 aylık.Onun hakkında size 2 şey soracağım
    1.Tavşanımın gözlerine kameranın flaşı zararlı mı ?
    2.Kuru ot ve yemi dışında bir şey vermiyorum.İkisindende 1er avuç günde 1 kere vermem gerekiyormuş.Akşam 9 gibi yemini bitiriyor.Tekrar versem sıkıntı olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, flaşa, fara, fenere karşı duyarlıdırlar, uzun süre kullanmadıkça sorun olmaz. Uzun kuru otu ve uzun samanı (at ve ineklerin yediklerinden) ve taze suyu önünde sınırsız olmalıdır, bittikçe yenileyin. Sindirim ve dişleri için gereklidir. Yeminden günde bir sabah bir akşam yani 2 kere vermelisiniz. Her öğünde bir çay bardağının 3'te 2'si kadar verin. Ayrıca manav veya pazardan ücretsiz bulabileceğiniz temiz, çivisiz, boyasız bir sebze veya meyve kasası da 24 saat önünde durmalıdır kemirmesi için, bu çok önemlidir. Kasanın ucuna da 3-5 TL'ye (sahibinden.com) bulabileceğiniz mineral tuzu denen yuvarlak ortası delik tuzdan alıp takın, mineral ihtiyacını giderir. 3 ayda bir veterinere götürüp tırnaklarını kestirin, ön ve arka dişlerini, ağız tümörü için ağız kenarlarındaki etleri, egzama, mantar var mı diye de pati altlarını, derisini, tüylerini, kulaklarını kontrol ettirin. Her 3 ayda bir iç parazit iğnesi yaptırın. Arada iştahı kesilirse vitamin iğnesi de yapılabilir veya alıp ayda 2-3 kez suyuna 2 damla damlatabilirsiniz, her gün tüylerini kedi tarağıyla tarayın.

      Sil
  2. Ben hollanda lop tavşanımı kucağıma almaktan korkuyorum napmam gerekioo ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten tavşanlar kucağa alınmayı sevmez sakın kucağa almayın. O otururken ya da yanınıza geldiğinde başını, sırtını ve gıgısını sevin, kedi tarağıyla da tarayın her gün.

      Sil
  3. Benimde 1 tavşanım var.Oda hollanda lop tavsani ama onu okşayinca ürküp kaçıyo.kucağıma almaya calisincada kaçıyor bunun için napmaliyiim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlar kucağa alınınca doğada av pozisyonunda olduklarından yakalandıklarını sanıp korkup kaçmaya çalışırlar, eğer ayaktayken kucağınıza almaya çalışırsanız şok geçirip kendilerini yere atıp kaçmak bile isterler ve bu sırada yüksekten atlarken bellerini, bacaklarını kırabilirler, kucağa almayın lütfen ve üstteki soruya yazdıklarımı okuyun Yağmur Hanım.

      Sil
  4. Tavsanima pelus oyuncak zararli mi ? Cokk seviyor.Ona nasıl oyuncaklar yapablrim??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kemirmedikçe sorun yok ama bahçeden, parktan kozalak toplayın, renksiz boyasız küçük tahtalar verin, en güzeli de pazar veya manavdan ücretsiz alacağınız ahşap, çivisiz, boyasız bir sebze-meyve kasasıdır, bununla hem oynar, hem gıgısını kaşır hem de kemirir ve böylece dişleri sağlıklı kalır. Bir de pet shoplarda, internette tavşanlar için demir top satılıyor ben İstinye Carrefour'dan 5 TL'ye almıştım 3 yıl önce, demir topu fırlatıp duruyorlar ama başınıza, bilgisayara, camlara dikkat edin, jütten toplar da alabilirsiniz, yeter ki doğal oyuncaklar olsun.

      Sil
  5. Evimiz zemin kat olduğu için yazın aşırı derecede sivrisinek ve karasinek oluyor.Tavşanım bundan etkilenir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet zararlıdır ama sineklere ilaç sıkarsanız tavşanınız zehirlenip ölür. Sinekleri şaplakla öldürün ama camlara mutlaka sinek teli taktırın, sinekler tavşanlarda önemli hastalıklara sebep olur.

      Sil
    2. Ama aşırı derecede sinek oluyor.Yetişmem mümkün değil.

      Sil
    3. Cama sinek teli taktırırsanız, kapıyı da açık tutmazsanız girmezler. Sinek teli çok ucuza satılan ve kolay takılan birşeydir mutlaka yaptırın.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.