"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

3 Aralık 2013 Salı

TAVŞANLARDA TENYA ve TÜYDEN KİST OLMA



       Köpek veya kedi kılını yuttuğunuzda ameliyat olmak zorunda kalmazsınız. Kedi ve köpeklerin tüylerinden hasta olma konusunda en çok düşünülen konuda halk arasında ''Tüyden kist olma hastalığı'' diye adlandırılan kistidatik, echinecoc tenyasının neden olduğu bir hastalıktır. Asla kedi ve köpek tüyünden kist olmaz. Kisti yapan köpeğin tüylerine bulaşan bu tenyanın yumurtasının bir şekilde ağız yolu ile alınmasıdır. Bu yumurtalar son derece dayanıklıdır. Ve bu hastalığa yakalanmak için ille de kedi köpek beslemeniz gerekmez. Bu hastalığı bulaştıran tenyaların köpeğinizde yaşamamsı ve sizde hastalık (kist) oluşturacak olan yumurtalarını saçmaması için düzenli olarak Veteriner hekiminize giderek uygun enjeksiyonlarla bu tenyanın kedi ve köpeğinizde olmasını engellemelisiniz. Bu tenya tavşanda olmaz. Tavşanlar bizimle bu tenyanın konakçıları olarak bizimle ve diğer otçul hayvanlarla aynı zincirdedirler. Köpek ve kedilerin yeşillik ve sebzelere bulaşabilen yumurtalarını biz veya tavşan yutarsa o zaman kistler oluşabilir. O yüzden parazit kontrolleri yapılmayan köpeklerin dışkılarını gördüğünüz yerlerden ya ot vb toplamayın yada topladığınız otları yıkayıp kurutup kullanın.








          Ayrıca kedi ve köpekler doğadaki canlı hayvanları (kuş, tavşan, fare..) yediklerinde de tenya oluşumu gözlemlenir. Bu yüzden köpeğiniz tavşan yedirmeyin, avcılar da bir zahmet tavşanları öldürmesin, ya da öldürsünler bsğırsaklarında upuzun tenyalar oluşsun :)






Yazı kaynağı; http://www.yeniasir.com.tr/Sarmasik/Yazarlar/kutlu_dayioglu/2012/09/02/muhabbet-kusunuza-biraz-zaman-taniyin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.