"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

22 Aralık 2013 Pazar

ANGORA TAVŞANI GERÇEĞİ



         Daha önce "Gerçeklerle Yüzleş" bölümünde bu konuya değinmiştim ama sadece 4 kişi bu konuya bakınca bu konuyu tekrar ele almak istedim çünkü özellikle kış ayında vurgulamak istediğim birşey; Şapkalar, atkılar, kazaklar, eldivenler, çoraplar, içlikler.. Daha birçok şey Angora (Ankara) Tavşanı tüyü ile yapılıyor. Bu tüyü elde etmek ise işkencelere uzanıyor. Türkiye'de Ankara başta olmak üzere birçok yerde Angora Tavşanı üretim tesisleri ve çiftlikleri var bunların bazılarında tüy kesimleri traş makinesi benzeri makinelerle yapılsa da bazılarında nasıl bir sistem var belirsizdir. Ülkemizde sıkı denetimler yok çünkü tavşanlar daha doğrusu hayvanlar maalesef hala yeteri kadar itibar görmemektedir. Peki bu Angora Tavşanı tüyü diğer yerlerde nasıl elde ediliyor?
              Tavşan bir tahta üzerine veya vücudu havada kalacak şekilde yatırılıp ön ve arka patilerinden iplerle sıkıca bağlanıyor, bazılarına çivi bile çakılıyor. Bir kişi tavşanın üzerine oturuyor ve hayvanı elleriyle yolmaya başlıyor. Tavşan acıdan çığlık çığlığa bağıtmaya başlıyor, gözlerinden yaşlar akıyor, derisi kanıyor, bu işkence saatlerce sürüyor ve yılda birkaç kez yapılıyor. Bu işkence sırasında bazı tavşanlar acıdan ölüyor çünkü zaten hemen şoka giren çok narin bir hayvan, bu şok tavşana çok ağır geliyor. Bazılarının bu işlem sırasında kolları ve bacakları kırılıyor ama kimsenin umrunda mı.. Tavşan sadece derisiyle kaldıktan sonra küçücük kirli kafesine tekrar kapatılıyor. Burada ne güneş görüyor, ne sağlıklı yaşayabiliyor. 5 sene boyunca bu ızdıraba maruz kalıyor. Bunu yapan baştaki ülke ise yine o adı batasıca Çin.. Bu kirli ticaretin %90'ı Çin'e ait..
               Lütfen duyarlı olalım, özellikle bayanlar şapka alırken içteki etikete baksınlar, Angora yazıyorsa lütfen almasınlar, zaten dışından da belli oluyor. Ne kadar az Angora tüylü ürün kullanırsan o kadar az talep olacaktır. Dünyadaki eylemler hızla artmaktadır. Calvin Klein, Tommy Hilfiger, IZOD, ARROW, Van Heusen gibi markalar Angora çiftliklerindeki bu işkenceyi gördükten sonra Angora tüylü ürün üretmeyi kesmişlerdir. Ayrıca H&M bu zalimliği görüp Angora tüylü kalemlerini üretmeyi durdurmuş, müşterileri tarafından satın alınmış herhangi bir Angora tüylü, kürklü öğe varsa geri getirin deyip iade alımına başlamıştır. Umarım bu duyarlılığı bizim markalarımız da yapar! İlk işim Türk markalarını gezip hangileri Angora kullanıyor rapor edeceğim. Şimdi lütfen yazımın önemini anlamak için aşağıdaki linkten Angora Tavşan tüyü nasıl elde ediliyor lütfen izleyin;



https://secure.peta.org/site/Advocacy?cmd=display&page=UserAction&id=5173

 http://www.peta2.com/blog/angora-bunnies-facts/#ixzz2oDpaRdyk






 İşte o tüylerle yapılan işkence eseri Angora ürünleri;







9 yorum:

  1. Allah böyle insanları nasıl biliyorsa öyle yapsın nerde tüylü hırka yelek kazak görse o insanların üstüne atlayıp saçını başını aynı bu tavşanların tüyünü yoldukları gibi yolasım geliyo içim acıdı o hayvan orda bağırdıkça yaaa :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız ayrıca insan bile diyemem ben, deprem olsun, tsumami olsun hayvanlar dışında tüm işkenceci Çinliler ölsün diye dua ediyorum :( Annem bile o videoyu ağlayarak izledi, kalpten gidiyordu kadıncağız. Ben bu olayları gördükçe artık otobüste, minibüste gerçek kürk giyenleri, Angora tüyü şapka, kazak kullananları görünce özellikle hanımlar tabi bunlar, yanlarına yaklaşıp acı gerçekleri anlatıyorum, sonra da Google görselinden bulup telefonumdan gösteriyorum, çoğu kişi teşekkür etti öğrenince umarım kullanmazlar artık. Çünkü sahte kürk dediğimiz şey bile Çin'deki sokak kedi ve köpeklerinin kürklerinden yapılıyor. Allah Çin'deki tüm hayvanları korusun. O tavşanın çığlıkları gibi de öbür tarafta ona eziyet edeninsanlar bağıracak inşallah. Ben bu tavşana üzüntümden 2 gece panik atak geçirdim.Tabi kaz tüyü dediğimiz şey de bu şekilde yapılıyor. Kaz tüyü yastık, yorgan, mont, uyku tulumundan da uzak durulması gerekmektedir. Duyarlılığınız için teşekkürler.

      Sil
  2. Allah Cinlileri islah etsin. Istenirse yunleri guzelce kirkilabiliyor:
    https://www.youtube.com/watch?v=OR4Z2PJZ21Y

    YanıtlaSil
  3. arkadaşlar ben bu olayı görünce imza kampanyası başlattım lütfen sizde imza verin https://www.change.org/p/hayvanseverler-angora-tav%C5%9Fanlar%C4%B1na-yap%C4%B1lan-vah%C5%9Fet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen imza atıyorum, duyarlılığınız için teşekkürler.

      Sil
  4. Vahşet bu nasıl kıyabiliyorlar o hayvancağızlara onlar da can sanki giyecek hiçbirşey kalmamış mı lüks için hayvancıkların canını yakıyorlar Allah kimseyi para için hayvanlara işkence edebilecek duruma getirmesin O hayvancağızların çığlıklarını duyunca hiç mi içleri sızlamıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin.. Zalim insanoğlu para için her türlü katliamı yapıyor maalesef, her günüm başta kürk katliamı olmak üzere bu gibi şeylere beddua ederek, imza toplayarak, insanları böyle ürünlerden uzak tutmaya çalışarak geçiyor.

      Sil
  5. ya içim acıyor resmen çığlıkları gitmiyor kulaklarımdan canlarının yandığını görünce. hayvan derisinden tüyünden kürkünden ürün yapılmasının tamamen yasaklanması gerekiyor. o masumcuklar nasıl acı çekiyorlar görmüyorlar mı :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef para getiren herşey zalim insanlar için mübah.. Devletimizin de zaten umrunda değil.. Bunu yapanlar ve göz yumanları en azından öbür dünyada acı çekerken görmek tek dileğimdir.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.