"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

20 Nisan 2015 Pazartesi

VAN'IN AKDAMAR ADASI'NDA ÖLÜME TERKEDİLEN 3000 TAVŞAN!


Van Akdamar Adası'ndan Toplanan Tavşanlar Doğaya Salındı



    Akdamar Adası'ndan toplanan tavşanlar doğaya salındı içerisinde tarihi Akdamar Kilisesi'nin de bulunduğu Akdamar Adası'nda, tavşanların çoğalıp tarihi eserler ve eko sisteme zarar vermesi, üzerine adada toplanan 350'ye yakın tavşan, yetkililer ve hayvan severler tarafından doğaya salındı.


   İçerisinde tarihi Akdamar Kilisesi'nin de bulunduğu Akdamar Adası'nda, tavşanların çoğalıp tarihi eserler ve eko sisteme zarar vermesi, üzerine adada toplanan 350'ye yakın tavşan, yetkililer ve hayvan severler tarafından doğaya salındı.
    Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde kurulan bir komisyon, adada sayıları 3 bini bulan tavşanları toplama kararı aldı. Karar gereği adaya giden komisyon üyeleri, 50 tuzak kafesi tavşanların yoğun olduğu bölgelere yerleştirirken, tavşanları avlaması için de 4 puhu kuşunu adaya bıraktı. Yapılan çalışmaların ardından toplanan 350 tavşan Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof.Dr. Mustafa Sarı, YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan tarafından doğaya salındı. Tavşanların yaz boyunca aynı sistemle toplanarak doğaya salınacağını belirten YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Doç.Dr. Lokman Aslan, şöyle dedi:
   "Tavşanlar adada büyük zararlara yol açtı. Şu anda tarihi kilise de tehlikede. Tavşanların ağaç köklerini ve bitkileri yemesi nedeniylede adada yeşil alanlar yok oluyor. Şuana kadar 350 tavşanı kafes yöntemiyle yakaladık. Yakalanan tavşanlar. yiyecek bulabilecekleri ve barınacakları alanlara bırakılıyor."

http://www.haberler.com/van-akdamar-adasi-ndan-toplanan-tavsanlar-dogaya-7200964-haberi/

Tawşi der ki;  Yapılan hareket yani tavşanların toplanıp doğaya salınması kısmen doğrudur, kısmen çünkü o doğada yaban domuzları, köpekler hatta avcılar olacaktır ama tabiki de o ölüm adasında da bırakılamazlar. Fakat bu sorunun köküne inmek gerekiyor; o tavşancıkları o adaya hangi akıl fakiri koydu? Daha önce de İstanbul Haliç, Ayvalık Samanlık, Bodrum Gümüşlük Adaları'ndaki toplu tavşan facialaraına şahit olmuştuk hatta Haliç'tekileri bizzat arkadaşımla ben besliyorduk. Bir adaya bir çift tavşan bırakılması yapılacak en korkunç hatalardan biridir. Hem adada su yoktur, hem zavallılar açlıktan ve toprağa tünel kazamamaktan ölür, hem sokak köpekleri, tinerciler yer, hem de çevreye zarar verirler. Van'a da mutlaka bir belediye başkanı, başka bir siyasi bırakmış olabilir. Ben bunu yapan sorumsuz sırumlunun bulunmasını bizzat istiyorum, hayvan derneklerini ve barolardan da bu kişiyi bulmalarını istiyorum. Ayrıca YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü'nün dediklerne de inanamadım, sadece tavşanların bitkilere verdiği zarar ve kilisenin tehlikede olduğundan bahsetmiş. Sayın Aslan, sizce o adaya bırakılan zavallı tavşanların hayatı daha önemli değil midir? Bunlardan bahsetmek yerine bu 4 tavşanı ilk önce o adaya kim bıraktı bunu araştırsanız daha iyi olmaz mı? Ayrıca sizi de bir adaya hapsetseler oradaki gıda maddelerini yemez miydiniz, tavşanları adada ölüme terkedin, sonra da çevreye zarar veriyorlar diye suç atın.. Kimbilir kaç tanesi susuzluktan, açlıktan öldü.. Umarım doğaya saldıklarınızın başına kötü şeyler gelmez.  Van Belediyesi'ni orada  4 tavşanın üreyerek 3000 adet tavşan olup kötü koşullarda üremesine göz yumduğu için kınıyorum! Cahil belediye başkanı istemiyorum!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.