"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

11 Ekim 2013 Cuma

TAVŞAN TV Tavşanlarda Tırnak Bakımı






       TAVŞAN TV'ye demin yeni bir video daha ekledim. Tavşanınızın tırnaklarının bakımını merak ediyorsanız hemen aşağıdaki adrese tıklayın! Türkçe ve İngilizce olarak sizleri bekliyor. Sürpriz bir de yardımcı modelimiz var  :)

TAVŞAN TV just added a new video. If you're wondering nail care your rabbit. Click the link below now! Waiting for you in both Turkish and English. Model is helpful in a surprise there :)


http://www.youtube.com/watch?v=vYCBgqhUDGQ


           İzlemeye vakti olmayanlar için tavşanlarda tırnak bakımını anlatmak gerekirse; evde beslediğimiz dostlarımızın tırnakları doğadaki gibi fazla aşınmadığından oldukça hızlı uzar. Tavşanların 2 ayda bir veterinere götürülüp tırnaklarının kesilmesi gerekir, bu da oldukça ucuzdur. Eğer veterinere götürmeye vaktiniz yoksa ve bu işlerden biraz anlıyorsanız; tavşanınız çok hareketli değil, usluysa ve fazla ısırmıyorsa tek başınıza şimdi anlatacağımı yapabilirsiniz. Ama tavşanınız çok uslu değil, aşırı hareketli ve biraz da ısırgansa 2 kişi beraber tavşanınızın tırnaklarını kesebilirsiniz. Peki tavşanın tırnakları evde nasıl kesilir? Tavşan düz, rahat bir zemine koyulur (yatak üzeri, masa, yerdeki halı..). Tavşanın önüne bir peçete yayılabilir ama yemeye çalışacaksa koymayın. Bir kişi tavşanı sırtından bastırır, ensesini tutar ve tırnakları kesilecek patiyi kesen kişiye doğru uzatır :) Korkulacak birşey yok, sonuçta aslan tutmuyorsunuz :) Tırnak makası ise pet shop, süpermarket gibi yerlerden alınmış tavşan, kedi veya küçük köpeklerin tırnak kesimine uygun bir hayvanlar için özel üretilmiş tırnak makası olmalıdır. İnsan tırnak makasları, tavşanların ve diğer hayvanların tırnaklarına uygun değildir. Daha sonra tırnak makasıyla tavşanın tırnakları çok dikkatlice kesilir. Asla çok derin kesilmemelidir ve tavşanın tırnak sinirlerinin bulunduğu bölge kesilmemelidir yoksa kanama olur. Sinir bölgesi, tavşanın tırnakları temizse zaten rahatça görülür. Aşağıdaki fotoğrafa bakarsanız; Quick yazan bölgede görüldüğü gibi sinir başlar, o çizgiden aşağı olan yani Cut Line yazan bölge kesilmelidir;














21 yorum:

  1. tavşanım 2 buçuk aylık ilk kez keseceğim ama hala cesaret edemiyorum bir türlü tam olarak çok kesmekten korkuyorum google de araştırma yaparen bu sayfayı gördüm size teşekkür ederim gerçekten oldukça yararlı bir site :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) Korkmakta haklısınız çünkü ilk seferde ben de çok korkmuştum, sonra çok basit geliyor, kendi tırnağınız gibi oluyor :) O sınıra çok dikkat etmek lazım ve asla çok kesmeyin , ayrıca tek başınıza yapmamaya çalışın. Ayrıca tavşanın alanına yatay olarak yere kütük filan koyun ki tırnaklarını aşındırmaya çalışsın :)

      Sil
  2. tavşanımın tırnağında iltihap var sanırım bir kere kırılıp kanamıştı sürekli elini kaldırıyor ve yalıyor ne yapmamız gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınızın tırnağına yakın bölgeye önceden diken battıysa veya yaralandıysa (kırılmış zaten) iltihap olabilir ve bizdeki dolamaya benzeyen ağrıya sebep olabilir. Tırnakları düzenli kesilmiyorsa da (2 ayda bir) tırnak batması sonucu olabilir. Bunlar sadece tahminim. Bir an önce acilen veterinere götürmelisiniz hayvan acı çekiyor demektir.

      Sil
  3. men pamukun tirnaklarini kendi kucuk makasimla kestim..cok usluca uzanmsti hic bir wey olmadi...mutlakmi kedi kopek makasiyla kesmek??kotu bisey olmaz insallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir daha kendi makasınızla kesmezseniz hijyen açısından daha iyi olur. Ya ona yeni bir makas alın ya da kedi köpekler için olanlardan alın.

      Sil
  4. Şeyy merhabalar.Tavşanımın tırnak diplerinde ufak pütürcükler var.Ayrıca kızardı ve şişti de.Endişelendim veterniner veteriner gezdim çoğu ya bakamam diyor yada anlamam..napıcağımı bilmiyorum.bir tanesi bilemiyorm ama belki uyuz başlangıcı olabillir dedi sizinde yazdıklarınızı hep takip ediyorum bilgili birisiniz anlarsınız diye düşündün nolur yardım edin napmalıyım bana bulaşırmı.. şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar ben veteriner değilim ama genelde egzama ve uyuz pati altlarında başlar yani bunlardan biri olabilir. Kulaklarında bir sorun var mı peki? Ben uyuz olduğunu pek sanmıyorum ama işte bilemiyorum da veteriner değilim çünkü. Siz onu kapın hemen veterinerlik fakültesine gidin. Eğer mantar veya uyuzsa hemen tedavi lazım yoksa çabucak yayılıyor. Tavşanınızın yaşadığu mekanı çok temiz tutun, tuvaletini hergün değiştirin, başka tavşan varsa şimdilik ayırın. Size sanırım bulaşmaz. İşte veterinerlere de tavşandan anlamıyorlar deyince bana kızıyorlar, hem de bloğuma laf atıyorlar. Tek hayvan kedi köpek değildir ve herşey para da değildir. Umarım bir an önce iyileşir.

      Sil
    2. Çok sağolun bigileriniz için.Bugün çok güvendiğim bir veterinere gittim aslında tüm hayvanlarım için oraya giderim ama ne yazıkki dün müsait olmadığından başka veterinerler aradım.İyice baktı.Zaten kulaklarında falan hiçbişey yoktu hafif parmakları şiş ve kızarıktı.O da fazla yere basmaktan olmuş.Toprağa basması gerekiyormuş.Balımın hergün 3. saat gezme saatidir.Balkona gölge gelince salıyorm yem su da koyuyorum bol bol dolaşıyo.Şimdi o üç saatin yanına bir saatte toprak saati olucak büyük bir leğen aldım oldukça büyük.İçine temiz toprak koydum.Çok güzel eğlendi,oynadı ve pislendi :) arasırada ayaklarına buz koyucakmışım şişliği için önemli hiçbirşeyi yokmuş çok şükür.İçim rahatladı vallahi.Allah tüm patili dostlarımızı korusun hep iyilik sağlık versin inşallah..

      Sil
    3. Çok sevindim, yayılmacı bir hastalık olmaması çok güzel bir haber :) Ayrıca yeni bir konu da açarım sayenizde diğer tavşan sahipleri de faydalansın. Balkon açık mı dikkat edin açıksa aşağı zıplayabilir ya da kedi, karga gelebilir, ona dikkat edin. Amin, inşallah, çok mutlu oldum :)

      Sil
  5. Tavsanım 2 yasında ve bogazında ve vücudunda yaralar oluşuyor vitamin falan aldım ama içmiyor ne yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acilen veterinere götürün, bağışıklığı çökmüş olabilir, 2 ayda bir iç parazit iğnesi yaptırmalısınız ayrıca tüy dökülmesi filan varsa egzama, mantar gibi birşey de olabilir Allah korusun..

      Sil
  6. Merhaba benim topiğim 2 buçuk aylık şu an etrafımda çok korkuyorum tırnakları çok uzun evde normal tırnak makasım var bir an önce kesmem lazım bir şekilde.üstüme çıkıyor tırnakları öyle bir batıyor ki ayy çık Topik��Lütfen bir öare bulun nasıl kesmeliyim yada kesmemelimiyim??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, keserken yanlışlıkla sinirinden keserseniz kanar ve canı çok acır, ucundan 2 mm kadar keserseniz yeterlidir ayrıca bir kedi tırnak kesme makası alsanız daha iyi olur. Ya da veterinere götürüp 3 ayda bir kestirin derim, arka tırnakları keserken ani bir hareket yapıp yanlış bir iş yapmayın sonra..

      Sil
  7. Merhaba, lop cinsi tavşanım var tüylerini kestirmek istiyorum ama internette bi fiyat bulamadım siz biliyo musunuz hemen hemen nedir fiyat ? yakında olan petshopa gittim fakat biz hiç kesmedik bilmiyoruz dediler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kusura bakmayın bazı sebeplerden dolayı ilk defa böyle uzun süre yazamadım, tavşanın tüylerini kestirmeyin derim, onlar köpek gibi değillerdir çünkü ayrıca veterinerler tavşanlar konusunda çok deneyimsizdirler. Örneğin benim sahiplendiğim dişi tavşanımı eski ailesi tüy kestirmeye veterinere götürmüş ama veteriner bu sırada zavallı hayvanın bacağını kırmış, sonra da zalim aile hayvanı çocuklarına bir oyuncak için aldıklarından oraya terkedip gitmiş, sonra da ben sahiplenmiştim. Yani uzak tutun derim gereksiz şeylerden. Yazın güneş battıktan sonra gezdirin, evi yazı çok az serin tutun, ama klimanın önüne direkt yatmasın cereyan çarpar şoka girer. Zaten onlar serinlemek için taşa, parkeye yatarlar.

      Sil
  8. merhaba tavşan kesme ücreti ne kadar alıyorlar merak ediyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kusura bakmayın bazı sebeplerden dolayı ilk defa böyle uzun süre yazamadım, 50 TL civarıdır.

      Sil
  9. 4 aylik Erkek tavsanim var çiftleşme dönemine girdi internette araştırdım fakat bu donemin ne zaman biteceği hakkında bişey yazmiyo yada hiç bitmiyo bilmiyorum bu konuda bilginiz varsa lütfen söyleyin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kusura bakmayın bazı sebeplerden dolayı ilk defa böyle uzun süre yazamadım. Erkek tavşanlar sürekli çiftleşmek ister en çok 3 ay-1 yaş arası isterler çünkü ergenlik dönemidir ama her ay çiftleşmeye müsaittirler ve isterler ben size çiftleştirmeyin derim. Önüne onun kadar peluş bir tavşan oyuncak koyun, onunla uğraşsın :)

      Sil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.