"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

12 Ekim 2013 Cumartesi

BARINAKLARDAKİ TAVŞANLAR





            Hayvan ve özellikle de tavşan ticaretine karşıyım, tavşanlar bir mal gibi satın alınır, evdeki çocuğun, özel günlerde ise sevgilinin oyuncağı olur, bakımı da zor olduğundan atılır, terkedilir. Dikkat ettiyseniz her geçen gün sahipsiz tavşan ilanları artıyor. Bazen takip edemez oluyorum. Tabi aralarda ücretsiz diye yazan dolandırıcı satıcıları saymazsak. Tavşanını sokağa terkedenler bile var, bilmiyorlar ki tavşan sokakta yaşayamaz, araba çarpar, kedi köpek yer, biri bulup kesip yahni yapar... Fatih'teki bir barınakta bir tavşan vardı mesela, çok şükür ki hemen sahiplenildi. Ama her barınak hayvanlarını böyle sahiplendirmiyor. Tüm hayvanlarını mal gibi satan barınaklarımız var çünkü, misal benim de enayi gibi yardımda bulunduğum ve bulundurduğum Sarıyer'deki Kısırkaya Köpek Rehabilitasyon merkezi.. Veterineri Bay C'nin uzun süre önce köpek satışı yaptığından açığa alındığını duyurmak isterim. Neden o kadar sağlıklı hayvanın fotoğrafını çektiğimde ve sahiplendirmek için atağa kalktığımda bana karşı çıkmalarının, arayan milletin telefonlarını açmamalarının da sebebi böylece ortaya çıktı. 
          Yurtdışında kedi, köpek barınaklarında birçok tavşan da vardır. Tek korkum yakında bunun ülkemizde olması.. Sonra o barınaktaki tavşan köpeklere mi verilir, satılır mı kimse bilmez. O kadar köpek havlaması arasında belki de şoka girip kendi kendine ölür. 


Tavşanın bakımı zordur, önüne ot, sebze koy git diye birşey yok. 
Tavşan oyuncak değildir, özel günlerde, paskalyalarda hediye edilemez.
Tavşan sokakta yaşayamaz.
Çocuğunuzu terketmiyorsanız, tavşanınızı da terketmeyin. Çocuğum yok diyorsanız tavşanınızı yine terketmeyin. 
Bir tavşana yuva açacaksanız çok iyi düşünün. Hatta geçici bir süreliğine sahipsiz bir tavşana korumacı aile olun, bakalım becerebilecek misiniz?



Ve işte bir zamanlar heves edilip alınıp, sonra da çöp torbası gibi kapı dışarı konan zavallı tavşanlar..








Lütfen petshoplardan hayvan satın almayın, tavşan evlat edinirken de birkez daha oturup düşünün!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.