"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

30 Ekim 2013 Çarşamba

TAVŞANLAR NEDEN IŞIKTA KAÇAMAZ?







        Zalim avcıların haberlerini duyarsınız, far avıyla şu kadar tavşan yakalandı diye, aynı ışığı avcının gözüne tutacaksın, görecek nasılmış! Ey zalim avcı! Sıkıysa aslanın gözüne tutsana o ışığı!  Bazen de gece arabayla giderken önünüze masum bir tavşan atlar ama arabanın hızı yangından mal kaçırıyor gibi gittiğinden duramaz ve kötü son, tavşancık ölür  :( 
     Peki tavşanlar gözüne ışık tutulduğunda neden kaçamazlar? Bunun sebebi gözlerindeki retinada çubuk biçimindeki görme hücrelerinin fazla olması.Etkinliklerini gece yapan memeli hayvanların tümünde bu olay var. Gündüzleri aktif olan memeli hayvanlardaysa koni biçimindeki görme hücreleri fazla olur. Tavşanlar da geceleri aktif olan canlılardır. Onların gözleri az ışıkta yada karanlıkta görmek için yaratılmıştır. Birden güçlü bir ışık kaynağı, gözlerine tutulduğunda geçici körlük gibi durum ortaya çıkmaktadır. Hayvan kendini tehlikeye atmamak için (koşarken bir yere çarpmak ya da düşmek) hareket etmez. Vurulacığınıda bilmemektedir.Ancak çok yaklaşılırsa tehlikenin geldiğini farkedip hızlı biçimde kaçabilir. Bunun yanında gece yapılan dalışlarda da benzer bir durum oluşur. Fenerle girilen dalışlarda, fener balıklara tutulduğunda balıklar hareketsiz kalır.  (İkinci paragrafın kaynağı:kayagunes.com)







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.