"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

15 Ekim 2013 Salı

TAVŞANLI BAHÇE








              Yazı geride bıraktığımız şu günlerde benim gibi bahçe heveslileri için bir bahçe tarzı önereceğim çünkü bahçe behçedir ve 12 ay boyunca da kalıcı olabilir. Bunu özellikle tavşanseverlere bir tavşan bahçesi olarak önereceğim, tabi bu bahçe sizin için ama isterseniz ponpon kuyruklu dostlarınız için de güzel ve özel bir alan olabilir.





              Öncelikle tavşanlarınızın bahçede özgürce koşmasını istiyorsanız etrafı çevrili, kedi köpek giremez, tavşanın arabalara yaklaşamaz ve dışarıya da sızamıyor olması lazım. Yani demir veya telin küçük gözenekli olması gerekiyor, duvarın ise yüksek..  Tabi kediler her duvarı aştıkları için siz yine de bu sırada başlarında durmalısınız.






Ülkemizin bazı yerlerinde ve yurtdışında ise bahçeler özellikle tilki, gelincik, sansar, yılan, çakal gibi hayvanalrın dadandığını biliyoruz. Eviniz böyle bir yerdeyse çok dikkatli olmalı ve tavşanınızı ekstara fazla korumalısınız. 







              Tavşanlar çok meraklı hayvanlardır, özellikle değişik ortamların heryerini gezerek tanımak isterler. Bitki ve çiçeklere ise zaten ayrı bir ilgileri vardır.













Ayrıca unutmayın ki tavşanlar doğara yeraltına kazdıkları tünellerde yaşarlar bu yüzden de sürekli kazma eğilimleri vardır yani bahçede bir an yokolursa şaşırmayın, yeraltına da girmiş olabilir. Bu yüzden birçok kişi bahçesinde tavşanının rahat gezmesi için önce ince beton döktürür sonra toprak döktürür.İşte size firar eden bir yaramaz;







              Diğer en önemli olay, yine tavşanlarınız için, onlar özgür gezecekse etrafta zehirli bitkiler olmamalıdır. Yoksa tavşanınız bunları yer ve zehirlenerek ölür.










Peki bu zehirli bitkiler hangileridir ;






Yukarıdaki kedi ve köpekleri için zehirli olan bitkiler tavşanlar için de zehirlidir. Büyüteçle bakarsınız artık :) 




Bahçenizin büyüklüğüne, bulunduğunuz iklime, tavşanınıza ve kesenize göre istediğiniz çalılardan alıp budama makasıyla tavşan şeklini kolayca verebilirsiniz, oldukça hoş gözükecektir. 





İhtiyacınız olan tek şey bir budama makası, hayalgücü ve yetenek..



Abartmayın, tavşanları ezecek :))



Çiçeklerden tavşan silüeti bile yaratabilirsiniz :)



       Gelelim diğer zehirlilere.. Bahçede birçok böcek, hatta küçük yılanlar olabilir. Bunlar da tavşanınız için tehlike oluşturur, zehirler, gözünüzü dört açmalısınız. Ve tavşanınızı sivrisinekler, keneler ve pirelerden de uzak tutmalısınız. Bunun için de bahçeyi ilaçlamanıza gerek yok, bu sefer de ilaçlanmış otlara saldıran tavşanınızı siz zehirlemiş olursunuz. Ayrıca sitece veya belediyece yapılan sineklere karşı zehir sıkılması olayından sonra veya birkaç gün sonra tavşanınızı sakın dışarı çıkarmayın, mümkünse birkaç gün bekleyin, bahçedeki tüm bitkileri, eşyaları hortumla, fiskiye ile sulayın, yıkayın ve tavşanınızı dışarı öyle çıkarın. 

Kaaaaaaaaç!  :'(



Tavşanınız için bahçeye içini göremediğiniz şeyler yani şeffaf olmayan tünel, şeffaf olmayan klübe koymayın, ani bir saldırı anını göremeyebilirsiniz veya tünelin içinden kedi çıkarsa şaşırmayın. 


Bahçede içi gözükmeyen yerler ve tüneller





Bu şekilde şeffaf ve içi gözüken yerler tercih edilmelidir. 






Ayrıca tavşanınız için evin kapısına bir kedi giriş kapısı gibi kapı yapabilir veya yaptırabilirsiniz. Tabi yaşadığınız yerde fazla kedi veya yabani küçük hayvan yoksa.. Şirin olsa da yine de bu biraz tehlikeli :) Bence yaptırmayın derim.






Bahçenin bir köşesine bir tas içinde tavşanınıza su koymayı unutmayın, bahçede hopladık zıpladıkça susayacaktır, su içmeyi ne kadar sevdiklerini biliyorsunuz. Ama sineklere karşı yapılan ilaçlamalardan sonra bu suyu hemen tazeleyin ya da ilaçlama öncesi kabı hemen içeri alın, önce tavşanı içeri kaçırın tabi  :D  Ayrıca evinizin dış kısmına hergün dolu olacak şekilde temiz bir yoğurt kabı içinde su bulundurun, sokak kedileri, köpekleri ve kuşlar içerken size dua edeceklerdir :) 





Bahçenin bir kısmına isterseniz tavşanınız için ürünler ekebilirsiniz. Bunlar havuç, marul, maydonoz, lahana, kereviz, semizotu, ıspanak.. türü yeşillikler olabilir. Tabi tavşanınız onların çimlenmesine izin verirse :)



Tavşan sayısını abartmayın, abartacaksanız ise hepsini kısırlaştırın :) 



   Kendinize veya tavşanınıza ektiğiniz besinler  daha olmadan tavşanınızca yenmesin diye etrafını çit, tel gibi sistemlerle çevirebilirsiniz. Mesela domates veya üzüm yetiştirmek istiyorsunzu ama ikisinin de yaprağı hayvanları zehirler, etraflarını aşağıdaki gibi çevirmelisiniz veya hiç ekmemelisiniz. Etrafını biraz yüksek çevirirseniz tavşanınız içine giremez. 





Ve gelelim en zevkli bölüme; bahçenin dekoru için heykellere ve diğer tavşanlı dekoratif ürünlere :




Evin, ailenin adının, bina numarasının yazılı olduğu şirin taş





Gelenleri sevimli bir tavşan karşılamalı :)


Başka bir tavşan gelenlere ve gidenlere karanlıkta ışık yaratmalı :)



Bahçede çok şık ve eşsiz bir ayrıntı olacak.




                       Ve işte bahçenizi süsleyebileceğiniz tavşan figürlü bahçe heykelleri ;







Tavşanınız, heykeli gerçek sanırsa şaşırmayın :))





































Tüm bunları yaptıktan sonra yorgunluğunuzu atmak için koltuğunuza oturmak istediğinizde  bu manzarayla karşılaşırsanız;

:))




Sakın onlara kızmayın, yoksa size böyle küserler;


:)













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.