"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

22 Ekim 2013 Salı

TAVŞANLAR İÇİN MEZAR




:(


             Evimizdeki tüylü dostlarımız bizim canımız ciğerimiz. Ailemizin tüylü fertleri.. Onlar yaşamımızın bir bölümünde bize çok güzel anlar yaşatırlar, tabi 250 yıl yaşayan bir kaplumbağanız varsa o sizi gömer, orasını bilemem :)
             Tavşanlar ise biliyorsunuz ki 5-10 yıl arası yaşarlar. Çoğunluğu sırf ticari amaçla üretildiğinden bağışıklık sistemleri gelişmeden, yeterli anne sütü içmeden, 25 günlükken  annelerinden ayrılan ve sizlerin de bilinçsizce satın aldığı tavşanlar satıldıktan kısa süre sonra ölür.
             Bazen de tavşanımız bir rahatsızlık geçirir, bir kaza oluşur veya yaşlılıktan ölür. Onun ölümünü       önce kabullenemeyiz, sonra ise yavaş yavaş alışırız.  Yine de Allah tüm uzunkulaklı ponpon kuyruklarımızı ve diğer tüylü dostlarımızı korusun tabi..
             Tavşanımız ölünce ne yapmalıyız peki? Kendinize ait bahçeli bir eviniz varsa çok şanslısınız, ona bahçede çok güzel mezar taşlı bir köşe bile yapabilirsiniz. Ama böyle bir şansınız yoksa İstanbul'da oturanlar için Tuzla Köpek Barınağı'nda bulunan hayvan mezarlığı bölümü alternatif olabilir. Arada barınak ziyareti yaparken de tavşanınızı ziyaret edip dua edebilirsiniz. Ayrıca Bursa'da Osmangazi Belediyesi'nde ve Alanya'da da hayvan mezarlıkları bulunmaktadır. Bursa ile ilgili şöyle bir yazı elime geçti;

             "Osmangazi İlçe Belediyesi tarafından 2007 yılında 114 dönümlük arazide hizmet vermeye başlayan ’Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi’nde isteyenler, 70 TLkarşılığında tahsis edilen hayvan mezarlığının kenarlarını çevirip, üzerine duygularını dile getiren yazıların yazıldığı mezar taşı yaptırabiliyor. 
           Şimdiye kadar 350 hayvanın gömüldüğü mezarlıkta konulan mermerler üzerine, ’Burada güzel kızımız Tarçınımız yatıyor. Bize tüm hayvanları sevmeyi, hayatın onlarla daha güzel yaşanabildiğini öğretti. İyi ki hayatımıza girdin. İyi ki seni tanıdık seni çok seviyoruz’, ‘Hayatımın anlamı, yaşama sevincim, Allah’ın bana lütfusun. Meleğim Gözlerimi senin yanında açıncaya kadar bekle’, ’Zeytin gözlüm Cincır. Bizi elin bir kaza ayırdı. Sen kalbimizde yaşayacaksın’, ’Laynis Oğluşum rahat uyu. Seni hiç unutmayacağız. Her zaman bizimlesin’ gibi yazılar bulunuyor. (habergazete)"



            Başka üzücü bir haber ise şöyle;


Bir  gazete haberi: "İstanbul'daki Tuzla Hayvan Mezarlığı'nda, ölen hayvanlarına mezar taşı yaptıran hayvanseverlere  çevre halkının tepki göstermesi üzerine, mezar taşı yapılması yasaklandı."
Bu haberi okuduğumda içimden sinirle "Türlü şekilde ezilirken gıkı çıkmayan halkın tepki gösterdiği şeye bak" diyerek söylendim. O hışımla bunu bir sosyal forumda paylaşınca, Burcu arkadaşımızın yazdıkları çok anlamlıydı:
"O mezarlığa biz de bir kedimizi gömdük. Bir ayağını bir trafik canavarına kurban vermiş dünyalar güzeli sarman bir sokak kedisiydi. Ne yazık ki üç patili hayatında hiç  oyun oynayamadı, hiç bir kedi gibi yaşayamadı. Çünkü ileri derecede böbrek ve karaciğer hastasıydı. 
Tüm tedavilere rağmen onu sadece 5 ay daha yaşatabildik. Kucağımda verdi son nefesini. İstedik ki, en azından huzurlu uyuyabilsin yattığı yerde. Kimse tarafından rahatsız edilmesin. Tuzla'ya götürdük onu, oraya gömdük. Otların arasından geçilen bir yerde Tuzla RM'nin yanında hayvan mezarlığı. 
Zaten yol boyu ağlamıştık ama o mezarlığı gördüğüm an sadece insana değil, hayvana da çok değer veren bizden başka insanların varlığını serdi gözlerimizin önüne o mezarlık, daha çok ağladım. Taşlarla çevrili mezarlar, kemikten mezar taşları, mezarların yanına bırakılmış oyuncaklar, toplar, peluşlar, çiçeklerle bezeli mezarlar, mezar başlarına dikilmiş minik çam ağaçları...
 O kadar derindi ki orda yaşananlar. İnsanoğlunun her yere ot kaplı mezarlığından daha güzeldi bir zamanlar hayatta var olmuş patilerin mezarlığı. Onlarla yaşadığımız her şeye her şekilde müdahale eden insanoğlu elbette bu güzel ve derinliği olan yere de müdahale edecekti. Çünkü yürekleri kirli, zihinleri de içleri kadar pislik dolu. (blog.radikal)" 





Yurtdışında bir tavşan mezarı


Tuzla Hayvan Mezarlığı


Osmangazi Hayvan Mezarlığı


Yurtdışından bir örnek



Tuzla


Tuzla







Tek sözüm, Tuzla Hayvan Mezarlığı'nda dostlarına mezar taşı yapımını yasaklatan çevre sakinlerine; 
"Bu bloğu okuyup, üzerine bu yasağı getirenlerdenseniz bloğumdan uzak durun! Siz hiçbir zaman hayvanseverleri anlayamazsınız, size ne tek dostunu kaybedip ona küçücük bir mezartaşı yaptırmak isteyenlerden, size ne ömrü boyunca sizden eziyet görüp diğer tarafta azıcık rahat yaşamak isteyen masumların mezarlarından! Umarım sizin de mezarınız ve mezartaşınız olmaz!"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.