"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

23 Aralık 2014 Salı

ORANGUTAN SANDRA SERBEST



Arjantin’de bir mahkeme 20 yıldır hayvanat bahçesinde yaşayan orangutanın ‘insan olmayan kişi’ temel hakkına sahip olduğu gerekçesiyle yarı doğal bir parka nakledilmesi yönündeki başvuruyu kabul etti. Karar, hukuk tarihinde bir ilk oldu.

Latin Amerika ülkelerinden Arjantin’de 20 yıldır Buenos Aires Hayvanat Bahçesi’nde tutulan 29 yaşındaki Sandra adlı dişi orangutan mahkeme tarafından önceki gün “serbest” bırakıldı.
Hayvanseverler Sandra için geçen ay ‘ihzar emri’ ile mahkemeye başvurdu. İhzar emri, herhangi bir nedenle tutuklanan veya gözetim altına alınan şahsın hemen mahkeme huzuruna çıkarılmasını talep eden dilekçe olarak biliniyor.
Avukatlar orangutanın yeterli bilişsel işleve sahip olduğunu ve ona bir nesne gibi davranılmaması gerektiğini iddia etti. 
Sumatra kökenli Sandra’nın biyolojik olarak insanlarla özdeş olmadığını söylemekle birlikte avukatlar onun duygusal olarak insanlara benzediğini ve doğal ortamda daha mutlu olacağını savundular. 
Mahkeme de Almanya’da 1986’da bir hayvanat bahçesinde doğan Sandra’nın “insan olmayan kişi” temel haklarına sahip olduğuna hükmetti.
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/27825926.asp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.