"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

17 Aralık 2015 Perşembe

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDE HAYBEYE KESİLEN KOYUNLAR İÇİN EYLEM


İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde vegan eylemi


İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi, dün bir grup vegan aktivistin protestosuna sahne oldu. Aktivistler hayvan kesim dersine girerek 'ders materyali' koyunların kesilmesini önlemeye çalıştı. Yaşananlar protestoculardan birinin cep telefonu kamerasına yansırken, sosyal medyada da bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Vehaber sitesinin YouTube'daki kanalında yayınlanan videoya göre, protestocular ile Veterinerlik Fakültesi öğrencilerinden bazıları arasında tartışma yaşandı.
Videoya göre, öğrencilerinden biri eğitim hakkının engellendiğini söylerken, "Benim mesleğim bunun yapılmasını emrediyor" diye tepki gösterdi. Aktivistler ise veteriner hekimlerin hayvanları yaşatmayı öğrenmesi gerektiğini belirtti. Bir eylemci, "Bir derste cinayet öğretilemez. Yasal olan her şey meşru değildir" dedi.
Yaşanan gerginlik sonucunda Çevik Kuvvet ve özel güvenlik ekipleri olay yerine gelerek eylemcilere müdahale etti. Aktivistler dışarı çıkarıldıktan sonra eyleme konu olan koyunlardan birinin kesildiği öğrenildi.
ÖLDÜRMEK DEĞİL YAŞATMAK ÖĞRETİLMELİ
Bianet'ten Çiçek Tahaoğlu'na konuşan eylemcilerden Neriman Arslan ve eyleme katılan Vehaber editörü Ecem Parlayan, veterinerlik fakültesinde öğrencilere hayvanları öldürmeyi değil, tedavi etmeyi öğretmeleri gerektiğini söyledi.
Arslan, "Kesim dersi isimli dersin anatomiyle hiçbir ilgisi yok. Bu öğrencilerin ileride hayvanları iyileştirmesi gerekiyor ancak onlara hayvanların nasıl öldürüleceğini gösteriyorlar. Hiçbir canlının nasıl öldürüleceği öğretilmemeli.
"Biz bunun öğretilmesini kesinlikle onaylamıyoruz ama illa ki öğreteceklerse de bunun video izletmek gibi farklı yöntemleri var. Ancak hocalar her seferinde inek ya da koyun kesiyorlar. Hayvanlara canları olmayan, acı çekmeyen eşya muamelesi yapıyorlar. Bizim amacımız dersi engellemek değil, o koyunların kesilmesini engellemekti" dedi.
İYİ BİR VETERİNER NASIL OLUR?
Öte yandan söz konusu eylem, sosyal medyada tepkilere de neden oldu. Örneğin Vehaber'in YouTube videosunun altına gelen bir yorum şöyle:
Bugün veteriner hekimler mezbahada kesim sonrası muayeneyi öğrenemediğinde ne olur biliyor musunuz? Emin olun kimse çıkıp "bunlar eğitimini almadı ben yemeyeyim" demez, insanlar, et yemeye devam ederler, ama yüzlerce hastalık kontrolsüzce doğaya salınır. Bunun içinde verem ve şarbon gibi en cahilinin bile duyduğu hastalıklar var. Veteriner hekimliği halk sağlığını da korumaktır.
Ekşi Sözlük'te ilgili başlıkta yer alan entrylerden birinde ise şu ifadeler yer alıyor:
gereksizdir.
neden?
hayvan yetiştirmek ve et üretmek dünyada var olan bir şey. -doğru yanlış tartışılır- 
insanların sağlıklı hayvan tüketebilmesi için sağlıklı çiftlik ve sağlıklı kesim şarttır. sağlıklı kesimi de sağlayacak kişi veteriner hekimidir. bunun eğitiminin de verilmesi oldukça normaldir. mecburidir (tüm dünyada zorunlu tutulur). yarın mezbahada çalışacak veteriner hekimi, pre mortem ve post mortem muayeneyi bilmemesi gibi bir saçmalık olabilir mi? veteriner hekimin görev ve yetkileri arasında mezbaha sorumluluğu varsa eğitiminde de olmak zorundadır. bu kadar basit.
mezbaha eğitimi de mezbahada olur. hayvan kesilirken öğrenirsin. nasıl kesilir, nelere dikkat edilir, hangi noktalar kontrol edilir... kitaptan videodan olmaz o iş. elini taşın altına sokacaksın arkadaş bu kadar basit. mezbahaya da gireceksin, anatomide kadavrada yapacaksın, dahiliyede kan da alacaksın, virolojide deney hayvanına inokulasyon da yapacaksın... senin işin bu! o diploma sana belirli haklar veriyor ve sen o hakları yerine getirebilecek kapasitede olman gerekir. üniversitenin amacı da senin yeterli kapasiteye sahip olmanı sağlamaktır.
SİZ NE DİYORSUNUZ?
Peki siz ne düşünüyorsunuz? Veganların eylemi haklı mı? Veterinerlik hayvanları iyileştirmenin bilimi midir? Yoksa iyi bir veteriner olmanın yolu hayvanları öldürebilmeyi de bilmekten mi geçer?

http://www.hurriyet.com.tr/istanbul-universitesi-veteriner-fakultesinde-vegan-eylemi-40028204

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.