"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

10 Nisan 2012 Salı

TAVŞANLARDA GEBELİK BELİRTİLERİ

               


             Bu belirtilerin hepsi her tavşanda olmayabilir ama genellikle benzer davranışlar gözlemlenir ve bunlar bize tavşanın gebeliği hakkında ipucu verir;
Hamile olan tavşan önceki döneme göre biraz daha hırçınlaşır, yemlik ve sulukla oynamaya başlar.    Kafesinde bir bölümü kazımaya, eşelemeye çalışır. Elinizi kafesine soktuğunuzda saldırgan olabilir. Kafasını ve sırtını sevdiğinizde gurk gurk diye ses çıkartır. İştahı artar. Normalde hareketli olan tavşanınız gebeliğin sonlarına doğru genelde yatar vaziyette bulunur ve doğumdan 1-2 gün önce yem tüketiminde azalma başlar.
Tavşanınızın yanında erkek tavşan varsa tavşanınız çok kolay gebe kalabilir.
Hamile olan tavşan için bir doğum kutusu hazırlamalısınız. Dişi tavşana bol miktarda kuru ot, saman, kuru yonca tarzı şeyler vermelisiniz. Hamile olan tavşan otları ağzında biriktirip kafasını yukarı aşağı doğru bir hareket yapmaya başladığında hah tamam tavşanım hamile diye düşünebilirsiniz. Ağzında biriktirdiği otları doğum kutusu içine taşıyacak ve orda doğacak yavrular için bir yuva hazırlayacaktır. Bu arada boyun ve göğus kısmındaki hatta yan taraflarının da tüylerini yolmaya başlayacak ve doğacak yavrular için onları çok sıcak tutacak, soğuktan muhafaza edecek polar battaniye gibi bir yuva hazırlayacaktır.
             Yukarıdaki belirtileri tavşanınızda gözlemliyor olsanız bile tavşanınız mutlaka doğum yapacak diye bir kural yok. Genelde ilk defa doğum yapacak olan tavşanlar biraz acemi oluyor, nasıl annelik yapması gerektiğini bilemiyor ve az yavru doğuruyor. Acemi olduğu için yuva hazırlamadığı veya doğum kutusunun dışına doğurduğu da oluyor. Bazende yavrularına bakmıyor. O nedenle ilk doğumda bazı yavruların ölmeside kaçınılmaz oluyor.
             Bazen de yalancı gebelik oluşabiliyor. Yani tavşan kendini hamile zannediyor. Yalancı gebelikte anne tavşan 15. gün civarında otlardan yuva hazırlıyor hatta tüylerini bile yoluyor. Ama sonraki sürecte doğum gerçekleşmiyor ve normal yaşantısına devam ediyor. loptavsan.com



66 yorum:

  1. Benim tavşanım 8 aylıklarının hiç çiftleşmiyolar yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence çiftleştirmeyin, boşuna üremesinler, yazık sonra bakamazsınız ve çok çoğalıp ölürler.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba erkeği derhal veterinerlik fakültesinde veya iyi bir klinikte kısırlaştırın derim. Yavrularsa çok sıkıntı olur. Ya yuva yapıyor, ya strese girmiştir, birincisi olabilir ama.. Veterinere gösterebilirsiniz. Erkeği hemen kısırlaştırın.

      Sil
  3. İyi geceler benim tavsanlarım ikiside kiz biri erkekmiş gibi ciftleşmeye calişiyor acaba erkek olma olasılıgı varmı kız oldugundan eminim dişi tavsanlar böylr çiftlesme hareketi yaparlarmı acil cevap verirseniz sevinirim simdiden tesekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi geceler, bence saldıran erkek çünkü dişiler bu hareketi yapmaz.

      Sil
    2. Hayir oluyor disiler ciftlesmek istiyorlar.

      Sil
  4. Merhaba tavşanımın karnı önceki zamanlara göre biraz daha şiş ve dokunduğumda gurk gurk diye ses çıkarıyor ama tavşanım 3 aylık Dişi .
    Erkek tavşanda var yanında .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, erkek tavşanı derhal ayrı bir yere alın, dişiden ayırın, erkek tavşanı da veterinerlik fakültesinde kısırlaştırın, tavşanların üremesi çok kötü sonuçlar doğurur, yavrulara bakamazsınız çünkü kontrolsüz ürerler. Dişi tavşanda gaz olabilir ya da veterinerde iç parazit iğnesi yaptırmadıysanız iç parazitten dolayı olabilir, karnının iki yanına çok hafifçe masaj yapın, geçmezse acilen veterinere götürün, erkekten de mutlaka ayırın.

      Sil
  5. merhaba iyi günler . tavşanlarımı çok seviyorum onlar benim aşklarım ve kankalarım . tavşanlarım için en az 60m karelik bi yerim var sadece onlara ait . ailem çiftçi ekin ekiyoruz ,yonca ekiyoruz yeşilliktüründen herşey var kuru ot deseniz tavşanın 100.000 bin yıl yese yine bitiremeyeceği kadar kuru ot var ayrıca etrafı büyük beton çitlerle çevreli upuzun yerde mevcut içerisi çimenlik ağaçlar falan . ben Canlarımı kesinlikle ben petshoptan aldım ama kesinlikle kendim öyle satış falan yapmayacağım yemin ederim . onlarla sürekli ilgilenebiliyorum . onlara huzurlu bi ortam yaratmaya çalışıyorum . önümde sürekli zıplamaları kaçıp kaçıp geri bana doğru koşmaları çok hoşuma gidiyor . bu sabahta dediğiniz gibi erkek tavşanı ayırdım . fakat sadece bunu yapabiliyorum çünkü bulunduğum yerde veterinerlik fakültesi yok ,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.. Kusura bakmayın biraz hasta olduğumdan blogla çok ilgilenemedim 3 gündür. Evet tavşanlarınıza anlaşılan çok iyi bakıyorsunuz buna çok sevindim. Ama dişi çoktan hamile kalmış da olabilir eğer öyleyse çok kötü.. Mutlaka yakın bir ilde veterinerlik fakültesi vardır ama, erkeği plastik sert bir taşıma kabına koyup bir araçla götürebilirsiniz. Yoksa ömür boyu ayrı kalırlar. Yalnız dikkat edin; birinden birine birşey olur da Allah korusun vefat ederse maalesef eşi de üzüntüden kalp krizi geçirip hemen ölüyor genelde. Benim tavşanlarıma böyle oldu yani maalesef. Hangi ildesiniz? Bir veterinerle görüşüp en azından iç parazit olayını halletmelisiniz, veterineri arayıp eczaneden toz Kontil ve şırında alıp tavşanların ağızlarına 3 ayda bir bundan 1 cc vermenin uygun olup olmayacağını sorabilirsiniz çünkü kedilere 2 cc veriliyor ve fazlası verilirse zehirlenip ölürler, tavşanlar ise çok daha hassas hayvanlardır 1 cc bile fazla gelebilir veya başka ilaç önerebilirler. İç parazit ilacı verilmezse kısa sürede ölüyorlar çünkü.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  6. Merhaba iyi Akşamlar Pırıl ımı veteriner muayene etti dün , homurdanması stresten olabilir dedi yani mesela fareler haşereler korkutmuş olabilir dedi . Yarım saat inceledikten sonra sağlık olarak iyi dedi bana dediki tavşanın yediklerine göre zayıfmı dedi , değil dedim çünkü tavşanım ilk geldiği günden bu zamana kadar bayaa gelişim gösterdi . Sonra turuncu renkli 200 gr falan bi şişe vardı iğne kısmı olmayan şırınga ile ağızdan bi ilaç verdi .

    Bu gün sabah ilk işim gittim pırılıma bakmaya yanıma geldi elimi uzattığımda ses çıkarmadı hatta iştahı resmen 2 katına çıkmış .

    Özel olarak parazit iğnesi yok elimde dedi hatta Tokatta hiçbir veterinerde yoktur dedi .

    Erkeği al yanından dedi sizin dediğiniz gibi . Erkek tavşan büyükse 3 aylık tavşana baya eziyet çektirir dedi . Strese girmiş tavşanın yusuf yusuf olmuş dedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.. Çok sevindim. Veteriner ona iştahı artsın diye vitamin vermiş olabilir. Evet tavşanlar genelde kızgınlık döneminde veya stresteyken homurdanabilir. O zaman aynı veterinere telefon açın Kontil olayını sorun, kedilere şırıngayla ağızdan 2cc (sadece 2 çizgicik) sıvı kontil verilebiliyormuş, tavşanlara da verilir mi yoksa öldürür mü diye danışabilirsiniz. Bu ilaç kedi ve köpeklere hatta insanlara iç parazit ilacı olarak veriliyor ve fiyatı da çok uygun ama çok iyi araştırıp danışmalısınız yanlış birşey olmasın verilmeyebilir de çünkü ağırsa.. Ya da veriliyorsa başka küçük bir şişeye içindeki tozdan minnacık alırsınız sonra çok bol su ile karıştırıp daha hafif bir doz ayarlarsınız danışın işte derim. İç parazit olayını böylece 3 ayda bir yapın ki tavşanınız parazitten ölmesin. Yazık mutlaka ayırın hemen yoksa stresten tüylerini yolar, kendini bile hırpalar.

      Sil
    2. Merhaba yakınımda birisinin 2 tane tavşanı vardı , erkek tavşanı ölmüş :( dişi tek kalmış ve evde besledikleri için annesi falan artık beslemekten vazgeçmişler petshop a 5 liraya geri vereceklermiş yazık yaa benim bakacak durumum bayaa iyi Alsammı Acaba Çünkü petshoplarda çocuklar falan heves edip alıyorlar sonra ya ölüyor yada geri veriyorlar tam bir eziyet tavşan için . Birde tavşanın kalça kısmında yara var büyük , içim acıdı hayvancağıza . Dedim bunu bi tedavi edin dediler ki zaten geri vercez aldığımız yere .
      Sizce ne yapayım

      Sil
    3. Merhaba, böyle mal olarak alınıp verilmelerini duydukça fıttırıyorum, insan çocuğunu satar mı? Bence pet shopa gitmesini engelleyin çünkü siz onlara iyi bakıyorsunuz, imkanınız var, pet shopa giderse tavşanlardan anlamayan biri alacak sonra da büyük ihtimal kısa sürede hayvancağız ölecek ya da sokağa terkedilecek ve yine ölecek. Siz alın onu ve hemen tedavi de edin kısa sürede iyileşir ama önce tavşanlarınıza yaklaştırmayın veterinere götürün ne olduğunu öğrenin, hayatını kurtarın belli ki çok acı dolu günler geçirmiş zavallı :(

      Sil
  7. Merhaba , sabah ilk işim tavşanı onlardan aldım . veteriner bu gün çalışmıyormuş ama yinede muayene yaptı sağolsun . Önce yarasıyla ilgilendi bişeyler döktü yaranın üzerine pamuğa benzer bişey koydu , ayrıca tavşanın tırnakları bayaaa uzamış cadı gibi olmuş ve birde dişleri çok uzamış . Yeşil ağaç dalları koydum tavşanın önüne biraz onları kemirmeye çalışıyor . Çok mutsuz yaa çokta korkuyor , kalbi aniden hızlı atmaya çalışıyor . Ama o eski kafes hayatını bi daha yaşamayacak , tek yediği şey marul olmayacak .

    Ha birde şey dicem aklıma takıldı şimdi ben kırlarda biçilmiş otlarımızdan veriyorum yani içinde her türlü ot var tabi kurutuldu bunlarda şimdi mesela içinde zehirli ot olabilirmi tavşanlara tehlikeli ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim, tavşanın kurtarıcısı oldunuz :) Umarım artık hep mutlu olur ve sağlıklı yaşar. Tavşanlarınızın önüne manav ve pazarlarda olan çivisiz, boyasız, temiz sebze-meyve kasalarından koyun, böylece bunu kemirirler, hem dişleri aşırı uzayıp ölüme sebep vermez, hem de gıgılarını kaşırlar. Çünkü meyvesi zararsız olan bazı ağaçların dalları ve yaprakları tavşanları zehirleyebiliyor. Tavşanlarınıza pelet kuzu yemini ve karışık güvercin yemini karıştırıp arada verin. Tüm yemcilerde bunları bulabilirsiniz ve ucuzdurlar. Ama mutlaka tavşan yemi de alıp verin. Tırnaklarının 3 ayda bir kesilmesi gerekir. İnek ve atların yediği kuru otlardan verin, içlerinde zehirli ot olabilir mutlaka. Ayrıca atların yediği samanlardan balya ile alıp verin, uzun saman sindirim sistemi için çok önemlidir.

      Sil
  8. Merhaba tavşanın durumu iyi şuan , diyer tavşanlarımın yanına koyacam kavga ederlermi , ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanınıza ne teşhisi koyuldu bilemiyorum mantar filansa asla şu an koymayın derim. Genelde 2 erkek tavşan sonradan tanışınca kavga edebiliyor.

      Sil
  9. Merhaba tavşanlarim 7-8 aylık 1çiftler dişi tavşanıma d okunduğunda gurk gibi ağlama gibi sesler çıkartıyor elimi dokunacagim zaman kaçıyor kümesini eşiyor elimi ısırıyor sizce hamilemidir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, erkek tavşanı bir an önce kısırlaştırın derim yoksa dişi tavşanınız ileride daha çok acı çeker ve doğan yavrular telef olur. Lütfen onları ayırın, dişinin psikolojisi bozulmuş sürekli tecavüze uğramaktan. Erkeği hemen kısırlaştırtın bir veterinerlik fakültesinde.

      Sil
    2. AAma bakıcak yerimiz var bahcemizde var baya büyük telle çevrili köpek kedi giremiyor benim istediğim 10tane filan olduktan sonra erkekleri sahiplendirip dişi tavşanların kalmasını istiyorum anlicaniz bi kaç yavru yapmalarını istiyorum baya büyük bahçede 8-9tane olmasını istiyorum eelimde imkanda var hiç aç kalmiyorlar sadece az bişey cogalmalarini Istiyorum sonra erkekleri sahiplendirip dahada ciftlestirmek istemiyorum

      Sil
    3. Ama erkekleri alan kişiler onlara iyi bakamaz, insanlar tavşanları kedi köpek gibi zannediyor ama onlar birer bebek gibi yardıma muhtaç hayvanlar o yüzden vereceğiniz tavşanların çoğu telef oldu siz ne kadar iyi bakarsanız bakın karşı taraf öyle bakmıyor, o yüzden çoğaltmayın derim. Madem bu kadar imkanınız var keşke tavşan çoğaltmak yerine sokak kedi köpeklerine orada sahip çıksanız daha sevap olur.

      Sil
    4. Bende çoğaltmama taraftariyim ama sanırım çiftlesmisler hamile kalmış ne yapmam lazım bu yüzden danistim sizlere bilgi verirseniz sevinirim

      Sil
    5. Dişileri erkeklerden ayırın hamileyse de bu önemli çünkü erkekler yavrulara zarar verebilir veya tekrar çiftleşmek isteyip dişiyi hırpalayabilirler. Küçük kapalı sadece iki deliği olan ahşap klübeler yapın içlerine saman koyun dişi hamileyse buraya tüylerini yolup yuva yapacak ve doğuracaktır.

      Sil
  10. Mantar değil yara ymış , Dişi tavşan .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu sadece dişi tavşanın yanına koyun, erkek tavşan hırpalamasın.

      Sil
    2. Merhaba,
      Tavşanım yuva yapıyor köşeye , tavşanım karışık renkli eşi de renkli acaba tek renk olan tavşan yavrum olurmu ?

      Sil
    3. Merhaba.. Şu an tam da veterinerlik dersinin bu konusuna çalışıyordum :) Evet olabilir.

      Sil
    4. Peki her tür için geçerlimi mesela hollanda lop gibi bir türde de oluyormu

      Sil
    5. Tavşanlarınız Lop mu?

      Sil
    6. Yeni gelen tavşanım Lop muş . Veren kişi hamile olabileceğini söyledi çiftleşme olmuş .
      Bende daha birleştirmedim daha diğerleriyle hırpalanır zarar görür diye . Buda renkli acaba hamileyse tek renk doğururmu

      Sil
    7. Tek renk yavru olabilir. Loplar diğer tavşanlarla fazla anlaşamayabilir çünkü daha küçük bir ırktır bence onu ayrı bir yerde bakın çünkü çok daha hassastır.

      Sil
  11. Merhaba , Aklıma takıldı tekrar bi sorum var şimdi bi tane lop var ya hani şuan hamile olabilir şüphesi var aklımda sahibi söylemişti ben bu tavşanı daha diğerleriyle birleştirmedim hırpalarlar eziyet olmasın diye , şimdi bu tavşanı ben 40 gün birleştirmeyecem diğerleriyle ama eğer değilse yavaş yavaş diğerlerinin yanına koyayımmı ? Amaaa aklımda şöylede bir soru var şimdi bu benim tavşanlar illaki bununlada çiftleşir gibi geliyor bana , bu iki farklı ırk ın çiftleşmesi kötümü sonuçlanır sonuçta ikiside tavşan ama türleri farklı , bana lütfen bir fikir verin iki farklı tavşan anlaşırmı anlaşıpta yavrusu olursa ne tür bir şey olur yavrular açısından

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.. İki ırkın çiftleşmesi sıkıntı yaratır çünkü Loplar küçük ırktır, Yeni Zekanda, Ada Tavşanı, Angora gibi ırklar büyük ırktır Lop'u hırpalarlar o yüzden sıkıntı olabilir. Komşumuzun kocaman cüsseli Aslanbaşı bile Tawşi'yi görür görmez hemen ısırmıştı kavga çıkmıştı. Büyük ihtimal zavallı Lop'a saldıracaklar bence aynı yerde tutmayın onun için ayrı bir tel çekin oraya derim ya da sadece dişileri bir yerde tutun. Dişiler kavga etmez.

      Sil
  12. Merhaba, tavşanım canım doğum yapmış gece yavruların üzerini tüyleri ile örtmüş bayaa hareketliler üzerini açmadım kokum sinmesin diye , şimdi çok heyecanlıyım şuan onlar için ne yapmalıyım , anneye özel olarak bi yiyecek vermem gerekiyormu? Onlar için ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hayırlı olsun :) Asla yavrulara el sürmeyin, çok çok gereken durum olursa eldiven giyip öyle yapın. Anneye veterinere danışılarak vitamin verilmelidir. Suyuna da 1-2 damla damlatabilirsiniz. Yavrular sıcak tutulmalıdır.

      Sil
    2. Yavrularını tüylerinin altına saklamış zıp zıp hareketliler , acaba ölü yavru varmı diye bakmalımıyım

      Sil
    3. Dilerseniz bakın ama elinize bir poşet geçirin mutlaka ve anne yokken yapın.

      Sil
  13. LÜtfen yardım!!!
    25 günlük teddy lop yavrularımın annesi öldü onlara ne yapmalıyım lütfen yardım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu yazıyı okuyun ama ilk önce bir markete gidip keçi sütü, eczaneden de en küçük boy şırınga ve pamuk alın.

      Sil
    2. http://tawsim.blogspot.com/2013/11/yeni-dogmus-oksuz-yavru-tavsanlarin.html

      Sil
  14. Tavşanım hamile olalı 20gun oldu ilk doğumu olucak bu ama 20gun oldu karninda ufaktan sertlik var hissediyorum yuva yapmayada başladı 20gunluk hamile olan bir tavşanın karnındaki bebek Tavşanlar in hareketi anlasilirmi ben bakıyorum elliyorum bişey hissetmiyorum yoksa benmi anlamıyorum 20gun oldu ssadecebiryer yaptı orayı kaziyor sürekli ama karnı anlasilmiyor hamile olduğu acaba ilk doğumu ocağı için daha uzun surermi yani 30-35 güne cikarmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karnına fazla ellemeyin ki rahatsız olmasın. Evet anlaşılır ama çok küçük olduklarından bunu yapmayın. Zaten ortalama 30-32 gün olduğundan yaklaşık bu kadar sürmesi normaldir.

      Sil
  15. arkadaşlar tavşanım çok halsiz hiç haraket edemiyor göğüsleri çıktı karnı şişti ve hamile olduğunu düşünüyorum ama annem erkekle dişiyi ayırmamı istemedi ve bende ayırmadım şimdi ise hiç haraket edemiyor olduğu yerde çırpınıyor ne yapmalıyım lütfen yardım edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acilen veterinere, veterinerlik fakültesine götürün bir kedi taşıma kafesine (box) koyup. Erkekle derhal ayırın, erkeği de bir veterinerlik fakültesinde kısırlaştırın derhal.

      Sil
    2. şu an elimizde para yok sizin bildiğiniz yapabileceğim birşey varmı
      :(

      Sil
    3. lütfen ölmesini istemiyorum çünkü doğduğundan beri bende

      Sil
    4. Hareket etmediği için bir sorun var demektir maalesef benim buradan yapacağım birşey yok, İstanbul'da oturuyorsanız Avcılar'daki İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne gidin muayene zaten 10 TL olmalı, ya da hemen bu fakülteyi telefonla arayıp ürolojiye bağlayın deyin ve soru sorun derim. Üroloji cevap vermezse acile bağlanın.

      Sil
    5. teşekkürler hemen gideceğim

      Sil
  16. Oncelikle merhaba benim tavsanlarim var 1 erkek 1 disi.
    disi olan tavsan saldirgan.erkek oyle saldirgan degildi ama bugunlerde saldirganlasti.dedikleriniz uyuyor ama biz bahcede bakiyoruz.bir yer esti onun icine tuy goturup tekrar agzini kapatiyor.karnida sis acaba hamile mi ha bu arada erkek ciftlesmek istiyor disi her seferinde kaciyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bahçede bakmanız pek doğru değil hem sıcak ve soğuk hava etkiler hem de kedi, köpek, sinek, yılan, gelincik, böcek gibi hayvanlar saldırabilir, tünel kazıp kaçabilirler de.. Keşke erkeği kısırlaştırsaydınız bir an önce erkeği kısırlaştırın derim dişiye yazık olur. Bence hamile.. Böyle giderse 1 yılda 400 tavşanınız var acilen erkeği kısırlaştırın ve sonra da erkek yavruları ayırıp kısırlaştırın.

      Sil
    2. Öncelikle merhaba benim siyah dişi bir tavşanım var ve sırtında yumrular cıkıyo baloncuk gibi cıkıyo ne yapmalıyım

      Bide erkek bi tavşanım cok hırcın diyer erkeklere saldırıyo

      Dişiler 6 yavru cıkartmış ve 1 aylık tılar ve hepsi yuvada vahşice öldürülmüştü bunun erkek tavşanlla ilgisi ola bilirmi

      Bide tavşanım 3 ayda 3 yavru doğruyo normalmi lütfen yardım edin ??

      Sil
    3. Evde yapacağınız birşey yok çok acil veterinere götürmelisiniz, önemli olan bu baloncuklar iyi mi yoksa kötü huylu mu.. Çünkü kötü huyluysa kansere çevirebilir. İyi huylu kitleler diğer dokulara yayılma yeteneğinden yoksun hücrelerin kitlelerdir. Kötü huylular ise kontrolsüz yayılan hücrelerin kitlelerdir ve ameliyatla çıkarılması dışında başka bir çözümü olmayabilir. Çabuk davranılmazsa üreme sistemi, karaciğer, böbrek ve mesaneyi etkilerler ve tüm vücuda yayılırlar. Çok yayılmışlarsa bazen çoğunun çıkarılması bile işe yaramayabilir ama önemli olan doğru teşhis ve çabuk davranmaktır, ben şu an teşhis koyamam belki daha basit bir hastalıktır, tavşandan anlayan bir yere götürmelisiniz veterinerlik fakültesi gibi. Erkek tavşanı acilen kısırlaştırın bir veterinerlik fakültesinde ve dişiden uzak tutun şimdilik, dişi daha fazla strese girmesin. Dişiler derken tek dişi yok muydu ? Bakın derhal erkeği kısırlaştırın yoksa ileride daha kötü sonuçlar doğar o kadar yavrunun ölümüne yazık değil mi..

      Sil
    4. Yavrulara elinizi sürdüyseniz dişi tavşan bile öldürmüş olabilir, koku sinince yavruları ölüme terkederler genelde.. Ama erkek tavşan da kıskanıp öldürebilir. Ya da hastalıklı doğanları dişi imha edebilir. Diğer erkekler kim? Kaç tavşanınız var sizin, lütfen şu erkekleri kısırlaştırın önce, çiftlik gibi olmuş orası yazık sonra teker teker ölüyorlar, günahı da sizi boynunuza sonra :(

      Sil
    5. Gayet normal bir sayıdır siz tavşan mı satıyorsunuz anlamadım da..

      Sil
    6. Bir de o şiş baloncukların apse olma ihtimali var, apseler tavşanlar üzerinde en yaygın topaklanmalardandır. Bunlar genellikle bir enfeksiyona neden olan deri altında gömülü bir yabancı cisim etrafında gelişir. En yaygın yabancı cisimler saman veya ot tohumlarıdır ve veteriner küçük bir operasyonla bu yabancı cismi temizler. Bu da bir ihtimal ve kanserden çok daha iyi :)

      Sil
  17. Benim 5 büyük tavşan var 3,ü dişi

    Yavrulara dokunmuştum

    Tavşanlarım samanlıktalar onların toğmu ola bilirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıya yorum yazdım, 2 erkeği derhal kısırlaştırın, dişiler yazık yahu! Yavrulara dokunduğunuz için anneleri imha etmiştir, yazık, neden dokunuyorsunuz, elinize eczaneden cerrahi eldiven alın acil durumlarda dokunun yoksa ellemeyin. Samanlıktaki tavşanlar tehlikededir, Anadolu'dasınız sanırım, oralarda gelincik, yılan, kurt, çakal olur ve tavşanları yer, bu yüzden de zarar görmüş olabilirler tam bilemiyorum, bir sineğin bile giremeyeceği telle çevrili bir alanda olmalılar yoksa çok sağlıksız olurlar ayrıca bu hayvanlar nasıl ısınıyor, kışın donarlar.

      Sil
  18. Yok öncelikle ben doğuluyum benim tavşanlarım samanlıktalar serbestler yani istedikleri yere gide biliyorlar kışında samanlıktalar samanlıkta sıcak yavrular ölmedden önce herbiri biyere kacıyordu bende aldım büyüklerin yanına koydum ve hepside vahşice öldürülmüştü kiminin kafası kimini derisi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama samanlığa vahşi hayvanlar sızabilir özellikle de gelincik ve yılan.. Kışın nasıl ısınıyorlar? -30 oluyordur oralar ben İstanbul'da donuyorum küçücük tavşan orada ne yapsın.. Ben erkek tavşanlardan şüpheleniyorum ama onları vahşi hayvanlardan da korumalısınız sonra niye böyle çoğaltıyorsunuz? Yazık değil mi..

      Sil
  19. Merhaba benim 2 tane tavsanım var yeni alfım disiyi alıp erkegin yatına kattıgımda erkek direk ciflesmeye calıstı disi ise degisik bir ses cıkartıp pıstı vee hergun fazlasıyla besliyorum iyide bakıyorum 8 metre falan uzunlugunda bir yerde yadıyolar toprakta var topragı ben dokmedim agac ekili onun topragı var disi simdi alıstı eve fakat yanlarına gittigimde disi kaçıyor vee dokundugumda ses cıkartıyor saldırganlastı vee bazı yerlerinde tuylerinde yolunma gordum acaba hamilemi ve erkekle birlikte yasıyolar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.. Ücretle alınan hayvanlara yorum yapmıyorum maalesef.

      Sil
  20. İyi günler ben iki tane tavşan aldım muhtemelen 8-10 aylıklar biri dişi biri erkek..aldığım kişi hamile olabilir dedi..erkek çok korkak kendini sevdirmiyor ve sürekli kaçacak yer arıyor.dişi sakin, sevecen yaklaşınca kendini sevdiriyor ve fazla hareket etmiyor,,sizce hamilemidir,,yem ve suda problem yok yiyor içiyolarlar,,15 metrekare Bi odadalar ve odanın içinde köşede şömine var kullanmadığımız altına fayans onların üstüne karton en üstüde kuru ot doldurdum,,orda yatıp kalkıyorlar,,Kara lahana Marul turp karışık güvercin yemi ve küspe(palet) yem kullanıyorum,,keyifleri iyimidir bilgi almak istiyorum,,ve erkeğide kısırlaştırmicam amacım zaten yavru almak iyi geceler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.. Ücretle alınan hayvanlara yorum yapmıyorum maalesef.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.