"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

11 Nisan 2012 Çarşamba

TAVŞANLARDA KEMİRME

Tawşi'nin taşıma kabı kapağı  :D

                Tavşanlar zoolojik sistem açısından kemirgenler sınıfından olmasalarda, kemirmek onlar için zorunluluktur. Çünkü tavşanların dişleri durmaksızın uzamaktadır. Birşeyleri kemirmek tavşanların dişlerinin törpülenmesini ve her zaman ihtiyacı olan boyutta kalmalarını sağlamaktadır.
               Tavşanlar kemirebilecekleri bir şeyler bulamadıkları taktirde gereğinden fazla uzayan dişler gıdalarının alınmasına ve çiğnenmesine engel olmakta ve bir süre sonra ölümle sonuçlanmaktadır.
                Tavşanlar bu durumun oluşmasını engellemek için sürekli bir şeyleri kemirme ihtiyacı duyarlar ve bu sebeple çok meşgul canlılardır.
                Tavşanlar dişlerini sürekli törpülemek ihtiyacında olduklarından, onlar için kemirecekleri cisimlerin nitelikleri çok fazla önemli değildir. Gıdaları dışındada ağız yapılarına müsait olan her şeyi kemirmeye çalışabilirler; halılar ve mobilya örtülerinin püskülleri, mobilyalar, kablolar v.s.
                Tavşanlar için kemirmek bir alışkanlık değil, bir yaşam biçimidir. Onlar bize zarar vermek için değil, sağlıklarını korumak için kemirirler. Eğer bir tavşan almaya karar verdiyseniz; onları bu şekilde kabul etmeniz ve ihtiyaçlarını karşılamanız gerekir.
                Tavşanımızın kemirmek için seçtiği cisimler bizim için uygun değilse; ona mutlaka kemirebileceği bir şeyler vermeliyiz. Bu konuda önerebileceğimiz en iyi kemirme araçları uzun saman, uzun kuru otlar, tahta parçaları ve mürekkep içermeyen kağıt veya karton parçalarıdır. Özellikle uzun saman ve kuru otlar hem mükemmel birer oyuncak, hemde kesici dişleri için zararsız birer aşındırıcıdırlar. Ayrıca sindirim sistemlerinin düzenli olarak çalışabilmesi için gerekli olan selülozu içerirler. Tavşanların günlük diyetlerinin mutlaka belli oranda selüloz içermesi gerekir.
                Eğer tavşanınızın günlük besinleri arasında saman ile kuru otlar yoksa ve selüloz yönünden fakir bir diyet uyguluyorsanız; ona kemirmesi için verdiğiniz gazete kağıtları, peçeteler veya karton kutuların bir kısmını yeme eğilimi gösterebilirler. Çünkü bu kağıt türevi ürünlerde selüloz içerir.
Ancak bu kağıt ürünleri işlenmeleri sırasında kimyasal süreçlerden geçtikleri ve katkı maddeleri ile özelliklede boya içerdikleri için yenildiği taktirde tavşanınızın sağlığı açısından zararlıdırlar. Ayrıca plastik, naylon poşet gibi ürünlerden de kesinlikle uzak tutmalısınız..
                 Tavşanlarda kemirmeyi el çırpma ile engelleyebilirsiniz. Tavşanlardaki kemirme özellikle 1 yaşından sonra azalmaktadır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.