"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

11 Nisan 2012 Çarşamba

TAVŞANLARDA İDRAR RENGİ

          


           Tavşanlarda normalde sarı olan idrar bazen turuncu, kahverengi, pembe, portakal rengi hatta kırmızı bile olabilir. Bu renk değişikliği ya, yediği gıdaların pigmentleri ile alakalı bir durumdur ya da idrar yolunda taş oluşumuna bağlı bir problem olabilir. Örneğin beta-karotenlerce zengin havuç, ıspanak gibi gıdaların çok tüketilmesi sonucu görülebilir. Yine aynı miktarda bu gıdaları tüketen başka bir tavşanda idrarda renk değişikliği gözlenmeyebilir. Bazen de stres, mevsim değişikliği ve kullanılan anbiyotiklere bağlı idrarda renk değişikliği görülebilir. Genellikle bu durum adet görme, regl olma diye yanlış bilinir. Bunun dışında su tüketiminin az olması ya da aşırı su kaybı da idrarın rengini koyulaştırır. Gıdaya bağlı olanın sağlığı tehdit edici bir yanı yoktur. Tedavi gerektirmez. Aralıklı olarak 2-3 gün sürer. Ancak hematüri denilen idrar yolunda kanama varsa Veteriner müdehalesi gerekir. Bunların dışında vulva ve uterus yani genital organlar kökenli bir kanama varsa bu da Veteriner müdehalesi gerektirir. Uterusta tümör, kanser, uterus kalınlaşma vb sebeplerden olabilir.
               Veteriner hekiminiz idrar testleriyle renk değişikliğinin sebebini ortaya çıkaracaktır. Tavşanınızda idrar yapma alışkanlığında değişiklikler olduysa (daha sık idrar yapma ya da idrar yapamama gibi) veya renk değişikliği dışında sağlık problemleri de dikkatinizi çekiyorsa, vakit kaybetmeden veteriner hekiminizden yardım almalısınız. loptavsan.com

3 yorum:

  1. benimki mavi yapıyo be :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngiliz Kraliyet Ailesi'nden herhalde, onlar da kendi kanlarına mavi derler :)

      Sil
    2. İlk işediğinde sarı sonradan koyulasıyo neden

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.