"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

11 Nisan 2012 Çarşamba

HOLLANDA LOP TAVŞANININ TARİHÇESİ

            


            Hollanda Lop Tavşanı tavşan severler arasında Lop Tavşanı, Hollanda Tavşanı, düşük kulaklı, sarkık kulaklı tavşan veya Lop Tavşan diye telefuz edilmektedir. Kelimenin kullanış şekli bölgesel ve kişinin kolayına geldiği şekilde değişmektedir. Hollanda’da 1960 yılında Netharland Dwarf (Hollanda cüce tavşanı) ile French lops (Fransa lop tavşanı) tavşanları melezlenerek meydana gelmiştir. Kulakları yanaklara kadar uzanır. Kahve – beyaz, siyah-beyaz, kül rengi ve sarı renklerde olabilir .Bacakları kısadır, ağırlıkları 850 gr – 1200 gr arasında olabilir. Gebelik süresi 30 – 35 gündür. Bir seferde 3 – 6 adet arası yavrusu olabilir.
             Hollanda Lop Tavşanının makbul olanı ne çok uzun tüylü nede kısa tüylü olanıdır. Tüy uzunluğu, tavşan üzerinde nispeten etkilidir. Kısa tüylü olanlar fazla tercih edilmez. Görsel olarak beğeni görmez. Halbuki onlar da bir canlıdır ve en doğal hakkı olarak sevgi ve saygı görmeyi beklemektedir. Hollanda Lop Tavşanı olarak genelde baş, boyun ve ense bölgesi uzun tüylü olan Lop Tavşanları tercih edilmektedir. Tüy uzunluğu parasal olarak lop tavşana değer katmaktadır. Ancak aşırı uzun tüylü Hollanda Lop Tavşanları, tüy dökme dönemlerinde, ev ortamında tavşan besleyenlere zor anlar yaşattığı için yeni alıcılar tarafından tercih edilmemektedir. Çok uzun tüylü olanların bakımı da zordur. Belli aralıklarla tüylerinin taranması gerekir. Aksi takdirde tüylerinde topaklanmalar ve keçeleşmeler meydana gelebilir. Renk olarak genelde karamel, tarçın, apaçi ve beyaz-karamel kombinasyolu Lop Tavşanları maalesef daha çok ilgi çekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.