"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

10 Nisan 2012 Salı

TAVŞANLARDA BESLENME




Tavşanlar Neler Yer?

                      Tavşanlar çeşit çeşit şifalı otlar, yabani bitkiler, kökler, yemişler, meyveler ve ağaç dalları yerler ve bunu yaparken, hangi bitkiden, ne kadar, hangi oranda yiyeceklerini iyi bilirler ve seçerek beslenirler. Zehirli otlar için sizin endişe etmenize gerek yok, zira tavşanlar olağanüstü koku alma yetenekleriyle zehirli bitkileri çok kolay ayırdedip kenarda bırakıyorlar.
Kışın ise, yazdan hazırladığınız, kırlardan fazladan biçtiğiniz ve kuruttuğunuz otları ve kış mevsimine özgü bulabildiğiniz taze sebze ve otlardan/salatalardan oluşan bir tabak hazırlayıp verebilirsiniz. Ancak tavşanlar kışın da dışarda gezinip, kurumuş yaprak ve dal kemirmeyi severler.
Tavşan beslenmesinde dikkat edilecek diğer bir nokta da, onların sindirim mekanizmasının bizden farklı çalıştığıdır, şöyle ki; biz insanlar bir şey yediğimizde mideye iner, oradan bağırsağa iner, bağırsaklarımız da kas hareketleriyle, dışkılanma noktasına kadar itekler maddeleri. Ancak tavşanda öyle olmuyor. Tavşanlar yedikleri gıdanın itilebilmesi için, yeniden bir şeyler yemeleri gerekiyor. Sonradan yenilen besin, daha önce yenilmiş olan besini ileri itiyor. Bu yüzden tavşanların kısa aralıklarla devamlı beslenmeleri gerekmekte. Ve bu yüzden de önlerinde daima yiyecek bir şeyler olmak zorunda.
                       Evin içinde yere bol miktarda saman ve kuru otlar serilmeli ve evin yakınında da bunlar bulundurulmalıdır. Dişi tavşan gebe kaldığında yavruları için yuva yapmaya başlar ve bunun için o saman ve kurutulmuş otlara ihtiyacı vardır
Serbest olarak kırlarda yaşayan tavşanların temel besin maddesi, kırlarda yetişen otlar, yabani bitkiler, şifalı otlar, çiçekler, kökler, ağaç dalları, yaprakları, yemişler ve tek tük meyvelerdir. Ancak tavşanlar, komşunun bahçesine dadanıp, salata, marul, havuç, ıspanak, lahana ve karnabahar gibi sebzeleri de yemeye bayılırlar. Tavşanların beslenmesindeki anahtar sözcük “Seçiciliktir”.

Temel Besin Maddeleri:
1 – Kırlardaki Yabani Otlar/Bitkiler (sınırsız)
2 – Sebzeler/Salatalar/Otlar (sınırlı)
3 – Meyve (kısıtlı miktarlarda)
4 – Kurutulmuş Otlar/Yapraklar (sınırsız)
5 – Ağaç dalları ve Yapraklar (sınırsız)
6 – Tohum ve Tahıllar (kısıtlı miktarlarda)
7 – Kurutulmuş Sebze ve Meyveler (kısıtlı miktarlarda)
8 – Su (sınırsız)
loptavsan.com

Tawşi, samanını afiyetle yerken :)

4 yorum:

  1. tavşanlar malta eriği yer mi?

    YanıtlaSil
  2. Tavşanlar da insanlar gibidir ve muhteşem bir damak tatları vardır. Örneğin ben domates sevmem ama bir başka insan bayılarak yer. Tawşi de böyle, örneğin Tawşi elmayı sever ama asla karpuz yemez. Papaz eriğini çok sever ama asla üzüm yemez. Yani Malta eriği seviyorlar dersem doğru bir bilgi olmaz, görecelidir. Zaten tavşanlara meyve de çok az verilmelidir. Yoksa ishal olup ölebilirler. Ama bahçeden koparıp Tawşi'de sizin için deneyeceğim. :)

    YanıtlaSil
  3. yeni bir yavru tavşan aldım şimdilik sadece marul veriyorum . marulun fazlası tavşana zarar verir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaptığınız çok yanlış çünkü yavru tavşanlara büyüyene kadar sebze, haftada birkaç kez ve çok az verilmelidir, çok küçüklere ise bir süre verilmemelidir, yavru tavşan maması, karışık tahıl ile beslenmelidirler. Sindirim sistemleri daha tam gelişmediğinden sebze vermeye devam ederseniz ishal olup ölebilir..

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.