"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

24 Nisan 2012 Salı

TAVŞAN KAFESİNİN YERİ VE ORTAM SICAKLIĞI

        Tavşanların ortam sıcaklığının 10 derecenin altına inmemesi, 30 derecenin üstüne çıkmaması gerekmektedir. Tavşanlar için en uygun sıcaklık 15-25 derecedir. Balkonda bakılan tavşanların ise yazın kulaklarının çok hafif nemli bezle ıslatılması gerekmektedir. Balkonda asla direkt güneşin altında, yağmurda bırakılmamalıdır. Tavşanlar ısıya çok duyarlıdır. Bu tür termal ısı değişikliklerinde tavşanların vücut ısıları yükselir ve solunum güçlükleri başlar. Bu durumda acilen veterinere gitmek gerekmektedir. Tavşanı serin ıslak havluya sarıp, serin ortama alıp, bol su vermek gerekir
        Tavşanınızın kafesi evin içinde de direkt pencere kenarında güneşe koyulmamalıdır. Klima altına, tam karşısına, direkt kalorifer-soba karşısına ve altına koyuması ölümcüldür.. Ayrıca kafses gürültüden ve diğer hayvanlardan da uzak olmalıdır.


RABBIT CAGE PLACE AND ENVIRONMENTAL CONDITIONS
      Rabbits ground level ambient temperature below 10 degrees, 30 degrees on the need to avoid. The most suitable temperature for rabbits 15-25 degrees. If viewed from the balcony type rabbits ears should be very slightly damp cloth wetting. Never directly under the balcony of the sun, the rain should not be left. Rabbits are very sensitive to heat. This type of breathing difficulties thermal heat rises and begins to changes in body temperature of rabbits. In this case, an urgent need to go to the vet. Cool, wet towel wrapped rabbit, take a cool environment, you must give plenty of water
      Should be placed out of direct sun in the house next to the window Tavşanınızın cage. Air conditioning below the opposite, in front of the stove and under the direct heating-koyuması fatal .. Kafses should be away from noise and other animals also.

11 yorum:

  1. Merhaba, benim tavşanım 3 aylık. Ona düzenli olarak her gün, havuç, dere otu, meyve, palet yem karışımı, su veriyorum. Yoncayıda aşagıdan toplıyor, yıkıyor ve tavşanıma(pufi) veriyorum. Bazen de hava güneşliyken aşagıya indiriyorum. Ot falan yiyor. Ve banyosunu yapmıyorum sadece peçeteyi ıslatıp ayaklarını karnını kakaksını yaptıgında da altını siliyorum. Büyük bir kutusu içinde tüneller yatak tuvalet yem kemirmesi için kozalak, talaş ve su kabı bulunuyor. Ayrıca oynaması için ayrı bir kabı var içinde kesilmiş gazete ve mukavva var.Evin içinde gezmesine özen gösteriyorum. Bazen kucagıma gelir bende onu taragıyla tararım oda uyur. Elime biraz fazla alıyo olabilirim. İlerde büyük bir kafes alıp (içinde tüneller olan) orda yaşatacagım. Çok büyüdügünde canını acıtmayacak bir tasma alıp dışarda gezdirmeyi planlıyorum. Sizce bir eksigim veya hatam var mı? Varsa düzeltebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, 4 aylıktan küçük tavşanlara sebze, meyve, taze yeşillik verilmez. Yetişkin tavşanlara bile havuç ve marul haftada 2-3 kez verilmelidir çünkü havuç ve meyvede aşırı şeker vardır ve fazla meyve ishal yapar. Kirli popo ve ishal olmadıkça ayaklarını silmenize gerek yok, ıslak kalan ayaklar deri hastalıkları yapabilir o zaten kedi gibi temizlenir siz silmeyin. Kutu içinde yaşayamaz, kutuyu kemirip kaçar. Ayrıca tavşanınızın odası olmalıdır. Kemirmesi için de manav veya pazardan da çivisiz, boyasız temiz bir ahşap sebze veya meyve kasası bulmalısınız. Tavşanlar kafeste yaşayamaz, kafeste yaşayan bir tavşan hücreye atılmış bir insan gibidir. Tavşanlar gece ve sabah saatlerinde geniş alanlarda saatlerce hoplayıp zıplamayı severler, kafeste hayat süren bir tavşan ise depresyona girip fazla yaşamadan ölür, zaten kafes ne kadar temizlerseniz temizleyin hijyenik olamaz. Ormanda özgürce koşan bir hayvanı kafese tıkmaya hakkımız yoktur, arada evde dolaşacak deseniz de bunu yapmayın. Onu bilerek ölüme sürüklersiniz. Bunu birçok kişiye söyledim ama dinlemeyenler oldu ve sonunda hep çok sağlıklıyken öldüklerini yazdılar. Çünkü bu hayvanlar çok duygusaldır. Ona bir oda ayıramıyorsak beslememek gerekir. Evinizde küçük, ayıracak bir oda yoksa odanızın yarısını 1,5-2 metre boyundaki telle ayırın duvara çıtayla çaktırın yarısı onun olsun ya da salonun 1/3 üne yapın bunu, kafes asla olmaz. Ayrıca böyle bir oda veya alanı da olsa ev içinde günün yarısında özgürce dolaşabilmelidir. Şimdilik sadece pelet yem, kuru ot, kuru saman verin arada ödül olarak yağsız tuzsuz kuruyemişle ödüllendirin. Kuru ot ve samanı 24 saat bolca bulunsun bu sindirimi için olmazsa olmazdır. Suyunu hergün tazeleyin. Yeşillik alan sitedeyse site yönetiminin veya belediyenin sinekler için zehirleme yapmadığına emin olun. Tüylerini her gün tarayın ki yutmasın. Tuvaletinde de mutlaka talaş kullanın.

      Sil
  2. Bir de tırnakları çok uzun veteriner veya pet shop lara götürüp kestirmeyi düşünüyorum. Tüyleride çok uzun ama onu kestirmicem öyle daha tatlı ve pufuduk oluyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tırnaklarını 3 ayda bir veterinere götürüp kestirmeli ve her gidişinizde iç parazit iğnesi yaptırmalısınız ayrıca ön ve arka dişlerini de kontrol ettirmelisiniz. Tüylerini asla kestirmeyin.

      Sil
  3. Son olarak da tavşanımın yanına cam kaba koymuş oldugum sıcak suyu bir havluya sararak yanına koyuyorum tavşanımda yana girip uyuyor üstüne de incecik bir kumaş örtöyorum ama bogmuyorum kafası dışarda oluyo bi sıkıntı olumu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu artık yapmanıza gerek yok bu annesiz kalan çok küçük yavru tavşanlar ve diğer yavru hayvanlar içindir. Şu an hem yaz hem de tavşanınızın ergenlik dönemine girmesine az kaldı, sıcaktan bunalabilir zaten onların kürkleri var. Kışın direkt taşa yatmadıkça, klimalı, vantilatörlü, cereyanlı açık pencereli yerde kalmadıkça ateşlenip hastalanmaz. Üstüne de birşey örtmenize gerek yok. Bir minder koyarsınız o minderin üzerine yatar. 1 milyoncularda 3-5 TL'ye kare sandalye minderleri satılıyor bunlar bile olur.

      Sil
  4. tavşanım zaten sabaha kadar kusunda durmuyor atlıyor. Aç kalmaması içinde kusunun dışında yemekleri var. yani banyo onun. Ama öyle ayırmama annem izin vermez asla. Ama ölmesinden çok korkuyorum. Bir de saman almam zorunlu mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınızın bir odası veya odanızın yarısı kadar alanı olmalıdır, kafeste kutuda, banyoda olmaz. Sonuçta o da bir canlıdır. Yaşamasını istiyorsanız kafesi unutun. Uzun saman ve kuru ot (at ve ineklerin yediklerinden) zorunludur, önünde 24 saat durmalıdır yoksa sindirimini yapamaz acilen alın, Sahibinden.com'da balya ile satılıyor, birer balya ısmarlayıp kiler gibi bir yerde saklayın, yıl boyu yer.

      Sil
  5. Merhabaa. Ben size bir seyler danısmak istiyorum da daha yeni tavsan aldım ama cok tedirginim. Yanlis bir seyler yapmaktan korkuyorum. Henuz yuvası hazır degil ama en yakın zamanda tavşanıma göre yuva ayarliycam.
    Mesela ilk olarak bulundugu yere suyunu koyuyorum ama suya basıyo ve hep ıslatıyo patilerini. Bu normal mi? Ayrıca ben hep yeşillik havuç falan veriyorum. Yiyor ve cok seviyor. Ishal de hiç olmadı. Bu durumda da saman mı alayım yoksa devam mı edeyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba kusura bakmayın bazı sebeplerden dolayı ilk defa böyle uzun süre yazamadım. Paraysa satın alınan veya hediye gelen hayvanlara maalesef cevap yazmıyorum. Besleme şekliniz çok yanlış üst menüden derhal okuyun ve 4 aylık olana kadar da sebze meyveyi kesin.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.