"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

8 Nisan 2012 Pazar

AYVALIK SAMANLIK ADASI TAVŞAN ÖLÜMLERİ

     Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde adada yaşayan yüzlerce tavşan susuzluk ve açlıktan telef oldu.
22 adadan biri olan ve üzerinde yerleşim olmayan ancak buna karşın onlarca tür ve yüzlerce yabani tavşana ev sahipliği yapan Hasır Adası’nda aşırı sıcak nedeniye su ve yiyecek içecek bulamayan yüzlerce hayvan telef oldu.



KENDİ CEP HARÇLIKLARIYLA YABANİ TAVŞANLARA YİYECEK GÖTÜRDÜLER

              Bir veteriner kliniğinde personel olarak çalışan Murat Şengönül ve Ezgi Parmaksız isimli iki genç, adada yiyecek bir şey bulamadıkları için artık birbirlerini öldürerek karınlarını doyurmak zorunda kalan yabani tavşanlar için kendi cep harçlıklarıyla satın aldıkları onlarca kilogram havuç ve pazaryerlerinden topladıkları marul yaprakları ile yeşillikleri kiraladıkları bir tekne ile adaya götürdüler.

ÇEVRECİLER VE HAYVANSEVERLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ

Hasır adasında yüzlerce tavşanın ölüsüne denk geldiğini anlatan Murat Şengönül, gördüğü manzara karşısında üzüntüsünden gözyaşlarını tutamadığını kaydederek, “Adada gördüğüm manzarayı aynı veteriner kliniğinde çalıştığımız Ezgi’ye anlattım. O da anlattıklarımdan çok etkilendi. Hemen adada açlıktan öldüğünü tespit ettiğimiz bu yabani tavşanlar için kendi imkânlarımızla bir şeyler temin ederek, pazarcı esnafının artıklarını topladık ve kiraladığımız bir tekne ile adaya getirdik. Bu çalışmayı bundan sonra sık sık yapacağız. Bizlere Ayvalık halkı ile ilçede faaliyet gösteren hayvan severlerle, çevrecilerin de destek vermesini istiyoruz” dedi.

Ezgi Parmaksız ise, “Murat ağabey, geçen hafta bu adaya geldiğinde yüzlerce ölü tavşanla karşılaşmış. Ölü hayvanların üzerinde yaptığı incelemelerde bu hayvanların açlıktan öldüğünü belirlemiş. Yüreklerimiz parçalandı. Hemen düğmeye basarak doğanın süsü sevimli tavşanlar için bir şeyler yapmak istedik. Ve şimdi buradayız. Bu yaptığımızın devamlılığının sağlanması için ilçede faaliyet gösteren hayvanseverleri ve çevrecileri göreve davet ediyoruz. Onlarında destekleriyle, insanlık ayıbı olarak nitelendirdiğimiz yabani tavşanların açlıktan ölmelerinin önüne geçilebileceğine inanıyoruz. Bu konuda Ayvalık Belediyesinin de üzerine düşeni yapmasını ve açlıktan ölen yabani hayvanların ölmemeleri için destek olacaklara da öncülük yapacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Murat Şengönül ve Ezgi Parmaksız, ilçede Hasır adasına tavşan avlamak için gelen avcılara da tepki göstererek, avcıları buraya vurmak için değil, eyleme destek olmaya çağırdıklarını da sözlerine eklerlerken, “Çünkü sportif amaçlı yaptıklarına inandığımız tavşan avları için bu adadaki tavşanlar açlıktan telef olup öldükleri sürece avcılarda bu adada avlayacak tavşan bulamayacaklar, çevreci ve hayvanseverler ile tüm halkımızı göreve çağırıyoruz”


      




2 yorum:

  1. ilk başlarda çook üzüldüm ki size anlatamam ama sonra sonlara doğru mutlu oldum

    YanıtlaSil
  2. Umarım sırf bu ada değil tüm tavşan bulunan ve tavşanların telef olduğu (İstanbul Haliç Tavşan Adası ve Bodrum Gümüşlük Tavşan Adası..)adalara bir çözüm getirilir ve o adalardan tavşanlar alınıp doğaya salınır..

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.