"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

10 Haziran 2015 Çarşamba

CEVAP: SN. MELEK ONAÇ













    Merhaba, şu an ikisi de ergenlik döneminde ve erkekler bu dönemde çiftleşmek isterler. Eğer diğeri dişiyse kötü çünkü yakında 6-10 arası yavrunuz olacak demektir. Hemen bir veterinere götürüp ikisinin de cinsiyetlerini iyice öğrenin yoksa bir yılda 400 tavşanınız olur ve zavallı yavrular telef olur, başa çıkamazsınız. Yalancı gebelik olsaydı tüylerini yolup yuva yapardı ve dişiyse zaten öbürü erkek olduğu için yalancı hamilelik yaşamaz gerçeğini yaşar diye düşünüyorum. İkisi de erkekse bazen erkek tavşan diğer erkeğe de tecavüz etmeye kalkar, bu durumda odalarını biraz ayırmak gerekir. Diğerini alıştırmak için üzerine gitmeyin ve size yaklaşınca ağzına sevdiği yiyeceklerden (ceviz, 1 dal maydonoz..) verin. Bazen tümör olabiliyor ayrıca hergün tüylerini tarayın ki tavşanlar kusamaz ve taranmayan tüylerini yutarlar, bunlar da mide ve bağırsaklarında toplanıp birikir ve ölümcül olabilirler. En çok rastlanan şişkinlik sebebi ise iç parazittir, tavşanınızı 2-3 ayda bir veterinere götürüp iç parazit iğnesi yaptırmalısınız. 

10 yorum:

  1. peki bakmayı başardım sonunda ve öteki tavşanın dişi olduğunu anladım hamile olduğunu sanıyordum fakat 33-34 gün oldu hala doğurmadı acaba ben mi yanlış anladım ben karnını ellediğimde sert birşeylerin hareket ettiğini hissediyorum ama yavru hareketlerimi bağırsak falan mı bilmiyorum nasıl oluyo o hareketler? bide karnını ellediğimde şu 4 gündür biraz kızmaya başladı kafasını hiç elletmiyo erkektende ses çıkararak kaçyo ben yanlış mı anladım yoksa gerçektende hamilemi açıklarmısınız nasıl anlayabilirim başka karnını ellediğimde ara sıra kızıyo ama çok kızmıyo neredeyse hiç dencek kadar az 4-5 defa falan kızdı sadece sizinde düşüncelerinizi merakla bekliyorum teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cinsiyetini ve hamilelik durumunu buradan maalesef bilemem ama umarım erkektir yoksa bir sürü yavru olur, bakamazsınız. Gaz da olabilir, neden bir veterinere götürmüyorsunuz? Ciddi birşey varsa da ortaya çıkar, cinsiyetini de öğrenirsiniz.

      Sil
  2. tmm inş hamiledir sadece bi hastalığı falan yoktur :( teşekkür ederim cevapladınız için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani gazsa da önemli değildir, tavşanında şişkinlik olanlarda genelde hep gaz çıktı çünkü. Tabi umarım hasta değildir. 3 ayda bir iç parazit iğnesi yaptırın ve karnında tüy yumağı oluşmasın diye her gün kedi tarağıyla tarayın.Hamile değilse aşağıdaki linkteki gibi iki yanına çok hafifçe masaj yaparsınız.

      Sil
    2. http://www.howcast.com/videos/514701-how-to-help-a-rabbit-with-gas-pain-pet-rabbits/

      Sil
  3. hamilemi onu bilmiyorum işte nasıl anlıyabilirim ki her yeri okudum inan giripde okumadım yer yok dencek kadar az fakat çoğunlukla yuva yapmaya başlamasından bahsediyolar ve başka olarak hareketler falan ama o hareketler nasıl bişey oluyo karnı ne kadar şişiyo ve başka belirtiler falan bana söleyebilirmisiniz bi günlerdir uğraşıyorum anlamak için çok hareketsizleşti yemeni yedikten sonra biraz koşuşturuyo sonra yerine yatıyo ama sabahtan akşama kadar aynı yere yatıyo erkek oraya yattında onun kalkmasını bekliyo veya onun yanına yatıyo kocaman yerde sadece orada yatıyo bide çok sinirli olmaya başladı yattığı yere bişeyler sürttüğüm zaman saldırıyo bana, parçalanmış bi süpürge uçları var uzun onları ağzına verdiğimde elimden sinirli bi şekilde alıyo ve yan tarafına atıyo bunlar hamilelik belirtisi olabilirmi onu ilk defa böle görüyorum bide erkekle çiftleşirken hiç erkeğin yana veya arkaya doğru düştüğünü görmedim tabi en son 1 ay önce böle çiftleştiler bida istemedi zaten dişi olan yani. dişinin hamile kalması için erkek olanın çiftleşirken yana falan mı düşmesi gerek belki ben görmemişimdir öle oldunu bilmiyorum artık pek yanlarında duramıyodum o zamanlar .bide daha şu 4-5 gündür dişi olan erkekten ses çıkararak kaçıyo hiç yanına yaklaşmıyoçok uzun oldu ama sorularımı cevaplarsanız sevinirim :D :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha cinsiyetini bilmiyorsunuz o yüzden ne desem bilmiyorum :) Dişi olsaydı doğumdan 2-3 gün önce karnının altındaki tüylerini yolup samanlarla, yanına koyacağınız bir paket açık pamukla (Tüylerini yolmasın diye) birlikte yuva yapardı o yüzden sanırım erkek. 15 gün içinde kilo aldı mı? Daha sakin mi? İştahı arttı mı?Bunlar varsa zaten dişiyi erkekten ayırmanız lazım ki strese girip doğacak yavrulara zarar vermesin. Karnı bir kediden daha az şişer, hamilelik ise 28-32 gün sürer, dişi hamileyken fazla hareket etmez genelde dinlenir. Hareket olarak yuva yapmayı dert edinir. Tavşanınız erkek ve ergenlik döneminde bence, Tawşi elimdeki çalı süpürgesini alıp beni kovalardı, demir topunu cama ve bilgisayara fırlatırdı, köpek gibi hırlayarak beni kovalardı, kapları devirirdi bu dönemde, sonra geçince bir centilmen olmuştu :)

      Sil
  4. yok ben bakmayı başardım ilk defa 2 tavşan arasında çok fazla fark var ve ortadan yarık :D oysa ötekinin öyle değil yarık fln yok videoda izledim dişilerle aynı eminim dişi olduğuna . karnı biraz şiş babamda dedi biraz şişmeye başladı diye, kilosunu ölçemiyorum ayaktayken kendisine kesinlikle dokundurtmuyo kaçıyo sürekli, sürekli yatmaya başladı dediğim gibi ama önceden böle deildi daha hareketliydi tabi ben 1 hafta onu görmedim annemler bakıyodu evde deildim kaç gündür böle bilmiyorum, iştahı çok fazlaydı herşeyi yiyodu çok kıskanıyodu yiyceklerini önünde varken gidip ötekinin ağzındakileri kapmaya çalışıyodu ama bu aralar iştahı azaldı tabi ötekine göre yine çok yiyo ama önceki haline kıyasla azaldı, bazılarının 40 günden sonra doğurduğunu okumuştum belki benimkide öle olur :) :D bu belirtiler giriyomu acaba hamileliğe babama bu davranışlarını söledim kısa zamanda doğurur dedi tabi babam hiç beslemeyen biri sizin kadar iyi bilemez :D sizinde yorumunuzu beklerim :D illa hamile dedirtçem tavşana :D neyse yorumlarınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman neden hamile kalmasına izin verdiniz şimdi bir sürü yavru olacak derken 2-3 aylık olunca kendi aralarında yine çoğalacaklar, millete dağıtsanız telef olurlar, yazık değil mi? Ben erkek çıkmasını bekliyordum dişiyse üzüleceğim. Kısmen giriyor ama internet üzerinden tabi ki bir yargıya ulaşamam.

      Sil
  5. bi çaresine bakarız artık şimdi hamile ise eğer doğurursa hallederiz isteyenlere falan veririz tabikide onlar için kötü onları vermeye bende dayanamam üzülürüm fakat o yavrulara bizde bakabiliriz allaha şükür bakabilecek durumumuz var zaten sonra ayırmaya çalışırım. teşekkürler.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.