"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

5 Ekim 2014 Pazar

TAVŞANLARDA TUVALET EĞİTİMİ




           Tavşanlar tuvalet konusunda kedi gibidirler, kediler nasıl kum dolu bir kada düzenli olarak tuvaletlerini yapıyorlarsa tavşanlar da talaş dolu bir kaba tuvaletlerini yaparlar. Tavşanlar için özel tuvalet kumu satılsa da tavşanlar için kum önerilmez çünkü tavşanlar çok hasssas hayvanlardır ve kum burun, boğaz gibi yerlerine kaçabilir. Talaş en iyisidir. Tavşanınız eve ilk geldiğinde tuvaletini 1-2 gün yapmayabilir çünkü strestedir ve yeni yuvasını yabancılar ama 2 veya 3. gün tuvaletini yapmaya başlar. Tavşanlar genelde hep aynı yere tuvaletlerini yaparlar, bu doğalarında olan birşeydir, böylece doğada izlerini kolayca kaybettirirler, heryere iz bırakmazlar. Tavşanınız odasında veya evinizde kendine böyle bir köşe seçtiyse tuvalet kabını oraya koyun. Tuvalet eğitimi için daha kolay olacaktır. Bazı tavşanlar ise eve ilk geldiklerinden itibaren sağa sola tuvalet yapabilir, bu nadir de olsa olur çünkü yine streseten, yaşının küçük olmasından veya tuvalet kabının olmamasındandır. Şimdi size tavşanlar için tuvalet kabı hazırlamayı ve tuvalet eğitimini anlatacağım;

Tavşan tuvalet kabı için gerekli malzemeleri fotoğraflarla anlatıyorum;


1) Tavşanınızın içine rahatça girebileceği, alçak bir leğen; 










           Yetişkin bir kedinin içine rahatça girip rahatça dönebileceği bir kap olmalıdır, çünkü tavşanınız kısa sürede yetişkin bir kedi boyutuna ulaşacaktır. Leğeni pazardan, 1 milyonculardan, yapı marketlerden, internetten rahatça bulabilirsiniz.


2) Leğenin içine sığacağı komple büyük bir poşet veya parayla satılan çöp poşeti; 


   










        Bu poşetle leğeni komple kaplayın, böylece leğeni hergün yıkamak zorunda kalmazsınız, haftada bir kez yıkasanız da olur leğen kirlenmez, en kötü poşet kirlenir.


3) Leğenin dibini komple kaplayacak 1-2 poşet; 

       Bu poşetler, büyük poşete geçirilmiş leğenin dibine açmadan yukarıdaki şekilde serilip bastırılır ve hergün kirlenmiş talaşla beraber komple değiştirilir, dipte temiz ana poşet kalır. Asla gazete kullanmayın, gazete hem çabuk ıslanır, hem de gazeteyi kemirebilir ve içindeki kurşunu yutacağından zehirlenebilir.


4) Marangoz, internet veya petshoplardan bulabileceğiniz talaş; 


       

















              Talaş, rende makinesi ile yontulan tahtadan çıkan küçük, kıvrık bir çeşit tahta parçalardır ama çok yumuşaktır, yaprak gibidir. Poşetlerin üzerine 2-3 parmak kalınlığında leğenin dibine serilmelidir.


5) Küçük bir süpürge ve faraş;



















      Tavşanınız tuvalet kabına girip çıkarken etrafa mutlaka biraz talaş dökülür çünkü tavşanlar zıplayarak hareket eder, yani kedi gibi değillerdir, o yüzden mutlaka bir köşede süpürge ve faraşınız olsun ki dışarı sıçrayan talaşları faraşa süpürüp tekrar leğenin içine koyabilesiniz. Küçük bir çalı süpürgesi ve faraş da işinizi görür ama tavşanınız çalı süpürgesini kemirmek isteyebilir o yüzden onun ulaşamayacağı bir yere koyun. Bu ürünleri de yine 1 milyonvulardan, süpermarketlerden, pazardan bulabilirsiniz, plastik faraşlı takımlar 1-2 TL'ye satılıyorlar.


                  Tavşanınızın tuvaletini hergün değiştirin, böylece hem hijyenik bir ortam olur, hem tavşanınız hasta olmaz, hem de koku asla olmaz. Bazı insanlar tavşan çok kokar der, onlar tavşanın tuvaletini değiştirmeyen insanlardır.  Leğeni ise haftada 1-2 kez banyo veya bahçenizde kokulu yer silme sularını sulandırıp yıkayabilirsiniz. Tavşanınız yeni tuvaletine çok kısa bir sürede alışacaktır. Eğer önce sağa sola yapıyorsa etrafa bıraktığı idrar ve dışkılardan bu tuvalet kabına koyun, böylece daha kolay alışacaktır. Etrafta koku, idrar bıraktığı yerleri de iyice silin. Tavşanlar kafeste yaşayamaz. Kafeste yaşayan tavşanlar kısa sürede ölür, depresyona girer. Tavşanlar gece daha çok hareketli olan hayvanlardır ve geniş alanlarda hoplayıp zıplamak isterler, tavşanınızın mutlaka kendine ait bir odası veya salonda bir köşesi olmalıdır, onu hapisteki bir insan gibi kafese tıkmayın, bunu söylüyorum çünkü kafesin altına bir de tavşanların ayaklarını yara yapıp kanatan tel koyanlar var, neymiş tavşan kafeste yaşadığından hayvanın tuvaleti böylece kendine bulaşmıyormuş, bunu yapanların zaten çoğu tavşan üreticisidir, tavşan üreticileri tavşan katliamını hazırlarlar; tavşanları denek olarak yetiştirirler tavşanlar yıllarca acı çekerek ölür, tavşanları tüyü ve eti için yetiştirirler tavşanlar tüyleri yolunurken gözyaşları saçarak ağlarlar ve sonunda birer Angora tüyü kazak, şapka, eldiven olurlar. Üreticiler tabi ki kafes altına bu iğrenç telleri koyarlar çünkü tavşanlar onlar için birer maldır ve tuvaletiyle uğraşmak istemezler. Zaten kısa sürede bir tavşanı keser veya satarlar ve yerien yenisi gelir, o tavşancık kısa yaşamında günışığı bile göremez. Tavşanlar ise 2 çeşit dışkı yaparlar, yuvarlak zeytine benzeyen dışkıları gübre olarak kullanılır, diğer uzun olan dışkıları ise tavşanlar için çok değerlidir ve bunu yerler çünkü içinde onlar için çok değerli maddeler vardır bunu yemezlerse bağışıklıkları gelişmez ve ölebilirler. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.