"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

27 Ekim 2014 Pazartesi

MİMARİ TASARIMDA ÇIĞIR AÇAN 13 HAYVAN TÜRÜ


      Kendilerine inanılmaz derecede zarif yuvalar inşa eden bu hayvanlar, Doğa Ana'nın yarattığı en iyi tasarımcılar olabilir. 
     Pek çok hayvan kolayca diğer hayvan türlerinden koruyabilecekleri, güvenli yuvalar bulma peşindedir. Fakat bazı hayvan türleri sığınak bulmakla yetinmeyip, kendine bir yuva inşa ediyor. Doğa Ana’nın yarattığı en iyi mimarlardan olan bazı hayvan türleri, bilim insanlarının ağzının açık kalmasına sebep olan bazı eserlere imza atıyor.
     Mimari ve tasarımda çığır açan hayvanların ve yuvalarının görüntüleri, National Geographic için çalışan fotoğrafçı Ingo Arndt’ın yeni kitabı “Animal Architecture”da bir araya geldi. İşte 13 örnekte, doğuştan mimar olan hayvan türleri…

1. Hoşsohbet dokumacı
Philetairus socius, yani hoşsohbet dokumacı olarak bilinen bu kuş türü, yalnızca Güney Afrika, Namibya ve Botswana’da yaşıyor.
Komün halinde yaşayan kuşlar, dev yuvalar ‘dokuyor’.
İnce uzun çubuklar ve ot kullanarak dokudukları yuvaları, bozulmadan kalıyor.
Yuvanın en içlerindeki odacıklar, geceleri daha sıcak olacak şekilde yapılıyor. Böylece kuşlar geceyi üşümeden geçirebiliyor.
Yuvaların her birinde, birkaç nesil bir arada yaşıyor.

2. Avustralyalı dokumacı karıncalar
Orta Afrika ve Güneydoğu Asya’da yaşayan dokumacı karıncalar, kendine canlı yapraklardan yuva yapıyor. Larva ipeğini kullanarak yaprakları yapıştırıyor ve birer yuva haline getiriyorlar. Tek bir yapraktan yuva yaptıkları gibi, pek çok yaprağı yapıştırarak yaklaşık yarım metre uzunluğunda yuvalar da dokuyabiliyorlar.
3. Vogelkop çardak kuşu
Erkek çardak kuşları kuşları, çeşitli otları ve çubukları kullanarak kameriye benzeri küçük kulübeler yapıyorlar.
 
Amaçları dişi kuşları kendilerine çekmek ve onlarla çiftleşmek.
Hayvanlar aleminin en mükemmel iç dekorasyoncuları olan çardak kuşları, çiftleşecekleri kuşları çekebilmek için rengarenk meyveler topluyor ve onları bir ahenk içinde yuvaya diziyor.
İronik bir durum ama, dişi kuşlar yavrularını büyütmek için bu yuvaları kullanmıyor.
4. Beyaz pusula karıncası
İngilizcede ‘Compass termite’ adıyla bilinen bu karınca türü, büyük ve çizi gibi yere saplanan yuvalar inşa ediyor.
Bu karınca türüne ‘pusula’ denilemsinin sebebi, yuvalarını kuzey-gün yönünde inşa ediyor olmaları.
Yön bilgileri bu denli hassas olan karıncalar, yuvalarını kuzey-güney yönünde yaparak, aynı ısıda tutmayı başarıyorlar.

5. Bal arıları
Fotoğraf: Bigstock
Bal arılarının tüm hayatı yuvaları etrafında geçiyor.
Salgıladıkları yapışkan madde sayesinde yuvalarını kuruyorlar. Bütün beslenme faaliyetleri ile yavrularını yetiştirme işini de burada yürütüyorlar.

6. Avrupa kırmızı orman karıncası
Avrupa kırmızı orman karıncası, orman zemininde büyük tümsekler yaratıp, yuvalarını da bunun içine kuruyorlar. Bu tümseklerden bazılarının arasında bazı geçitler de bulunuyor. Ana yuva ile ona bağlı oluşan diğer yuvalar, birinden birinde tehlike olması halinde birbirlerine kaçıyorlar.

7. Kırmızı çömlekçi kuşu
Kırmızı çömlekçi kuşu, yuvasını kil ve çamurdan yapıyor. Yaptıkları bu güçlü yuvalar yırtıcılara karşı koruma sağlıyor.
Çömlekçi kuşları yuvalarını terk ettiğinde de, diğer kuşlar bu yuvaları korunma amaçlı kullanabiliyor.

8. Baya dokumacı kuşu
Baya dokumacı kuşları, dikenli palmiye ağaçlarına ve akasya ağaçlarından sarkan, çok zarif yuvalar yapıyor.
Aynı zamanda sulak yerlerin de üzerinde asılı duran yuvalar, böylece yırtıcı hayvanların ulaşımından uzak tutulmuş oluyor.
Bu tip yuvalar genelde koloni halinde bulunuyor ama, diğerlerinden izole, tek başına duran yuvaları bulmak da mümkün.

9. Wasp
Yabanarılarının birçoğu aslında yuva yapmıyor. Bunun yerine tek başına olmayı, hatta asalak yaşamlar sürmeyi tercih ediyor. Daha sosyal olan yaban arıları ise pek zarif, kağıttan yapılma yuvalar yapıyorlar.
Arılar yuva yapımında bitki posası, tükürük, reçine ve başka bazı materyalleri de kullanıyor. Yuvanın görüntüsü, bal arılarının kovanına benzese de, materyali farklı oluyor.

10. Kunduzlar
Kunduzların yaptığı barajlar sayesinde ağaçlık yerler suyla doluyor. Yuvalarına yalnızca su altındaki bir açıklıktan giriş yapılabiliyor. Böylece yırtıcı hayvanlardan kaçınıyorlar ve kışın yiyecek avına çıkmaları da kolaylaşıyor. İnşa ettikleri barajlar devasa boyutlara ulaşabiliyor. Bilinen en büyük kunduz barajı, Kanada’daki Wood Buffalo doğal parkında bulunuyor; barajın uzunluğu yaklaşık 850 metreyi buluyor. Suyun çok derin olduğu durumlarda, yaptıkları oyuklarda yaşamaya devam ediyorlar.

11. Montezuma Oropendola 
Montezuma oropendola adlı kuş, küçük dalları ve otları kullanarak kendine yuva yapıyor. Çoğunlukla, yaklaşık 30 kuştan oluşan koloniler halinde yaşıyorlar.
Kolonide dominant bir erkek bulunuyor ve tüm diğer dişilerle de o çiftleşiyor.

12. Kırlangıç kuşu
Bazı kırlangıç kuşları, pek çok farklı materyal kullanarak kendine yuva yapıyor. Bazısı ise hiçbir şey yapmayıp, terk edilmiş yuvaları benimsiyor.
Bazı kırlangıç türleri ise, yuvalarını öncelikli olarak kendi tükürükleriyle inşa ediyor. Bu yuvaların çok lezzetli olduğunu düşünen ve bunları yiyen insanlar da var.

13. Şayak sineği
Şayak sinekleri pupa evresini geçtikten sonra, etrafında oldukça sert bir koza oluşturuyor. Kozayı çakıl taşlarından, kumdan, deniz kabuklarından ve başka bazı göl ya da nehir yatağında bulunan materyallerden yapıyor.
Bu maddeleri kendi ipeği sayesinde birbirine yapıştırıyor ve sonra da yetişkinlik evresine doğru güvenle kanat çırpıyor.
http://www.radikal.com.tr/radikalist/mimari_ve_tasarimda_cigir_acan_13_hayvan_turu-1220835?utm_source=hurriyet&utm_campaign=xmlservice&utm_medium=haberdetay

            Hala günümüz inşaatçılarının yaptığı pahalı evler, siteler kaba saba ve en kısa süren depremde yıkılırken, bu minik canlıların yaptığı inanılmaz estetik ve sağlam yuvaları görmek aslında onlardan ne kadar geri olduğumuzun da kanıtıdır. Hele ki son acı asansör faciasından sonra..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.