"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

27 Ekim 2014 Pazartesi

RTÜK'E, HAYTAP'A, BİMER'E KÜRKLERİ ŞİKAYET EDELİM!

Serenay sarıkaya ve omzundaki ceset!

          Bir sinemacı olarak arada dizi fragmanlarına, reklamlara gözüm kayıyor, her oyuncuda bir kürk detay, bir klima taktırma olayı, Angora tüyü bir kazak.. Sevgili yapımcılar ve yönetmenler, neden artık daha seçici ve duyarlı değilsiniz? Artık kürk mü kaldı? Kürkün bir vahşet olduğunu bilmiyor musunuz? Angora tüyü kazakların Ankara tavşanının ağlata bağırta tüylerinin elle yolunması sonucu yapıldığını bilmiyor musunuz? Klimaların küresel ısınmaya katkıda bulunduğunu, kutup ayıları, fokları ve penguenleri ölüme attığınızı bilmiyor musunuz? Peki siz sevgili oyuncular, kürk yakalı mont, botlarınızı giyip Kanyon AVM'de gezerken aslında cesetlerle gezdiğinizin farkında değil misiniz? Küresel ısınma yaşanırken sanki İstanbul'da Erzurum gibi -40 derece ayaz var.. Siz kürk ve kürklü ürünleri alarak kürkü için daha çok hayvan öldürülmesine teşvik oluyorsunuz ve sizleri takip edenleri özendiriyorsunuz. Yıl olmuş 2014, lütfen artık daha duyarlı olalım.. Özellikle Medcezir dizisinin bir ayara ihtiyacı var gibi, hemen RTÜK, BİMER ve HAYTAP şikayet telefonlarına, maillerine sarılalım! İnanın işe yarıyor, yeter ki sessiz ve duyarsız kalmayalım. Hadi üşenmeyin ben şikayet maili yazmaya başladım bile yan sayfada..

Angora tüyü mont


Ve yine bir kürk yaka..



ÖRNEK OLAY; YALAN DÜNYA DİZİSİ ve KÜRK YASAĞI



      Yalan Dünya dizisinde, varlıklı bir ailenin zenginlik göstergesi olarak kullandığı kürk aksesuar ve paltolar, hayvanseverlerin tepkisine yol açtı. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) dizi yapımcılarına ve yayımlayan televizyon kanalı yöneticilerine gönderdiği e-postada eleştirilerini sıraladı, bundan sonraki bölümlerde imitasyon dahi olsa kürk kullanılmaması istendi. Akşam'ın haberine göre: Mesajda 'Bu durum telafi edilmezse dizinizi ve kanalınızı doğa dostu olmayan kişi/kurum kabul edip her platformda boykot edeceğiz' denildi. Gönderilen e-postaya resmi bir yanıt gelmedi, ancak ilerleyen bölümlerde, Yalan Dünya ekibi, adeta 'mesajı aldığını' repliğe dökerek kürk giymeyi eleştirdi. Başrolleri paylaşan Gülse Birsel ve Sarp Apak arasında, 'Hiç gerçek kürk alınır mı?', 'Evimizde ceset var', 'O kürkler için hayvanlara neler yapılıyor' gibi diyaloglar geçti.
http://haberkibris.com/yalan-dunyaya-kurk-ayari-geldi-2012-05-01.html




Yolladığım Örnek Şikayet Metnim;

   "Merhaba, Star TV'de yayınlanan Medcezir dizisinin her bölümünde özellikle başrol oyuncusu Serenay Sarıkaya kürk, montlarda kürk detay, aksesuarlarda kürk detay, Angora tüyü mont v.b. kullanarak birçok genç takipçisini bu hayvan vahşetine sürüklemektedir, lütfen diziye gereken uyarı yapılsın ve bir daha kürk kullanılmasın. Teşekkürler."

http://www.rtuk.org.tr/#

bilgi@haytap.org

http://www.bimer.gov.tr/Forms/pgApplication.aspx



4 yorum:

  1. Şükran Yılmaz26 Kasım 2014 18:56

    Serenay Sarıkaya'nın giydiği mavi renkli ceket, "angora tüyü"nden değil, moherden yapılma. Moher de, bizim tiftik dediğimiz, tiftik keçisinden elde ediliyor. Mesela Gucci'nin bu sezon benzer bir mantosu var:
    http://www.gucci.com/uk/styles/363279ZDW154964

    Serenay'ın ceketi aslında Chanel'in meşhur ettiğ döpiyes takımların ceketleri gibi ve dediğim gibi angora değil moher. Angora olsaydı da zaten yine kürk olmazdı çünkü angora da, tavşanların tüylerinin kırpılmasıyla elde ediliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben hangi ürün hangi meşhur markanın takip etmiyorum, bazıları angora olmayabilir ama mesela giydiği kürk veya diğerleri gerçektir ve kürkün nasıl elde edildiğini sitenin menüsünden +18 bölümünden bakabilirsiniz. Angora olayına gelince ise ülkemizde de de hala Çin gibi yolma sistemi de uygulanmaktadır yani kimse makineyle koyun gibi kırpmıyor ve bu sırada acıdan ağlayan tavşanları görmek isterseniz size bloğumdan link de vereceğim;

      Sil
    2. Angora tavşanı gerçeği;
      http://tawsim.blogspot.com.tr/2013/12/angora-tavsani-gercegi.html

      Sil
    3. Angora tavşanı gerçeği 2 Türkiye
      http://tawsim.blogspot.com.tr/2013/12/angora-tavsani-gercegi-2-turkiye.html

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.