"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

29 Nisan 2014 Salı

TAVŞANLARDA TESTİS ŞİŞMESİ


TAVŞANLARDA TESTİS ŞİŞMESİ





         Erkek tavşanlar 5-6 aylıkken ergenlik dönemine girer ve çiftleşmek ister. Bu durumda testisleri daha büyür, şişer ve pembeleşir. Ama testisler tavşan üreme sağlığı açısından çok önemlidir, her ikisi de eşit boyda olmalı, oval şekilli olmalı, normal renkte görünmelidir, çok fazla şişkin de olmamalıdır, kırmızı hiç olmamalıdır. Bunlarda bir anormallik varsa acilen veterinerlik fakültesi veya hayvan hastanesine başvurmalısınız çünkü testis sorunları çok çabuk ilerler. Erkek tavşanınızda böyle bir sorun olmaması için sık sık onu kontrol edin. Peki bu sorunlar nelerdir;


1) Apse

     Kısacası virüslü yaralardır. Apseler çok hızlı şekilde oluşur. Abseler, tavşanlar kavga ederken oluşabilir, kafes teli arasına sıkıştığında olabilir. Ayrıca güvensiz oyuncaklar ve keskin uçlu ve kenarlı eşyalar da apseye sebep olabilir.  Apse olan testis, şişmiş ve kırmızı görünümlüdür. Oldukça sıcak da olabilir, o yüzden dikkatli dokunun, canını acıtmayın. Bazı tavşanlarda ise şişmiş testisler dışında başka bir belirti olmaz. Onun yerine iştahı kesilebilir, durgun olur. Antibiyotik verilmelidir. 



2) Vent Hastalığı

       Diğer adı tavşan frengisidir. Biçimsel olarak Treponematosis olarak adlandırılır ve cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir bakteri neden olur. Bu tüm genital bölgeyi etkileyen amatestisler, küçük kabarcık veya yaralar gibi görünebilir. Sonunda bu yaralar kalın kabukla kaplı olur. Hastalık, penisilin enjeksiyonları ile tedavi edilmektedir. Yayılmasını önlemek için başka bir tavşan ile fiziksel temas, herhangi bir tür üremeye izin vermeden önce mutlaka tavşanı inceleyin.



3) Hutch Yanığı

         Tavşanın testisleri üzerindeki ham deri kırmızıysa genellikle bu hastalığı işaret eder. Testisin kendisi normalde şişmiş veya enfektdire ancak onu kapsayan cilt değildir. Bu ihastalığın temel sebebi; idrar ile çok fazla temas nedeni yani genellikle kirli bir kafes veya kirli bir tuvalet kabına işarettir. Ayrıca tavşan tuvaletini yaparken tekrar tavşana sıçrayan idrar, bu hastalığın tavşanın genital bölgesine geri sıçramasına neden olabilir. Hutch yanığından etkilenen cilde merhem uygulanarak tedavi yapılır.  Tekrarını engellemek için tavşanın  genital bölgesi temiz tutulmalıdır,  bunun için de tuvaleti günde 1 veya 2 kere temzilenmelidir, tuvaletinin içine minimum 3 parmak talaş konulmalıdır, idrar asla vücuduyla temas etmemelidir. Yattığı ve dolaştığı yerler de çok temiz olmalıdır. 



4) Kanser

              Sizin tavşanınız da testis kanseri olabilir. Bu hastalığın belirtileri ilk olarak kilo kaybı ve iştahın kesilmesidir. Tabi bu iştah ve durgunluk sıcak havalarda sıkça rastlanır ama kanserin asıl önemli belirtisi testislerden birinin şişmiş veya genişlemiş olmasıdır. Testis muhtemelen tedavinin bir parçası olarak ameliyatla alınır ancak bu hastalık yayılmış ve çok geç farkına varıldıysa kanser vücudun diğer bölümlerine d eyayılmış olabilir.



5) Bakteriyel Enfeksiyon

             Pasteurellosis, bakteriyel bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon aynı zamanda solunum yolu dahil olmak üzere vücudun diğer bölümlerini etkileyebilir. Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılır ancak çoğu zaman enfeksiyon tamamen vücuttan atılamaz ve sonraki bir zamanda tekrar enfeksiyon belirtileri görülebilir. Pasteurellosis, testisleri etkiler, mukoza ile temas yoluyla yayılır . Bu, üreme sırasında tavşanların arasına yayılmış olabilir ya da bir solunum yolu enfeksiyonu olan bir erkek tavşanın tımarı (tüylerini tararken veya keserken) sırasında kendi üreme sistemine yayılabilir. Bir veteriner tarafından numune alınarak test yapılmalıdır. Son derece bulaşıcı ve kalıcı bir hastalıktır. Enfekte (hasta) tavşanı, sağlıklı olanlardan uzak tutarak önlem alınmalıdır.








            
         Sayın Duygu Balcı, umarım yeterli olmuştur ama görüldüğü üzere acilen tavşanınızı veterinerlik fakültesi veya tavşandan anlayan bir hayvan hastanesine götürmelisiniz. Geçmiş olsun.

2 yorum:

  1. oğluşumu maalesef kaybettim :( üç veteriner de çare bulamadı toplam 18 iğne yedi 1 hafta da ... onun yokluğu dolmayacak ne yaptıysam olmadı. sanırım bir daha tavşan alamam. onun yerini hiç bir tavşan tutamaz....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok üzüldüm, başınız sağolsun :( Maalesef her veteriner tavşanlar hakkında bilgili değil ve bu tavşanseverleri işte böyle çok kötü yaralıyor. Tabi belki de hastalığı ilerledi, bilemiyorum, belki daha fazla acı çekmeyerek kurtuldu :( Sizi anlıyorum, kedilerim öldüğünde hep böyle oluyorum ama karşıma hep kurtarılmayı bekleyen başka bir dost çıkıyor, biraz kendinize zaman verin, elbet tüylü bir dost kapınızı çalacaktır. Tekrar başınız sağolsun..

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.