"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

8 Haziran 2014 Pazar

CEVAP; SN. PÜSKEVİT SÜT, PİRELER VE TAVŞAN




    Tavşandaki pireler fareden geçmemiştir. Tavşanlarda zaten kedi gibi pire olur. Pireler asla ayıklama veya tüy kesmeyle gitmez. O siyah küçük noktalar pire yumurtalarıdır. Veterinere götürmenize gerek yok. Lütfen Frontline markasının yavru kediler için satılan pire spreyi var. Onu bulup alın. Tavşanınızın 5-6 yerine (omuz ve ense) çok az miktarda sıkın. 20 dakika tavşanınızı tutun, oyalayın,  biryerini yalamasın gerçi yalasa da birşey olmaz. 2-3 ayda bir bunu tekrarlayın. Mutlaka yavru kediler için olanı almalısınız ama, büyük kediler için olanı olmaz, ağır gelir. Size ve tavşanınıza hastalık filan bulaşmamıştır panik yapmayın lütfen. Pireler öyle geçmez, sadece bu sprey ile geçer. Sakın klübeye sıkmayın ama. Fareleri yok edin ve asla tavşanla temas ettirmeyin, odanızda tutun. Tavşana dediğim ilaçtan başka asla birşey sıkılmaz ve pire tasması takılmaz, yoksa tavşanınız ölür. Asla kedi ve köpeklere uygulanan tarzda uygulamayın, dediğim gibi yapın. Şunları okuyun;

http://tawsim.blogspot.com.tr/2013/07/tavsanlarda-pire-sorunu.html

http://www.novakim.com/urunler/id/68/frontline-spray.html

48 yorum:

  1. Peki bu ilacı kullanmasam pireler tavşanı öldürürmü öldürürse kaç gün durursa öldürür.ikincisi , bu marka şartmı yani başka marka yavru kedi pire spreyi alsam olurmu ? Bulamıyorum çünkü .ya öldürmez herhalde yaa herhayvanda pire var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzerinde dolaşıyor diye hemen öldürmezler tabi ki ama pirelerin sebep olduğu çok ciddi hastalıklar var, bunlar tavşanlarda narin görülen hastalıklar ama eğer olursa da ölüme kadar götürebilirler. Bu marka şart değil ama en bilinen ve güvenilir marka budur, benzeri varsa olur tabi ama en önemlisi yavru kediler için olmalıdır. Tavşanlar kedi ve köpek gibi değillerdir, onlar için sivrisinekler bile tehlike yaratır. Yani en kısa sürede bu veya benzeri spreyden edinin derim.

      Sil
    2. TAVŞANLARDA MİKZOMATOZİS HASTALIĞI
      Mikzomatozis; tavşanlarda %25-90 oranında ölümle seyreden viral bir hastalıktır. Hastalık tavşanlara sivrisinek, pire ve direk temasla bulaşır. Hastalığın ilk belirtisi gözden sütümsü bir sıvının akmasıdır. Tavşanlarda durgunluk ve iştahsızlık gözlenir. Ateş yükselir. Vücut direnci zayıf olan tavşanlar 2 gün içinde ölürler. İlk 2 günü atlatan tavşanlarda; burun akıntısı, baş, göz kapakları, burun, dudak, kulak ve genital bölgede ödem oluşur. Baş şişmiştir. Burun akıntısı zamanla iltihaplaşır ve solunum zayıflar. Ödemleşmiş kulak düşebilir. 1-2 hafta içinde ölüm oluşur. Bir kaç hafta yaşayan tavşanların burun, kulak ve patilerinde nodüller oluşur. Zamanla kabuklanmalar görülür. Bu formda hastalık 40 gün kadar sürebilir.

      Korunma : Hastalığın taşıyıcısı parazitler olduğu için tavşanlarda paraziter mücadele mutlaka yapılmalıdır. Aşılama ile de hastalıktan korunmak mümkün olsada henüz ülkemizde aşısı yoktur. Ayrıca tavşanınızı hastalık belirtilerini gösteren diğer tavşanlarla bir araya getirmemeniz gerekir.
      Mikzomatozis hastalığı tavşanlardan insanlara bulaşmadığı için tavşan sahiplerinin kendileri için endişelenmesine gerek yoktur.

      Sil
  2. Ve bir limonu ince dilimlere kesip yarım litre suyla kaynatıp.1 gün beklettikten sonra hayvanın tüylerine sürmek doğal bir pire uzaklaştırıcıymış ama bunu kediler için söylüyodu tavşanada limondan zarar gelmez herhalde tsk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu hiç duymadım. Kuru limon kabuğu özellikle yazlıklarda mutfaklardan karınca uzaklaştırıcısı olarak kullanılır, biz de çok denedik ama karıncalar üzerinde dans ediyordu yani işe yaramıyordu. Kedilerde ne yapar bilemem ama limon çok ciddi bir aside sahip, yaraya gelirse feci yakar. Kedilerin dillerinde ve ciltlerinde özel bir madde vardır, limon bunu mafedebilir. Tavşanlar zaten ıslatılmamalıdır. Limon bence yanlış bir iş.

      Sil
  3. Eğer pireler fareden bulasmadıysa (bundan nasıl emin oluyorsun) sokakta bulduğum yavru kediyle oynadı biraz ama daha gözleri yeni açılıyordu kedinin . yeni yavru kedilere annelerinden veya çevresinden pire bulaşırmı BN birazda kediden şupheleniyorum acıkcası ...(bu. Arada annesini buldum kedinin )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle kediden, içiniz rahat olsun. Çünkü benim evimde sayısız kedi var ve tavşanların ayrı bir odaları olmasına rağmen pire hayvandan hayvana geçtiği için, kedilerin pire tasmaları etkisiz kalmaya yakın eninde sonunda geçiyor biz de Frontline kullanıyoruz. Daha önceden Tawşi'nin yanına 5 dakikalığına fotoğraf için kedim Junior'un 1 aylık yavrusunu koymuştum, pire geçmişti. Yavru kedilere de 3 aydan küçüklerse pire tasması, damla ve sprey uygulanamıyor zaten.

      Sil
  4. salam men Azerbaycandan Deniz...bu sayfayi buldugum icin cok memnun oldum....benim sorularima da cvp verseniz cok memnun olurdum...bana buyumeyen tavsan hediyye etdiler..ama cuce tavsan deyil qaliba..1kiloya kadar buyuyecek dediler..ve dediler ki gunde iki kez yemek ver havuc ve kuru corek azca ver dediler su ise hafdada bir kez...cokda kucuk deyil tavsanim..3aylik falan olur qaliba..cok tatli bana da cok uygunlasdi benden hic ayrlmiyor benimle yatiyr yerine koyuyorum yine yanima gelip yatiy..ben cok korkdum cunki kiyamadm ona cok yemek veriyrm yani 3kez gunde..10gundur her sey normal ziplayp oynayp duruyor evde genis alanda bakiyorum ben korkyrm ki yemek cok versem olmezki??birde gunde bir kere bahcemize cikartiyorum gezsin ziplasn oynasn o da yewil bitkiler sonra tavuklarin kakasini yedi ama bi sey olmadi bi zarari olmazki??nasil bakmaliyim yardimci ola bilirseniz cookk sevinrdimm cookk..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, ben de çok memnun oldum, öncelikle zalim satıcılar cüce tavşan diye 25 günlük yavru tavşanları satıp insanları kandırıyorlar, inşallah öyle değildir, zaten cüce tavşanın da normal tavşanla arasında pek farkı yoktur. Cüce tavşanlarda daha çok hastalık sorunları olur. O satıcı tavşanlardan hiç anlamıyor belli, eğer öyle beslerseniz, haftada 1 kez su verirseniz tavşanınız ölür.Tavşanlara 6 aylıktan sonra tavşan palet yeminin yanında günde 2 kez az miktarda sebze verilir, çörek, abur cubur verilmez. Tavşan besleme yazılarıma bakın lütfen. Tavşanın önünde sürekli 1 litrelik suyu ve ağır çelik bir tasta da suyu olmalıdır, suyu hergün tazelenmelidir, yavrular günde 300 ml, yetişkinler ise ortalama 600 ml - 1 litre arası su içer, yani aynı insanlar, kedi veya köpek gibidirler, asıl o satıcıya su vermemek lazım. Tavşanınız 3 aylıksa şu an sebze ve meyve vermeyin, ishal olur, palet kuzu yemi ve karışık tahıllı güvercin yemi alıp karıştırın günde 2 çay bardağının 3/2 si kadar verin. Sakın ölçü dışında yemek vermeyin, tavşanlar ne yediklerini bilmeyip fazla yiyebilir ve çok aşırı yemekten ölebilirler. Bahçeye köpek gibi kayışlı tasmayla çıkarın ve birdaha tavukların dışkılarından uzak tuutn, yoksa hastalık kapar. Bahçede zehirli bitkiler yemesin dikkat edin. Bir ahşap çivisiz boyasız manavdan pazardan sebze meyve kasası bulun, gün boyu onu kemirir, sonra bitince yenisini bulup verirsiniz. Lütfen eski yazılarımı okuyun, tüm bilgiler yazılarımda mevcuttur.

      Sil
  5. birde ben tavsanimi cook seviyorm onu hic kaybetmek isdemyrm..o kadar sevyrm kii cookk...o yuzden bilgi almak isdedim..ismi Pamuk )..birde bazen gelip beni yaliyor elimi falan..susuz oldugu icin olabilrmi??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda yazdım, sakın suyu önünden bir an bile eksik etmeyin yoksa ölür. Tavşanlar çok su içer, suyu çok sever. Petshop veya internette tavşanlar için mineral tuz taşı satılıyor, beyaz, tekerlek gibi ortası delik, kalıp halinde tuz, ondan alıp gün boyu olduğu yere, ahşap kasasının kenasına takın, onu yalayınca mineral alacal ve sizi yalamayı bırakacaktır ama sakın normal tuz vermeyin, dediğimi alın. Bazen de sizi sevdiğinden ya da onu sevmenizi istediğinden sizi yalar. Siz d ebaşını okşayın, hergün tüylerini tarayın. Ayrıca gün boyu önünde atların yediği uzun samandan, kuru otlardan ve kuru yoncadan sınırsız olsun. Bunlar çok önemlidir.

      Sil
  6. birde gundur karninda kucuk top kadar sislik var??acaba cok yemek yediyi icin olabilrmi??olmezki bu yuzden??bi rahatsizlik yok kosup oynuyr ama ben korkyrm oler diye..napabilrm??gecsin sis??tuylerini tarasam da her gun tuyunu yeyir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüyünü mü yiyor? Siz onu hergün tarayın, tüylerini yutarsa midesinde tüy topu oluşur, mide ve bağırsakları düğümlenip ölür. Tavşanlar kedi ve köpek gibi kusamaz, eğer bu şişlik tüylerinin yuttuğu için oluştuysa acilen veterinere götürün!

      Sil
  7. Selamm cook mutlu oldum cok tesekkur ederim bilgilendirdiyiniz icin..bu gun kuru ot verdim su da verdim ama az icdi su,samanin hepsini yedi bi sey olmaz ki??...tuylerini yalayp yutma sebebi pireler..bir kac tane pire buldum oldurdum hepsini..burda fireline okudum bulsam alicam..karnindaki sislik de azalms dun cok yedi ondan qaliba olmus..belki de oyle olmali karni bilmyrm..yumru ortasi karnin..her gun dis fircasi ile tariyorum duzgunmu ediyorm??birde bu gun oyrendim ki tavsanim 4aylik..cok yemesi ergenlikle ilgili olabilrmi??arkadas tavsan almam lazimmi??almasam ole bilrmi??yalnz kalrsa??aslnda hep benmle yalnz da deyil..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birşey olmaz, önünde 24 saat boyunca bol bol taze suyu, kuru uzun samanı, kuru otları, kuru yoncası olsun, tavşanlar kuru ot ve kuru saman gibi şeyleri hergün yemezlerse ölürler, bunlar onların sindirimi için gereklidir, sindirim sistemleri atlarınkiyle aynıdır. Evet önerdiğim Frontline Yavru Kedi Pire Spreyi ürününü alın ve yazımdaki gibi 2-3 ayda bir uygulayın pireler gider. Bir tane kedi tarağı alın ve onunla tarayıni diş fırçası işe yaramaz, kedi tarağı ise fazla tüylerini toplar ve yutamaz. Umarım çok yediği içindir. Şişiliği kontrol edin, geçmezse veterinere götürün. Bu arada iç parazit için de aşı yaptırın. Tavşanlar yazın daha az yer ama ergenlikte iştahları açılır. Dediğim gibi şişlik geçmezse götürür kontrol ettirirsiniz. Tavşanınız erkekse daha çok yer. Ayrıca erkekse tavşandan anlayan bir veterinerde, hayvan hastanesi veya veterinerlik fakültesinde kısırlaştırın, sonra da yanına dişi bir tavşan alırsınız, ömür boyu mutlu yaşarlar. Almazsanız ölmez tabi ki ama çok strese girer, yaşı ilerledikçe mutsuzlaşır, tavşanlar çok sosyal hayvanlardır, yalnız kalmayı asla sevmezler. Tavşanınız erkekse ergenlikte daha da asileşecektir, ama mutlaka kısırlaştırdıktan sonra yanına diğer tavşanı alın yoksa 1 yılda 500 tavşanınız olur :)

      Sil
    2. Ben teşekkür ederim tavşanınıza iyi baktığınız ve ilgilendiğiniz için :)

      Sil
  8. Bir de yesillik maydanoz ispanak nane falan bunlari da ot gibi kuru sekildemi vermeliyim ??yesil yesil versem olurmu???bu gun bir az coz az miktarda verdim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınıza 2 ay sonra sebze vermeye başlayın, şu an palet kuzu ve tavşan yemleri, kuru ot yesin. Küçük yaştaki tavşanlara sebze meyve verilirse ishal olurlar, ishal ölüme kadar götürebilir. 6 aylık olunca yazılarıma bakın, nasıl verileceği, neler verileceğini detaylı anlattım.

      Sil
  9. cokk minnettarim sabahdan burda butun yazilari bilgileri okuyorm öyreniyorum..böyle bir sey hazirladiginiz icin size de tesekkur ederim.. : )

    YanıtlaSil
  10. ishal oldugunu nasil anlarim ishal olunca tavsan nasil olur??bulamadim yazilarda..ishal ne??turkce cok kelimelerinanlamini bilmyrm Azeri oldugumdan dolayi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google çeviriye baktım ishal iki dilde de aynı, diare yani. Yani sulu dışkı yapar. Tavşanlarda ishal çok tehlikelidir.

      Sil
  11. pelet yemin isimlerini yaza bilirmisizin???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de palet kuzu yemi ve karışık tahıllı güvercin yemi bulup karıştırın ve verin, palet yemlerden daha yararlıdır.

      Sil
  12. ben kendimiii cook kotu his edyrm..(((biraz once uykudan kaltm qaliba ben uyynca Pamuk girmiw yanima ayagi altmda kalms(((o kadar kotu oldm belkide yuksekden ziplams boyle olmus hiccc bilmyrmm..arkadan bir ayagini yere bastrmyor..kosuyor yemek te yedi ama kosunca ayagini bastmryr yere felcmi??ne olmus acaba ben ne yapa bilrm simdilik??veternere gotrcm yarn ama hicc umudum yokk cunki tavsandan anlamycklar hepsi kedi kopek ile ilglenyr (((kendimiiii suclu hss edyrm belkide altmda kalms yatnca offff

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birçok kişinin yaptığı bir yanlış bu çünkü tavşanlar pek ses çıkarmazlar ve birçok şey için de geç kalınmış olur. Tavşanın kendine ait bir odası olmalıdır veya salonda etrafı telle çevrili geniş bir alanı.. Küçük olduğu için doku zedelenmesiyse düzelir ama kırık filansa biraz iyileşmesi zaman alabilir.

      Sil
  13. internetden arastirdim bir baytar buldum insallah yarn her sey duzelir(((iyi bir baytar olur(

    YanıtlaSil
  14. tavsanimin zaten kendi yuvasi genis alani var ama ben serbestlik verdm evde bol bol dolassin diye..geceler 4,5gelib benim yatagmda beni yalayip yine kendi yuvasina gidiyor..cook sukurler olsun cook iyi bir baytar tavsan doktoru buldum ayagini gipse koydu 3gun sonra acacak her sey normal insallah eskisi gibi ziplayib kosar..o kadar aglamistim ki gece ben Tavsanima cook bağlandim..onu kaybedersem ben de yasayamam cokk garip insan gibi bir tavsan cok sicak dostum o benim onu cok seviyorum ..insallah uzun omurlu olur..bu gun parazitlere karsi ve kuduza karsi iyne de yaptilar...2iyne birden kotu olmazmi acaba??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki iğneden sorun olmaz. İyileşeceğine çok sevindim. Şimdilik tavşanınızın fazla hareket etmemesini sağlayın ki çabuk iyileşsin. İnşallah.

      Sil
  15. birde rentkene salmadan eli ile bakarak kirik var dedi gipse saridi ve 3gune kadar acilmali dedi..fazla da kala bilir gipsde ama parmak uclari sismeden acmak lazim dedi...ne kadar doğru ola bilir???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah aşırı sıkı sarmamıştır ki kangren olmasın ki o doğru yapmıştır. Veteriner dediyse doğrudur, iyi hekimler elle hemen anlayabilir. Doğru demiş şişerse sorun olur çünkü.

      Sil
    2. insallahh...hem burdan yeterince bilgi aldigim icin doktora cok siki sarmamasini soyledim o da bana dediki hekimliyi oyretme bana bilyrm:):):) iceri ilk girdymde de pensilini sordum (doktoru denemek icin) o dediki katiyyen olmaz olur tavsan zaten tavsanlarda yeternce pensilin bulunmaktadir..o doktoru buldugum icin o kadarr rahatladm ki anlatamam..Pamukun ayagi gipste olmadan cok az mesafede yuruyordu arkamca eskisi gibi nereye gitsem gelmyrdu simdi gipsli haliyle arkamca kosuyor..ama ben izn vermyrm cok yurmesn diye..ben bir dha oyleni uymcm..uyudugm icin oldu boyle:( Pamuku o kadar cok sevyrum ki o benim en iyi dostum..burdan butun tavsan lara kendi tavsanm dahis uzun omr dilyrm..sakin gozunzden ayrmayn tavsaninizi..zamanlaa aranzdaki baği bile hiss edeceksiniz..size de cokkk tesekkkur edyrm..Allah sizin tavsanlara da uzun omr versn..ben dun tavsanima pirinc verdm bi sey olmaz ki??berkdir diye tahillar sinfindan oldugu icin verdm cok sevdi...

      Sil
    3. O veterinerin adını, adresini, klinik adınız yazarsanız acil bölümünde bilgilerini yayınlarım, böylece orada yaşayan diğer tavşanseverlere de bir iyilik yapmış oluruz. Çünkü tavşandan anlayan veteriner bulmak çok zor. Amin, Pamuk'un iyi olmasına çok sevindim :) Ne demek , ben ne yaptım. Pirinç vermeyin pek, karışık güvercin yemi alın içinde 10'a yakın tahıl var, bir de açık satılan kırsal yerlerde palet kuzu yemi var, ikisini karıştırıp verin çok sever.

      Sil
  16. ben Azerbaycanda yasiyorum ismim Deniz Bakuden...klinik Elmler akademisinde "Garfield kliniki"ben Pamukuma Tavsan yemi aldim cok sevdi karisik tahilli..icinde herr sey var...guvercn ve kuzu yemi sartmi??birde bana soylemsdiler ki bu buyumeyen tavsan gercekten de buymuyor..20gun gecti..doktor dislerine bakib soylediki 3ayliktan biraz ccok...ve bana satan demisti ki hafdada bir kez su ver ben de kiyamyrm cunki suyu cook sevyr su veryrm su icenden sonra karni sisiyor sonra bir kac saatsonra geciyor..bir zarari olmaz insallah suyn..karni sisince ne yapa bilrm masaj falan??bu gun kemikleri guclensn ve cabuk iylessin diye birtanedeiyne vurdular..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Haftada bir su ver" diyen cahil adama dava açabilirsiniz, önce o haftada 1 kez su içsin bakalım yaşayacak mı??? Tavşanlar büyüklüklerine göre günde 300 ml ile 1 litre arası su içer, nasıl bir cehalettir ki bir memeli hayvana haftada 1 kez su için diyorlar, yazık! Tavşan en çok su içen hayvanlardan biridir, benim tavşanlarımın ikisi de günde 600 ml - 1 litre arası su içer. Yavru tavşan yemi almalısınız, daha unlu olurlar, Tabi şart değil ama artık paket olarak hazır satılan yemler zararlı olarak görülüyor yurtdışında o yüzden herşeyin doğalı iyidir. 20 günde büyümez ki, suyun asla zararı olmaz, sınırsız verin, hergün tazeleyin, istediği kadar içsin. Karnına dokunmayın kendiliğinden geçecektir. Valla tavşanınıza çok iyi bakıyorsunuz, tebrik ederim, sizi bloğumda örnek kişi ilan edeceğim bugün :)

      Sil
  17. bana Turkiyyeden Azerbaycana Lop tavsan verirlermi acaba??cunki burda cook yere baktn hic bulmadim o tavsandan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Veremezler sebebini söyleyeyim; tavşanları uçağa almıyorlar :( Zaten uçmaları kendi sağlıkları açısından iyi değil, kulaklarına fazla basınç olur ve sesten şoka girebilirler. Kemirici olduklarından ancaz bazı yabancı şirketler kendi çelik kafeslerinde kabul ediyormuş ama THY filan asla kabul etmiyor bizzat yönetmeliği biliyorum, okudum, ben de çok kötü haldeki bir sokak köpeğini getirip bakacağım çünkü oradan biliyorum. Zaten en iyisi yuva arayan herhangi bir tavşandır. Ben hayvan ticaretine çok karşıyım, ben Tawşi'yi ormana ölüme terkedilmiş olarak bir poşette bulduk, Milky'yi de bir aile veteriner tüylerini keserken ayağını kırınca terketmiş gitmiş, onu da Petarkadas.com'dan buldum. Yani şans, siz de bekleyin, tavşanınıza ücretsiz bir dost bulursunuz.

      Sil
  18. fireline sprayini bulamadim burda..kucuk kediler icin olanbaska bir spray alsam olurmu??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Frontline derseniz bulabilirsiniz :) Bir tane daha sprey var, onun adını bulup size yazarım.

      Sil
  19. cok tesekkur ederim..su icince uzaniyor gozunu yumuyor oldu saynyrm gidip opub uyandryrm..haraket etsn diye bahceye cikaryrm cok korkyrm olur diye..ya olurse((Allah korusun..Milkinin ayagi sindiginda simdi eskisi gibi kosup ziplyrmu???birde simdi aldigim tavsan yemi nasil zararli??artik vermeyimmi??tavsanim cook kucuk ama 3aylik diyor doktor ..ama arkadasimin tavsani 4aylik cok buyuk ...aldigim tavsan yeminden ölurmu Pamuk??evet Pamuku ilk evimize getrdiymde Metroyla geldiyim icin Pamuk korkuyrdu ..men de ölûr diyee deliye donmustum )))simdi otobusle doktora apariram..insallah bir Lop tavsan bulurum..hayvanlari sakat olunca terk eden insanlara nefret edyrm ..(((insanin kendi yavrusu gibi onu naal terketmek olur((..benim arkadasm tavsani buyk diye artik sevmyr onu...satmayi dusunyr..israr etdim ki yapma belki kotu bakarlar senin gibi bakamazlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tavşanların en sevdiği numara, ölü taklidi yapmaktır. Bana kaç kez yaptılar da kalpten gidiyordum, eski yazılarımdan özellikle Milky'nin ölü taklidi fotoğrafını görebilrisiniz :) Bahçenin etrafı açıksa köpek gibi sırt tasması alıni kayış takıp çıkarın yoksa kediler, köpekler, arabalar, kargalar, martılar sorun yaratabilir. İlk önce ayağı koşarken biraz topallıyordu şimdi hiçbirşeyi kalmadı, tazı gibi maaşallah :) Gençken olunca daha az zararla atlatıyorlar, biz insanlar gibi, bir çocuğun yere düşmesiyle bir 70 yaşındaki kişinin yere düşmesi nasıl farklı sonuçlar doğurursa aynen öyle. Yani öyle zararlı değil de hani Avrupa ürünlerinde GDO'lu mısır, daha çok işlenmiş ürünler oluyor o yüzden Ben o yüzden birgün kuzu güvercin yemi karışımı birgün marka yem veriyorum. Zaten yem arada değiştirilmelidir, yoksa bıkar veya alerji, ishal olabilir. Siz vermeye devam edin ama yavru tavşan yemi de alın, bir de kuzu ve güvercin yemi heryerde var, yemcilerde ve internette bulabilirsiniz (sahibinden.com, büyükbaş küçükbaş hayvan yemi). Ayrıca bu siteden balya ile ekonomik saman ve yonca da alabilirsiniz. 6 aylık depolayın derim, devamlı yiyorlar :) O yemden ölmez ama dediğim gibi yapın, doğal beslenmesine dikkat edin, oyuncakları herşeyi doğal olsun. Irkı farklıysa doğaldır. Örneğin 3 aylık bir Lop ile 3 aylık bir Ada tavşanı arasında fark vardır. Yakında alışır, benimkiler otobüsün camından milleti izliyor artık :) İlla Lop olsun diye düşünmeyin, çaresiz, evsiz bir tavşana yuva açmanız daha sevaptır. Aksi halde zalim hayvan satıcılarının ekmeğine yağ süreriz. Onlar da öbür dünyada görecek inşallah. E o zaman o tavşanı size hediye etsin siz ona çok iyi bakarsanız. Tavşanın büyüğü küçüğü mü olurmuş, her tavşan çok tatlıdır. Siz ısrar edin size versin onu.

      Sil
  20. Merhaba..cok sukur ki olu taklitiymis yoksa ben olucektim korkudan ))Bahcemiz kapali ama yine de pesindeyim hep..kargalardan koryrum cunki bidefasnda cucemizi aparmisti...otobusde cocuklarin elinden biilmyrdm ne yapim..doktora gotrduyum zaman..o yuzden canta aldm hem serin gun olmyr hem de rahat ..kafesdense bu guvenli..Illa lop olmasni isdemyrm sadece sizin tavsanlari gorunce bayildim cok tatlilar..o yuzden Bakude aradim cok yerde ama bulamadm belki de var..dun 4gun oldu doktor gipsini acdi..ben aslnda cok kalsn isdedim daha da iyi bitissin kemiyi...ama cook sukurr o kadar mutluyuz ki Pamukla..gipsi acilanda da benim elimdeydi yalnz burakmak isdemedm..ama cookk uzuldumm kotu oluyordum umutsizdim..topalliyordu eskisi gibi ama basmisdi ayagini yere buna sevnmsdim..hemen duzelicek deyildiki tabiki..doktor kontrol etti kemiyin birlesip birlesmemesini..hemm doktor o kadar iyi biriydiki bana bir tane benim tavsanimin irkindan olan pembe gozlu tavsan hediye etdi ismini Pinki koydum..Pamuk ve Pinky cok sevdiler bir birlerin..ama kisrlastirmadm korkyrm cunki..bu gun de iki ayagi usde kalkb ellerini eskisi gibi birlesdirib bana baknca o kadar mutlu oldumm o kadar sevndim ki anlatamam..biraz sakatliyor ama gun gectikce eskisinr donuyor ben kendim sirin bir yuva yaptm tahtadan iyiki genis yapmisim pinky ile rahatca yerlewirler oraya uyuyunca samanlari da orda..ama Pinkyni nasil tuvalet eyitimi vereym bilmyrm nereye geldi kaka yapyr) bir sey demiyorm..Pamuk cabuk oyrenmisdi insallah Pinky de oyrenir..ucumuz de cok mutluyuz..cok sukur :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.. Ayağının iyileşmesine çok sevindim. Pinky'ye de çok sevindim ama şu an bir dişi, bir de erkek tavşanınız varsa birini (özellikle erkeği) kısırlaştırmalısınız yoksa 1 yılda 500 tavşanınız olur. Veterinerlik fakültesinde kısırlaştırtın hiçbirşey olmaz, ben de çok korkuyordum hiçbirşey olmadı. Biraz büyüyünce öğrenir mutlaka Pamuk'u taklit ederek.

      Sil
  21. iyne ile kisirlastirilyor??yoksa kesiliyor???birde aldigim peley yemin icinde her wey var Misir da..ama misirlari yemiyor..lakin evde taze Misir biz yediyimizden Pamuka verdim onu yedi..birde kucuk henuz 3,4aylk ..olcusu de kucuk simdiden kisirlastirilmalimi??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır iğne ile değil küçük bir ameliyat yapılıyor kedi ve köpeklerden çok daha az miktarda narkoz verilerek, dişi, tavşanım Milky'yi İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde kısırlaştırttım. Yazımı okuyabilirsiniz. Tavşanalrınızın biri erkek biri dişi mi? Eğer öyleyse şu an aynı yerde bile tutmayın çok yakında birkaç aya birsürü yavrunuz olur sonra tek tek onalrı da kısırlaştırmanız gerekecek hepsine birden bakamazsınız, kısırlaştırılan tavşanlarda tümör olayı da çok aza iner, iki tavşanınızı da kısırlaştırırsanız hem ömürleri uzar hem rahat ederler. 5-6 aylıktan kısırlaştırsanız daha iyi ama biri erkek biri dişiyse aynı yerde şimdilik tutmayın. İkisi de dişiyse kısırlaştırmayabilirsiniz size kalmış.

      Sil
    2. http://tawsim.blogspot.com.tr/2013/07/milky-kisirlastirildi.html

      http://tawsim.blogspot.com.tr/2013/07/milkynin-dikisleri-alindi.html

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.