"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

6 Haziran 2014 Cuma

TAVŞAN İÇİN LİF YETİŞTİRMEK



         Bu yukarıda gördüğünüz liftir. Hani banyoda sırtınızı keselersiniz filan, kumaşa dikilimişleri de satılır. İşte bu lif ilk başta sebze gibi bir bitkidir. Rahmetli dedem yazlığımızın bahçesinin yol kenarına yakın olan kısmına komple lif ekerdi. Asma yaprağı gibi güzelce kapatırdı. Uzunlukları acur kadar olur, yemyeşildirler ama kabak gibi oldukça kalın ve büyüktürler. Hatta o zaman yoldan geçen bir arsız lifi acur filan sanıp bir kenarını ısırmış, dedem de hem gülüp hem mundar etti diye kızmıştı :) Lifler daha sonra kurur ve bu hali alır, ister kesip küçülterek ister beze dikerek banyoda, mutfakta kullanabilirsiniz. İstanbul'da oturanlar büyük aktarlarda, Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı'nda lifin her halini bulabilirler. Burada lifi anlatmamın sebebi ise lifin tavşanlar için önemidir, adından da anlaşılacağı üzerine doğal lif kaynağıdır, kurutulmuş küçük bir parça lifi tavşanınızın odasına asın, kemirecek, hoşuna gidecektir. Bahçeniz varsa, fasülye için dikilen kuru sırıklardan toprağa saplayarak lif yetiştirebilirsiniz, başta ağır olduklarından bu sırıktan destek alıp büyüyeceklerdir. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.