"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

2 Ekim 2015 Cuma

SN. MELİKE YILMAZ

 
     TAVŞAN SAĞLIĞI VE SSS başlıklı bölüme lütfen yorum yazmayın çünkü yorum kısmı o kadar dolmuş ki artık gelen yorumlarınız görünmüyor, sizin adınıza geçen bir yazı yazdım oranın altına yazabilirsiniz :)

56 yorum:

  1. Ben sizile bağlantıya geçmek için yazılar yazdım ama Yayınlanma dığı için aynı şeyleri birkaç sefer yazdım çünkü çaresiz dim.sonuçta zaten Tavşanım dün gece saat birde öldü.çok çile çektim ama Tavşanım çok hastalık çekti acı çekti Ataşehir deki veteriner e bile 3 defa götürdüm burdaki veteriner bile kaç defa götürdüm serum taktılar. Antibiyotik son iki gün kullandım tavşanımın derdi hastalığı neydi anlayamadılar. Bayramdan önce epilepsi tahlili için aldıkları kan bozulmuş ve yeterli miktarda da değilmiş.iki üç gün önce Tavşanım yemeyi içmeyi tamamen bırakmıştı. Veteriner götürdüm serum taktılar ve epilepsi için tahlil yapılmadığını kanın bozulduğunu ozaman söylediler. Bizde aptal gibi tahlil sonuçlarını bekliyorduk ki hastalığını öğrenelim diye.eğer daha önce söyleseydiler Tavşanım iyice hastalanmadan tekrar belki kan alınıp acele tahlili çıkartabilirlerdi. Serum taktıkları zaman tahlil için kan almaya çalışmış lar hayvan iki gündür açlıktan susuzluktan bitmiş oyüzden tavşanımın iki kolundan kan almaya çalışırken Tavşanım ın kalbi stresten deli gibi atmış ve nerdeyse kalbi durmuş o yüzden kan alamamışlar. Tavşanımda açlıktan susuzluktan vücudunda kan bulamamışlar.oğlum o gün boşuna onca acı çekti kollarını gördükçe içim parçalanıyordu çünkü oğlum okadar acı içindeyken boşuna serumu n acısını iynelerin acısını yedi.o gecede öldü çünkü.20 gündür ben yedirin içiriyordum ama son 3 gündür hiçbirşeyi yediremedim içiremedim.ateşi 41 buçuka bile çıkmıştı bu Ataşehir deki doktor hemen buz koydu karnına evde de ben ateşi var diye buz koydum ama doğrusu numu yaptım bilmiyorum. Sabaha kadar uyumadan bebek gibi ateşine baktım ilgilendi sevdim okşadım yedireme ye çalıştım elimden geleni yaptım ama olmadı .şu bir gerçek ki Tavşanlar Veterinerler için değersizmiş. İki tane tavşan baktım çok veteriner gördüm hiçbirşey anlamıyorlar Tavşanlar ölüme mahkumlar bunu öğrendim.içim yanıyor asla da tavşan almayacağım çünkü sonunda ölüme mahkum kalıyorlar ve veteriner veteriner sürünürken hayvan ve ölmeyeceksede ölüyor.umarım yazımı okursanız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle başınız sağolsun Melike Hanım, keşke yorumunuzu görmediğiniz anda başka bir yere kopyalayıp yapıştırsaydınız neyse zaten artık olan olmuş :( Sizi çok iyi anlıyorum ben 6 ay ağlamıştım tavşanlarıma.. Ama maalesef boş gibi görünse de zaman gerçekten herşeyin acısını almasa da hafifletiyor. Tavşanınız epilepsi yüzünden ölmüş olamaz çünkü daha önce de dediğim gibi hayvanlar ilaç takviyesiyle epilepsi olarak da yaşayabilir. Bahçe kuzukulağı denen o bitki zehirlidir ve tavşanına veren 2-3 kişinin tavşanı 1-2 gün içinde ölmüştü. Tavşanlara antişok uygulanması tehlikelidir ama yapacağınız da başka birşey yoktu tabi ki.. Nemli havlu sarsanız da birşey olmazdı veteriner bunu mecburen yapmış. Sizin tavşanınızda bir enfeksiyon vardı. Bu bir virüs, bakteri, parazit de olabilir ben bilemem, veteriner değilim, olsam da elimde tahlil sonucu yok ama sonuçta ateş denen olay var. İshal var mıydı acaba? Ben bu bloğu neden açtım sanıyorsunuz kendi kendimize yetmeye çalışalım ve insanların da tavşan almasını engelleyeyim diye.. Veterinerler sonra kızıyor diyorlar ki: "Onca ders ne kadar zor siz bilmiyorsunuz, kaç tane hayvan var hem diye.." Ben de şunu anlamıyorum; sen o kliniği açıyorsan, tepene, kartvizitine nal kadar tavşan, hamster, kuş, kaplumbağa, balık fotoğrafları koyuyorsan onların da en küçük sorununu bileceksin, sırf kedi köpek gelsin ya da sırf büyükbaş kontrol edeyim paralar çuvallara girsinle veteriner olunmuyor, şimdiye kadar belki 2 yılda 100 tavşan ölmüştür sırf benim şahit olduğum kadarıyla ve sebebi de veteriner bilgisizliğinden. Ne desem boş tabi, acınız da büyük, hele tahlil yapmamış olup sizi bekletmeleri çok daha acı.. Gerçekten çok üzüldüm. Almayın zaten, onlar parayla alındıkça bu kirli çark dönmeye devam ediyor. Diyorum hep en güzeli sokaktaki kedi köpeklere yardım etmek, onlara yuva bulmaktır. Ne zaman isterseniz bana yazabilirsiniz.

      Sil
  2. Çok teşekkür ederim inanın beni okadar rahatlattınızki anlatamam.tavşanımın ishali hiç yoktu. Ağzından su çok akııyordu ağzının altında resmen küçük Gölcükler oluyordu ve onları geri yalıyordu.ve 20 günün son 3 gün kala tamamen yemeyi içmeyi bıraktı.zaten 20 gündür de ben yedirin içiriyordum. Ama benim anlayamadı ğım birkaç gün önce bir gün okadar aşırı kriz vurdu ki hayvan yoruldu hayvan yattığı yerden hiç kalkma dı sol gözü deyişti sol tarafa doğru yumulup hep yattı kaldı. Başını sola çevirip eyip yattı sanki yan yatan gemi gibi oldu.ertesi günü de kriz vurmaya devam etti ama hareket edip yine de dolanıyordu.çok değil ölmeden üç dört gün önce evde zıplayıp şımardığı bile olmuştu.ama en acısı da son bir aydır okadar deyişmiştiki evdeki herkese farklı davranmaya başlamıştı önceden çok fazla sevilme hastası değildi gucakta asla bir dakika tutamazdık ve sırt üstü yatıramazdık .bir aydır çok sevilme ve gucak hastası olmuştu.acaba öleceğini anladıda herkesten hasretliğinimi aldı diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek.. Evet bunlar sara nöbetleridir ve maalesef çok acı geçer. Sanırım o hareketleriyle size ağrısı olduğunu anlatmaya çalışmış ve tabi ki acısından sizin sevginizde çare aramış olabilir.

      Sil
  3. Sonuna kadar haklısınız Veterinerler için Hayvan demek sadece kedi köpek den ibaretmiş. İnanın uzun bir zaman veteriner görmek duymak bile istemiyorum nefret ettim artık.kuzu kulağının zehirlemesine çok şaşırdım doğrusu ama ben kuzu kulağını birkaç aydır arada sırada veriyordum ve hasta olmadan öncede vermiştim.bilseydim vermezdim.ilk Tavşanım daha çok çile çekmişti çok götürdüm.hemde onu erken götürmüş tüm ama bir kere bile tahlil yapmayı ya akıl edemediler yada boş verdiler.eğer tahlil yapıldığını bilseydim yaptıracaktım ama bilmiyordum onlarda yapılabildiği ni Tavşanım öldükten sonra söylediler.deli oldum ilk Tavşanım çok akıllı çok da temizdi. 24 saat evde bırakıp gitsem de hiçbiryere ne kakasını ne de çişini yapmaz dı.onun acısı okadar ağır olduki ilk göz ağrımdı onu hala unutamıyorum. İlk Tavşanım dişiydi.dertleşmek iyi geldi iyiki bu siteyi sizi buldum size çok teşekkür ederim.ama herkesten rica ediyorum asla asla asla tavşan almayın alırsanız emin olunuz ki sizde tavşanınızda çok acılar ve çileler çekeceksiniz.ben ilk Tavşanım da çok ızdırap ve çok çile çektim tabiki Tavşanım daha fazlasını çekti ve öldü buna rağmen akıllanmayıp tekrar 2.tavşanımı aldım ve aynı acıları çektik Tavşanım la birlikte ve yine öldü.nolur almayınız ki tavşanlar için bu ızdıraplar bitsin artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef tavşanlardan kan almayı bilemiyorlar hatta fakültelerde bile buraya neler çektiklerini yazan insan dolu, gözümle de şahit oldum zaten :( Benim eski Eminönü Hayvan Pazarı yazılarıma bakarsanız oradaki hayvanların nasıl yetiştiğini, devletin bu kirli ticarete nasıl sessiz kaldığını ve oradaki hayvanların nasıl birer mal gibi satılıp 1 hafta içinde öldüklerini iyice öğrenebilirsiniz. Tavşan kaybetmek çok acıdır ama bundan sonra satın almayacağınız için mutluyum.

      Sil
    2. Ben teşekkür ederim asıl..

      Sil
  4. Ayrıca ben birinci Tavşanım pazardan ikinci tavşanımıda eminönünden almıştım.internetten araştırmıştım ve eminönünden alınan hayvanlarda özellikle tavşanlar da hastalık mutlaka oluyormuş yani alıp eve götürdüğünüz hayvanının ız özellikle tavşanınızda hastalık çıkıyor ve fazla yaşamıyorlar.internetten araştırdığımda eminönünden hayvan alanların hepsi dertliydi aldıkları hayvanlar çok geçmeden eninde sonunda erkenden ölüyorlarmış. Ben bunu öğrenmem e rağmen güya temiz görünen yerden alırım dedim ve almıştım .sonuçta öldü işte bitti.kesinlikle eminönünden hayvan almayın en iyisi hiç almayın. Orası çok pis ve hayvanlar aç susuz ve pislik içindeler oyüzden de hastalıklı oluyorlar.anne sütüne doymadan da erkenden bu şekilde satıyorlar.ben bu hatayı yaptım siz sakın yapmayın .sokaktaki hayvanlar la ilgilenelim gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminönü'nde satılan tüm hayvanlar (kedi, köpek, tavşan, hamster...) mal gibi alındıktan sonra yaklaşık bir hafta içinde ölürler çünkü onlar satıcıların gözünde birer MAL'dır bu yüzden leş gibi yerlerde ölene kadar güneş ışığı görmeyen daracık yerlerde bir lokma kuru ekmekle veya bir tutam otla beslenip parazit dolu haldelerken her ay yavru alınırlar, bu yavrular 25 günlükken annelerinden ayrılır, çünkü onlar satıcılar için CAN değil MAL'dır. . Devlet birşey yapmadığı için devletin gözünde de MAL'dırlar. Keşke Petarkadaş'tan ücretsiz bir tavşan edinseydiniz ama artık olan olmuş. Umarım başkaları okuyup bilgilenir. Tekrar başınız sağolsun ve paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Mahalleme biri yine koca bir erkek Golden atmış, tasması boynunda, şimdi onunla ilgileniyorum ve yakında yuva bulacağım inşallah. Tekir sokak kedilerim için de kışa hazırlık yapacağız. Size de tavsiye ederim, mahalle ve sokağınızdaki evcil hayvanları besleyin kendinize alıştırın ve kış gelmeden fotoğraflayıp Petarkadaş'a ücretsiz ilan verip birer yuva bulun derim. Hem sevap, hem de pozitif enerjidir.

      Sil
  5. Evet haklısınız ben sokaktaki hayvanları elimden geldiğince beslerim. Çocuklarımı sabah okula bıraktıktan sonra poğaça alırdım kasaptan kemik alırdım yol kenarlarına bırakırdım. Şimdide birkaçtane kediler var onlara camdan yemek atıyorum.hepimiz bunu yapsak sokaklarda aç susuz hayvan kalmazdı.size çok çok kolay gelsin sizin gibi güzel insanları Rabbim çoğaltsın inşallah.pedshplarda Eminönü gibi yerlerdeki hayvanların halini görünce kahroluyorum feryat figan edip ağlayasım geliyor.çıldırıyorum.size teşekkür ederim tekrar size kolay gelsin .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, bu saate kadar kedi köpekle uğraşıyoruz, kendime anca sıra geliyor :) Asıl keşke sizin yaptığınızı herkes yapsa, gören insan kılığındakiler anca "Etrafı kirletme!" derler halbuki etrafı kirleten ta kendileridir çünkü yaradılış sebepleri bile bence bir kirlilik. Evet sormayın, inşallah birgün devlet o hayvancıkların da can taşıdığını hatırlar ve kendi yarattığı ayı katliamını durdurduktan sonra pet shoplara el atar. Ben teşekkür ederim, sağolun.

      Sil
  6. Merhaba yine çaresiz im nolur bana napıcam konusunda yardımcı olun.eşim bir hafta önce sokakta yavru lop Tavşanı bulmuş sokağa atılmış sanırım.onu almış orada bir tanıdığı kahveye girmiş tavşan ısınsın diye orada bir arkadaşı ben alırım bana ver ben bakıcam demiş.bendeki kafesi Yemleri yolladım ama adam bir hafta sonra bakmıyorum geri al demiş.şimdi ben napıcam.onu istiyerek almadım eşim sokakta bulmuş.ben iki tavşan baktım bedenen ve beyinen de çok yoruldum.tekrar aynı şeyleri yaşayacak gücüm yok yoruldum.onu napıcam yardımcı olabilirmisiniz.yardımınıza ihtiyacım var çünkü o hayvanı sokağa atmam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba kusura bakmayın yeni görebildim bence hem benim ÜCRETSİZ HAYVAN İLANLARI sayfama yazın hem de Petarkadaş'a ilan verin ama dikkat edin asla çocuklu aileye, kedili köpekli aileye, 25 yaş altına, il dışına, hayvan satıcılarına vermeyin, iyice eleme yapın ve sözleşme yapacağınızı söyleyin ben size form gönderirim. Ben maalesef artık tavşan bakmıyorum :( Acım büyük.. Ve etrafımda arayan da yok maalesef ama dediğim yerlere yazın ben de Petarkadaş'tan fotosunu alır ilan veririm sayfama.

      Sil
  7. Sizin Yardımınız la sizin bildiğiniz güvenilir bakabilicek birisi varmı acaba.lop Tavşanı birbuçuk aylık var.siz bir yer bulabilir misiniz acaba.bedshop a vermeye kıyamıyorum biliyorsunuz aç susuz pislik içinde bakıyorlar.tavsiyenize ihtiyacım var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakın Petshop'a vermeyin yoksa ömür boyu günışığı görmeden onu bir doğum makinesine bile çevirebilirler merak etmeyin Lop olduğu için 2 güne yuva bulur ama çok dikkat edin.

      Sil
  8. Acaba bebeğe bir yuva bulunmuş mu? Tavşan dişi mi erkek mi? Ben daha önce de sizinle yazıştım, bizim tavşanımız artık 20 aylık. Ona arkadaş alabiliriz, belki. Bizimki kısırlaştırılmış erkek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef daha haber gelmedi ama bulunmamıştır herhalde umarım yeni yuvası siz olursunuz :)

      Sil
    2. Bu arada bizim diş sorunumuz devam ediyor. İki haftada bir kestiriyoruz. Ve veterinerimizden çok memnunuz. Tatile gittiğimizde uzunkulaklı bebişimizi oraya pansiyona bıraktık. Kısırlaştırma operasyonu da orada yaptırdık. Sin derece bilgili personel ve tam teferruatlı bir klinik. Her neyse, sizden haber bekliyoruz. Yerimiz Tuzla.

      Sil
    3. İki haftada bir uzaması çok yakın ara ama aşırı uzuyorsa mecbursunuz :( Umarım Melike Hanım'daki tavşanı siz alırsınız :)

      Sil
  9. Merhaba tavşan bana geleli üç dört gün oluyor ve hala bende pedshopa vermeye kıyamadığım için sizden cevap bekliyordumTavşanım en fazla birbuçuk aylık vardır ve erkek.adsız adlı arkadaş tavşanıñıza arkadaş arıyor olmanız çok güzel birşey Tavşanım ı alırsanız eğer verebilirim çünkü yazdıklarınızı okuduğum kadarıyla çok güzel ilgileniyorsanız. Ben iki tavşan baktım biri iki yaşında biride bir yaşında öldü sebebi de buralarda ki Veterinerler in anlamadığı yüzünden öldü.bu şirin yavrununda Bu yüzden ölmesine dayanabilirmiyim bilmiyorum.sizden cevap bekliyorum.hepinize çok teşekkür ederim ilginizden dolayı.

    YanıtlaSil
  10. Benim çocuklarım var ama büyükler 10 ve 13 yaşında lar.yani asla zarar vermiyorlar sorun yok yani.ben diğer yorumları da okudum bende bütün tavşanlarımı kafeste baktım ama tabi hep kafeste değildiler. Gece yatacağımız zaman kafese koyuyor dum.ve genelde gece iki Üçlere kadarda otururduk. Acaba benim tavşanlarım da o yüzden mi öldüler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melike Hanım, Google+'tan size özel mesaj attım. Gelen mesaj kutunuza bakabilir misiniz?

      Sil
  11. Merhaba kusura bakma ama ben mesajı bitürlü bulamadım daha aydınlatıcı birşey yazabilir sen sevinirim.tavşan hakkında cevabını bekliyorum.

    YanıtlaSil
  12. Tekrar merhabalar. Önceki tavşanlarınıza çok üzüldüm. Ama bu bebişle ilgili tek korkunuz bilgili bir hekim bulamama ihtimali ise bizim doktoru tavsiye edebilirim. Aslında bu bağlantıdaki yazışma da benim:http://tawsim.blogspot.com.tr/2014/12/soru-tavsanmn-davranslarnda-bir.html?showComment=1421391491327&m=1#c1332960072400077849

    Fakat isterseniz, bebegi alabilirim. Mesela yarın (cuma) öğlen saatlerinde e-5 üzerindeki Maltepe Park AVM'de veya başka bir ortak noktada buluşabiliriz. Tek çekincem, şu anki tavişimin yeni gelecek olan ile arasındaki elektrik ;) benimki hem şımarık hem biraz bencildir.
    İnternetin açık kaynaklarda cep telefonu gibi özel bilgi paylaşmak istemiyorum. O yüzden G+ kullanarak özel mesaj atmıştım. Acaba sanal dışı nasıl iletişime geçebiliriz?

    YanıtlaSil
  13. Buradan saat ve yer ayarlayıp buluşabilirsiniz :) Melike Hanım bu arkadaşı tanımasam da tavşanıyla çok ilgilidir gözünüz arkada kalmasın lütfen :)

    YanıtlaSil
  14. Ben aslında Tavşanı mı yanlız kalmasın diye vermek istedim çünkü sizin iki Tavşana bakma imkanınız var belli ki ve Tavşana alıştık ta ama dediğim gibi eğer tavşanınızla birlikte benimki ile ilgilenebilecek seniz en azından benimki yanlız büyüme sin istiyorum.size güveniyorum tabiki ama ya sizin tavşanınız benim ufaklı ğı istemez veya zarar vermeye çalışırsa yinede benimkini bakabilecekmisiniz ozaman ne olacak.😊yanlış anlamayın yerini z uzak nede olsa yani budurumda ne düşünürsünüz.ve Tavşanlar ı nerde bakacaksınız buda benim için önemli.☺benim Tavşanı çok hareketli cin gibi maşallah evet veteriner sıkıntım çok oldu oyüzden de korkuyorum ve bir de yanlız kalmasından sa vermeyi düşündüm.eğer burdan bi neticeye Bağlar sak ben telefon no mu yazarım olurmu nerde besliyeceginizi yazın sonrada karar size kalacak.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba Sayın Tawşi teşekkür ederim yardımlarınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben uğramayalı bayağı gelişme olmuş :) Ne demek Melike Hanım :)

      Sil
  16. Merhaba eğer Tavşanı almazsanız o veteriner in adını hangi semtte olduğunu ve mümkünse telefon nosuda verirseniz çok iyi olur.ben anadolu yakasında Samandıra Sultanbeyli de oturuyorum bunuda yazayım dedim :) hadi hayırlısı.

    YanıtlaSil
  17. Herkese iyi geceler,
    öncelikle Melike Hanımın sorularını cevaplamak istiyorum.
    Biz normal apartman dairesinde yaşıyoruz. Tavşanıma resimdeki gibi özel kafes yaptırdım:
    http://www.therabbithouse.com/indoor/images/hutch_indoor.jpg fakat bizimki oraya sadece tuvalet ve yemek için girer, her zaman evde serbest dolaşıyor. Kemirme ve tuvalet sorunumuz yok, geceleri kedi gibi yanımda yatar (şu anda olduğu gibi :))

    Açıkası özellikle arkadaş arayışında değiliz,fakat sizin durumunuzu okuyunca bebeğe de sahiplenebileceğimizi düşündüm. Ama eğer ki bakabilecek imkanınız varsa sizde kalması belki daha hayırlı olur. Yüce Rabbim bunu özellikle diğerleri kaybettikten sonra avuntu olarak eşinizin yoluna göndermiş. Bu bir tesadüf olabilir mi? Ne de olsa tavşan, kedi-köpek gibi sokakta her an rastlanacak bir hayvan değil. Bu küçük canı ailenize dahil etmeye karar verirseniz veteriner kliniğimiz VetElite. Buradan link verebilir miyim bilmiyorum. Yasaksa, sayın blog sahibi lütfen siliniz. http://www.vetelite.com
    Gitmeden önce mutlaka randevu alınız. Çağlar Hanım çok bilgili, kendisini sürekli geliştiren bir hekimdir. Bugünlerde Barcelona'da bir veteriner konferansına katılmakta galiba. Klinigin Facebook sayfasini ve Tavsiye Ediyorum sitesindeki yorumları da inceleyebilirsiniz (bağlantılar sitede mevcut). Gece gündüz bakmaksızın arayabileceginiz, acil durumlarda whatsapp'tan petinizin resimleri gönderip tavsiye alabileceğiniz, zor anlarda hep yanınızda olan bir doktor. Tavşanımı ona gözüm kapalı emanet edebilirim.
    Şayet vermek için kararınız kesin ise, bebeğe kucak açmaya hazırız. Gözüm gibi bakarım (evdeki pamuk tüylü yaramaz adına hiçbir şey diyemem, onun sağı-solu belli değil) :)))) Zaten ilk başlarda ayrı tutulması gerektiğini biliyorum. alışma süreci geçtikten sonra belki biraraya bırakılır. Ben de en az sizin gibi heyecanliyim. Bu bir can, çok büyük sorumluluk. Sadece bakmak değil hayvanı mutlu edebilmek önemli. Her biri ayrı kişiliğe sahip, yeme-icme zevkleri bile hepsinin ayrı. Şu an önemli olan tavişkonun huzuru, sağlığı ve mutluluğu. Kararınız kesin ise dediğim gibi biz hazırız.

    YanıtlaSil
  18. Sayın blog sahibi, adınızı bilmiyorum ama birçok yerde blog adıyla anılıyorsunuz. :) Bunca zaman bu blog yürütmek, sürekli güncel tutmak inanılmaz çaba ve zaman ister, biz ne kadar tesekkur etsek azdır. Fakat bana olan güveniniz beni cok duygulandirdi, bunun için ayrıca çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Tawşi olarak anılayım yeter, onun adını ölene dek yaşatmak isterim :) Bu aralar maalesef çeşitli işlerim yüzünden blogla az uğraşır oldum ama inşallah yakında yine eskisi kadar aktif olacağım, asıl ben teşekkür ederim, böyle bir tavşana yuva açma inceliğine sahip bir hayvanseversiniz, bu beni daha çok duygulandırıp mutlu etti :) (Hayvanseverlik de bir yere kadar şu an yatağımın yanındaki akrebi terlikle öldürmekle meşgulüm yoksa elden ben gideceğim.) Ben teşekkür ederim :)) Tavşanınızla çok ilgili olmanız dikkatimi çekmişti onun için uygun olur diye düşünmüştüm çünkü iki tavşan çok mutlu oluyor.

      Sil
  19. İnanılmaz derecede iyi bir insansın ız Adsız arkadaşım ilginize den dolayı çok çok teşekkür ederim.dediğiniz gibi herşeyde bir hayır var.o bize bir hediye dediğiniz gibi eşime Danıştım şimdi.kalsın biz bakarız dedi.çocuklarda çok alıştı lar vermeyelim diyorlar.sizin veteriner sayesinde cesaret edicem bakmaya oğluma.kusura bakmayın vericem deyip vazgeçmiş gibi olmayayım.artık bir haftadır bende eşim o insanları da boşuna yormayalım dedi.ben zatençok dua ettim allahım hayırlısı neyse olsun diye.sizde zaten elinizden geleni yaptınız çok teşekkür ederim iyiki varsınız.tawşi blogu n sahibine de çok teşekkür ederim.zaten artık yine bir Tavşanı m olduğuna göre yine buralarda olucam.umarım bu Tavşanı m hasta olmaz tabiki.sizlerin yardımların a ihtiyacım olursa buraya baş vurcam.allaha emanet olunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın ben de çok ama çok sevindim. Yazışma ilerledikçe zaten bağlanmaya başladığınızı hissetmiştim :) Bu bebiş sevildiği yerde, hepimiz rahatız artık. Bir tek tavsiyem var, bir an önce Çağlar hanımla tanışın, bebişimizi bi gözden geçirsin. Bakımla ilgili birçok ipucu verecektir kendisi. Ağırlık, göz, butun, kulak-tirnak derken göbiş falan cok onemli. Can bu, en ufak rahatsızlıkta kayıtlı ve tanıdığı hayvana teşhis koymak daha kolay olur diye düşünüyorum. Ama inanın asıl siz de çok rahatlarsınız. Önce verdiğim linkte yazismami okuduysaniz biliyorsunuzdur, tavişimle çok doktor değiştirdik, fakültedeki maceramız da berbattı. Tavişkonun başında ağlayarak geçirdiğim geceleri, kaşık-şiringa ile besledigim günleri hiç unutmam. Ve hep tedirginlik vardı, ya birşey olursa... Ama şimdi öyle rahatım ki. O "ya birşey olursa" durumu aklıma bile gelmiyor, güven var çünkü. Asıl sahibi için bu önemli, arkanızda bilgili doktor olunca petinizle geçirdiğiniz zamanlara hiç gölge düşmez, rahat kafayla çok zevkli yaşam olur.
      Yeni aile üyenizle size, eşinize ve çocuklarınıza mutluluklar dilerim.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim evet linklerini zin bir kısmını okuyabil dim ve gerçekten sizde çok çekmişsiniz.umarım bu tavşanınızla sorunsuz huzurlu uzun bir ömür geçirirsin iz.evet bu tatlı şeye bağlanma mak mümkün müki. Ben bir şey sormak istiyorum mümkünse bu veteriner Tavşanlar dan ne kadar muayene ücreti alıyor acaba. siz çok götürdüğünüz için bilirsiniz .bide veteriner hangi semntte gebzedemi acaba.başınızı da şişirdim kusura bakmayın:)iki Tavşanı m ölünce böyle pimpirik oldum :)işte benim için bundan sonrası çok önemli bilirsiniz şimdiden teşekkür ederim.

      Sil
    3. Klinik yeri Suadiye'de. Pendikten cift katli 16d otobusu ile gidiyoruz. Ücreti telefonla sorabilirsiniz. Ayrı muayene fiyatı bilmiyorum. Biz ilk gittiğimizde kısırlaştırma, diş, göz ve diğer doktoların hata düzeltme tedavisi dahil toptan anlaştığımız için genel bir rakam ödedik, yanıltıcı olabilir. Bir de fiyatları açık yayınlamak ticari etik acisindan uygun olur mu bilemiyorum ki. Klinik sayfasinda telefonları var,sorabilirsiniz. Ama her konuda kolaylık sağlıyorlar, taksit de yapıyorlar. Çağlar Hanım hayvanları çok seviyor. Sadece taniyin derim, kararı gene siz verirsiniz.

      Sil
    4. Ha, şunu da belirleyim, muayene sadece ilk defa ödüyorsunuz. Sonrasında sadece yapılan işlem ücreti vardır. Gerçi gittiğimiz tüm kliniklerde durum böyleydi galiba...

      Sil
    5. Kararınıza sevindim Melike Hanım :) Tabi tavşanı verseydiniz de çok mutlu olacaktım. Diğer arkadaşın da dediği gibi bu tavşan sizin acılarınızı almak için gelmiş bence de.. Ama verseydiniz de gerçekten mutlu olacaktım çünkü iki tavşan birlikteyken tabi biri de kısırsa çok mutlu oluyor. Umarım uzun ömürlü olur, tavşanınızı sık sık 3 ayda bir kontrole götürün, dişlerini özellikle çok iyi kontrol etsinler ve sakın o zehirli olabilen ottan da bir daha vermeyin. Benim karşıma bir tavşan çıksa ben bakmaya cesaret edemezdim çünkü çok zor. Şu an o yüzden sokak kedi ve köpekleriyle ilgileniyorum. O yüzden sizi de ayrıca takdir ettim. Ne zaman bir sorunuz olursa buyrun mutlaka özellikle geceleri buralardayım :) Adsız arkadaşa da minnettarım, tavşanının bu harika kliniğini paylaştığı için ve yavrucağa yuvasını açmak istediği için, hepinize sevgiler :)

      Sil
  20. Çok teşekkür ederim tawşi arkadaşım .Bu blogu keşke çok önceleri bulsaydım ne kadar iyi olurdu .çokta internet te Tavşanlar ım için araştırmalar yapıyordum girmediği m yer kalmamıştı ama burayı nasıl göremedim hayret ettim ama yapacak bir şey yok zararın neresinden dönersek kardır:)öncelikle sizi tanıdığım için mutluyum tawşi.ve geleyim benim fındık oğluma evet adını çocuklarım fındık koydular fındığada benziyor hani:)ilk tavşanımın adı pamuk ikincisi sultan bu da fındık.ilk tavşanımın çok acı çektiği için ikincisinin adını sultan koydum ki Sultanlar gibi yaşasın diye ama olmadı:(herneyse ben internetten nasıl kuru yonca yem saman siparişi verebilirim hiç denemedim bu konulardan açıkçası anlamıyorum interneti çok iyi bilmiyorum.yardımcı olursanız sevinirim sayın tawşi.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba sayın Adsız ben birşey daha soracaktım sanırım resimde gördüğüm kadarıyla tavşanınız lop Tavşanı ydı yani deneyimlisiniz.şimdi benim oğlum bir buçuk aylık vardır desek . lop Tavşanı diğer yeni Zelanda Tavşanlar la bakımları aynı mı acaba şimdi ben ona ne yedireyim.şimdi önünde kuru yonca pelet yem ve suyu var.dışarı çıkmaya da şimdiden alıştı kerata.yeşillik vereyim mi yardımcı olursanız sevinirim bide aşısını nezaman yaptırmaya götürebilir im veteriner e gidene kadar sizin yardımlarınız a ihtiyacım olacak.daha küçük napayım bilemedim veteriner okadar yola boşa çıkıp hayvanı strese sokmayayım diye düşündüm.belki doktor daha küçük dermi acaba bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melike Hanım, benimki lop değil, aslanbaş kırması. Yanı tüyleri normal uzunlukta sadece saçları yele gibi uzundur. Üç aylık olana kadar yeşillik sakın vermeyin. Sadece pelet yem ve kuru ot. Suyu hep temiz olsun. Üç aydan sonra yavaş yavaş yeşilliğe geçebilirsiniz. Ama çok yavaş. Bir gün bir dal maydanoz ekleyin mesela, ertesi güne kadar takip edin. Karın şişkinliği var mı, dışkısında bir değişiklik var mı diye. Ama üç aylık olana kadar onu iyice tanımış olursunuz, birşey oldu mu zaten hemen belli olur. Sonra julyen gibi kesilmiş parça havuç verin, başka bir gün bir-iki yaprak roka... Böylece yavaş yavaş alıştırıp normal yemeğe geçer. Soframizdan hiçbir şey vermeyin, bisküvi, ekmek, şeker , çikolata çok zararlı. Süt ve süt ürünleri asla!! Lahanagiller gaz yapar, gerci biraz buyuyunce kıvırcık, atom çok az verebilirsiniz. Vetimiz Çağlar Hanım dedi ki, kendiniz çiğ olarak yemediklerinizi vermeyin. Yanı patates, patlican da yasak. Beyaz lahana kesinlikle yasak, bizimki 20 aylık olmuş ama daha yeni 2-3 gunde bir çiçek brokkoli veriyoruz. Çok seviyor, ama gaz yaparmış. Hazır yem olarak bu aya kadar hep Champion tavşan yemi verdik, son birkaç paket küflü-bocekli cikti. Yavaş yavaş Vercele-laga crispy muesli'ye geçiyoruz şimdi de. Yem değiştirecekseniz de dikkatli yapın. Yeni yemi azar azar eski yemle karıştırarak verin. Gün geçtikçe yeni yem oranı arttırır, eski yemi azaltirsiniz. İçecek su, sınırsız saman ve kuru yonca . şimdilik sizinkinin yiyeceği bu.

      Sil
    2. Bu arada dışarıda çok tehlike var. Köpek saldırabilir, kedi tırmığı bile ölümcül olabilir. Sokak havanın tuvalet yaptığı yerden de mikrop kapabilir. İc-dış parazit aşısı olmadan bence toprakla çok temas etmesin. Dışarıda ot kemirebilir, bu da şehir içi çok iyi değil. Alan ilaçlı olabilir veya geçen arabaların tozu-ekzozu çimenleri zehirleyebilir. Yanı tehlike üstüne tehlike. Tavşanlar çok hassas hayvanlar,çok dikkatli olmak gerek.

      Sil
    3. Resimdeki benim tavşan değil, sadece kafes gostermek için o resim verdim. Aynı kafes yaptırdım diye. Yemleri ve otları petshoplardan alıyorum, bunun başka çaresi yok. İnternetten bir kez aldım, beklemek hoşuma gitmiyor. Görduğümü almak taraftarıyım. Petshoptan yolumuz geçtikçe eksik yada eksilecek malzemeleri alıyoruz.

      Sil
    4. Ben teşekkür ederim Melike Hanım :) Sahibinden.com'a girin, 1 balya at ve ineklerin yediği uzun kuru ottan, bir balya da atların yediği samandan söyleyin, evinizde temiz un çuvalına veya kullanılmamış çöp poşetine doldurun. Kiler gibi kuru, rutubetsiz, ışık almayan ortamda saklayın, önünde 24 saat bol bol olsun, bittikçe her ikisinden de tazeleyin. Eski tavşan eşyalarını iyice temizleyip öyle kullandırın. Yoksa bir tane 1 litrelik suluk alın. Pelet yem için de yavru tavşan yemi seçin çünkü küçükmüş, yavru tavşan yemleri daha unlu olur. Şimdilik 3-4 aya kadar asla sebze, meyve vermeyin.

      Sil
  22. Çok teşekkür ederim Sayın tawşi yardımlarınız için.çok Yardımınız oldu.

    YanıtlaSil
  23. Merhaba sayın Adsız sizede yardımlarınız için çok teşekkür ederim.ben dışardan kuru ot alıyorum ama içinde ot ve yonca karışık var.ve Tavşanı m yoncalarını ayıklayıp yiyor otun dan ne kadar yiyor bilemiyorum.pelet yemin irisindende küçüğündende var önünde ama buralarda yavru tavşan yemi bulmakta zor.acaba yeterli oluyor mu dur.karnını doyurabiliyormudur acaba bu durumda.ama iyice Araştırı cam yavru yemi umarım bulabilirim.bide tavşanım bana gelmeden önce bir hafta bakan adam Tavşana yeşillik vermiş acaba tavşan zarar görür mü ilerde.bide yeni yemlere yavaş yavaş geçin demişsiniz.buralarda aynı yemi bir süre sonra bulamıyorum yani aldığım yemi birden bire bulamayabiliyorum.ozaman direk olarak başka yem önüne koymak zorunda kalıyorum.mesela şampiyon yemi hep ilk tavşanım alıyordum birden piyasada bulamadım ve sürekli yeni yemler değişti.yani bi bakmış ım aynı yem yok pat diye başka bir yem almak zorunda kalıyorum buralarda sabit bir şeyi bulmak zor.bu tavşan için olumsuz sa bennapıcam bilemedim şimdi.enazından kuru yonca ve kuru ot bulabileceğiniz bir pedshop bulsam uzakta olsa gider alırdım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce verilen yeşillik sorun yapsaydi şimdiye kadar ortaya çıkardı diye düşünüyorum. Tabi ki bebeğe yeşillik yasak ama bir de şunu düşünmek gerek, bulunmadan önce kaç zaman dışarıda kaldi, ne yedi, ne içti? Emin olmak için bir muayene şart. Yeter mi diye merak ediyorsunuz, en iyi göstergesi kakasıdır. Düzenli ve sert bezelye taneleri gibi olması gerek. 12 saatten fazla dışkı yoksa hemen doktora gidilmesi gerekir.
      Yemlere gelince, biz her zaman 1-2 paket fazladan bulunduruyoruz ki, bulamazsak, evde olanıyla beraber alıştırma surecini atlatmış oluyoruz. Yem ve ot aldığımız petshoplar Pendikte. Çarşıda yanyana birkaç tane var zaten, birinde olmasa değerinde oluyor. Telefon aldınız mi, arayıp sorabiliyorsunuz var mi diye. Sizi tanıyınca istediğiniz marka yem ve otu önceden getirtip telefonla haber veriyorlar geldi diye. Fındık sevildiğini anlamış galiba şımarmaya bile başlamış. Yem seçiyor desenize :)))
      Bizimki de aynı, hep seçiyor, beğenmediğini önüne koyduk mu tabağı ters çevirip fırlatıyor bide :) pelet yemlerde sevdiği parçaları yer, tabağı ters çevirir ;) paketin yarısı çöpe. Otlarda da aynı, yonca yaprağı seçer kalanı dağıtır. Çağlar Hanım şımarıklıktan olduğunu söylüyor, tek olduğu için de. Birkaç tane olursa rekabet edip her önüne geleni yiyormus bunlar. Bu arada cuma günü saat 21:00 TRT-Okul kanalında hayvanlarla ilgili program başlıyor. "Aileden biri". Hazırlayıp sunan bizim doktorumuz Çağlar Hanım. Fırsat olursa izleyin :)

      Sil
  24. Ben malesef 2 gündür biraz pötibör bisküvi ve peynirli çubuk krater verdim karnı nı doyuramıyorsa aç kalmasın diye çok da severek yiyor.bende psikolojik olarak kendimi yiyorum hayvan aç kalıyor o yüzden deli gibi yiyor diye düşünüyorum zor bi durum yani. onu hep aç zannediyorum.çünkü yavru tavşan yemi yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bisküvi derhal kesilmelidir. Çok zararı var. Ama elbette çok ama çok severler. Benimkine günde 2-3 adet balık kraker veriyordum. Deli oluyordu. Ama zararlı. Şöyle düşünün, çocuklarınız küçükken yemek sevmezdi değil mi? Onlara kalsa hep çikolata, abur-cubur ve dondurma ile beslenirler. Buna musade eder misiniz? Tavişko da aynı çocuk gibi. Abur-cuvura bayılır. Tavşanlarda tat alma duyuları çok gelişmiş, anlayacağınız ağzının tadını bilirler. Ama yasaksa yasak. Faydalı şeyleri verelim.

      Sil
    2. Kakası kokusuz kuru ve tane tane ise ve sık yapıyorsa muhtemelen beslenmesi yeterlidir. Bazen tavşan yiyemediği zaman o peletleri ılık suda ezip mama halinde iğnesiz şırınga ile ağızdan beslerler. Ama buna Fındığın ihtiyaci var mi bilemiyorum ki...

      Sil
  25. Haklısınız Çok aydınlatıcı oldu teşekkür ederim.evet kakasını ara ara belli aralıklarla küçük bezelye gibi hafif yumuşak yapıyor ve kokusuz.bugün topak halinde büyük boncuk boncuk kaka yaptı üzüm tanesi gibi biraz da yapışık.çok çok nadir de yumuşak kaka yapıyor temizliyor um.evet dediğiniz gibi benim Afacan da aynı sizinki gibi yapıyor.sabah kalktığımda bakıyorum yedikleri ni yemiş sonra da kafesi içini dağıtmış haylaz:)bazen su kabını ısırıp atmaya çalışıyor.tabii bunları herzaman yapmıyor.ama sizin yazdıklarınızı birebir şimdiden yaşıyorum :)))parmaklarımdaki çikolata kokusunu alınca parmağı mı ısırıp deli gibi yalıyor :))kaka yapması 12 saati geçmiyor tabi aralıklarla yapıyor tane tane.yemleri bende sizinki gibi yapıcam birkaç tane alıcam aynı hataya düşmiycem.sizinki iyi fikir gerçekten hiç aklıma böyle yapmak gelmemişti hep en fazla iki paket alırdım ve bitince gider tekrar alırdım.dişleri de sanki hafif Uzam ış keskin de.kuru ot mu yeterince yemiyor acaba ve neyle dişlerini törpüleyecek fındığım napmalıyım ya daha fazla uzarsa.bir iki gün sonra dediğiniz veteriner e götürü cem inşallah. söylemiştiniz gitmeden önce randevu alın diye.kuru otu da yoncayıda halledicem inşallah herşeyi bi düzene oturtursam gerisi kolay.yeterince kafanızı şiişirdim :) Çok ama çok teşekkür ederim .:)

    YanıtlaSil
  26. Bu arada TRT' deki programı mutlaka izliycem haber verdiğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  27. Melike Hanım,
    Tavşanlarda kaprofaji (dışkı yeme )vardır. Eğer günün herhangi bir zamanında Fındığı kakasını yerken görseniz sakın şaşırmayın ve buna asla engel olmayınız. Tavşanlar iki çeşit kaka yaparlar bundan sadece birisini yerler. O uzum salkimi gibi kakasini genelikle biz gormeyiz hemen kuyruk altindan yerler. Çünkü tavşan, barsağının son kısmında imal ettiği bu içerik proteğinden çok zengindir,bazı vitaminleri içerir ,düşük selülozlu ve sindirime yardımcı bakterilerden oluşur. Tavşan günlük protein ihtiyacının % 7 sini bundan karşılar. Eğer buna engel olursanız tavşan güçten düşer ve zayıflar. Bunlardan fazla üretiyor ve ortalıkta sık sık bırakıyorsa ya dış sorunu var ve kuyruk altına ulaşamıyor yada unlu-bugdaylı yiyecek fazla verıyorsunuz. Diş sorunu evde halletmeye kalkmayın. Bazı sahipleri ve vetlerin %90'ı keski ile kırarak keserler ama bu çok tehlikeli. Hem tavşana büyük stress hem de dış çatlama yapabilir. Bu da enfeksiyon kapması ve çok kısa surede abse olması demek. Çağlar hanımda özel rodeodonti cihazı var, aynı insan discilerdeki gibi. torpuleyerek dış kısaltılır. Stressiz ve acisiz. Fındığın dudağını aralayin ve bakin. alt dişler ust dişlerin arkasında olmalı. Ki büyük ihtimalle öyledir. bu durumda birşey yapmaya gerek yok, herşey yolunda demek. Sizin başka sorularınız varsa benim tavsiyem küçük not defterine hepsini yazın. İki gün içinde doktora gidecekseniz hepsini sorun. Not etmeyince unutuluyor, sonra da "ah keşke bunu da sorsaydım" gibi olmayın. Gerçi telefonla da sorarsınız ama yüz yüze konuşma gibisi yok tabi.

    YanıtlaSil
  28. Evet Tavşanlar ın kakasını yeme durumunu biliyorum hiç bir tavşan ıma engel olmadım merak etmeyin :)bu Çağlar hanım valla biz tavşan sahipleri için kurtarıcı resmen benim en büyük korkum dış sorunları ama şükür bu veteriner sayesinde korkmuyorum artık sizin sayenizde .Veteriner e şu ara götüremiycem galiba ama en yakın zamanda götür cem inşallah. Zaten şu anda da bir sorun yok çok şükür. Not etmek iyi fikir teşekkür ederim.:) çok yardımcı oldu nuz .

    YanıtlaSil
  29. Merhabalar şükür sonunda veteriner e bugün götürdüm Tavşanı mı .sonunda daı Çağlar hanımı tanımış oldum.tavşanımı muayene ettirirken sokakta bulduğumuz u söyleyince bana sizi söyledi Adsız arkadaş.dün oradaymışsınız galiba.bana burayı internetten birisi tavsiye etti diyince Çağlar hanım da bana sizden bahsetti.bizi sormuşsunuz oraya gelmişmiyiz diye.evet sonunda bugün gittik muayenesi ni yaptırdım sadece gözlerinde çapaklanma vardı mikrop kapmış dedi damla yazdı.bişeyi yok şükür.fındık kaç aylık olabilir acaba diye sordum oda belki iki aylık vardır dedi.nasıl besliyim diye sordum şuan ne veriyorsun diye sordu kuruot pelet yem ve su veriyorum diyince bana artık herşeyden azar azar alıştı ra alıştı ra vermeye başla dedi kakasını takip ederek ishal olmayacak şekilde yeşillik vermeye ve herşeyden ver dedi.bana herşeyden azar azar ver ne kadar çok çeşit olursa o kadar iyi olur dedi.saman vermene gerek yok gözlerine batabiliyor dedi.kuruyemiş verebilirmiyim dedim yağlı olduğu için azar azar verebilirsin dedi.ama acaba eğer iki aylık varsa fındığım yeşillik vermem doğru olurmu ki.çağlar hanım hiç şu yasak bu yasak demedi.biz sorduk yeşillik Tavşanlar a zararlı mı diye Hayır dedi.doğadada yeşillik bulsalar yiyorlar herşeyi yiyorlar ishal etmeden yeşilli ğin her çeşidin den verebilirsiniz dedi.kemirmek için minetaltaşını sordum gerek yok Tavşanlar kullanmıyor lar dedi.neyse yardımın için teşekkürler Adsız arkadaşım.merak edip sorduğun içinde çok teşekkürler.şimdi Tavşanı ma tuvalet eğitimi ne başladım aslında bayağı dır uğraşıyorum ama kerata tuvaletinde değilde hep tamtersi yerlere yapıyor çişini ve kafesten çıkmayı biliyor ama birtürlü kafes girmeye teşebbüs etmiyor hep sürekli ben kafes sokuyor um yesin içsin tuvaleti ni yapsın diye.bakalım tek dilediğ im kafes girmeyi de başarabilir se tuvaletinde de öğrenecek inşallah.iki tavşan baktım ama bu üçüncüsü biraz inatçı olacak sanki:)neyse yeni Tavşanlar yeni maceraya başladım ve bu kerata oğlum çok da tatlı yahu :))kendinize ve tavşanı za iyi bakın.sayın tawşi ye de selamlar olsun. Herşey için sizede teşekkürler.👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar merhabalar, yanıtınızı ancak gördüm. Kusura bakmayın. Fındık için sevndim, demek gayet sağlıklı ki, yavaş yavaş güzel mamalara geciyorsunuz :) Çağlar Hanım yanlış şey tavsiye etmez, hiç merak etmeyin. Biz bazen evcillerimizi çok insanlaştırıyoruz. Üzerinde titremeye başlıyoruz. Ama kabul etmek gerekir ki onların türü farklı, algıları, fizyolojisi de farklı. Biz de internetten epey fazla şey okuyunca bu olur mu, şu olur mu diye sorulara boğmuştuk Çağlar hanımı. Siz yavaş yavaş yeşillige başlayin, her bir otta farkli vitamin var. En onemli kural şu: kendiniz çiğ yemediklerinizi tavşana vermeyin. Yanı, çiğ patates falan. Bir de lahanagiller gaz yapar. Tuvalete gelince, bizimki daha bebekken eve girdiği andan itibaren kabına yapmaya başladı. Ergenlikte etrafı biraz kirletip kokutmuştu, kısırlaştırınca geçti. Ha, bir de çok ürkerse altına yapabilirmiş bunlar. Kafes veya tuvaletteyken ona dokunmamaya çalışın. Oranın en güvenilir yer olduğunu anlarsa sorun kalmaz zaten. Bir de içine zorla sokmayın, acikinca kuzu gibi girer kendisi. Bir nevi "acımasız" takılın, evin efendisi kimmiş öğrensin. Yoksa tepenize çıkar tüm aileyi patinin etrafında oynatır :))))

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.