"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

1 Ağustos 2013 Perşembe

TAVŞANLARDA PİRE SORUNU







            Biliyorsunuz ki tavşanlar da pirelenebilir, matylanabilir. Özellikle evde pireli bir kediniz varsa anında ona geçer ve zavallı tavşan pireden kaşınıp durur :( Özellikle baş, burun kenarları, ense, gıgı, kulak çevresinde pireler gizlenip durur. Birçok kişi farklı şey söyledi şimdiye kadar bana.. Bir veteriner tavuklara kullanılan tozu kullan, biri kedi damlasını pirinç kadar ensesine damlat.. gibi herkes birşey söyledi ama ben hiçbirini dinlemedim. Yanlış geliyordu çünkü dedikleri.. 
            Bugün Milky'nin dikişlerini aldırtmaya gittiğimden oradaki veterinerleri soru yağmuruna tuttum :) İşte dahiliye bölümündeki veterinerlerden gelen cevaplar:

            "Tavşanlara asla kedi ve köpeklere uygulanan pire için damla, tavuklara uygulanan toz, kedi pire tasması uygulamayın, bunlar onları zehirler, öldürür. Tavşanlar için sadece şu uygulanır: özellikle Frontline'ın yavru kedilerin pireleri için olan SPREY şeklinde ürünü var. Fiyatı biraz pahalı, 40-50 TL arasında birşey. Bunu alın, tavşanın üzerine pireler nerede çok varsa toplam vücuduna 6 fıs sıkın, daha sonra vücudunu ellerinizle ovalayın, tavşanı 20 dakika oyalayın, elleriyle vücudunu yalamasın. Yalayınca en kötü kusar ama siz bu süre içinde yalatmayın. Daha sonra sprey uçup gidecek ve pireler d eölecektir. Bunu 2 ayda bir yapın, yeterlidir."

Frontline sprey;
http://www.novakim.com/urunler/id/68/frontline-spray.html
                 



12 yorum:

  1. Tavşanlarda bit veya pire varsa nasıl anlayabiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlarda bit değil ama (bit insanlarda, bitkilerde olur) mayt ve pire olabilir, evde kedi veya köpek varsa onun pireleri tavşana mutlaka bir yolla ulaşır. Evde beslenen tavşanlarda pek olmaz, maytlar gözle çok görülmez, pireler ise bildiğimiz kedi köpek piresiyle aynıdır. Tüylerini eliyle hafifçe açarsanız kaşınan yerde pireleri görebilirsiniz, kaşındıkça piresi vardır demek zaten.

      Sil
    2. Tavsanima pire gelmemesi icin neler yapmaliyim evde bakiyorum doğal yontemler var mi korumak icin evde yapabilecegim temizligine dikkat ediyorum.apartmanda yasiyorum korkuyorum tavsanimin pirelenmesinden

      Sil
    3. Çok özür dilerim yorumunuz arada kaynamış galiba, afedersiniz :((( Yukarıdaki ürünü denilen şekilde kullanmalısınız. Evde başka kedi köpek yoksa zaten fazla pire sorunu olmaz. Olsa da sorun değildir o sprey ile hemen geçer. Çok özür dilerim :)

      Sil
  2. Eğer pire olursa apartmana yayilir mi tuyleri beyaz aradim piresi yok insanlar pirelenirse apartmana yayilir diyor cok uzuluyorum pire olsa gozle gorebilirim degil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayvandan apartmana pire yayılmaz, asla öyle birşey olmaz, tüm kedi ve köpeklerde pire vardır ve apartmana yayılma söz konusu olmamıştır, teyzemin yazlıkta 60 kedisi var, hiçbir evde pire yok :D Sadece toz piresi yayılır, toz piresi tozlu, uzun yıllar uğranmadan başıboş bırakılmış tozlu eşyalarda, toz içlerinde olur, hayvan pireleri öyle yayılmaz, bunu söyleyenler hayvan sevgisi olmayan kişilerdir, beslemeyin diye yapıyorlardır.

      Sil
  3. son günlerde vücudum surekli kasiniyor pireden supheleniyorum ama tavasanimda gözle gorunur bir şey yok acaba pire olabilirmi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sadece toz piresi insana geçer yani uzun yıllar kullanılmamış eşyalı yerlerde olan tozlarda oluşan pirelerdir bunlar. Hayvandan insana pire geçmez. Yediğiniz bir gıda size alerji yapabilir (fıstık, süt, çilek, kivi, portakal, çikolata.. gibi) Ayrıca güneş ve polenler de yapabilir. Bence hemen cildiyeden randevu alın derim. Mantar ve egzama hastalıkları önemli deri hastalıklarıdır. Umarım basit birşeydir, geçmiş olsun. Yalnız okurken ben de kaşınmaya başladım :)

      Sil
  4. Selam, minnoşum daha 2.5 aylık bir bebek :)
    Beslenmesini yeşillik+kuru gıda+su ile yapıyorum. Günde 2-3 saat parka götürüp bırakıyorum ,gezindikten sonra tekrar baş ucuma geliyor her adımını izliyorum.
    Lakin bi kaç gündür çok ama çok az kaşınıyor arada bende elimle kaşıyorum göbeğim de uyutuyorum falan.
    Ama bir kaç saat önce yatağımda siyah bi küçük böcek gördüm. Elime aldım zıplayarak gözden kayboldu.
    Bundan önce hiç pire görmemiştim, bu ilk oldu. Annem o pire dedi, bütün evi saracak senin de hayvanınında diye kızdı bana.
    😥 eğer o pire hayvan piresi değilse nasıl gelicek evime. Eğer hayvan piresiyse benim yatağımın üstünde ne işi var minnoşumun üstünden çıkınca ölmüyorlarmı.
    Nabıcam ben ya 😒

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanınıza 4 aylıktan önce yeşillik vermeyin, şimdilik sadece yavru tavşan yemi, uzun saman ve uzun kuru ot, su verin. Bu sıcaklarda dışarı çıkarmanız tehlikeli olabilir, akşam 18.00-19.00'dan sonra kayışlı tasmayla çıkarın derim çünkü ani bir kedi köpek saldırısında hiçbir şey yapamazsınız. Ayrıca kuşlar, küçük çocuklar ve arabalar da var, tabi güneş çarpması sonucu şoka da girebilir. Hayvan piresi dışarıda olmaz sadece hayvanın kürkünde olur. O başka bir böcek, sinek veya toz piresi olabilir. Hayvan piresi sadece hayvanlarda olur, ne insanlara ne de eşyalara geçer, annenize söyleyin içi rahat olsun. Annenize bu pire olayından bence fazla bahsetmeyin ki tavşanınızı kapı önüne koymasın. Pireler sadece ilaçla veya elle sıkınca ölür, tavşanınız ise ilaç için çok küçük, kullanırsanız ölür. Şimdilik birşey yapmayın derim.

      Sil
  5. beslediğim yerde pire var galiba kuru mama verirken ayaklarıma sıçrıyorlar her tarafa kireç döktüm ama hayla var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beslediğiniz yerdeki toz piresidir çünkü hayvanlardaki pireler insanlara asla geçmez, etrafı temizlerseniz, suya damlatılmış yer silme sıvısıyla silerseniz geçer.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.