"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

16 Ağustos 2012 Perşembe

TAVŞANLARLA İLGİLİ DOĞRULAR VE YANLIŞLAR

1) Tavşanlar asla yıkanmaz.
- Evet, doğru. Tavşanların özellikle kulak, burun, boğazından su kaçtığında bu onlar için ölümcüldür. Tavşanların yıkanmasına gerek yoktur. Onlar kedi gibi sürekli temizlenip dururlar, günlük kafes ve tuvalet temizliği yapılan tavşanlar asla kokmaz. İshal olan tavşanınızın alt kısmı kirlendiyse nemli bir bezle hafifçe silin.

2) Tavşanlar günde 300-600 ml. su içer.
- Evet, doğru. Tavşanlar da diğer memeliler gibi su içerler ve su içmeyi çok severler. Su içmeyen tavşanlar ölür. Büyüklük, cins ve yaşlarına göre tavşanlar günde 300-600 ml. su içer. Tavşanlara 1 litrelik tavşan suluğuyla su verilmelidir. Suluk, kafese asılmalıdır. Suluktan içmiyorsa çelik ve ağır bir kapla su verilmelidir. Yoksa tavşanlar su kabını devirip, biryerlerini kesebilirler.

3) Tavşanlara sadece palet yem verilmelidir.
- Hayır, yanlış. Yavru tavşanlar dışınndaki tavşanlara palet yemin dışında günlük olarak taze sebze, çok az meyve, bol taze su, sınırsız uzun saman, çayır otu, kuru yonca verilmelidir. Tavşanlara asla inek sütü, yoğurt, et, sebze yemekleri, diğer yemekler verilmemelidir. Tavşanlar bisküvi, abur cubur aşırmayı severler. Buna çok sık göz yumulmamalıdır. Doğada olmayan, işlenmiş şeyler, onlar için zararlıdır. Yani kedi ve köpek gibi beslenmemelidirler. Tavşanlar otçuldur ve sindirim sistemleri atlarınkiyle aynıdır.

4) Tavşanlar kedi ve köpekle yan yana yaşayabilir, onların tırmalama ve ısırmalarından zarar görmezler.
-Hayır, yanlış. Bir evde farklı odalarda yaşayabilirler ama tavşanınızı bir kedi tırmalarsa belki hemen, belki üç ay sonra ölebilir. Köpek tırmaladığında ya da ısırdığında da böyledir. Tavşanlar çok narin yaratıklardır. Onları kedi, köpek ve diğer tehlike yaratacak hayvanlardan uzak tutmalısınız. Kedi ve köpekler aç kaldıklarında tavşan yerler.

5) Tavşanlar balkonda beslemek doğrudur.
-Hayır, yanlış. Kışın üşüyebilir, yazın sıcaktan bunalıp, güneş çarpmasına maruz kalabilir, ani vücut ısısı değişmesinden şoka girip ölebilirler. Ayrıca kedi ve kuşların saldırısına uğrayıp yem olabilirler. Yüksekten atlayıp biryerlerini kırabilir, felç olabilir ya da ölebilirler. Balkonu telle çevirmek de çözüm değildir.

6) Tavşanlara penisilin iğnesi yapılmaz.
-Evet, doğru. Tavşanlara penisilin iğnesi yapıldığında ölürler. Bir veterinerin tavşanlarla ilgili bilgisini bu soruyla birazcık sınayabilirsiniz.


7) Bakımı daha kolay ve daha küçük olduğundan cüce tavşan bakılması önerilir.
-Hayır, yanlış. Cüce tavşanlar diğer tavşanlara göre daha aktif, daha enerjiktirler. Bu yüzden daha büyük bir alana ihtiyaçları vardır.


8) Tavşanlar 2-5 yıl arası yaşarlar.
-Hayır, yanlış.Tavşanlar 7-10 yıl arası yaşarlar. Daha da iyi bakılırlarsa bu süre daha da uzayabilir. Ama kötü koşullarda sırf satış için yetiştirilen tavşanlar çok kısa sürede ölürler.


9) Tavşanlara çok sık meyve verilmelidir.
-Hayır, yanlış. Büyük tavşanlara hergün taze ve ıslak olmayan sebze verilmelidir ama meyve birkaç günde bir çok az olmak koşuluyla verilmelidir.


10) Tavşanların tüyleri hergün taranmalıdır.
-Evet, doğru. Tavşanlar yuttukları tüyleri kediler gibi kusup çıkaramazlar. Bu tüyler bağırsaklarında birikip onların ölümünü sağlar. Bu yüzden mutlaka hergün sınırsız bol su, uzun saman, kuru çayır otu, kuru yonca tüketmelidirler, sindirim sistemleri sürekli çalışmalıdır.


11) Tavşanlar pis kokar, her yere tuvalaetlerini yaparlar.
-Hayır, yanlış. Tavşanlar aynı kediler gibidirler. İçine rahatça girip çıkabileceği, çok yüksek olmayan, kendi boyutundan biraz daha büyük bir tuvalet kabı olmalıdır. Kabın zeminine bir poşet yayılmalı, üstüne de 3-4 cm kalınlığında talaş döşenmelidir. Talaşı pet shoplardan veya marangozlardan alabilirsiniz. Tavşan, bu kabı kafasında belirler ve bunun dışında başka hiçbir yere tuvaletini yapmaz. Kaptan çıkarken etrafa çok azcık talaş sıçrayacaktır ama bu sorun değildir. Poşetiyle beraber kirlenen talaşı her gün sonunda atmalı, kaba yeni poşet ve talaş koymalısınız. Tuvalaet kabının yerini değiştirmeyin. Gün sonunda içindeki kirli talaş değiştirilmeyen tuvalet kabı kokar. Yoksa tavşanlar asla kokmaz.


12) Tavşanlar evdeki herşeyi kemirirler.
-Hayır, yanlış. Etrafta kablo, gazete, deri  eşya, kilim püskülü, karton kutu, naylon poşet, battaniye gibi eşyalar bırakılırsa bunları kemirirler. Manav ve pazarlardan bulabileceğiniz ahşap sebze-meyve kasası, çam ağacı kozalağı, kütük, uru ağaç dalları, pet shoplardan bulabileceğiniz kemirme taşı, uzun saman onların günlük kemirme ihtiyaçlarını giderecek şeylerdir. Ahşap sebze-meyve kasası mutlaka olmalıdır, tavşanlar hem bunu kemirir, hem içine girip çıkıp oyun oynarlar hem de gıgılarını sürtüp kaşınırlar.


13) Tavşanlar ishal olursa sadece bol su, kuru uzun saman, kuru yonca, kuru çayır otu, tahıl verilmelidir.
-Evet, doğru. Bu dönemde sebze, meyve, palet yem verilmemelidir. İshal çok ciddileşir veya kanlı ishale dönerse acilen veterinere gidilmelidir. Tavşanın dışkısı günlük takip edilmelidir.


14) Tavşanlara kedi köpekler için kullanlılan pire tasması ve pire tozu kullanılmaz.
-Evet, doğru. Bu tavşanlara güçlü gelir, ayrıca tavşanlar temizlenirken heryerlerini yaladıklarırından zehirlenerek ölebilirler. Tavşanları yine de pire ve sivrisieklerden korumalısınız.


15)  Tavşanlar sadece bahçede yaşar.
-Hayır, yanlış. Tavşanlar evin içinde bakılmalıdır. Çok sıcak ve çok soğukta tavşanlar zarar görebilir. Yırtıcı hayvanlara, kedi, köpek ve kuşlara yem olabilirler. Tavşanlar yazın 25 derece üstüne çıkan sıcaklıklarda ani vücut ısısı değişimi yaşayıp şoka girebilir, ölebilirler. Böyle durumlarda soğuk suyla ıslatılmış nemli havluya sarılıp veterinere götürülmelidirler. Ayrıca güneşli günlerde başlarına güneş geçebilir.


16) Tavşanlara günlük taze sebzeleri yıkanmış ama kuru olarak verilmelidir.
-Evet, doğru. Islak sebzeler bazen ishale sebebiyet verebilir. Ayrıca tarım ilaçlarına karşı sebzeler önce iyi yıkanıp sonra bir bezle kurulanmalıdır.


17) Tavşanlar yüksekten yere bırakılmamalıdır.
-Evet, doğru. Tavşanların belleri ve ayakları çok narindir. Bu bölgeleri kırılabilir. Nazikçe yere doğru eğilip bıraklamısınız.


18) Tavşanlar kucağa alınmayı çok sevmezler.
-Evet, doğru. Tavşanlar doğada av pozisyonunda bulunduklarından kucağa alındıklarında da böyle zannedip çırpınmaya, kaçmaya, bazen kaçmak için ısırmaya çalışabilirler.


19) Tavşanlar kulaklarından tutulmalıdır.
-Hayır, yanlış. Bu onların çok fazla canını yakar. Tavşanı ense derisinden ve karnından destekleyip öyle tutmalısınız, ona güven vermelisiniz. Yani sihirbazlar, tavşanların oldukça canlarını yakmaktadırlar. Bir sihirbazı şapkaya koyup  sadece kulaklarından tutup yukarı doğru kaldırsak ne hissederdi acaba?


20) Tavşanlar guinea pigler ile iyi anlaşır, aynı ortamda yaşayabilirler.
-Hayır, yanlış. İlk bakışta anlaşıyor gibi görülseler de yapılan araştırmalar sonucu bilim adamları bu iki ırkın birbirinden son derece rahatsız olduklarını, aynı yerde beraber yaşayamayacaklarını ortaya koymuşlardır.


21)  Tavşanlar bazen kendi dışlarını yer.
- Evet, doğru. Buna kaprofaji denir. Tavşanlar bazen kendi dışkıları yer, bunu yapamazlarsa ölürler. Tavşanların dışkıları birçok yönden çok zengindir ve gübre olarak da kullanılır. Birçok petshop ve tavşan satıcısı, tavşanların patileri sararmasın diye kafeslerinin altına tel ve plastik ızgara döşer, böylece dışı ve idrar onlara bulaşmaz. Oysa bu çok yanlıştır. Bu onların hayatlarıyla oynamaktır. Böyle yerlerde tavşan kafeslerinin altına oldukça yüksek talaş döşenmelidir. Talaş hem idrarı emer, hem koku yapmaz, hem de onların kazacağı ve oyun oynayacağı bir alan olur.


22) Tavşanların tüyleri  hergün taranmalıdır.
- Evet, doğru. Tavşanınızın tüyleri ister uzun, ister kısa olsun onu özel fırçasıyla hergün taramalısınız. Yoksa tavşanınız kendi temizliğini yaparken kendi tüylerini yutar ve bu tüyler onun bağırsaklarında birikerek ölümüne yol açar. Tavşanlar kedi ve köpekler gibi kusarak bu tüyleri çıkaramaz.


23) Tavşanlar sıcak havalarda şoka girip ölebilirler.
- Evet, doğru. Özellikle yazın hava 30 dereceyi aştığı zaman bu tavşanınız için tehlike yaratır. Tavşanınız şoka girerse büyük bir havluyu soğuk suyla ıslatıp nemli hale gelince alıp tavşanınızı içine koyup sarın ve acilen serin bir ortamda yani klimalı araçla bir veterinere gidin. Tavşanlar için en ideal oda sıcaklığı 15-25 derece arasıdır. Tavşanların oda sıcaklığı 10 derece altına inmemeli, 30 derece üstüne çıkmamalıdır.


24) Tavşanınız yazın şoka girerse soğuk, kışın girerse sıcak suya atılıp şok etkisi yaratılmalıdır.
- Hayır yanlış. Tavşanlar asla suda ıslatılmamalıdır. Su tavşanlar için ölümcül olabilir. Yukarıdaki maddedeki gibi nemli serin havluya sarılarak, serin ortamda veterinere  götürülmelidir. 


25) Tavşanlar çok hızlı ürer.
- Evet, doğru. Tavşanlar bir kerede 6-10 arası yavru doğururlar. Böyle böyle derken sayı çok kısa sürede bin tavşana ulaşır ve daha da giderek artar. Masrafları, barınma yerleri de sizi zora sokacaktır.  Evde bir erkek ve dişi tavşan besliyorsanız mutlaka erkek tavşanınızı kısırlaştırın. Dişiler kısırlaştırma sonrası çeşitli hastalıklara yakalanabileceğinden erkeğin kısırlaştırılması en doğrusudur. Kısırlaştırma işlemi önceden çok fazla tavşan kısırlaştırmış, tavşanlar hakkında bilgili, çok iyi bir veterinerde yapılmalıdır, yeterli teçhisat bulunmalıdır.


26) Tavşanlar yaramaz oldukları için sürekli kemirirler.
-Hayır, yanlış. Tavşanlar yaratılışlarından dolayı sürekli kemirmek zorundadırlar çünkü kemirmezlerse ön ve arka dişleri uzar, bu da onların nefes almalarını, yemek yemelerini engeller, dudak ve damakta yara oluşmasına sebep verir. Ayrıca tavşanlar uzun saman, kuru çayır otu, tahı çeşitleri yiyerek bağırsak ve midedeki hareketlerini sağlamış olurlar. Bu gıdaları alamazlarsa ishal olup ölürler. Kemirmeleri için pazar ve manavlardan temiz, renksiz ahşap kasa, çam ağacı kozalağı, kuru ağaç dalları, kütük, odun, boyasız ve verniksiz tahta parçaları, kemirme taşı, uzun saman, kuru çayır otu.. onlar için en güzel kemirme malzemeleridir. Tavşanlarda kemirmeyi engellemek için aşırı korkutmadan el çırpabilirsiniz. 1 yaşına kadar tavşanlarda yeni çıkan dişler de diş kaşınmasına neden olur ve 1 yaşından sonra bu azalır.


27) 6 aydan küçük tavşanlara yaş sebze ve meyve, marul, kıvırcık, domates, elma ve diğer tüm sebze, meyvelerin verilmesi yasakır.
-Evet, doğru. 6 aydan küçük tavşanlarda sindirim sistemi gelişmediğinden bunlar verilmemelidir. 6 aydan sonra ise haftada 1-2 kez verilmelidir.


28) Tavşanların beslenmesinde yüksek oranda karbonhidrat ve az lif içeren besinlerin verilmesi sonucu tüy topu ve mide tıkanması oluşur.
-Evet, doğru. Sadece karbonhidrat ve az lif içeren besinler verilmemelidir.


29) Tavşanlara yılda bir kez kuduz aşısı, iki ayda bir parazit aşısı, pire ve keneye karşı ise koruma yapılmalıdır.
- Evet, doğru.








6 yorum:

  1. Bilgiler için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım siz ve tüylü dostlarınız için Tawşi ile yararlı olmuşuzdur.

      Sil
  2. Öncelikle sitenizden fazlasıyla faydalanıyorum ve bunun için size minnettarım. Ancak yazdığınız maddelere eklemek istediğim birkaç şey var ki tavşan sever arkadaşlarımıza yardımı olacağına inanıyorum. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki 4ü bir aylık yeni doğmuş yavru olan 8 adet tavşanım var. Bir seneden fazla bir zamandır tavşanlarım var ve onları balkonda besliyorum. Balkon onlar için hareket alanı olacak kadar uzun ve yazın güneş almayan gölge bir yerde ki aynı zamanda kendi yaptığımız bir de yuva var içinde. Yuvayı dikdörtgen prizma olarak düşünebilirsiniz ve standart kafesten daha büyük içinde ise talaştan ziyade tavşanlar için daha doğalarına uygun toprak var. Toprak hem yazın onlar için sahilde güneşlenmek gibi keyifli oluyor hem de kışın yuvanın içinin sıcak kalmasını sağlıyor. İç anadoluda yaşayanlar için şunu söyleyebilirim ki kar yağmur vs olmasına rağmen kışın balkonda tavşan besleyebilirsiniz eğer uygun içi toprak dolu bir yuva yaparsanız. Ve tavşanlar hisleriyle hareket eden hayvanlar olduğu için balkondan aşağı atlamanın tehlikeli olduğunu bilir asla aşağı atlamazlar. Benim tavşanlarım balkonun demirlerinde yürürler ancak bir adım daha atıp aşağı atlamazlar bu konuda başlarda ben de endişe duyuyordum ancak artık tavşanlarımın hislerine güveniyorum. Bunun dışında tavşanlar asla yıkanmaz kuralına kesinlikle karşıyım. Hele ki yazın sıcağından bunalan tavşanlar için su gerçekten iyi bir ferahlatıcı oluyor. Yıkamaktan kastettiğim şampuanla sabunla yıkamaktan ziyade tavşanın vücudunu suya sokup bir bezle de yüzünü ve vücudunu silebilirsiniz bu sayede su yutmamış olur ve tavşan yazın sıcağında ferahlar. Bilhassa güneş varken yıkarsanız kuruması da çabuk olacağı için hiçbir tehlike oluşturmaz. Bunu bir yıldır tavşan yıkayan biri olarak gönül rahatlığıyla söylüyorum. Tabi ki tavşanları insanların yıkanması gibi iki üç günde bir yıkamak sakıncalı olabilir ancak ayda bir ya da iki haftada bir yıkamaktan ben hiçbir sakınca görmedim açıkçası. Buna yeni doğan dört yavrum da dahil. Şu an o yavrular bir aylık ve hafifçe suya sokup çıkarttığımda onlar için bir ferahlama olduğunu gördüm ve çok şükür ki sağlıkları gayet yerinde. Bu yavruların annesi babası ve diğer iki tavşanım daha var genel bir söylemin aksine yavruları babası ya da diğer erkek tavşanım yemedi aksine her zaman yanyana yatıyorlar birbirlerini çok seviyorlar. Bunun dışında yavrulara yem vererek anne sütüyle destekledim ancak şu da bir gerçek ki tavşanlar -ya da benim tavşanlarım- marul kıvırcık maydonoz havuç gibi sebzeleri daha çok tercih ediyorlar. Küçük yavrularım ve diğer büyükler hepsi bir arada marul maydonoz salatalık yiyorlar ve hiçbirinde bir sorun yok çok şükür yani palet yem palet yem diye tutturmak zorunda değilsiniz. Küçüklere yeşillik yedirmek normal şartlarda doğru değildir ancak benimkiler anne sütüyle de beslendikleri için hiç sorun yaşamıyorlar ve severek yiyorlar. Umarım faydam olmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kusura bakmayın tatile çıktığımdan birkaç gün blogla ilgilenemedim. Ben teşekkür ederim :) Birçok insanın çok küçük balkonu var ve bu balkona 30 cm boyunda yuva yapmaktan bahsediyorlar ve ben de maalesef fitil oluyorum. İki yıl önce bir takipçimin tavşanı balkondan atadı ve çok yüksekten düşerek öldü bu yüzden ben kapalı olmayan açık balkonları maalesef onaylamıyorum. Sonra hayvanı sadece balkona mahkum ediyorlar, bu da yanlış, o da evin bir ferdidir, o zaman babamız da balkonda yaşasın sürekli, nasıl olur, bence hiç olmaz. İç Anadolu'da kışla çok sert geçer, Kırıkkale bu sene -18 filandı ki İstanbul -2 olduğunda donarız, yani İç Anadolu'da balkonda tavşan beslenmez, o aşırı soğuğu biliyorum, o donan eşekleri, sokak köpeğini unutmayın. lütfen. Ben İ.Ü. Veterinerlik Fakültesi profesörlerine dayanarak ve burada tavşanlarını yıkadıktan sonra tavşanlarının öldüğünü yazan kişilerin yorumlarını baz alarak söylüyorum, tavşanların yıkanması gereksizdir, doğadaki tavşanlar yüzmez, yıkayanlar da zaten sabun şampuanla tabak yıkar gibi yıkamaktadırlar ve bu ölümcüldür, yıkarken kaç kişi de bacak kırmış, bence hiç dokunmasınlar o zaten kendini kedi gibi temizleyen bir hayvandır, bunalınca da tel takılı pencere açılıp ferahlaması sağlanabilir. Her erkek tavşan yavru yemez bu nadir bir olaydır ama olunca maalesef çok kötü oluyor bu yüzden uyarmam gerekiyor ve zaten veterinerler doğum sonrası ayrılmalarını istiyor ki ayrıca yeni bir çiftleşme de olmasın. Köy tavşanları için bunu uygulayabilirsiniz ama bilinçsiz şehir insanlarının parayla aldıkları sadece ticari amaçla yetiştirilen tavşanlara 4 aylık öncesi sebze meyve veremezsiniz, benim bir yem fabrikam yok ve bunu veterinerlere artı deneyimime dayalı söylüyorum, yorumları okuyun, sizinkiler birer istisnadır, 10 tavşanın 8'ine 4 aylıktan önce sebze meyve verildiyse hayvanlar ishal olmuştur ve çoğu da ölmüştür. Tavşanlarıma birşey olmaz diyerek yaptığınız şeyler var evet çoğunda birşey olmamış ama birşey olduğunda kurtarması maalesef zor oluyor. Yorumlara bakın, herkes ölen yavru tavşanları ardından ağlamaktadır. Ayrıca yetişkin erkek tavşanınızı ve doğan diğer erkek tavşanlarınızı mutlaka bir an önce kısırlaştırın.

      Sil
    2. Kışın hayvan beslenir ki beslendi de ve ben bunu tavşanlarıma bir şey olmaz diyerek beslemedim. Tabi ki tavşanı balkona atıp o soğukta dondurun demiyorum balkona yapılan uygun bir yuva hele ki toprakla doldurulan bir yuva son derece sıcak tutuyor onları bunu bizzat yaşayıp görmüş biri olarak söylüyorum. Kaldı ki bütün tavşanlar evcil değil ormanda yaşayan tavşanların hepsi kışın soğukta ölseydi şimdi hiçbirimizin tavşanı olmazdı değil mi? Şunu demek istiyorum tavşan fıtratı soğuğa dayanıklıdır ve uygun bir yuvada yaşayabilir en azından benim tavşanlarım yaşıyorlar. Evde koku oluyor diye tavşan almayan aileler için bir alternatif olduğunu düşünüyorum. Tavşanı balkona hapsetmek sözüne de katılmıyorum ne yazık ki bu mantıkla yaklaşıp tavşanı evde beslemek zorundaysak o zaman da tavşan eve hapsolmuş olmaz mı? Sonuçta balkonda yaşamayan babamız evden dışarı adımını atmıyor diyemeyiz bu mantıkla tavşana tasma yaptırıp gezdirelim mi yani :) hem tavşan yalnız değilse orda arkadaşlarıyla oynuyor vakit geçiriyor ve sahibinin ilgisiyle de orda hapsolmuş olmuyor. Benim tavşanlarım toprakla haşır neşir oldukları için pisleniyorlar ve kendilerini de çamurdan temizleyemiyorlar en azından ben temizlemelerini istemiyorum ve suda onları yıkayabiliyorum hem de taranarak dökülecek tüyleri de suda yıkanırken dökülmüş oluyor. Yemek noktasında da ben her yavruya sebze meyve yedirin demiyorum tabi ki de anne sütüyle desteklenince bir sorun yaşanmadığını söylüyorum sadece. Ve kesinlikle tavşanlarım ölmez diye bir mantıkla hareket etmiyorum onların kılına zarar gelse ben kahrolurum alternatif çözümler üretiyorum sadece hepsi bu ilginize teşekkürler :)

      Sil
    3. Herkesi dikkatli insanlar diye düşünemezsiniz, buraya bir örnek yazınca herkes cahil bir şekilde onu yapabiliyor, örneğin biri tavşanımı yıkıyorum dese herkes her gün insan şampuanlarıyla tavşan yıkıyor, hala tavşanlar su içer mi sorusu geliyor, yani o yüzden ben en doğruyu bulup vermeye çalışıyorum ve riskten uzak duruyorum. İnsanların çoğu eğitimli değil ve bu insanlar sorumsuzca hayvan bakınca kötü şeyler oluyor. Sonra insanlar tavşan balkonda da beslenir deyip heveslenip mal alır gibi alıyor ama balkon minnacık, kendisinin zaten tavşanla alakası yok, sadece bir heves.. Sonra o tavşanı kediler yiyor, tavşan aşağı atlıyor filan bu konuda dolu soru cevapladım. Lop tavşanlarını doğada göremezsiniz, bunlar laboratuvarda üretilmiştir, zaten kimse hare beslemiyor, beslemesinler de zaten doğasından koparıp.. Loplar soğuğa dayanamaz. Derileri çok incedir. En düşük 15 derece olmalıdır tavşanların yaşama alanı. Tüm veterinerler böyle demektedir. Balkon kafesten iyidir ama kısmi bir hücredir. Tavşanın bir odası olamalıdır, sürekli ev içinde gezmeli ve sık sık bahçeye, sakin yeşillik alanlara çıkarılmalıdır. Bu yüzden balkon olayına katılamıyorum ama balkon kocamansa, etrafı çevrili kapalı balkonsa, kışın ısıtılması yapılıyorsa olur tabi, zaten evde tavşan beslenmesine de karşıyım. Ben zorunluluktan besledim ama tavşan ev için zor bir hayvandır. Evet evde bir tavşan besleniyorsa onu sık sık tasmayla yeşillik, kedi köpeksiz, arabasız, çocuksuz, zehirli bitkisiz alanlarda gezdirmelisiniz, o zaman zaten bir tavşan değil tavşan heykeli bakılmalıdır. Çünkü tavşanlar da kedi köpek gibidir. Hoşçakalın.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.