"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

23 Ağustos 2012 Perşembe

TAVŞANLARIN KISIRLAŞTIRILMASI

         

         Birden çok ve hem dişi hem erkek tavşanınız varsa tavşanlarınızı kısırlaştırmanız gerekmektedir. Çünkü tavşanlar çok hızlı üreyen hayvanlardır ve çok fazla tavşanın bakımı zor olabilir ve bir süre de başa çıkılamaz hale gelebilir. Genç erkek tavşanlar 5,5-6 aylık olduklarında çiftleşmeye hazır hale gelirler. Dişiler de 6-7 aylık olduklarında bu duruma hazır hale gelirler. Ama cinsler arasında bu bazen değişiklik gösterebilir. Kızışma dönemine giren genç erkek tavşanlar sahiplerini hafiften kıtlar, asabileşir, başka erkek tavşan varsa onunla kavga edebilir veya onu dişi sanabilir. Dişiler de ilerde yalancı hamilelik dönemine girebilirler. Bu konuya daha sonra değineceğim. Tek tavşanınız varsa ona illa birlikte kalması için eş aramayın, kısırlaştırmanıza da gerek yoktur, sonuçta kısırlaştırmada verilen narkoz, insanlardaki gibi birçok hücreyi öldürür, operasyon sonucu tavşanınız uyanamayabilir ve operasyon sonrası yine acı çekebilir. Kısırlaştırma yapılacaksa çok iyi ve tavşanlardan oldukça iyi anlayan bir veteriner olmalıdır, daha önce çokça tavşan kısırlaştırması yapmış olmalıdır yoksa tavşanınız deneme tahtasına dönebilir. Tavşanınızı çok soğuk olmayan serin havalarda, mesela sonbaharda kısırlaştırınız. Bu onun sonraki ağrılı dönemi için daha iyi olacaktır. Kısırlaştırma sonrası tavşanınızı bir süre yakından çok iyi izlemelisiniz. Bir farklılık görürseniz hemen veterinere götürmelisiniz.



KISIRLAŞTIRMA SONRASI TAVŞANLARDA BESLENME



             Kısırlaştırma sonrası kedi ve köpekler gibi tavşanlar da aşırı kilo alabilir ve bu sağlıkları için çok tehlikelidir. Bu yüzden kısırlaştırma sonrası beslenmeye daha dikkat edilmelidir. Ödül olarak verilen kurabiyeler, ödül çubukları en aza indirilmelidir. İki günde bir yarım verilen havuç üç günde bir verilebilir çünkü havuç yoğun şeker içermektedir. Ama günde mutlaka üç farklı sebzesini vermelisiniz. Meyve ise 2-3 günde bir çok az olarak verilmelidir. Karışık tahılla karıştırılmış palet yem günde sabah ve akşam birer avuç olmak üzere genç ve yetişkin tavşanlara verilmelidir. Kuru çayır otu, uzun saman, kuru yonca, taze su sınırsız olarak her an önünde bulunmalıdır.











NEUTERING
   If you have more than one, and both female and male rabbits need to neuter rabbits. Because the animals are breeding too fast and too many rabbits rabbits can be difficult to maintain, and can become unmanageable for a while. Young male rabbits, 5.5 to 6 months when they become ready to mate. Females in the 6-7 months they become ready for this situation. But sometimes it may vary between the sexes. Young men entered a period of estrus rabbits mild kıtlar owners, irritable, if you have any other male rabbits can fight with him or her teeth might think. Females also may enter into in the future period of false pregnancy. I will mention later in this topic. If you stay with her ​​spouse to necessarily look for a single rabbit, you do not need to kısırlaştırmanıza ultimately given in neutering narcosis, as well as many cell kill humans, can not wake up and operating again after a bunny can suffer as a result of the operation. Neutering is to be a veterinarian who understands very well and rabbits must be pretty good, more must be done before the sterilization of a lot or bunny rabbit can return to the trial board. Tavşanınızı cool weather is not too cold, for example, neutering fall. It would be better for her next painful period. Neutering a period of time after the tavşanınızı closely follow very well. Hand in to the vet immediately if you see a difference.)


NUTRITION AFTER NEUTERING
             After sterilization, such as cats and dogs, and rabbits have excess weight is very dangerous for their health. So we should pay more attention to diet after sterilization. Cookies given as prizes, awards bars minimized. Two days, three days can be half the carrots because carrots contain intense sugar. But a day in three different sebzesini should do. Fruit is one of very few as 2-3 days should be given. Mixed pallets of cereal mixed with a handful of feed per day, including morning and evening should be young and adult rabbits. Dry meadow grass, long straw, alfalfa hay, fresh water should be unlimited in front of every moment.

13 yorum:

  1. Benim Kuku'mda dısı 4 aylıkların ciftlesemek istedi.. Dısı olmasına rağmen üzerimize devamlı cisını puskurtuyordu. Her yere kaka yapıyordu. Kuku benim tek tavşanım. Yanına kısır bir erkek aliyim cigtlessinler diye düşündüm. Veterinere sordum. Muhakkak ikisinin de kısır olması gerekiyormuş. Yoksa diğer tavsan çiftleşmek istemeyeceği için Kuku ona zarar verebilirmiş.. Neyseki 6 aylık olunca kisirlastirdik. Şimdi yeni yeni kendini toparladı. Ama çiftleşmek istediği 2 ay boyunca mutsuz olduğunu farkettim. Şimdi daha mutlu.. Kesinlikle çok doğru söylüyorsunuz. Veteriner çok önemli bu aşamada.. Kuku ameliyat olduktan sonra 1 gun orda kaldı gözetim altında.. Bende söylediğiniz ölçülerde veriyorum pelet yemı bitirip yeşilliği de yiyip kuru otun yüzüne hiç bakmıyor ve günde 30 ml su iciyor anca :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki eve yeni geldiği bir dönemde tuvalet kabını tam bellemediğinden de bu tuvalet olayını yapabilir, Tawşi de ilk günlerinde biraz bocalamış ama daha sonra tuvalet kabını benimsemişti. Tek yaşayan tavşanların kısırlaştırılmasından yana değilim ama umarım Kuku ileride daha mutlu olur ve umarım kısırlaştırıldığı için bir sağlık sorunu yaşamaz. Daha bir tavşanın cinsiyetini anlayamayan veterinerleri gördükten sonra, tavşanlarınızı doğru ellere teslim ettiğinizden emin olun derim. Yaşı biraz daha ilerleyince su içişi de artacaktır. Ama ben de farkettim ki Tawşi de kışın daha çok su içiyor. Siz yine de arada suluğunu elinize alıp ağzının önünde tutun. Çayır otu dışında uzun saman bulmaya özen gösterin, tavşanlar uzun samana bayılıyor ve onların sağlığı için çok önemli.

      Sil
  2. Kuku'yu aldığımda 1,5 aylıkti ve tuvalet egitimini bı kaç kaza dısında hiç aksatmadı. Evin icinde serbest dolaşıyordu. Geceleri de kendi odasında kalıyordu.. Ama 4 aylıkken çiftleşmek istediği için koku bırakıyordu cisını yaparak. Yani tuvalet egitimini şaşırdığı için oyle yapmadı. Garip bir sekilde çok erken çiftleşmek istedi ve bildiginiz cisi pacalarimiza puskurtuyordu. Biraz da kisirlastirilan tavşanların rahim kanserine yakalanmayacagi için yaptırdım ama inanın gerek olmasaydı skinti çekerek bu ameliyatı yaptırmazdim. Ben yurt dısında yasıyorum burda tavşanlar için uzun kuru otlar satıyorlar ama kuru yonca ve samani hiçbir petshop da görmedim. Ama bende at çiftliklerine bir bakicam ins bulurum :)) bu arada Kuku nun resimlerini paylaşacaktım ama nasıl yapacağımı bulamadım :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlıyorum :) Sizinki erkek kedilere benzemiş :) Evet öyle deniyor ama bunu iyice araştıracağım. Çünkü bu hastalığa yakalanan dişi tavşan az. Yurtdışında düzenlenen tavşan yarışmalarına katılın derim, oldukça eğlenceli oluyor, güzellik, engelli atlama, koşu gibi bölümler oluyor, videolar bölümümüzde görebilirsiniz. Fotoğraflar için de en kısa zamanda bir bölüm oluşturacağım. İlginize teşekkürler :)

      Sil
  3. Evet o videoları izledim.. Ama kuku'ya o hareketleri yaptırmam imkansız herhalde.. Kuku barikatlardan atlamaz oraya uzanır yatar :))

    YanıtlaSil
  4. Hayvanların pisikolojisi bozulmasın diye bir kere doğurtturup kısırlaştırıyorlarmış benim Kurabiye'm de dişi tek yaşıyor. Bu konuda ne dersiniz ?
    Begüm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Kurabiye'yi sakın kısırlaştırmayın çünkü tek yaşıyormuş, zaten dişilerin kısırlaştırılması çok zor ve risklidir, erkeklerin kısırlaştırılması daha kolaydır. Ülkemizde tavşan kısırrlaştırmış veteriner ise çok azdır ve narkozu iyi ayarlayamadıklarından genelde tavşanlar bu yüzden ölür. Çift yaşayan 2 adet tavşanın sayısı çok kısa sürede binlerce tavşana ulaşır, kısırlaştırma işleminin önceliği bundandır. Yani siz Kurabiye'nizi sakın kısırlaştırmayın.

      Sil
  5. I would like to spay/neuter my rabbit, I am in Istanbul, do you know any clinic? please!! thank you

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hi Andy, I spayed my female rabbit (Milky) in Istanbul University Veterinary Faculty. This faculty in Avcılar, you should go to the with metrobus (metrobus's the last stop). This place is very big, cheap and professional, other special and small veterinary clinics aren't professional because these clinics doesn't now rabbit narcosis's amount. This is Istanbul University Veterinary Faculty's web site but you must make an appointment with telephone; http://veteriner.istanbul.edu.tr/hastane-ve-klinik/

      This is my experience of my rabbit spay in Istanbul University;
      http://tawsim.blogspot.com.tr/2013/07/milky-kisirlastirildi.html
      and this;
      http://tawsim.blogspot.com.tr/2013/07/milkynin-dikisleri-alindi.html

      Female rabbit's operations (surgery) is done by Prof. Dr. Ragıp Kılıçaraslan, he is my best rabbit professor, he is good and very successfull person :)

      Sil
  6. Erkek tavsanim koluma tırmanmaya çalışıyor belini koluma surtuyor.ayrıca kısık sesler çıkarıyor ne demek oluyo bu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanınız 5-6 aylıksa kızgınlık dönemindedir, ergenliğe girmiştir ve eş istemektedir. Size tavsiyen bir veterinerlik fakültesinde tavşanınızı kısırlaştırın, çok basit bir operasyon. Birkaç hafta sonra da yanına Petarkadaş gibi ücretsiz hayvan sahiplendiren bir siteden dişi bir tavşan sahiplenin, ömür boyu size dua edecektir, tavşanlar çok sosyal hayvanlardır, yalnız yaşamayı sevmezler.

      Sil
  7. Ya mesela benim bir tavsanim var o zaman da kisirlastirmam gerekir mi? Burada veterinenerler kisirlastiriyor mu onu da bilmiyorum oyleyse de tavsanlar hakkinda deneyimli değillerdir. Bir de cinsiyeti anlamanin kolay bir yolu var mi resimlere baktım ama çok benziyorlar bilemedim nasil ayirt edilecek ve nasil bakacagim ters çevirirsem tavsanimi bana guveni azalmaz mi =(

    YanıtlaSil
  8. Merhaba benim tavşanım 6 yaşında.Geçen sene kızgınlık dönemine daha yeni girdi.5 yıl sorunsuz geçti ama artık baş edemiyoruz.Sürekli peşimde dolaşıyor etrafa koku bırakıyor ve kaka yapıyor.Bende kısırlaştırmayı araştırmaya başladım ama korkuyorum canı yanacak veya ölecek diye.Yaşı var çünkü.Ameliyattan sonra hayvan nasıl duracak o halde?Bir insan olarak ne kadar zor olduğunu biliyoruz.Küçücük hayvan nasıl dayanacak toparlayacak kendini çok üzülüyorum.Derdini de anlatamaz garibim

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.