"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

21 Ağustos 2012 Salı

Şeker Bayramı'nda tavşanların şeker aşırması :)

           


         Şeker ve çikolatanın su gibi aktığı şu günlerde dikkatimi birşey çekti. Dün bir çikolata yerken Tawşi hızlıca gelip elimden koca çikolatayı alıp gitti. Daha önce de kayısı ve üzüm aşırmasına şahit olmuştunuz :) Ama çikolata, şeker kedi ve köpekler için nasıl birer tehlikeyse tavşanlar için daha büyük bir tehlikedir. Tamam atlarla benzer sindirim sistemine sahipler ama bu onlar gibi şeker yiyecekleri anlamına gelmez :) Kepekli light bisküvi, kurabiye arada verilir ama diğerleri zararlıdır. Şeker ve çikolatalarınızı tavşancıklarınızın ulaşamayağacı yerlere koyun, çocukların kağıt bayram harçlıklarını tavşancıkların kemirmelerine izin vermeyin  :D



Muslum's relagion Sugar Celebration and candy stealin rabbits :)
       Sugar and chocolate flows like water, something caught my attention these days. Yesterday, my husband came quickly Tawse eating a chocolate chocolate and went away. Became, apricots, and raisins aşırmasına witness before :) But chocolate, candy cats and dogs how to tehlikeyse a bigger danger for rabbits. Ok horses have a similar digestive system, but this does not mean that they are :) Whole foods such as sugar, light biscuits, cookies are together but others are harmful. Put the sugar and çikolatalarınızı tavşancıklarınızın ulaşamayağacı places, do not let children chew on paper bunny holiday pocket money :D

11 yorum:

  1. Konuyla çok bağlantısiz olacak ama yardımcı olursanız sevinirim. 8 gun önce 6 aylık lop kırması tavşanımi kisirlastirdim. Kendisi dısı ve yaklaşık 2 kilo civarında. Biraz kendini toparladı ins eski saglıgına kavuşur.. Ama biliyorum ki kisirlastirilan tavşanlar eskiye oranla daha çok yemek yiyor. Veteriner de diyet önerdi çünkü kilo alması saglikli olmazmış. Size nasıl bir diyet yapmalıyız..? Kuru otumuz pelet yemimiz var. Bir tavsan ortalama ne kadar yemeli ve bu 6 aydan sonra yeşilliği ne kadar yemeli.? Cevaplarsanız sevinirim. Çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6 aylık olmasına rağmen 2 kg olması kızımızın zaten biraz iri olduğu anlamına geliyor :) Evet zaten yemeseler de kısırlaştırma işlemi sonrası kilo alma eğilimi vardır. Yetişkin tavşanlara yani 1 yaşından itibaren 3 kg bir tavşana günde 1 kg sebze öneriliyor ama 1 kg bazen biraz fazla gelebilir çünkü aşırısı anında ishal yapıyor o yüzden ben sayıyla veriyorum örneğin sabah 4 yaprak marul ve palet yem, sınırsız saman, ot,kuru yonca, akşam yarım havuç, 1 demet maydanoz sapı, sınırsız ot, kuru yonca gibi.. Siz de sayı ile verin. Havucu özellikle 2 günde bir yarım olarak verin. Malum şekeri çok fazla bir sebze. Yani günde 3 farklı yeşilliği olsun. Karbonhidrat fazla vermeyin ekmek, bisküvi tarzı şeyler çok yemesin. Sadece ödül olarak nadiren verin. Çok az light kepekli bisküvi parçası, galeta verebilirsiniz. Kuru yoncası hergün bulunsun. Meyveyi de aza indirin. 2-3 günde bir meyve verin. Meyve de şekerlidir ve fazlası anında ishal yapar. Palet yemi de yetişkinler 300 gr. yerler, siz ona 150-200 gr arası verin. Yani sabah bir avuç, akşam bir avuç olarak. Yavru tavşanların palet yem yemesi protein fazlalığından zararlıdır. Ama sizinki şu an genç bir tavşan. Tavşanınızla sağlıklı yıllar dileriz. Bu yazıyı yazarken de Tawşi masamdan bir armut çaldı :D

      Sil
  2. Çok teşekkürler :)) yaramaz tawsi fırsattan yararlanip kaşla göz arasında çalmış.. Öyleyse bende sabah 2 adet marul aksam yarım demet maydanoz sapı sabah bir avuç aksam bir avuç olmak üzere pelet yem veriyimm. Kuru otunu satın alıyorum ama kuru yonca ve saman bulamıyorum.. :(( ama yonca unlu pelet yem aliyorum..bunların altarnatifi var mı peki? Pelet yemin icinde biraz arpa buğday ve renkli renkli yuvarlaklar var bunların zararı olmaz değil mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pet shoplarda kuru yonca satılıyor. İstanbul'da iseniz Beşiktaş'taki arkadaki büyük pasajın en altında PTT yanındakinde saman, talaş, yonca satılıyor. Ben bir ara internet üzerinden toptan balya balya saman almayı bile düşünmüştüm sahibinden.com ve benzeri sitelerde hayvan yemleri bölümünde var :) Zeytinburnu'nda iseniz Veli Efendi'den satın alabilirsiniz, sırf atlar mı yiyecek yani samanı :) Palet yemin içine mutlaka yemcilerden karışık tahıl alın, kilosu 1-2 tl arasında satılıyor ve içinde buğday, tuzsuz çekirdek, mısır.. ve benzeri bir sürü yararlı tahıl oluyor. Bu karışık tahılı hergün palet yemin içinden alsın, ishal olmasını önler böylece. İshal olursa da sadece bu karışık tahılı ve kuru otlarını,bol su verin. Yani evde karışık tahıl hep bulunsun. Ama sadece bu tahılla beslemeyin, palet yemin içine eşit miktarda koyun. Yani palet yemin içindeki şeyler zararlı olmaz, zaten tavşanlar kötü ya dabeğenmedikleri şeyleri yemezler, Tawşi beğenmediğinde tabağı ters çeviriveriyor mesela ve sonra da yüzüme doğru fırlatıyor :)

      Sil
  3. yavru tavşana (kurabiye gibi)palet yemden başka bir yiyecek verilemez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhebe, yavru tavşana sakın öyle şeyler vermeyin, 3 aylıktan büyük tavşanlara ayda bir küçük bir kurabiye yeter de artar bile, onlara şeker iyi gelmez, havuçtaki şeker bile etkiler ve fazla havuç bu yüzden zararlıdır. Tavşanlar için ödül mamaları ve kurabiye gibi çubuklar vardır. bunlarda da bal ve boya gibi şeyler var, bunları verecekseniz de tavşanınız 3-4 aylık olmalı en az ve az miktarda vermelisiniz.

      Sil
  4. merhaba 8 bucuk aylik disi tavsanim var . 3 kg agirliginda . sizce fazlami

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanınızın ırkı ve cinsine göre değişir, Alman veya Bulgar Dev Tavşanı ise bir de ezüerine erkekse çok normal hatta bebek çünkü onlar 15 kiloya kadar çıkıyor :) Angora (Ankara) Tavşanı ise yine normal, onlar da koca ponponlar ve uzun tüylüler, Yeni Zelanda, Aslanbaş, Ada Tavşanı iseler de normaldir çünkü zaten dişi bir genç kedi de o kilolardadır, Hollanda Lop tavşanları biraz kısa boylu olsalar da benim loplarım 3 kilodan daha ağırdılar, kısacası normaldir :) Tavşanlar önce gıdıklarından kilo alırlar, aşırı bir gıdık oluştuğu zaman hemen dikkat edilmelidir.

      Sil
    2. Bilginiz icin Tesekkur ederm :)

      Sil
  5. Merhaba. 10 aylik disi tavsanim var kiş ayinda olmamiza ragmen cok tüy dokuyor . Sadece Mevsim gecislerinde tüy dokuyordu . Severken elime cok adiri tuy geliyor . Ne yapmam gerek . Yardimci olursaniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kedi tarağı alıp hergün tararsanız yakında geçer. Der ve tüylerini inceleyin, kabuklanma, tüylerde açılma var mı, deri hastalığı gibi bir anormallik varsa veterinere götürün derim, sürekli aynı yemi yiyorsa alerji yapar ve tüy de döker, bir de dişiler bazen gebe olduklarını sanıp yalancı gebelik yaşarlar, tüylerini kendi yoluyorsa böyledir.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.