"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

7 Mayıs 2012 Pazartesi

TAVŞAN YIKANIR MI?

        Tavşanınıza asla banyo yaptırmayın, inanılmaz yorumlar okuyorum, tavşanını normal şampuanla yıkayanlar bile var, okudukça inanamıyorum, bir gün sonra da tavşanlarının neden öldüklerini yazıyorlar.. Tavşanlar çok hassas yaratıklardır, kediler gibi gün boyu kendileri temizlenir, bırakın kendi temizliğini kendisi yapsın.. Tavşanın tüylerinin ıslanması, gözlerine, burnuna, kulaklarına su kaçması, üşütmesi çok tehlikelidir ve ölümüne sebep olabilir. Bir de piyasada özel tavşan şampuanları var. Bunlar da asla kullanılmamalıdır. Üstelik yıkadıktan sonra bir de fön makinesiyle kurutanlar varmış. Tavşanlar doğada av pozisyonunda olduklarından ürkektirler. Fön makinesinden de oldukça korkarlar, bu onları şoka sokabilir.  Özellikle ev ortamında bulunan bir tavşan nasıl kirlensin ki?  Eğer tavşanınız ishal, diare olduysa, kirli popo hastalığına yakalandıysa, alt tarafı kirlendiyse, bir havluyu hafifçe oda sıcaklığındaki suyla nemlendirip kibarca silin veya alkolsüz, parfümsüz, hayvanla üzerinde test edilmemiş bebek ıslak mendiliyle popo ve ayaklarını kibarca silin. Tavşanlar asla kötü kokmaz. Kirli bakılan, kaldığı kafes ve tuvalet kabı kirli olan tavşan kokar. Tavşanınızın tuvalet kabındaki kirlenen talaşı hergün değiştirmelisiniz. Kabı da sürekli banyo veya bahçede yıkamalısınız. Ayrıca tavşanınızın odasını da alkolsüz ıslak mendille veya çok çok az temizleyici içeren suyla hayvanı zehirlemeden zemini haftada bir-iki kez silmelisiniz. Ama zemin asla deterjanlı filan kalmamaldır, kullanılan temizleyici miktarı %1 olmalıdır. Sonuç olarak tavşanlarınızı yıkamayın. Bu kadar birşey yıkamak istiyorsanız tabaklarınızı, çamaşırlarınızı yıkayın..

Zavallı tavşan .. Allah rahmet eylesin  :(

        Do not never yor rabbit bath, unbelievable comments I read, I have not even wash the rabbit with normal shampoo, I can not believe you read, had died a day later and put the result in rabbits .. Rabbits very sensitive creatures, such as cats clean themselves, let her do it .. its cleanliness Rabbit hair wet, his eyes water leakage, flu is very dangerous and can cause death.

151 yorum:

  1. Ben 4 5 kere yıkadım ama hiçbirşey olmadıı.

    YanıtlaSil
  2. Şanslıymış ama yine de bundan sonra yıkamayın derim. Tavşanlar zaten kedi gibi çok temizdirler ve kulaklarına su kaçtığı an ölebilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ben tavşan yıkanır veya yikanmaz diye bilmiyodumm yıkadım ve sanki ateşi çıktı ölmez dimi bidaha yikamam ya korkuyorum

      Sil
    2. Merhaba, şimdiye kadar yıkadıktan sonra tavşanı ölüp bu bloğa yazan onlarca kişi biliyorum, tüm veterinerler de söyler, tavşanlar yıkanmaz. Şanslıysa ölmez, umarım kulak, burun veya boğazına su kaçmamıştır, ateşi devam ediyorsa en kısa sürede veterinere götürmelisiniz. Lütfen bir daha yıkamayın, geçmiş olsun.

      Sil
    3. Merhabalar benim tavşanın pirelendi acaba biz insanların kullandığı pire sampuanlariyla yıkasam olur mu?

      Sil
    4. Hayır asla! Sadece "Yavru kediler" için satılan Frontline marka yavru kediler için pire spreyi var, sadece bu kullanılabilir ama 3-4 aylık ve daha büyük tavşanlarda kullanılabilir. TAVŞANLARDA PİRE SORUNU başlıklı yazıma bakın:
      http://tawsim.blogspot.com.tr/2013/07/tavsanlarda-pire-sorunu.html

      Sil
  3. 2 senedir tavşanımla yaşıyorum ve gayet özenli bir şekilde yıkıyorum düzenli olarak.Evde besliyorum ve kokuyor. (normal kullandığımız şampuan ve sıcak suyla.yıkama sonrası saç kurutma makinesiyle kurutuyorum sıcak ortamda tutuyorum sonrasında. )tavşanın vücut sıcaklığını korursanız bişey olacağını sanmıyorum.tavşanın çok küçük olmaması şartıyla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlar asla kokmaz. Onlar çok temiz hayvanlardır. Kedi gibi sürekli yalanıp gün boyu temizlenirler, tuvaletlerini de tuvalet kabına yaparlar. Temiz bakılmayan tavşanlar kokar. Talaş dolu tuvalet kabının içideki talaşı atıp hergün yeni talaş koymanız gereklidir. Kafesini de hergün alkolsüz ıslak mendille temizlemelisiniz. Özellikle ağız,burun ve kulaklarının ıslanmaması gerekmektedir. Ev ortamındaki bir tavşan ne kadar kirlenebilir ki.. Tavşanlar doğada av pozisyonunda bulunduklarından diğer hayvanlara göre daha çok korkar ve şoka girerler. Saç kurutma makinesi de onları şoka sokabilir ve stres yaratır. Tavşanınız ishal olursa ve alt tarafı kirlenirse bir havluyu nemlendirip kirli yeri silin. Onun dışında tavşanların yıkanmaması gerekmektedir. Tavşanlara değer veren tüm veterinerler de böyle söyler. Tavşanlar için çıkarılmış şampuanlar da bir para tuzağıdır. "Lütfen tavşanlarınızı yıkamayın.."

      Sil
    2. Arkadaslar benim tavsanim 1 yaşında bebim tavsanim hollanda lop tavsanive ben onu dalinleyikadim ve hiç birşey olmadı sansliymisim ama çok seker

      Sil
    3. Arkadaslar benim tavsanim 1 yaşında bebim tavsanim hollanda lop tavsanive ben onu dalinleyikadim ve hiç birşey olmadı sansliymisim ama çok seker

      Sil
    4. benim tavşanımıda yıkadım hiçbişey olmuyo gerçekten benimki yaşıyo yani sadece kafasına su dökmeyin yeter

      Sil
  4. angora cinsi yavru bir tavşan aldım nasıl bakım yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakın yıkama hemen olur o benimde vardı o cinsten şekerden uzk tut tavsani

      Sil
  5. Tüylerini hergün taramalısınız yoksa Angoralar'ın tüyleri çok uzayabildiğinden ileride topak topak olur, açamazsınız, tüyleri kış başlangıcında ve özellikle 2 yaşından sonra çok uzayabilir, o zaman çok iyi ve tavşandan anlayan bir veterinerde kısalttırabilirsiniz, tavşandan anlamayan veterinerler tavşanların ayağını bile kırabiliyor yoksa bu işlemi yaparken. Asla yıkamayın, kuyruk altı kısmı kirlenirse ve çok temizleyemezse ıslak bir bezle silin, asla alkollü ıslak mendiller kullanmayın. Özel tavşan tüyü tarakları var onlardan alabilirsiniz, yoksa kedi ve küçük köpekler için olanları olabilir. 2-3 ayda bir veterinere muayene olmalı, tırnakları kesilmeli, bir hastalığı var mı diye bakılmalı, ağız içi tümörlerine dikkat edilmeli, maytlara karşı iç ve dış parazit yapılmalıdır.

    YanıtlaSil
  6. Benim tavşanım 7 yaşında öldü :( (sebebini bilmiyoruz veterinerde bulamadı yaşlılık sebebi iş organların görevlerini yapamaması olabilir dedi) Ben 6 ayda bir ayaklarını ve poposunu yıkıyordum çünkü ishal olduğunda kakası çok bulaşıyordu ve talaşlar buğdaylarda ayağına poposuna yapışıyordu.Yıkamak zorunda kalıyordum bezle çıkmıyordu ılık suya tuttuğum an gidiyordu hayvan çok rahat ediyordu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınız öldüğü için çok üzüldüm, ticari olarak satılan tavşanlar zaten en gazla 7 yıl yaşıyor, 7 yıl bile maalesef onlar için çok. Zaten bu durumlar dışında tavşanlar yıkanmamalı.

      Sil
    2. PEKİ TAVŞANIN ÇOK UZUN YILLAR YAŞAMASI İÇİN NERDEN TAVŞAN ALMALIYIZ

      Sil
    3. Anadolu'da köylerde insanlar tavşanlar besliyor ve yavruları çok olunca ücretsiz olarak birbirlerine dağıtıyorlar. Bunu üyelerden hep duyuyorum ve buradaki tavşanlar hep uzun ömürlü oluyor ama tavşan çiftliklerinden bahsetmiyorum asla, büyük şehirlerde oturanlar ise öncelikle petarkadas.com gibi yerlerde ücretsiz verilen, terkedilmiş tavşanları kurtarmalıdır, ben 2 tane kurtardım, birini ormanda, birini bu sitede buldum, ne kadar yaşarlarsa yaşasınlar onları ölümden kurtarmak önemliydi. Çünkü kirli hayvan ticaretinin durdurmalıyız.

      Sil
    4. Uavru tavsanim var kucuk kac aylik bilmiyorum ishal oldu ve alti kirlenip kurudu onu nasil temizleyebilirm ve kac aylik nasil anlarim

      Sil
    5. Tavşanınız 6 aylıktan küçük ve ona sebze meyve verdiyseniz ishal olur. Sadece yavru tavşan yemi, kuru ot, saman, kuru yonca, su, tuz taşı verin şimdilik. Diğer sebep de iç parazit ve benzeri birşey olabilir. Yavru tavşanlarda ishal önemlidir çünkü bazen öldürücü olabilir, en kısa sürede 2 güne geçmezse veterinere götürün. Alkolsüz ıslak bebek mendilleri var. Onlarla silebilirisiniz. Hızlı resim'e foto yüklerseniz tahmin etmeye çalışırım.

      Sil
  7. Benim aslanbaş tavşanım var. Her gün tarıyorum pudrasıyla. İyice evcilleşti. Kışın bebekler için olan ıslak mendille siliyordum. Ama havalar sıcak artık cinsinden dolayı tüyleri çok var elime alınca ellerim terliyor, ben de dün serinlesin diye yıkadım. Hiç çırpınmadı mutlu oldu, keyfi yerine geldi. Yanlız kulak ve burun kısmına çok dikkat ettim, hatta kafasını elimle azıcık ıslattım suyu direk dökmedim. Daha sonra havluya sardım halıya bıraktım, kendini yaladı, silkindi. Sonra tüylerini taradım pudralayıp temiz kafesine .tavsiyem bebek şampuanı kullanmanız. Merak ettim hoşuna gitti mi diye küvetteki leğene tekrar koydum hiç çırpınmadı.
    Tavşanımın türü için önerileriniz var mı ?
    Begüm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Islak mendili sadece kirli popo olayı yaşandığı zaman ve bir türlü tavşanınız kirden kurtulamadığı zaman kullanmalısınız. Tavşanınızın tüyleri aşırı uzadıysa veterinerde kısaltmalısınız ama çok iyi ve tavşandan anlayan bir veteriner olmalı ki Milky'yi ben sahiplenmeden önceki sahipleri veterinere tüylerini kestirmek için götürdüğünde veteriner ayağını kırmış düşünün artık.. Size tavsiyem onu bir daha asla serinlesin diye yıkamayın, tavşanlar kediler gibi derilerinin altında özel bir maddeye sahiptirler ve yıkanınca hem bu sıvı kaybolur hem de başka yerlerine su kaçabilir, ayrıca tavşanlar yıkanmaktan neftret eder. Tüylerini kısalttırın, güneş battıktan sonra da insansız ve köpeksiz yerlerde serin gezintilere çıkarın, klima altında ve önünde bırakmayın yeterlidir. Aslanbaşlar loplara göre daha dik kafalıdırlar ama 3 aylıktan itibaren şefkatle eğitilirlerse bir kedi gibi olurlar, asla iki erkek aslanbaşı karşı karşıya getirmeyin, birinin ölümü muhtemeldir. Aslanbaşlar yemek yemye bayılırlar, aşırı beslemeyin, çok çabuk kilo alabilirler, sürekli egzersiz yaptırmalısınız.

      Sil
  8. Egzersiz nasıl oluyor ?
    Begüm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evin içinde, tercihen de açık alanda koşturmalısınız onu hergün 1 saat en aşağı oyun oynamalısınız, biz ailece saklambaç oynıyoruz mesela, tabi ben kulaklardan yakalıyorum hemen :)

      Sil
  9. Merhabalar, tavşanım daha küçük hergün günde 2 kere gazetesini değiştiriyorum mama kabınıda. dün ilk defa sadece ılık su ile yıkadım ve kendi kendine kurudu. ama kuruduktan itibaren kokmaya başladı. neden acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altına gazete yaymayın derim çünkü gazetede kurşun vardır ve kemirdiği anda zehirlenebilir. Altına talaş döşemelisiniz. Neden yıkadınız? Tavşanlar yıkanmamalıdır, kendilerinin özel bir sıvısı vardır ve onunla temizlenirler, kedi gibidirler, bir daha lütfen yıkamayın, tavşanınızı kaybetmenize neden olabilir.. Bir de 3 aylık altında tavşan alınmamalıdır, onların da anne sütüne ihtiyacı var..

      Sil
  10. biz yıkadık hiç bir şey olmadı gayet güzel 0ooldu
    bizi m tavşanımızda 1 aylık ancak bize çok iyi alıştı vve
    marul çimen gibi şeyleri yiyyo ve çok mutlu sizin tavşanınınz varmı bilmiyorum ama galibe yok çünkü kokmaz temz hayvanlardır diyorsunuz tavşan kendi pisliği kokuyor
    yıkamasakda olmauyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlar yıkanmaz. Yıkanmaları tehlikelidir. Kulaklarına ve burunlarına su kaçabilir bu da onların ölümüne sebep olabilir. Tavşanlar yıkanırken ayrıca çok stres olurlar, kalp krizinden götürmek istiyorsanız yıkamaya devam edin. Zaten 1 aylık tavşanı yıkamak hangi mantığa sığar onu da bilmiyorum. Bloğuma dikkat etseydiniz tavşanlarım olduğunu görürdünüz. Hiçbir bilgili veteriner tavşanların yıkanmasını da tasvip etmez. Sadece kötü bakılan, yuvası temiz tutulmayan tavşanlar kokar.

      Sil
    2. sen bloğundaki tavşan yıkanır mı adlı konuya koyduğun resimle küçük bir çocuğu ağlatabilirsin 1 aylık tavşanı yıkamak sende olmayan mantığa sığyo veterinerede sorduk 2 kere 2side yıkanır ama sıksık yıkanmamalı dediler

      Sil
    3. İlk önce terbiyenizi takının ve "Siz" demeyi öğrenin, ben ne sizin sıra arkadaşınızım ne de askerlik! O veterinerlere de söyleyin ben de İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesindeki profesörlerle ve onların öğrencileri olan 20 yıllık İzmir veterinerleriyle konuşup danışıp buraya öyle yazı yazıyorum. Yıkamaya bu kadar meraklısınız çamaşır makinesine atın o zaman, o hayvanlar bizden daha temiz ama illa oyuncak edeceksiniz kendinize! Çünkü sonra petshoplardaki tavşan şampuanları satılmaz. Hayvanların doğasıyla oynamayın, hiç gölde kendi kendine yüzen tavşan gördünüz mü? Onlar kedi gibidir sürekli yalanıp temizlenirler ama anlayana.. Bir daha da yazı yazmayın buraya, burası seviyesiz bir blog değil, önce edep adap gerekir!

      Sil
    4. benim tavsanimin poposuna boklari yapismis bide islak alti hep ne yapmaliyim

      Sil
  11. ya benım tavsanımın cınsı we yası kactır kı ogrenmek ıstıorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradan cinsiyetini öğrenebilirisniz:
      http://tawsim.blogspot.com/2013/07/tavsan-cinsiyeti-nasil-anlasilir.html

      300 gr'dan hafifse 3 aylıktan küçüktür. Zaten zalim satıcılar 25 günlük, anne sütü içmesi gereken bebek tavşanları 3 aylık diye millete kakalıyor, en iyisi yaşını veterinerde öğrenmenizdir.

      Sil
  12. 2 tane tavşanım var :) terasta kocaman bir kafes yaptım talaş serptim kafese hergün sabah tavşan yemi ve buğday veriyorum akşamları bol yeşillikli havuçlu salata yapıyorum :) çok oyuncular..çok seviyorum hiçte kokmuyorlar..

    YanıtlaSil
  13. yavru bi tavşanım var ilk defa yıkadım ama şimdi bu sayfada okuyunca korkmaya başladım, yıkandığında çok korktu hiç bişey yemedi hareketsiz kaldı ama şimdi kendine geldi tuyleri de kurudu sizce birşey olmuş mudur ya da neyapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanlar yıkanmamalıdır, özellikle yavru tavşanlar asla yıkanmaz. Neden yıkıyorsunuz ki, onlar zaten tertemiz hayvanlardır, kediler gibi günboyu yalanıp temizlenirler ve tuvaletlerini de yine kediler gibi koyduğunuz talaşlı bir kaba yaparlar. Yıkamanıza hiç gerek yok. Tavşanlar sudan korkarlar, yıkama durumunda şoka bile girebilirler, ölebilirler. Gerçekten iyi olduğundan emin olun ve iyice kuruduğundan da.. Bu arada kurutma makinesinden de şoka girebilirler. Tavşanların kulak, burun ve boğazlarına su kaçtığında ölümcül olaylar olabilir. O yüzden lütfen bir daha tavşanınızı yıkamayın. Bu aralar tavşanınızı stresten uzak tututn, fazla üstüne gitmeyin, sizden de biraz korkmuş olabilir onu zorladığınız için.

      Sil
  14. benim panda tavşanım var henüz 4 haftalık, bakımı ile ilgili detaylı bilgi verir misiniz, örneğin benim tavşanım tuvalet alışkanığı kazanamadı her yere tuvaletını yapıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Panda tavşanı bizim kırmızı gözlü, kısa ve bembeyaz tüylü olarak bildiğimiz standart Yeni Zelanda Tavşanı ile bir süs tavşanı ırkı olan İngiliz Tavşanı'nın (English Spot Rabbit) birleşiminden meydana gelmiştir. Vücudunun yanlarında İngiliz Tavşanı'ndan aldığı beneklere benzer ama gri ve mavimsi renklerde benekler, çizgiler barındırır. Göz kenarları siyah sürmelidir, bu da gözlerini oldukça güzel gösterir. Ergenlikte 2,5 kiloya, yetişkinlikte 6 kiloya ulaşabilirler, yani ileride oldukça büyüyebilirler, kafes ve benzeri seçimler önceden buna göre belirlenmelidir, tatile çıkacakken gözönünde bulundurulmalıdır. Yine de fazla büyümeyen bir ırktır. Burun ve ağızları çok sevimli siyah lekelere sahiptir, bu siyah leke kelebeğe benzetilmiştir. Dünyada sadece iki rengi bulunmaktadır (Siyah ve kurşuni). Ergenlik döneminde (3-8.aylar arası) çoğunlukla çok hareketli olurlar. Diğer belirgin fiziksel özellikleri kemerli vücutları, yuvarlak vücut hatları, uzun arka bacakları ve hep dimdik ve siyah renk olan kulaklarıdır. Diğer birçok tavşan gibi gündüz erken saatlerde ve gece en hareketli vakitlerini geçirirler. İştahları oldukça açıktır. Saman ve kuru yonca en önemli yiyeceklerindendir, çok aktif olduklarından gün boyu tüketecekleri saman ve yınca hem onların sindirimine yardımcı olup önceki yediklerini bağırsaklarında itekler hem de tok durmalarını sağlar. Sindirim sistemleri sebzeler açısından yavaş yavaş geliştirilmelidir yoksa ishal ve böbrek taşı oluşumu gerçekleşir. Havucun ve turbun yeşil sapları, taze dağ kekiği, maydanoz, fesleğen bu tavşanların en sevdiği yiyeceklerin başında gelir. Brokoli, karnabahar, marul ve lahana tavşanlarda aşırı gaz ve ishale sebep verdiğinden bu sebzelerden kaçınılmalı, marul ise çok az verilmelidir. Panda tavşanları aşırı kilo almaya yatkındırlar, patates ve mısırdan hem bu yüzden hem de aşırı nişasta barındırdıklarından kaçınılmalıdır. Havuç da aşırı şeker barındırdığından çok sınırlı verilmelidir. Grup halinde su içmeyi severler. Anne Panda Tavşanı yavrularıyla 2-3 ay boyunca oldukça ilgilenir. Tuvaletini en çok yaptığı köşeye tuvalet kabını koyun, alçak boy leğen içinde talaş en güzel tuvalettir, Bu tuvaletin içine onun dışkılarını ve idrarından biraz koyup koklatın, tuvaletin içine koyun, etrafı hep temiz tutun, yemek sonrası birkaç kez onu bu kaba koyun yakında alışacaktır.

      Sil
  15. Bilgiler için çok teşekkürler, oldukça aydınlatıcı oldu çünkü bu blogu okumadan önce cüce tavşanımın ayaklarını yıkamıştım kalpten ölüyor sandım. Bir daha böyle birşeye kalkışmayacağım. Her ne olursa olsun yıkadım olmedi deyip herşeyi ben bilirimciliğe getirmek,evinde kedi öldüren üniversiteliden farksız bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek.. Ben her seferinde tavşanlar yıkanmaz diye söylüyorum ama bazı kişiler sırf evde sıkıldığı ya da evcilik oynamak istediği için bile tavşanlarını yıkıyor, bu çok yanlıştır, kirli popo hastalığı veya ishal sonucu kirlilik varsa ıslak mendille silinmelidir, tavşanlara kalp krizi geçirtmenin alemi yok bence. En ünlü tavşandan anlayan veterinerler de söylemiştir, tavşanlar yıkanmaz. En azından yazdıklarınız diğer kişilere örnek olacaktır. Bugün Kaşmir cinsi Panter adlı kapımıza terkedilen kediyi daha önce de kedi beslediklerini söyleyen bir aileye sahiplendirdim ama eve gider gitmez temiz olan hayvanı üstelik bu soğuk ve yağmurlu havada yıkamışlar, o da şoka girip salonun ortasına tuvaletini yapmış, çok kızdım. Tavşanlar da kediler gibidir, yalanarak temizlenirler, yıkanmaya ihtiyaçları yoktur. İnsanlar kirli sandıkları hayvanlar yerine ruhlarını arındırmalılar diye düşünüyor ve dediklerinize aynen katılıyorum.

      Sil
  16. Merhaba ben başka bi sitede tavşanların su içmeyi sevdiğini ve su tasını devirip oynamayı sevdiklerini okudum ben tavşanıma su veriyorum ama ya devirip oynamaya başladığı zaman kulağına su kaçarsa veya boğazına ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanların hem 1 litrelik suluğunda hem de deviremeyeceği ağır ve çelik taslarında su bulunmalıdır ve bu sular hergün tazelenmelidir. Çelik ve ağır bir kap alırsanız (köpek su kabı gibi) asla deviremez ve kıramazlar. Zaten 1 yaşından sonra da ergenlik dönemi bittiğinden kapları devirmezler.Siz yeter ki tavşanınızı yıkamayın ve yağmurda gezdirmeyin :)

      Sil
  17. benim tavşanım ne marul yiyiyor ne lahana sadece bir tek maydonoz yiyiorve şüt içmeyi çok seviyor süt olmassa olmazı yemek yiyor çorba içiyor nagıt yiyior balık kuyruklarını yemeyi çok seviyor tavşanım 10 aylık tavşanımın ismi meraklı her şeyi merak ediyor birde çok oyuncu hep zıplıyor birşeyleri ısırmayı çok seviyor ben tavşanımı yıkamıyorum ama kurutma makinesini çok seviyor kurutma makinesini açtımda hemen yere yatıyor ve onu ısıtmamı bekliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanlara asla süt verilmez, tavşanınızı bilerek ölüme atıyorsunuz derhal beslenmesini değiştirin o kedi veya köpek değildir. Tavşanların sindirim sistemi atlarınkine benzer onlara asla balık, et ve süt ürünleri, abur cubur, insan yemekleri verilmez yoksa hastalanır ve ölürler. Lütfen tavşan beslenme yazılarıma bakın ve tavşanınızın ölmesini istemiyorsanız düzgün besleyin. Kurutma makinesini de üzerine tutmayın ve yanında çalıştırmayın. Tavşanınıza içi saman veya polar kumaş dolu bir yuva yapabilirsiniz böylece taş zeminde yatıyorsa üşümez.

      Sil
  18. benim tavşanımın tüyleri çok dökülüyor be yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hergün düzenli olarak küçük bir kedi fırçasıyla tarayın. Mevsim geçişlerinde normaldir ama hiç durmadan dökülmeye devam ediyor hatta derisi gözüküyor, kelliğe benzer bir durum oluşuyorsa egzama veya mantar olabilir diye veterinere götürmelisiniz.

      Sil
  19. benim tavşanımın tüyleri bazen yağlanıyor bende ıslak mendille hafifçe üstünden siliyorum bi durum olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanınızı silmeyin, o zaten kedi gibi kendini yalayarak temizler hergün, mendillerde alkolsüz dese de birsürü kimyasal madde vardır, üstelik o ıslak mendiller tavşanların üzerinde deney yapılarak imal edilmektedir, sadece kirli popo denilen hastalığa yakalandığında yıkanmamaları gerektiği için popolarının kirli yerleri alkolsüz ıslak mendille silinmelidir. Tavşanınızı kedi fırçasıyla hergün tarayın sadece.

      Sil
  20. Ben tavsanimin ne tur oldugunu merak ediyorum ama resmini buraya koyamiyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hızlıresim.com'a fotoğrafı yükleyin ve sonra linki buraya yazın.

      Sil
  21. Merhaba kırmızı gözlü lop tavşanım var daha çok küçük. Arkadaşım bakamadığı için ben sahiplendim. 1 hafta falan oldu alalı kulaklarının ikisi de düşmüştü geldiğinde ama şimdi sol kulağını kaldırıyor hep incitmiş olabilir miyim neden kaldırır ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanlar bir kulaklarını sık sık havaya dikerler, bu tehlike var mı diye kontrol pozisyonlarıdır.Yani merak etmeyin ama yine de her ay kulak içi kontolü yapın, bir farklılık varsa (kabuk, yara..) hemen veterinere götürün çünkü lopların kulakları aşağı sarktığından fazla hava almaz, nemli kalır ve kulak uyuzu olabilirler. Yeni tavşanınız hayırlı olsun, beslenmesine çok dikkat edin, şimdilik sakın sebze meyve vermeyin.

      Sil
  22. Merhaba ben tavşan alacağım bir erkek bir dişi alırsam çiftleşirlermi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki çiftleşirler ve 1 yılda 500 tavşanınız olur, erkeği kısırlaştırıp dişiyi sonra yanına koyun. Ayrıca Petarkadaş gibi sitelerden ücretsiz yuva arayan tavşan edinirseniz hem sevaba girersiniz hem de kirli tavşan ticaretine ortak olmazsınız. Ben iki tavşanımdan birini oradan, birini terkedilmiş halde ormandan sahiplendim.

      Sil
  23. Tavşanımı bahöede kontrollü bir biçimde besliyorum ayakları toprak oldu yıkadım, temizlemeye çalıştım olmadı…sadece ayaklarına gelecek kadar suyla…bir işe yaramadı ne yapmalıyım ilginiz in teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahçede beslemeniz çok sakıncalıdır. Ayaklarını bir daha yıkamayın, nem iyi değilidir, su tüylerini döker. Alkolsüz parfümsüz ıslak mendil alıp silin ama silmezseniz daha iyidir o kedi gibi yalanarak temizlenecektir.

      Sil
  24. 5 aylık hollanda lopum var üç kere oldu ama sanki hırlar gibi üstüne geliyor veya zıplıyor araştırmalarıma göre çifleşmesi gerrek doğrumu ve çifleştirmezsen olurmu khızlı olUrsanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkekse çok normal ergenlik dönemindedir ve çiftleşmek istiyordur. Evde uzun süre yalnız veya kafeste kapalı duruyorsa da stres ve sinirden yapar.

      Sil
  25. çiftleştirmesem bişey olurmu erkek lopumu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkeği kısırlaştırıp yanına ücretsiz bir dişi alırsanız çok mutlu olur, tavşanlar doğada koloniler halinde çok kalabalık olarak yaşar, yalnızken çok mutsuz olurlar, hele evde hiç insan yokken strese girer ve sizi ısırır. Ergenlik 1 yıl kadar sürer, 1 yıl kadar sinirli olacaktır, aşırı hareket edecektir. İnsan olarak biz nasıl yalnız olamıyorsak, sevgilimiz oluyorsa veya arkadaşlarımızla görüşmek istiyorsak tavşanları da düşünmeliyiz. Onlar da yalnızlığı sevmez.

      Sil
    2. http://tawsim.blogspot.com.tr/2013/07/milky-kisirlastirildi.html

      Sil
    3. http://tawsim.blogspot.com.tr/2013/07/milkynin-dikisleri-alindi.html

      Sil
  26. tavşanım kıtır kıtır fındık yiyiyor bişey olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tuzsuz fındık, badem, ceviz, çekirdek içi verebilirsiniz ama tuzsuz, kavrulmamış olmalıdır ya da ödül olarak verilmelidir ya da günde 2 fındık verirseniz sorun olmaz. Aşırısı ishal yapar. Ya günde çok az verin ya da ödül olarak verin kısacası..

      Sil
  27. tekrar soruyorum erkek lopumu çifleştirmesem ölürmü ve ya hastalanırmı agresifleşirmi ne olur hızlı olursanız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıya yazdım. Ölmez ama depresyona girebilir. Kısırlaştırılan dişi ve erkek tavşanlar 3-5 yıl daha uzun yaşar ve kısırlaştırılanlarda tümör oluşmaz. 1 yıl aşırı agresifleşme yaşarsınız ama..

      Sil
  28. ben hava sıcak olduğu içn ellerimi ıslatıp üstüne sürüyorum napim çok sıcak serinlemesi lazm yazık yani...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güneş batarken pencere açın ama camlarda sinek teli varsa yoksa aşağı zıplayıp düşer ve ölür. Kulak ve burnuna su gelmesin, asla klima ve vantilatör de açmayın, tavşanlarda ateş, titreme yapabiliyor.

      Sil
  29. sürekli yemek yemesi ona zarar verir mi çünkü özel mama alıyoruz ona ot, havuç tarzı şeyler yemiyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günde 2 kere 1 çay bardağının 3/2 si kadar ya da daha büyükse tamamı kadar yem vereceksiniz. Fazla mama verirseniz hepsini yiyebilir. Mutlaka kuru ot saman yemelidir hergün yoksa sindirim sorunları ve ishal olur.

      Sil
  30. ama geldiğinde yavruydu yemeğe başldı şuan kocaman oldu hala yiyor ama bişy olmdı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sadece yanlış beslediğinizi belirtmek isterim. Yani ileride, yakın zamanda olabilir.

      Sil
  31. meraba benim 1 angora tavşanim var onun bana alişması için ne yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba tavsaninizi hergun kedi taragiyla tarayin, kafasini oksayin, arada odul olarak yaniniza geldiginde tuzsuz birkac findik badem ceviz verin en kisa surede alisacaktir.

      Sil
  32. angora tavşanı nasıl beslenir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer tavşanlar nasıl besleniyorsa aynı, tabi önce kaç aylık, eğer 6 aylıktan küçükse asla sebze meyve evrilmez. Diğer yazılarımdan tavşan beslenmesine dair bilgi edinebilirsiniz.

      Sil
  33. Cüce Tavşanım var, nedense sürekli bokunu yiyor. İlk kez ayağını ıslak mendille sildim. Şimdi bu sitedeki yazıları okuyunca korktum. Ne yapsam?
    Bir de ayakları nedense yeşil. .
    Tibet yaş10

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkemizde cüce tavşan yoktur, büyük ihtimalle size 3 aylıktan küçük bir tavşan cüce olarak verilmiştir. Tavşanlar 2 türlü dışkı yapar, uzun görünümlü olanı ise yerler çünkü bu dışkı tavşanlar için çok önemli besin öğeleri içerir, tavşanlar bunu yemezse hastalanırlar, güçsüz kalırlar, bağışıklıkları gelişmez, o yüzden tavşanınız bunu sürekli yemelidir. Ayaklarının yeşilliği ishal olmuş olabilir, tavşanınız 6 aylıktan küçükse ona sakaın sebze, meyve ve taze yeşillik vermeyin, sadece tavşan yemi, kuru ot, uzun saman verin, hergün bol su içmelidir takip edin. Sakın tavşanınızı yıkamayın. Kirli yeri varsa alkolsüz parfümsüz bebek ıslak mendili ile silin ama o kirli yeri varsa zaten kedi gibi yalanıp temizlenecektir. İshal oluyorsa acilen veterinere götürün.

      Sil
  34. kolay gelsin benim yeni aldığım bi tavşanım var hayvan delisiyim ve evimde besleyebileceğim en küçük ve uygun hayvan bu olduğu için tavşanı tercih ettik. panda tavşanı olduğunu sölediler bize aldığımızda ama biz sevinçten yaşını ve cinsiyetini sormayı unutmuşuz. ona çok şirin bi yuva yaptık içine bol talaş koyduk su kabı ve mam kabı da yanında. ona sebze falan vermiyoruz sadece aldığımız mamadan koyuyoruz kabına içine yapıyo çişini tuvalet alışkanlığını sağlayamadım ki genelde işte oluyoruz o açıdan akşama kadar pamuğum ister istemez yattığı yere yapıyor tuvaletini. ben çişinide oraya yaptığından dolayı korkuyorum açıkcası ayakları nem alırsa üşürse falan die. bide eşim gecen gün bisküvi vermiş çok kemirgen bizimkisi yerinde duramıyo onun bi zararı olurmu bir daha vermemesi gerektiği konusunda uyardım eşimi zaten ama ben onu kaybetmekten çok korkuyorum. çok alıştık çnkü birbirimize ve birde son olarak dişimi erkekmi olduğunu nasıl anlarız ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, yaşadığı yerde tuvaleti ayrı bir kapta ve talaşlı olmalıdır yoksa birçok hastalık bulaşır, vücudu komple kuru ve hijyenik kalmalıdır. Tavşanı akşama kadar yalnız bırakıyorsanız hem de kafes içinde stresten yakında kaybedebilirsiniz, ya ona küçük bir oda ya da salonda filan etrafı çevrili geniş bir yer ayarkayın ya da veterinerlik fakültesinde kısırlaştırıp bir eş alın. Tahıllı, az şekerli kurabiye sadece ödül olarak ve çok nadir verilmelidir yoksa ishal ve başka hastalıklar yapar.

      Sil
  35. bide unutmadan çok yaramaz bazen koltuk arkalarından falan topluyorum bunu onun daha rahat oynması için ne yapmam lazım mesela neyle oynayabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde Oyun Alanı, Evde Yaşama Alanı başlıklı yazılarıma bakarsanız etrafı çevrili tavşan sistemlerini göreceksiniz. Oyuncak için de demirden satılan tel top, çam ağaçları altından toplayacağınız kozalaklar, zehirli olmayan ağaç dalları, boyasız çivisiz tahta parçaları gayet uygundur.

      Sil
  36. merhaba kendime yeni bir tavşan aldım 2 gün oldu ama çok fazla pire var onu bu durumdan nasıl kurtarabilirim bana acil yarayışlı bir çözüm lazım yardım edersen sevinirim. birde yattığı yerde neler olmalı ona nasıl bir yer hazırlamalıyım evdeki imkanlarla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, sorunuzun cevabı şu yazımda yazıyor;
      http://tawsim.blogspot.com/2013/07/tavsanlarda-pire-sorunu.html
      Yazın taşa yani düz soğuk zemine yatmayı severler, kışın ise zemine halı filan koyun ki üşümesin ama halıyı da kemirmesin. Ayrıca büyük bir minder olabilir kış için, samanlardan da leğen veya alçak düz çivisiz boyasız ahşap kasa içine bir yatak yapabilirsiniz. Böylece kasayı bir yandan kemirir ve dişleri de uzamaz hem de oyun oynar. Tatilde olduğumdan geç yazabiliyorum kusura bakmayın.

      Sil
  37. tavşanım için saman bulamıyorum en çokta onları seviyorlarmış nereden bulabilirim fiyatı nedir bilgi verir misin lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sahibinden.com'da büyükbaş hayvan bölümünde yemler var, oradan balya şeklinde saman ve kuru yonca, kuru ot bulabilirsiniz, atların yediği uzun samanı çok severler. 1-2 balya alırsanız eve teslim gelir ve uzun süre kullanırsınız, kuru yerde saklayarak uzun süre gider. Kırsal kesimde zaten bulmak çok kolay ama veteriner ve petshoplardan almak çok pahalı ve az miktarlıdır en iyi çözüm bu..

      Sil
  38. ben tavşan alıcam erkek daha sonrada kız ama nasl ve nerde bakabilirim? teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce erkeği 6 aylık olduktan sonra kısırlaştırın ve daha sonra da dişi alın ama parayla değil, petarkadaş gibi ücretsiz tavşan veren yerlerden alın zavallı yuva arayan bir tavşana sahip çıkın ve savaba girin. Evinizde bir odayı tavşana ayıramayacaksanız almayın, tavşan kafeste beslenmez.

      Sil
    2. Kısırlaştırma işlemini de mutlaka veterinerlik fakültesinde yaptırın.

      Sil
  39. ben tavşanımı yıkıyorum ama kulaklarına ve gözlerine su kaçmamasına çok dikkat ediyorum ve sadece suyla temizliyorum kendiside çok eğleniyo gözlerini kapatıp bekliyo sorun olmaz diye düşünüyorum ama yorumları okuyunca teöizleme tozlarıyla yapmaya karar vermiş olabilirim açıkçası çok korktum O.o

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen tavşanınızı bir daha yıkamayın, bazı tavşanlar suyu sevse gibi gözükse de onlar yıkanmayı sevmez ve bu onlar için çok zararlıdır. Toz filan da kullanmayın, tavşanlar kedi gibidir ve kendilerini yalayarak temizlemelidirler aksi halde su ya da kozmetik ürünleri onlara zarar verir.

      Sil
  40. öncelikle merhaba,Ben birkaç yazı okumuştum tavşan temizliği ile ilgili ve neredeyse hepsinde tavşanınızı yıkayın diyordu,Allahtan yıkamadım sonra sizi okudum gerçekten iyi bilgi verdiniz yoksa tavşanım ölürdü Allah sizden razı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, gerçekten de tavşanlar yıkanmaz bunu İ.Ü. Veterinerlik Fakültesi'ndeki veterinerlerin çoğuyla ve Tawşi'nin kendi veterineriyle de 2 yıl önce konuşmuştum, asla yıkanmamalıdırlar. Teşekkür ederim :) Çoğu insan diyor ki bana tavşanımı dün yıkamıştım bugün neden öldü acaba ben de o yüzden dayanamayıp bunu yazdım. Diyelim ishal oldu ve tüylerinden çıkmıyor, alkolsüz, parfümsüz, hayvanlar üzerinde test edilmemiş, bebekler için ıslak mendiller var, en kötü onlardan kullanılmalıdır.

      Sil
  41. Şey benim tavşanım yavru ayakları çok çamurlu olmuştu bende ayaklarını yıkadım birşey olurmu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayaklarını yıkadığınız için birşey olmaz ama bir daha yıkamayın, tavşan kendi kendini kedi gibi temizleyebilen bir hayvandır. Sudan korkup şok geçirip ölebilirdi veya kulak-burun veya boğazından su kaçabilirdi.

      Sil
  42. Tavşanım ' in bahçede minik bir evi var.Ama hani şu balkon gibi beton yeri olan yerde.herneyse yağmur gök gurlediginde içeri alıyorum ama evi pisletiyor. Evine geri koyduğum zaman gürültüden şoka girer diye korkuyorum.ne yapabilirim?unutmadan minik bir kafeste eve de alamıyorum. (Ona yetmiyor)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşan bahçede bakılmaz, ancak çok korunaklı her yerine sivrisinek, yılan, böcek, kedi, köpek, akrep, yağmur girmesin diye teller duvarlar çevirip büyük bir kümes yapmalısınız ki o zaman da yalnızsa sıkılır. Tabi ki kirletecek, tavşanlar kedi ve köpek gibi evcil değildirler, evcil hayvan diye geçer ama değildirler asla, onları eve alarak aslında çok yanlış yapıyoruz. Size önerim mutlaka küçük d eolsa bir odayı evde tavşanınıza ayırmaktır yoksa tavşanınız yalnızlıktan sıkıntıdan bunalır, depresyona girer. Tavşanlar 15-20 derece sıcaklıkta durmalıdırlar, bahçede zavallı sıcaktan ne hale gelmiştir.

      Sil
  43. Öncelikle Merhabalar tavşanım 5 aylık tuvalet alışkanlığı var kutusu mutfakta duruyo mutfaga kapatinca tuvaletini kutusuna yapıyo ama bizim yanimiza gelince koltuklara felan tuvaletini yapıyo temizlemekten fenalık geldi nasıl engelleyebilirim bu tuvalet işini :((( çok zor durumdayım :((((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kusura bakmayın biraz geç yazabildim, tavşanınız şu anda ergenlik döneminde, bu aylarda böyle şeyler biraz olacaktır, zamanla azalacak ve geçecektir. Salonda tuvaletini en çok nereye yapıyorsa (köşe olarak) siz de tuvalatini salonda oraya koyun. Tuvaletini hergün temizleyin, hergün yeni talaş koyun, bu sürede de koltuğa çıkmasını engelleyin. Çıkarsa iki elinizle ses çıkarın, hafifçe alkış yapın ve çıkmasın. Tawşi de küçükken yapmış, ergenliği geçince bırakmıştı. Bu arada etrafta koltuklarda kokusunu silerek iyice yok edin.

      Sil
  44. merhaba tavşanım ishal olduğundan dolayı poposu kirlenmiş ve bulaşmış ve talaşlar yapışmıştı nerdeyse artık hiç kımıldamıyordu ıslak mendille temizlencek gibi değildi ılık bi suyla sadece kirli yerleri yıkadım arka taraf sadece hala biraz dışkısı var sorun olurmu ne yapmalıyım tavşanımın ishali neden olur sebze falan hiç vermiyorum kuru mama ile besliyorum ne yapmalıyım teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanınız 6 aydan küçükse asla sebze meyve vermeyin, ömür boyu da abur cubur, cips, çikolata, süt, kola, yağlı pişmiş yemekler vermeyin. 3 ayda bir iç parazit iğnesi yaptırın, iç parazit ishal yapar. İshal olursa da ceviz büyüklüğünde kepekli olmayan bir ekmek verin, bol su içirin, bol saman ve ot yedirin, pelet yemini de 1/3 kadar azaltın. Tüyleri uzunsa çok dikkatlice derisini kesmeden kesebilirsiniz. Ama çok dikkatli olmalısınız. Asla tamamen yıkamayın.

      Sil
  45. Ben tavsanimi banyo yaptrdm galiba gozune sampuan kacti gozunu acmiyor elimle baktgmda sismis ve icerisi kipkirmizi napmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıdaki yazıyı okumuş olmalısınız, tavşanlar asla yıkanmaz, yıkayınca tavşanı ölen kaç kişi var, veterinerler asla yıkanmamalı diyor ve siz hala şampuan kaçtı diyorsunuz. Tavşanlar ördek değildir. Onlar zaten kedi gibidirler ve hergün yalanarak temizlenirler. Pamuğu ıslatıp hafifçe gözü bastırmadan silin olmadı şekersiz ılık çay veya sütle aynı işlemi yapın veya veterinere götürün.

      Sil
  46. Benim bembeyaz kırmızı gözleri olan küçük bebek bir tavşanım var .Adı bıcırık.Ben öğrenciyim tek başıma evde yaşıyorum o yüzden kafesle kısıtlamak istemedim evin içine saldım heryerde özgürce koşuyor beslenmesinde bakımında vs sorunum yok ama bağzen banyodaki betona gidip yatıyor acaba bu hasta olmasına sebep olurmu? Birde tuvalet eğitimi için ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınız umarım 3 aylıktan büyüktür yoksa ileride az anne sütü içtiğinden ve küçük alındığından bağışıklığı gelişmediğinden birçok hastalığı çıkabilir. Dikkat edin evin içinde gezerken gazetei dergi, kablo, halı gibi şeyleri kemirmesin yoksa zehirlenir veya midesinde tüy topu oluşabilir. Ama özgürce dolaşmalıdır. Tüm tavşanlar betonda yatmaya bayılır ama kışın üşüyebilirler o yüzden banyoya yattığı yere kemirmeyeceği bir kilim filan yayın ki üzerinde yatsın. En çok tuvalet yaptığı yere blogta anlattığım şekilde içi talaş dolu bir tuvalet kabı koyun ve hergün içindeki kirli talaşı atıp yenisini koyun, tabi önce alışması için içine idrar ve dışkısından koyun.

      Sil
  47. Benim tavsanin önüne mavi balon koydum balonu yaladi cekildi ama yesil balon koyunca hemen kafesine kacip uzun sure cikmiyor sebebi nedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin için bir araştırma yaptım ve sayenizde güzel bir yazı oluştu;

      http://tawsim.blogspot.com.tr/2014/12/tavsanlar-ne-renk-gorur.html

      Sil
  48. Merabaa:) ben ilk defa tavşan besliyorum tavşanım daha çok küçük şuanlık hiçbir sıkıntımız yok fakat cnsini ve kaç aylık olduğunu bilmediğim için yaş sevzeleri ne zaman vericeğimi bilmiyorum yardımcı olabilir misiniz acaba siteye fotoğrafını koymaya çalıştım fakat beceremedim ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Tawşi'nin Dünyası'na hoş geldiniz :) Bloğa kabul edilen herkesin ortak noktası sokaklardan veya ücretsiz sahiplendirme yapan internet sitelerinden bir dost edinmiş olmalarıdır, sizinki de umarım öyledir çünkü amacımız kirli petshop ticaretini yıkmaktır. Tavşanınız küçük olduğu için burnuma biraz petsop kokusu geldi ama umarım 3 aylıktan büyüktür. Cinsi 3 aylıkken daha net anlaşılır. Tavşanlara 5 aylıktan önce sebze, meyve, yeşillik verilmez. Önünde 24 saat taze su (suluk + çelik tas), tuz taşı, uzun inek-at samanı, kurumuş ot olmalıdır. Yavru tavşan pelet yemi almalısınız, günde 2 kez 3/2 çay bardağı verin. Tuvaleti için talaş ve leğen tedarik edin. Asla da kafeste beslemeyin.

      Sil
  49. Tavsanimin alti hep kirli mendille siliyorm gecmiyoor ne yapmaliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınız kirli popo hastalığı olabilir veya ishal olabilir. Veterinerde çok dikkatlice kirli tüyleri kestirin, siz evde keserseniz yanlışlıkla derisini kesebilirsiniz.

      Sil
    2. kirli popo hastaligi nasil yaraniyoki

      Sil
  50. makalenizi okudum ben şimdiye kadar birçok hayvan besledim ve benim en büyük sorunum onu kendi bebeğim gibi büyütmek bütün paramı ona harcamak ve ona son derece bağlanmak.Tavşanımı şu ana kadar bir prenses gibi büyüttüm ama büyüdükçe doğal olarak bakımları zorlaşıyor.Ben tavşanımı normal büyüklükte bir taşıma kafesinde büyütüyorum ve bu konuda başlıca büyük sorunlarım var altına emici ve kullanıcı bezlerden seriyorum şuana kadar neredeyse altına koymak için herşeyi denedim ama ne olursa olsun ayakları sarı sarı çiş ve bu eminim onuda rahatsız ediyor lütfen bana yardım edin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle ben de beslediğim tüylü dostuma özkardeşimmiş gibi davranıyorum, bu gayet normal merak etmeyin. Ama yanlış olan bir durum var, o da sizin tavşanınızı taşıma kafesinde bakmanız. Tavşanlar küçük yerlerde bakılamaz. Bir insanı hücreye atmakla, bir tavşanı böyle küçük biryerde beslemek inanın aynıdır çünkü tavşan küçük alanda stres olur, sabah çok erken saatlerde ve gece çok geç vakitlerde tavşanlar en enerjik anlarını yaşar, bu saatlerde hoplayıp zıplamak isterler. Ama siz onu küçük bir taşıma kafesine kapattığınız için bunu yapamaz, stresi içine atar ve en sonunda rahatsızlanır. Çoğu tavşan bu yüzden ölmektedir. Siz onu birçok saat salonda, odada özgür bırakıyorum derseniz de tavşanlar günboyu çok geniş alanlarda olmalıdır. Ayrıca kafes yaşamı hiç hijyenik değildir. Tavşanın tuvaleti ayrı bir içine girebileceği leğende olmalıdır. Altına bez koyma olayı hijyenik değildir ve sadece zorunlu otobüs-araba yolculuklarında uygulanmalıdır. Sürekli ıslak kalan ayaklarda mantar ve birçok hastalık oluşur, bu hastalıklar ise ilerleyip kana karıştığında tavşanlar için son derece ölümcüldür. Tavşanınıza bir oda veya etrafını telle çevirebileceğiniz salonda bir bölüm ayırmalısınız yoksa tavşanınız mutlu olamaz, doğada özgürce hoplayıp zıplayan bir tavşanı küçücük bir alana lütfen koymayalım.

      Sil
    2. bende sizin dediğiniz gibi tavşan telleri almak istedim yaı hayvan çitleri ama bulamıyorum hangi pet shop'a baksam bulamıyorum ANKARA'da oturuyorum bir bilginiz varsan beni bilgilendirirseniz sevinirim.

      Sil
    3. Zaten o teller petshopta satılmaz, nalbur gibi yerlerde satılır. Siz bir odanın duvarını ölçün, odayı bu telle ikiye bölün, tellerin ucuna çıta çaktırıp duvara monte ettirin ama teller geniş değil çok küçük delikli olsun ki tavşanın kafası boynu içine girip sıkışmasın.

      Sil
  51. merhaba arkadaşlar benim tavşanım 1 ay önce alındı ben onu eski diş fırçamla fırçalıyorum ama kucağıma aldığım anda kaçıyorona elimi yalasın diye veriyorum o elimi yalarken fırçalıyorum onu açık balkonumuzda besliyorum havlar sıcaktı banyo yaptırmak aklıma geldi ama annem kızdı köye gidince yıkarsın dedi şimdi havalar biraz soğuk yıkarsam üşürmü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yapıyorsunuz siz, tavşanlar oyuncak değildir, ben parayla alınmış hayvanlara asla cevap vermiyorum ama siz tavşanınıza o şekilde bakmaya devam ederseniz tavşan ölecek o yüzden yazıyorum. Tavşanınızı niye fırçalıyorsunuz, sakın yapmayın bunu bir daha o fırçayı da çöpe atın. Tavşanlar açık balkonda beslenmez, aşağı zıplayıp ölür, balkona bir kedi, kuş da gelip tavşanı öldürebilir, tavşanı derhal odanıza alın. Tavşanlar asla yıkanmaz, onlar oyuncak değildir. Yıkanan tavşanlar ölür. Yukarıdaki yazıyı okumadınız mı? Ayrıca dediklerimi yapmayacaksanız onu iyi bakacak birine sahiplendirin, bu şekilde tavşan bakılmaz. Tavşanınız ölsün istemiyorsanız lütfen dediklerimi yapın.

      Sil
  52. merhaba arkadaşlar benim tavşanım ı 1ay önce aldık benm küçük bir oyuncak beşiğim var onda uyutsam bişi olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne beşiği, oyuncak değil bu, tavşanınızın bir odası olmalıdır veya salonda filan etrafı telle çevrili geniş bir alanı. Tavşan beşikte uyumaz.

      Sil
  53. Merhaba yavsanlarım sıcaktan titriyorlardi bende serinlesinler diye bir kaba su doldurdum genis ve sığ icinde oynadilar biraz islandilar ama bemen havluyla guzelce kurjladim birsey olir mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavşanların kulaklarına, burunlarına asla su kaçmamalıdır. Asla da yıkamayın. Ayrıca ıslak kalıp üşütmesinler. Bu sırada pencere, klima, vantilatör açık olmasın. Sığ suda oynamalarında sakınca yok.

      Sil
  54. Merhaba ben yeni bir lop tavşanı alacağım yalnız tavşan henüz 1 aylık sizce alsam beslenmesinde bi sıkıntı çıkar mı yani anne sütünden ayrı kaldığı için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba lütfen ücretli bir tavşan satın almayın. Petarkadaş.com gibi bir siteden ücretsiz bir tavşana yuva açarsanız büyük bir sevap işleyip bir can kurtarmış olursunuz. Benim üst menümdeki Ücretsiz Hayvan ilanlarına da bakın derim. 1 aylık bir tavşan zaten çok küçüktür ve ileride birçok hastalığı çıkabilir.

      Sil
  55. Merhaba ben tavsanlarin yikanmadigini bilmiyordum aldigimdan beri iki kere yikadim sizce birşey olurmu ? Ve tavsanimin kaç aylik olduğunu nerden ogrenebilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.. Kulak, burun ve ağızlarından su kaçtığında büyük problem oluyor o yüzden lütfen sakın yıkamayın, kirli popo hastalığı gibi bir hastalığı olur da poposu kirlenirse alkolsüz ıslak bebek mendiliyle silin. Yaşıyla ilgili size bir link yollarım.

      Sil
  56. Çok tesekkur ederim linkinizi bekliyorum:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Linki yollamayı unutmuşum;
      https://www.youtube.com/watch?v=pp2Y-9nTZUc
      Siz bana tavşanınızın bir fotoğraf linkini yollayın bence ben bulmaya çalışayım :)

      Sil
    2. http://www.mybunnies.com/baby_bunnies1.htm

      Sil
  57. Benim bi tane tavsanim var cinsi ne bilmiyorum sayfaya girince çimen yiyen tavsanla ayni cinsi nedir? Tavsanim demir kafesin içinde balkona koydum ruzgar esiyor bisey olur mu? Kafesinde izgaralik var iyi olur mu sizce? Tuvaletini nasil oğretebilirim? Foto atmak istesem nerden atabilirim link atarsaniz ve sorduklarimi cevaplarsaniz sevinirim şimdiden tesekkurler 😊😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, o bir Hollanda Lop Tavşanı'dır. Tavşanlar kafeste beslenmez. Tavşanınızın bir odası olmalıdır veya ona bir oda ayıramıyorsanız evin içinde tel ile ayırıp en az küçük bir bebek odası kadar geniş bir alan yaratmalısınız. Tavşanlar için kafes ölümdür. O ızgaralar ise tavşanınızın ayağını yara yapıp kanatır, egzama yapar. Evde en çok tuvalet yaptığı köşeye içi 2-3 parmak talaş olan bir leğen koyun. Oraya alışacaktır ama her gün kirli talaşı dipteki poşediyle atın. Hızlı resim gibi bir siteye yüklerseniz ve linki buraya yazarsanız iyi olur, ne demek. Ayrıca tavşanınızı bundan sonra balkona kayışlı tasmayla çıkarın. Ve bir daha asla kafes kullanmayın.

      Sil
  58. http://i.hizliresim.com/WZ5ZGL.jpg izgaralik boyle demir den degil plastik ve kalin yinede bisey olur mu? http://i.hizliresim.com/4k4kQA.jpg kafesi de bu kadar buyuk yani sabah ve akşam uzeri de evin içine birakiyorum kosup zipliyor ikiser ucer saat evin içinde kaliyor sonra yine kafesin içine koyuyorum cunku ayiracak odam yok odalarda yer de yok ayiracak :( 2 kilo 450 gram tavsanim bi gunde ne kadar yeşillik vereyim sizce ? Bilgiler içinde tesekkur ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğadaki vahşi tavşan olan hareleri veya ada tavşanı denilen renkli türleri düşünün, yaşadıkları ortam doğal toprak zemindir, otlar filan vardır, asla tel, plastik zemin filan yoktur. Bu doğal olmayan zeminler tavşanların ayaklarını kanatır, yara yapar, mantar, egzama gibi deri hastalıkları yapar, kısacası hijyenik değillerdir. Kafes zaten çok küçük, tavşanlar kafeste bakılmamalıdır, yüzünden kafeste ne kadar mutsuz olduğu da belli zaten.. Salonun bir köşesine bebek odası kadar bir alan ayırabilirsiniz, çıta ile duvara çaktıracağınız 150-180 cm lik tellerle etrafını çevirirsiniz ayrıca devamlı gözünüzün önünde olur. Bu kafeste lütfen onun eriyişini izlemeyin ve hemen salona salın çünkü evdeki 2-3 saat çok az bir süre, geceden sabaha zaten özgürce koşmak ister, tavşanlar gececil hayvanlardır. Lütfen dediğimi yapın. Hangi insan ömür boyu hapishanenin bir hücresinde yaşamak ister, işte tavşanınızın durumu da aynıdır. Tavşanınızın önündeki o çekirdekleri lütfen kaldırın ve sadece tavşan yemi alın. 4 aylıktan büyükse de (ki en az 3 aylık gibi) günde 2 kez örneğin sabah yarım havuç, 2 yaprak marul, akşam da 4 sap maydonoz ile 1/3 salatalık verin filan. Haftada 3 kez çok az olmak üzere örneğin 1 dilim elma verin. Sulu meyve, tuzlu kavrulmuş kuruyemiş asla vermeyin. Uzun kuru ot da bulun ve samanla otu önünde çok bol olsun, suyunu hergün tazeleyin.

      Sil
  59. Tavşanım sabaha karşı ishal oldu altını değiştirdik yıkadık birazcık su ile kulağına felan su hiç kaçırmadık, Ondan sonra talaş felan altını değiştirdik azıcık bir yemek koyduk. Sonra bir yere uzanıp hıp hızlı kalbi atıp burnundan nefes alıyor lütfen cevap verir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınızı yıkadığınız için bu halde, bir daha lütfen yıkamayın. İshali için asla sebze, meyve, taze yeşillik vermeyin, yemini 1/3 azaltın, ceviz büyüklüğünde kepeksiz küfsüz ama taş gibi olmuş sert bir ekmeği verin, bol su içsin, bol kuru uzun ot ve uzun saman önünde sınırsız dursun, 1-2 güne geçmezse hemen veterinere götürün. Yediklerinden veya iç parazitten ishal olmuş olabilir.

      Sil
    2. 1-2 Güne gerek kalmadı malesef hayatta gözlerini yumdu. Son olarak ölürken bana o bakışı çok ağlattı. Belki bu dünyada rahat olamadı öbürkü tarafta güzel bir hayat onu bekliyor :( 4 Gün oldu alalı, kafesini açıyorduk hiç kaçmıyordu bir kaç haraket yapıp uyuyordu haraketsizdi aldığım yer bize bunun uslu olduğunu söyledi. Aslında hayvan uslu değil hastaymış malesef onun kız kardeşini alıcaz. O cok canlı bu arada bilgi için teşekkür ederim.

      Sil
    3. İşte pet shoplarda satılan hayvanlar hastalıklı da oluyor bu yüzden de pet shoplarda hayvan satılmasına ve alınmasına karşıyım. Ayrıca onlar parayla satılan mallar olmamalıdır. Lütfen onu da satın almayın, tüm pet shop hayvanları genelde hastalıklıdır, Petarkadaş'tan ücretsiz ve sağlıklı bir tavşan edinseniz daha iyi olur ben ücretle alınan hayvanlara cevap vermiyorum ayrıca.

      Sil
  60. arkasadlar tavsanlar gök gürültüsünden korkarlarmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz korkabilirler.

      Sil
    2. Tavşanlar yağmurda dışarıya çıkarılmamalıdır çünkü ıslanmamalıdırlar.

      Sil
  61. Yorumların birkacina çok üzüldüm,yillardir tavsan besledim ve hic bir zaman tavsanin kendisi kokmaz koklayin tüyleri tertemizdir kokan kafesindeki değiştirmediniz idraridir insanlarda idrar temizliği yapmazlarsa doğal olarak kokkarlar, kokan kafestir kendisi bizden daha temizlerdir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama maalesef toplumumuz hayvanlar konusunda çok cahil ve onlara karşı çok sevgisiz. Bunun sebebi de ailenin ve okulların vermediği eğitim, küçükken aşılanmayan hayvan sevgisi..

      Sil
  62. Ben tavsanimi yıkayıp kuruladim ama saç kurutma makinası ile değil
    bıraz korktu
    hafif kafasındaki tüyler döküldü ama yıkamada öncede dökülüyor du
    marul verdim yiyiyor dışarı çıkartıcam bir şey olmaz demi
    lütfen şimdi anlayacağın Veteriner e götürebilir mi ama şu an gayet iyi
    bir daha yikamiyacagim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Fıkra: Temel kedisini yıkamış, kedi ölmüş. Arkadaşları yıkarken mi öldü demişler, Temel ise hayır sıkarken öldü demiş." Ben buraya bas bas bağırır şekilde söyler gibi yazıyorum tavşan yıkanmaz, neden yıkadınız acaba? O sizin oyuncağınız değil, o bir ördek hiç değil. Rahat bırakın şu hayvanları..

      Sil
  63. merhaba benim minik bi tavşanım var pet şişe boyutunda
    tavşanın ayaklarının altında kahverengi kirler var ve çıkmıyor.şu an bacağımı yalıyor bide her elime aldığımda yalıyor bu iki soruya cevap verirseniz sevinirim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba kusura bakmayın bazı sebeplerden dolayı ilk defa böyle uzun süre yazamadım. Sanırım parayla satın aldınız. Parayla satın alınan hayvanlara cevap vermiyorum. Merak etmeyin o yalayıp çıkarır siz de yukarıdaki kişi gibi yıkamayın.. Derhal internetten tuz taşı alın mineral eksikliği var. Bir de kemirmesi için ahşap kasa ve uzun saman olsun hep önünde..

      Sil
  64. benim tavşanın var fakat kötü kokuyo ayaklı poposu ne yapabilirm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alkolsüz ıslak mendille o bölgelerini silin, tuvaletini günde 2 kez değiştirin ve tuvaletinde hep temiz talaş tutun.

      Sil
  65. ben yıkıyorum birşey olmuyor dikkatli yıkamak önemli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonuçta bu hayvanlar ördek değil ve yıkamamak gerekir.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.