"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

13 Ocak 2015 Salı

CEVAP: 2 ERKEK LOP TAVŞAN ALMAK İSTEYEN SN. BATUHAN AKÇİL






       Merhaba, SORUM VAR bölümlerine doluluktan artık yorum yazılamadığından cevabı buraya yazıyorum;

1) Lütfen parayla tavşan satın almayın, parayla petshop ve çiftliklerde satılan tüm tavşanlar hastalıklıdır ve ömürleri çok kısadır. Gün ışığı görmeden karanlık bodrum katlarında minik bir kafes içinde ölene kadar her ay doğum makinesi olarak kullanılıyorlar, yavruları da 15-20 günlükken annelerinden ayrılıyor ve daha tam süt içmeden, bağışıklıkları gelişmeden sırf para için satılıyorlar, sonra hepsinde bolca iç parazit oluyor, ishal olup ölüyorlar. 10 yıl yaşaması gereken hayvan 2-3 yıl yaşarsa yaşıyor. Bu yüzden mutlaka Petarkadaş gibi sitelerde ücretsiz verilen tavşanlara yuva açın, hem de sevaba girin. İki tane erkek tavşan ancak kardeşlerse ya da küçüklerse baştan anlaşabilirler, erkek tavşanlar büyüklerse bölge hakimiyeti kavgaları çıkarırlar ve kanlı biter. 4 aylıktan itibaren de baskın olan erkek tavşan diğer erkek tavşana tecavüz etmeye kalkabilir. Çünkü kızgınlık dönemi başlar. Ama tabi ki çok da iyi geçinebilirler çünkü yalnız ve kafeste yaşayan bir tavşan mutsuz bir tavşandır.

2)  Tavşan asla kafeste beslenmez, kafesteki tavşanlar strese girip birçok hastalığa kapılırlar ve ölürler. Tavşanınıza mutlaka evinizde küçük bir oda veya ayrılmış bölüm hazırlamalısınız. Kafeste bakacağım diyorsanız asla tavşan düşünmeyin, bir insanı ömür boyu hücreye atmak ile aynıdır.

3)  1 numarada bunu anlattım. 

4)  Tavşanların veteriner masrafları azdır, 2-3 ayda bir veterinere götürüp iç parazit iğnesi yaptırmalı, tırnaklarını kestirmeli ve dişlerini kontrol ettirmelisiniz. 

11 yorum:

  1. Yorumunuz için tsk ederim ama ben yanlış anlatim galiba ben sadece tavşanımî gece yatarken kafese koyacağım birde 2 tane yerine 1 tane alsam yaşarmı tavsan arkadaş istermi zaten tavşanı parayla değil petarkadaşdan alacağım .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek, sorun da bu zaten, tavşanlar gece hareketli hayvanlardır, gececildirler, geceden sabaha kadar koşup oynamayı severler, yani onun en hareketli zamanında kafese koyacaksınız, tavşanlar kafeste 1 saat bile kalsa küserler, depresyona girerler, kızıp ısırırlar, ona tüm gün bir oda veremeyecekseniz almayın derim, 1 tane olursa canı sıkılır, iyi anlaştığı başka bir erkek tavşanla birlikte edinin derim.

      Sil
  2. Evet haklısın ız tavşanlar oynamak ister ama ben tavşan gerçekten çok istiyorum kafes yerine tavşanlar için oyun çiti oyun alanı varmış onu alsam odunun köşesine kurdam gece çitten atlayıp kendini incitirmi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce yazdığım iki yazıda TAVŞANLAR İÇİN EVDE OYUN ALANI başlığa bakabilirsiniz ama tavşanlar küçük aralıklardan geçebilir, 1 metreden daha yükseğe zıplayabilirler. Bunun için 1 metreden daha yüksek ve küçük aralıklı (tavşanın başının asla sıkışmayacağı) kalın bir tel alın, iki kenarına uzun çıta çaktırın, sonra bununla odanızı ikiye bölün veya rahatça koşacağı uzun bir alan yaratın, odanız büyükse iyi olur ama küçükse yina tavşanlara yazık olur.

      Sil
  3. Bunu yaparsam olur yani peki tavşanlar eksi kaç dereceye kadar dayanıyor meraj ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet olur ama oda güneş ışığı görmelidir ve geniş bir alanı olmalıdır. Tavşanlar oda sıcaklığı 15 derecenin altına inince hastalanırlar ideal oda sıcaklığı 15-22 derece altında olmalıdır, yani insanlar gibidirler, eksi derecede yaşayamazlar.

      Sil
  4. Geniş alan var zaten gece oyun alanına koyacağım için güneş çok önem olmaz galiba ama gerçekten yorumlanız için çok teşekkür ederim tavşan almak istiyordum bu site sayesinde herşeyi öğrendim. Tşk ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok güneşten kastım gündüz odanın perdeleri açık olsun ki içeri güneş gelsin, kemikleri gelişsin ve sağlıklı olsun. Ne demek, benim tek amacım petshoplardaki hayvan satışlarını önlemek ve sokak hayvanlarına yuva bulmak, tavşanların yanlış bakılmasını da önlemektir. Yorumlarıma değer verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Ama unutmayın tavşanlar ne kadar tatlı olsalar da bakımları zordur, bir bebek gibi uğraşacaksınız, uzun süre yalnız bırakamayacaksınız, hergün tuvaletini değiştirip sürekli saman ve ot sağlamaya çalışıp 2-3 ayda bir veterinere götüreceksiniz, onlar kedi ve köpekler gibi başlarının çaresine bakamazlar, sürekli yardım beklerler.

      Sil
  5. Birde son olarak eğer erkek tavşan dişi isterse ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya arkadaşınızın yerinden ücretsiz bir dişi, bir erkek tavşan alıp erkeği bir veterinerlik fakültesinde hemen kısırlaştıracaksınız ya da çok iyi anlaşan iki erkek tavşan alacaksınız. Ama erkekler de elbet 3-4 aylığa geldiklerinde bir dişi isteyecektir, o zaman 2 erkeği de kısırlaştırırsınız, hem de daha uzun ömürlü ve sağlıklı olurlar, ileride vücutlarında ur olma riskleri düşer.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.