"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

29 Ocak 2013 Salı

ÜCRETSİZ YUVA ARAYAN BİR TAVŞANA YUVA AÇMADAN ÖNCE


   
         Neden bu yazıyı yazıyorum çünkü son günlerde evine bir kilo patates alır gibi tavşan alıp sonra bana "Tavşanlar su içer mi?"  gibi bolca garip soru yağdığı için.. Ama bu yazıyı soru soranlar için değil, üzüldüğüm tavşanlar için yazıyorum. En azından birkaç tanesini belki kurtarırım diye..
          Eğer bir tavşanla yaşamaya karar verdiyseniz, önceden de kedi, köpek, kuş gibi canlılar beslemeniz sizin için daha iyi olacaktır çünkü tavşanlar çok hassas hayvanlardır. Yüksek yerden düşünce beli kırılır, bir kedinin en ufak bir tırmığında hayatını kaybedebilir, daha neler neler.. O yüzden gözünüzü dört açmalısınız, öncelikle böyle bir sorumluluğu alabilecek misiniz?
           "Alırım ne var?" derseniz demek kolay ama bakamazsanız, yeterince vakit ayıramazsanız, aileniz istemezse zavallı kedi köpekler gibi onu sokağa, barınağa da atamazsınız çünkü tavşan hemen ezilir veya kedi, köpek, kuşlara yem olur, ya da bir caninin biri alıp kesip yer. Tavşanlar asla sokakta yaşayamaz!
            Diyelim bu sorumluluğu almaya karar verdiniz, ailenizle yaşıyorsanız onlar da buna olumlu bakıyor ama önceden hiç tavşan beslemediniz. O zaman lütfen önce internet başına oturup biraz tavşanlarla ilgili bilgi edinin. Onların da birer memeli hayvan olduğunu, her canlı gibi bolca su içtiklerini, çizgi filmlerden görüldüğü gibi sadece havuç yemediklerini, tahıl karışımı ve palet yeme ihtiyaç duyduklarını, kuru saman yemezlerse ölebileceklerini, yavru tavşanların çok daha farklı beslendiklerini, kedi ve köpeklerin tavşanınızı bir av olarak gördüklerini, regl olmadıklarını, kendi dışkılarını yemezlerse ölebileceklerini, evde yalnız kalmaktan hoşlanmadıklarını, küçücük bir kafeste asla yaşayamayacaklarını, bir çiftleşmede en az 5-6 yavru doğacağı ve hızla üreyecekleri gibi daha yüzlerce bilgiyi lütfen biryerlerden bulup okuyun. Yoksa küçük bir hatanızda tavşanınız ölebilir.
           

7 yorum:

  1. merhaba benim 6 aylık bir tavşanım var henüz tasma almadım. fakat şu sıralar havalar çok güzel. şimdilik kendim kumaştan tasma yapsam olur mu? çok uzun süreli gezmeler için değil dışarı 5-10 dklık çıktığımızda kaçmasını önlemek ve kedilerden korunmasını sağlamak için. tasma alana kadar onu kullansam yapıpta sorun olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, mutlaka tasma alıp öyle dışarı çıkarın çünkü tavşanlar plastiği bile saniyeler içinde kemirebilen hayvanlardır. Tasmanın mutlaka hem belden hem boyundan takıldığından emin olun yani asla boynuna bir tasma takıp ona kayış geçirmeyin. Ben kayışlı tasma ile çıkardığımda bile gözümü ayıramıyorum çünkü kayışı kemirip kaçabilir diye. En iyisi normal vücut tasması alıp ucuna da çok ince bir zincir kayış takmak, böylece aklınız kalmaz derim. Dışarı çıkarırken kedilerden uzak tutun, yanına yaklaşmasınlar, çok meraklı olacaklardır ama en önemlisi köpeklerdir, bir anda kocaman bir köpek yanınızda bitip tavşanınızı yemeye çalışabilir ve siz neye uğradığınızı anlayamayabiklirsiniz, böyle bir durumda tavşanınızı tırmalama riskine rağmen kucağınız alıp sıkıca bastırıp bölgeden uzaklaşmaktır. Ayrıca insanların ve araçların da olmadığı yerlere gitmeniz gerekir, birçok kişi tavşan görünce çok şaşırıyor, hele tasmalı olunca, nazar değebilir, çocuklar sıkıştırabilir, tavşanınız araçlardan ürkebilir,tavşanınız erkekse, başka bir tavşanla karşılaşırsanız sakın yan yana getirmeyin, inanılmaz bir bölge kavgası başlayacak ve büyük olan kazanacaktır. Kısacası kayışlı, zincirli bel tasması almadan çıkmayın derim. Kediler ve küçük köpekler için olanları idealdir.

      Sil
  2. buraya çok çok nadir köpek uğruyor zaten. kedilerde bu mevsimde ortalarda yok. tavşanımın kemirme huyuda yok şimdiye kadar hiç kumaş falan kemirmedi. bir tane tasma yaptım, bugün evde değilde kapalı temiz bir bodrumda tasmayı deneyeceğim. güzel bir kayışta buldum kayışı kolay kopacak cinsten değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yine de hazır, güvenilir bir tasma alın derdim ama madem o kadar uğraştınız bir deneyin bakalım. Belden, sırttan geçmelidir umarım çünkü kayış sırt bölümüne takılmalıdır. Yine de dikkatli olun derim.

      Sil
  3. merhaba tavşanımın bıyıkları dökülüyor. burada ve yakın çevrede araştırdım ama veteriner bulamadım :( lütfen bu konu hakkında bana bilgi verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınızı ne ile besliyorsunuz, neler veriyorsunuz? Sürekli aynı şeyi yememeli. Vitaminsizlik, deri hastalıkları, vücut dirençsizliği tavşanlarda bıyık dökülmesi yapar, ayrıca tavşanınızı lütfen yıkamayın, onlar kendilerini temizlerler. Tavşanınıza 3 ayda bir iç-dış parazitlerine karşı veterinerde ilaçlatma yaptırmalısınız. Yaşadığı alanı her zaman temiz tutmalısınız. Tavşanınızın yanında başka tavşan var mı? Büyük tavşanlar da bazen diğer tavşanların bıyıklarını koparabiliyor ama bu küçük bir ihtimal. Tüylerini hergün taramalısınız. Tüylerinde genel veya lokal dökülme var mı inceleyin. Sırtında ve tırnak dibi tüylerinde lokal dökülmeler varsa bu dış parazit sorunu var demektir. Genel tüy dökülmesi varsa bu genel deri hastalığı var demektir. Tavşanlarda bıyık dışında tüy dökülmesi ayrıca mevsimsel, strese bağlı, gebelik dönemi, yalancı gebelik, gıda, parazit sorunları gibi sebeplerle açıklanabilir. Veterinerlerde satılan vitaminlerden tavşanınızın suyuna koyup verebilirsiniz. Tavşanınızı ayrıca en kısa sürede veterinere götürün derim, siz nerede oturuyorsunuz, veteriner bulamamışsınız, yardım edelim size. Yiyecekleri çok önemli. Günlük protein ve mineral oranlarını eksik alıyorsa bundan da kaynaklanabilir. Çok geçmiş olsun.

      Sil
    2. Ayrıca bu konu ile ilgili TAVŞAN HASTALIKLARI başlıklı yazımın en altına sizin için bir yazı yazdım.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.