"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

29 Mart 2012 Perşembe

TAVŞANLARIN DIŞKI YEMESİ

TAVŞANLARIN DIŞKI YEMESİ                  

              Tavşanlar, yedikleri doğal besinleri en az iki defa sindirimden geçirirler. Gece çıkardıkları nemli ve yumuşak dışkılarını çiğnemeden yeniden yutarak tekrar sindirirler. Kalın bağırsakta sindirim bakterilerinin hazırladığı ve birinci dışkıyla atılan B vitaminlerinin kaybolmasını önlerler. Bu sindirim özelliğiyle yaprak ve otlardan en iyi şekilde faydalanmış olurlar. Gündüz, dışkıları katıdır. Gece, dışkısını doğrudan doğruya anüsten alındığı için ağzıyla makat bölgesini kaşıdığı sanılır. 45 günlük bir deneyde, boyunlarına tasmalık takılarak dışkılarını yemeleri önlenen tavşanların iştahlarının düştüğü, hızla zayıfladıkları, kulaklarının içlerinde ve gözlerinin çevrelerinde yaraların meydana geldiği ve zamanla öldükleri görülmüştür.
                  Tavşanlar az miktarda fakat sık sık yerler. Tavşanlar yumuşak dışkı ve zeytin tanesi şeklinde olan sert dışkı olmak üzere iki çeşit dışkı üretirler. Yumuşak dışkı belli aralıklarla çıkarılır ve bu dışkıyı tavşan direkt olarak anüsten emerek alır ve çiğnemeden yutar, bazen yerden de alabilir. Etrafı sümüksü bir tabaka ile çevrilmiş halde bulunan yumuşak dışkı yaklaşık % 70 su içerir ve üzüm salkımına benzer. Protein, özellikle B grubu vitaminleri ve mineral bakımından zengindir. Yumuşak dışkı aynen yem gibi sindirim olaylarına maruz kalır. Bu durum tavşan yavruları ana sütüne ilaveten katı yem yemeye başladıklarından sonra (yaklaşık 3 haftalık yaştan itibaren) görülen fizyolojik, yani tavşanlar için doğal bir durumdur.



                                          
                                                       Soldaki yumuşak, sağdaki sert dışkıdır.
                                                             (The left soft, right, hard stools.)



                 (Rabbits eat the ingestion of natural foods spend at least twice. Chewing, swallowing back again tonight digest produced a moist and soft droppings. Prepared by the digestive bacteria in the large intestine and prevent the loss of B-vitamins thrown feces at first. This feature of the digestive benefited from the leaves and herbs are the best way. Day, droppings rigid. At night, feces taken directly from the anus to mouth, anus region is thought to thumbs. 45-day experiment, the rabbits' necks tasmalık prevented by attaching appetite to eat their droppings fall rapidly zayıfladıkları, inside the ears and eyes around, and eventually died of wounds were to occur.


                  But often places a small amount of rabbits. One rabbit in the form of soft stools and hard stools are two kinds of olives produce a stool. Loose stools and feces are removed periodically by absorbing rabbit gets directly to the anus and swallow without chewing, and sometimes can take place. Although surrounded by a layer of slime around the salkımına soft stools similar to nearly 70% contains water and grapes. Protein, especially rich in B group vitamins and minerals. Gastrointestinal events, such as soft stools are exposed to the same feed. This offspring of rabbits in addition to breast milk started to walk after eating solid food (approximately from the ages of 3 weeks) at the physiological, ie, a natural condition for rabbits.)

                                             

12 yorum:

  1. Merhaba . Benim tavşamın 1 haftadır ağız kenarlarında yara var siyah kabuk şeklinde ne yapmalıyım ? Ayaklarının altında da aynı şekilde ve sesi çıkmaya başladı biraz . Veteriner uzak gidemiyorum zamanim olmuyo ayrıca kaşıntı yapıyor evde herkese ne yapmalıyım acil cevap verir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tatilden dönüyordum o yüzden geç yazabildim kusura bakmayın, tavşanınızda mantar veya egzama var çok acil veterinere götürün. Tavşanınızın tuvaletini , suyunu hergün değiştirin, nemli ve kirli ortamlarda asla dolaşmasın. Herşeyini temiz tutun.

      Sil
  2. Benin tavsanimin ön ayak altlarinda sislikler var ne yapmaliyim yüruyemiyo suan ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavşanınıza kafeste bakıyorsanız derhal kafesten çıkarın, kafesin altında ızgara tel varsa hemen onu kaldırın, ayrıca egzama, mantar olabilir, acilen veterinere götürün.

      Sil
  3. Merhaba.benim tavsanimin agzinin kenarlari sulaniyor neden ola bilir bu lutfen cevab verirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, dişleri çok uzamış olabilir,diş apsesi olabilir, kemirmesi için önünde hep bir ahşap kasası ve uzun saman olsun.

      Sil
    2. Kucuk yavrudur(( o dis neden olur ki, gecicekmi acaba, ben azerbaycandan yaziyorum aslinda.lahana verdim ard arda 2-3gun ne vericeyimi bilmedim. Doktorami gotursem,disleri duzelicekmi? :(((

      Sil
    3. Lahana vermeyin sakın gaz ve ishal yapar, tavşanınız 4 aylıktan küçükse asla sebze meyve vermeyin sadece su, yavru tavşan maması, kuru uzun ot ve uzun saman verin. Kaç aylık? Acilen veterinere götürün zaten ben diş problemi var diye düşündüm umarım başka önemli birşeyi çıkmaz, özellikle arka dişlerini çok iyi kontrol ettirin arka dişler aşırı uzarsa nefes alamaz ve ölebilir, zamanla iştahı kesilir. Düzelir merak etmeyin.

      Sil
  4. Cok guzel bilgilendiriyorsunuz cok tesekkur ederim.Evet ya cok lahana vermisim bilmeden,satin aldigim yerde kopmus dediler (turkce kop qaz olmasi gibi bisey qaliba). ilac veriyorlar orada,duzelmese veterinara gotururum yarin.kac aylik bilmiyorum ama kucukdu 2aylik olmaz yani. kucuk ayliklarda dis problemi ola bilirmi?aldigim yerde kucuklerde uzamaz dediler ama emin diyilim onlardan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Çok uzamaması gerekir zaten küçükse, daha çok 4 ay ve yukarısında görülür bu ama sonuçta pet shopta önünde kemireceği pek birşey yok, bu yüzden uzayabilir, o yüzden kontrol ettirin derim, ahşap kasası 24 saat önünde olsun, ayrıca egzama, mantar gibi bir rahatsızlığı var mı diye de kontrol ettirin, pati altlarına bakın, tüy dökülmesi, göz akıntısı var mı inceletin ve iç parazit iğnesi yaptırın her 3 ayda bir, her 3 ayda bir de gitmişken tırnaklarını kestirin. Pet shoptan da lütfen bir daha hayvan almayın, bir sokak hayvanına yuva açarsanız daha sevaptır.

      Sil
  5. tavsanimin bir kulagi düşük neden ve neden çok kokuyor

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.